bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2091/3453)

sernik w herbatnikach i powidłach 435

Ciągle gdzieś tam krąży mit, że sernik to już "wyższa szkoła jazdy" i ogólnie ciasto trudne do zrobienia. Ja powiedziałabym odwrotnie. Jeśli potrzebuje prostego ciasta, bez masy i chcę mieć pewność, że się uda to zawsze decyduję się na sernik. Często też żeby skrócić sobie pracę sernik osadzam na biszkoptach lub herbatnikach zamiast klasycznego spodu z ciasta. Tym razem(...)sernik z pomarańczową nutą wstawiłam pomiędzy dwie warstwy kakaowych ciastek a dodatkowo jeszcze dodałam warstwę domowych powideł śliwkowych. Całość wykończyłam idealną błyszczącą polewą.  Paluszki lizać! P.S. ciasto to piekłam w bardzo dużej blaszce (26*45 cm) dlatego proporcje składników są duże. Na standardową blaszkę wystarczy zrobić z połowy porcji. * foremka 26*45 cm Składniki: 2 kg sera na sernik

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mufinki bananowo-jabłkowo-marchewkowe 231

pisałam nie raz, rano lubię zjeść coś słodkiego. Jedną z największych zalet pracy w domu jest to, że mam możliwość delektowania się spokojnym śniadaniem. Zauważyłam, że gdy zacznę dzień bez pośpiechu, wszystko dalsze idzie jak z płatka. A gdy się spieszę już od rana, to później nic mi nie wychodzi. Zapraszam dziś na mufinki, w których jest moje ulubione(...)pracy. A propos szkoły, to bywały dnie, kiedy piekłam raz po raz po 60 sztuk tych muffinek, aby zapracowane mamy mogły dać swoim dzieciom do szkolnej śniadaniówki coś słodkiego, lecz domowego. Zapach w kuchni - bezcenny :) Mufinki bananowo-jabłkowo-marchewkowe 15 szt 2 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki

Posadzone i zjedzone
Kaszotto pomidorowe z jarmużem 284

kubek kaszy pęczak 200g. pieczarek 250g. mięsa z udek kurczaka (gotowane lub pieczone) 200-220g. cukinii 1 puszka pomidorów krojonych 1 nieduża cebula duża garść jarmużu sól, pieprz, płatki czili, cukier, tymianek świeży. Kaszę wstawić na małym ogniu w proporcji 1 do 1,5  ( kubek kaszy, 1,5 kubka wody) z dodatkiem soli. Gotować pod przykryciem na małym(...)ogniu przez 10 - 15 minut, a następnie dodać pomidory. Dodać po odrobinie wszystkich suchych przypraw i gotować już bez przykrycia. Mięso oczyścić z wszystkich nie jadalnych części, rozdrobnić i dodać do kaszy. Pieczarki pokroić na spore kawałki np. ćwiartki, cebulę w pióra i cukinię też w większe kawałki (takie żeby było ją widać i bez obierania). Dodać warzywa

Lubię to gotuję
Drożdzowe ciasto na maślance z jagodami i malinami 248

dużej miski wsypujemy mąkę i dołączamy do niej wyrośnięte drożdże i resztę składników (masło dodajemy na końcu). Mieszamy dokładnie rękę do dokładnego połączenia składników ( sprawdzam zawsze czy ręka mi bez problemu odstaje. Ważne, aby ciasto było dobrze wyrobione i pulchne (ugniatać należy około 5 minut). Miseczkę oprószyć mąką i pozostawić ciasto pod lniana ściereczka do podwojenia swojej objętości(...)lekkim przestudzeniu łyżką połączyć wszystkie składniki, aby powstała kruszonka. Kiedy ciasto wyrośnie należy je ponownie zagnieść i umieścić w przygotowanej blasze 35cmx25cm (powinna być natłuszczona). Uformować jak do pieczenia. Na ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę i ponownie nakryć ściereczkę do podrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra dół) i piec przez 35-40 minut. Studzić przy uchylonym piekarniku

ChilliJemy
Kruche ciasto z jagodami i serkiem mascarpone 346

Sezon jagodowy w pełni, więc nie mogło się obyć bez ciasta z jagodami. Przepis na to kruche ciasto znalazłam na blogu  u Kasi  i od razu mi się spodobało. Nie wiem tylko czy nie jest w nim za mało sera, bo jest słabo wyczuwalny. Następnym razem zastanowię się czy nie zrobić z podwójną ilością masy serowej. Ciasto(...)mąki krupczatki 3/4 szklanki cukru pudru 250 g margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 250 g mascarpone 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 600 g jagód Mąkę połączyć z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. do mąki dodać posiekaną margarynę, całość mieszamy, aż powstanie kruszonka. Potem dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy

Ewusiowe Smaki
Ciasto czekoladowe na śmietanie 2415

Ciasto czekoladowe na śmietanie przygotowuje się nie tylko szybko, ale również bez użycia miksera. Ciasto jest puszyste, a w środku lekko wilgotne. Smakuje dobrze bez dodatków, ale w sezonie letnim, polecam podawać je z frużeliną z dowolnych, ulubionych przez Was owoców. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Ciasto czekoladowe na śmietanie Składniki: 160g mąki pszennej 175g(...)100g masła 100g czekolady (u mnie 2/3 gorzkiej i 1/3 mlecznej) 150g cukru trzcinowego 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić, dodać czekoladę, wymieszać, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem oraz ekstraktem z wanilii

Smakołyki Bereniki
Pyszne i zdrowe ciasteczka orkiszowe :) 228

Ciasteczka orkiszowe - zdrowe i pyszne - a w jakich kształtach - zobaczcie :)  Przepis dla wszystkich dzieciaków w dniu zakończenia roku szkolnego - zatem kalorii nie liczymy - zdrowsza wersja bez mąki pszennej - zajadamy ze smakiem <3  SKŁADNIKI 120 g brązowego cukru 1/2 kostki masła (125g) 250 g mąki orkiszowej 1 jajko  2 łyżki mleka 1 łyżeczka kardamonu PRZYGOTOWANIE(...)Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kardamonem, mleko i znów zmiksujemy. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki (ich wielkość zależy od wielkości stempelka lub foremki) . Układamy  na blaszce w niewielkim odstępie i przyciskamy stempelkami. Jeśli używamy foremek - tu trochę więcej zabawy

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasteczka owsiane bez cukru z kawałkami białej i gorzkiej czekolady (Biscotti senza zucchero con fiocchi d'avena con le gocce d 173

Czasami mam ochotę na coś mega czekoladowego i wtedy sięgam po moje ciasteczka. Ciasteczka bez cukru, z du ż ą  ilością płatków  owsianych i jeszcze większą czekolady gorzkiej i białej. Jedno ciasteczko bardzo szybko zaspokaja ochotę na coś słodkiego(...)masła 250 gr mąki pszennej    250 gr gorzkiej czekolady 200 gr białej czekolady 2 jaja 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE Miękkie masło miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jaja, płatki owsiane i łyżkę mleka. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao

La grande e la piccola cuoca
Tropikalne szaszłyki z kurczaka na grilla 334

cukinią i czerwoną cebulą. Szpadki wyszły mi przepyszne. Kurczaka doprawiłam w orientalny sposób, a całość smakowała na prawdę zupełnie inaczej niż tradycyjne szaszłyki. Smak słodko-kwaśny. Danie jest przygotowane bez tłuszczu więc polecam wszystkim tym, którzy dbają o sylwetkę. SKŁADNIKI: - 1 pierś z kurczaka - 3 grube plastry świeżego ananasa - czerwona cebula - cukinia  przyprawy: kokosowy sos słodko-kwaśny, melasa(...)worcestershire Mięso z kurczaka kroimy w duże kostki i marynujemy przez minimum 5 godzin w przyprawach. Ananasa, cukinię i cebulę kroimy w dość spore części. Kawałki nadziewamy na szpadki, pieczemy w piekarniku na funkcji grill, z każdej strony po 12 min w temperatura grilla - 220-230 stopni C. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Proste ciasto jogurtowe z rabarbarem 356

rabarbarowy sezon rozpoczynam boskim w smaku ciastem jogurtowym, puszystym, miękkim, wilgotnym i pachnącym wanilią. Pracy przy nim niewiele i przygotowuje się je błyskawicznie, na dodatek bez użycia miksera, wystarczy więc przemieszać składniki niedbale (najlepiej trzepaczką), przełożyć na blaszkę,  a na górze poukładać rabarbar, reasumując: 3-4 minuty roboty, no niech będzie- 5 minut z pokrojeniem rabarbaru :) Jestem pewna(...)więc zmykajcie po rabarbar! :) * mąka pszenna- 1,5 szklanki * jogutr naturalny- 1 szklanka * cukier- 3/4 szklanki * olej- 1/4 szklanki * jajka- 2 duże szt. * ekstrakt waniliowy- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka * soda- 1 płaska łyżeczka * rabarbar- 5-6 łodyg Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Piekarnik nastawić na 180 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem oraz sodą

Kraina Miodem Płynąca
Sobota w kuchni 218

dwoma jajkami i słodziwem – ja użyłam stewii. Masę przekładamy do foremek na babeczki i dodajemy dowolne owoce. Można też dodać owoce od razu do masy i delikatnie wymieszać. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Placki ziemniaczane – 2 porcje. Obrane dwa ziemniaki (ok. 200 g) i małą cukinię (ok. 200 g) ucieramy na tarce o małych(...)trzy łyżki mąki kukurydzianej. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Wykładamy po dwie łyżki masy na placek – dość gruby i na patelni smażymy z obu stron z lub bez tłuszczu. Poniżej podaję też przepis na placki z marchewką; zawsze to odmiana tradycyjnych placków i pomysł na ciekawe urozmaicenie posiłku. Jogurt wiśniowy. Kolejna jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie

Kucharzyca
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 390

zależności od ilości i ostrości papryki znajdziemy u rzeźników salsiccie słodką, pikantną i bardzo ostrą.   Salsiccia fresca tak samo jak biała kiełbasa nadaje się do parzenia, grillowania i pieczenia. Zaraz po złożeniu wszystkiego razem do kupy kiełbasę możemy przez 1-2 godziny obsuszyć i zamrozić przygotowane porcje. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu(...)wodą i zmniejszamy gaz do minimum, utrzymując temperaturę wody na poziomie około 80⁰C. Kiełbasę parzymy przez 10 minut, wyjmujemy, studzimy i przechowujemy w lodówce. Do spożycia od razu, bez dodatkowych zabiegów w wysokiej temperaturze, salsiccię parzymy w 80⁰C przez 40 minut. Jelito wyjmujemy z opakowania, płuczemy z soli pod bieżącą wodą. Zalewamy na 10 minut ciepłą

Karo in the Kitchen
Jabłecznik z czekoladą, bezglutenowy, wegański 154

kruchy spód: 2 szklanki mąki ryżowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki oleju słonecznikowego 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 200 g daktyli bez pestek 1,5 szklanki mleka ryżowego 4 łyżki kakao Składniki na masę jabłkową: 4 duże jabłka Kruchy spód: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam(...)składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 10 minut. Masa jabłkowa: W międzyczasie obrałam jabłka i pokroiłam na ćwiartki, a następnie na grube plasterki. Jabłka przełożyłam do garnka, dodałam ok 50 ml wody i dusiłam

nietadieta
Chleb z burakiem Emmanuela Hadjiandreou. Styczniowa piekarnia 251

nowego sezonu. Przepis na chleb pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou. Autor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba (zobacz na filmie klik ). Chleb zachwyca i kolorem i smakiem. Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej wody niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna) to ciasto było bardzo klejące i trudne do współpracy. Kierując się(...)przepisu, trochę przecholowałam i chlebek przegarowałam, dlatego jest dość niski. Nie stracił jednak nic na smaku. Dziękuję Ani za trafny wybór chlebka i wszystkim, którzy wzięli udział we wspólnym pieczeniu! Składniki na 1 bochenek: 370 g mąki orkiszowej (200 g 630 i 170 g 1050) 8 g soli 160 g startych buraków 220 g aktywnego zakwasu 200 g ciepłej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik z wiśniową galaretką. 217

proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao cały czas mieszając delikatnie łyżką aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 80-90 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po kwadransie od wyłączenia piekarnika wyjmujemy piernik, studzimy go w foremce, a kiedy jest już chłodny przecinamy(...)wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wiśnie (bez pestek). Odkładamy, aby galaretka jeszcze lekko stężała i przekładamy nią piernik. Jedną część ciasta - spód, wkładamy do foremki, wyłożonej folią aluminiową. Wykładamy nadzienie i przyciskamy wierzchem piernika. Odstawiamy

Symfonia smakowa

Proponowane wyszukiwania