potrawy. W tym roku publikację świątecznych przepisów zaczynam od domowych pierniczków. Od kiedy byłam dzieckiem przygotowywałam takie pierniczki wraz z moją babcią. Przyjeżdżałam do niej, siadałyśmy w kuchni i piekłyśmy, a następnie dekorowałyśmy lukrem. Pierniczki mają to siebie, że muszą „swoje odleżeć” by zmiękły i nabrały aromatu. Przepis, którym się dzisiaj z Wami podzielę nie wymaga ich leżakowania(...)zębów nie połamie. Zatem do dzieła! Składniki: 300 g mąki pszennej, przesianej przez sitko 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej, przesianej przez sitko 2 duże jajka 130 g cukru pudru, bez grudek 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g łagodnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej lukier: woda, cukier puder
Życie ze smakiemCiasto drożdżowe bez wyrabiania, brzmi to trochę jak słowny oksymoron . Na początku sama nie mogłam uwierzyć, że wyjdzie z tego coś smacznego. Za namową koleżanki , która strasznie zachwalała to ciasto, postanowiłam spróbować. Muszę powiedzieć, że się pozytywnie pomyliłam. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, okazało się strzałem w dziesiątkę. Pięknie wyrosło i smakowało wspaniale . Niestety przygotowanie go zajmuje tyle samo(...)rabarbar, dość gęsto. Kruszonka: Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i rękoma zagnieść. Możea włożyć do lodówki na 10 min, jeśli kruszonka jest za luźna. Pieczenie: Ciasto włóż do zimnego piekarnika. Piecz w temo ok. 180 *C przez ok 40min. (ja używałam termoobbiegu) Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 10 minut, po tym czasie zdjąć obręcz
SmartBake.plwłasną stronę, stworzyłam swoje logo i co najważniejsze zmieniły się też pewne liczby… Liczby, które pokazują jak wiele osób codziennie tu zagląda. Dziękuję! Dziękuję Wam moi drodzy, że pieczecie i gotujecie razem ze mną. Dziękuję za każdy komentarz, wiele maili i wiadomości na fanpag’ach. Dziękuję, za każde miłe i ciepłe słowo, które do mnie kierujecie. Po prostu(...)właśnie serce. W stworzenie każdej, nawet najłatwiejszej, potrawy zawsze trzeba włożyć odrobinę miłości. Z tym składnikiem wszystko uda się wspaniale A jako, że 2 urodziny nie mogą odbyć się bez odrobiny słodyczy… Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z konfiturą z borówki. Spróbujcie, bo warto! Konfiturą z borówki amerykańskiej możecie nabyć tutaj . Szczerze ją polecam – nie tylko
Słodkie okruszkibardzo, bardzo długo! A żeby torcik różany był naprawdę różany upiekłam go z dodatkiem jadalnej wody różanej, która nadała pięknego aromatu. Dodatkowo nasączyłam ciasto nalewką z kwiatu czarnego bzu, co sprawiło, że mój mały torcik stał się prawdziwą kwiatową ucztą! Koniecznie podajcie go najbliższym i zasmakujcie się w mojej słodkiej biało-różowej kompozycji :) Biszkopt różany: - 5 jaj - 5 łyżek cukru(...)przesianą mąkę, ale już powoli łyżką najlepiej drewnianą, żeby ciasto nie opadło i było dalej ładnie napowietrzone. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy chwilę w piekarniku, żeby biszkopt nie opadł. Biszkopta kroimy na dwa placki. Z każdego wycinamy foremką mniejsze koła tak. Gotowe kółeczka
Sajkofanka smakuDzisiaj dzielę się z Wami kolejnym rodzinnym przepisem. Tym razem kaczka z jabłkami. Idealnie soczysta i aromatyczna. Smakuje wyśmienicie, a przy tym jest bardzo prosta do
Ola la LCHFszarlotki w formie estetycznie wyglądającej roladki. Biszkoptowa Rolada Jabłkowa - Składniki: Biszkopt: 6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Nadzienie: 1 kg jabłek płaska łyżeczka cynamonu cukier ponadto: cukier puder Biszkoptowa Rolada Jabłkowa - Sposób przygotowania: Nadzienie: Jabłka obieramy, ścieramy(...)bliski 2 godzin). Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt: Blaszkę o wymiarach 35 x 28 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić
Słodka Stronabałagan z Eton – pyszny deser który powstaje z pokruszonych bez. Czyli jak nam beza nie wyjdzie piękna, tylko zacznie się łamać gdy będziemy wyjmować ją z piekarnika. Nie boimy się tego że będzie mess czyli bałagan tylko przerabiamy ją właśnie w ten deser. Tak było z moją bezą, w piekarniku wyglądała pięknie, ale gdy tylko ruszyłam blachą zaczęła(...)będzie błyszcząca powoli nadal ubijając dodajemy cukier po łyżce, na koniec dodajemy ocet winny i po chwili mąkę kukurydzianą. Tak ubite białka przekładamy na przygotowany papier do pieczenia i pieczemy 10 minut w 120 C i 50 minut w 100 C. Lemon curd 4 cytryny ( wyparzone i wyszorowane ) 15 dkg cukru pudru
Kuchnia na wzgórzukuchni mam dwa rodzaje przyborów kuchennych, bez których nie wyobrażam sobie gotowania. Pierwsze z nich to moje ulubione noże, które są ze mną już mniej więcej 10 lat. Mimo, iż nie zawsze są najostrzejsze, mimo iż nie wyglądają już zachęcająco i nie znajdą się na fotografiach produktowych, to leżą tak idealnie w dłoni, że nie wyobrażam sobie krojenia innymi(...)zacytuję): “p atelnie i garnki Diamond charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności) “. Czy patelnia rozgrzała się 50% szybciej i później smażyła na gazie 50% mniejszym? Nie wiem, na oko możliwe, że tak. Na pewno była tu znacząca
ProstePesto.plzestaw surówek. Dzisiejsza wersja jest na pewno lżejszą od tej, którą prezentowałabym Wam np. tutaj . Tym razem naszych nuggetsów nie smażymy na tłuszczu, a pieczemy. Spróbujcie. Do przygotowania pieczonych nuggetsów użyłam płatków kukurydzianych z e-Dana . Polecam Wam ten sklep w szczególności przed świętami Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka około 3 szklanek płatków kukurydzianych – u mnie(...)bez termoobiegu). Do drugiej miski wsypujemy pokruszone płatki kukurydziane (płatki można dokładnie rozdrobnić w blenderze lub pokruszyć zostawiając ciut większe kawałki – u mnie dziś ta wersja, ja moje płatki kruszę w dłoniach). Wyciągamy miskę z kurczakiem zanurzonym w masie. Wyjmujemy kawałki mięsa z ciastem i obtaczamy je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkie okruszkiogórka, pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę, ciecierzycę, tuńczyka i wypełnić resztę sałatą. W pracy wyłożyć wszystko na talerz i wymieszać albo zajadać prosto ze słoika. Sałatka makaronowa z pesto, pieczoną papryką i orzeszkami ziemnymi 3 łyżki pesto – ja użyłam pesto z jarmuży z tego przepisu 1 łyżka oliwy 100 g makaronu 1 czerwona papryka garść orzeszków ziemnych Z papryki(...)grill, przekręcając tak, żeby skórka się spiekła z każdej strony. Paprykę przełożyć do torebki foliowej. Po ostygnięciu zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Makaron ugotować. Orzeszki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Pesto wymieszać z oliwą i wyłożyć na dno słoika. Na to wyłożyć makaron, paprykę i pokrojone orzeszki. Przed zjedzeniem całość dobrze wymieszać. Można jeść na zimno albo
Cooking for Emilyjajka o temperaturze pokojowej 45 g mąki kokosowej 60 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody szczypta soli 4-6 łyżek wody 60 g owoców niskowęglowodanowych np. maliny, borówki, jagody, porzeczki opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają Przygotować silikonowe foremki na muffinki(...)Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C aż uzyskają złoty kolor. Smacznego! — BTW całości z malinami: 345 g, 1023 kcal, B 26 g, W 6 g, T 98 g. BTW 1 babeczki: 58g, 171 kcal, B 9 g, W 1 g, T 16g. Artykuł OLA LA KETO MUFFINKI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu
Ola la LCHFkiedy zobaczyłam kolor dopiero co zarobionego ciasta. Jest to chleb marchwiowy Jima Laheya, a przepis na niego znalazłam zaglądając na stronę listopadowej piekarni Amber , która co miesiąc proponuje wspólne pieczenie niebanalnego pieczywa. W czasie sobotnich zakupów poszalałam z marchewką, bo natrafiłam na naprawdę piękne okazy na okolicznym bazarku. Wracając do domu w myślach (bo ręce były zajęte siatami) stukałam(...)pokryły ciasto. Umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona . W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta , nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni z garnkiem żeliwnym /kamieniem do pieczenia/keksówką ustawioną w dolnej części pieca. Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki
Weekendy w domu i ogrodzieherbatki czy kawy idealne. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwąsnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do jednej części ciasta Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić go na pół, a jedną połówkę jeszcze na pół. Mamy w ten sposób(...)ziemniaczanej Śliwki umyć, usunąć pestki. Włożyć do rondla i podgrzać. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą i wlać do śliwek. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z gazu i przestudzić. Beza 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana jest już ubita dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać
O kuchni z uczuciemroku na święta Wielkiej Nocy piekę coś słodkiego w tym roku zrobiłam sernik ale zupełnie z nowego przepisu, inny niż zawsze robię, zazwyczaj albo robię "Cielaczka" albo "Sernik z Rosą". Szukałam jakiegoś ciekawego przepisu na sernik i znalazłam przepis na ten właśnie sernik na blogu Moje Wypieki . Mi osobiście bardzo smakuje, jest(...)naprawdę pyszny :) według mojej mamy troszkę za słodki, ale najważniejsze to jest to, że wszystkim w domu smakowało ;) Sernik zrobiłam bez rodzynek bo u mnie w domu nie wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto
Motylkowa Kuchnia