bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1830/3453)

Tort naleśnikowy z tuńczykiem 144

mleka 2 jajka ok.2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Olej do smażenia Farsz tuńczykowy Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym ( duża puszka 400 gram ) 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe ( ś rednie ) Sól Pieprz kolorowy 1 łyżka oliwy Farsz pomidorowy Pomidory z puszki bez skóry krojone 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki Sól

Smaki Ewy
Makowiec zawijany 215

podłożyć pod spód.  Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej).  Makowce ułożyć  w odstępach od siebie  na dużej blaszce 25 x 40. Piec na dolnym ruszcie ( termoobieg + górna grzałka ) w temperaturze 190 ºC przez około(...)minut, do brązowego koloru. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe ciasto polukrować i posypać skórką pomarańczową, makiem lub płatkami migdałów. Ciasto można mrozić ( bez lukru! ), zawinięte folią spożywczą.  Do rozmrożenia wykładamy do temperatury pokojowej na 2 godziny przed podaniem . Lukrujemy

Atlas Smaków
świeże śledzie z piekarnika w przyprawie Harissa.. 199

łyżeczka, sok z cytryny 1 cytryna nieduże świeże śledzie bez głów "tuszki" dobrze oipłukać i osuszyć na durszlaku w dużej misce wymieszać przyprawę Harissa, kucharka, wlać olej i sok z 1 cytryny włożyć śledzie i wymieszać, schować do lodówki na 30 minut w naczyniu żaroodpornym poukładać śledzie i piec w 200 C około 30 minut, grzanie góra/dół

W Mojej Kuchni Lubię
Odwrócone ciasto rabarbarowe z marchewką i ziołowym majonezem 217

skórkę z pomarańczy oraz marchewkę, dokładnie wymieszać. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzone ciasto przekręcić do góry dnem na talerz lub paterę, odstawić do ostygnięcia. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą z czekolady, podać z domowym sosem np. malinowym lub bez dodatków

SzczyptaSmaQ
Muffiny z gruszką 213

Muffiny po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego, gdyż są wystarczająco słodkie. Z poniższego przepisu przygotujecie 10 sztuk. Muffiny z gruszką Składniki: 200g mąki pszennej 125 cukru 100g śmietany 18% 80g masła 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 gruszki (około 300g) Wykonanie: - składniki powinny być

Smakołyki Bereniki
Tarta z boczkiem i suszonymi śliwkami 174

duża, czerwona cebula 1/4 łyżeczki karobu garść suszonych śliwek (bez pestek) 2 jaja 400 ml jogurtu naturalnego sól kolorowy pieprz olej rzepakowy do smażenia ulubiona mieszanka sałat ulubione kiełki Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść szybko zimnymi rękoma. Wykleić nim formę do tarty i zapiec obciążone (papier do pieczenia przysypany kuleczkami ceramicznymi, suchym grochem lub suchą fasolą) przez

Wielki apetyt
pizza na cienkim cieście 194

plasterki salami 1 kulka sera mozzarella 16 oliwek bez pestek 16 kaparów z zalewy 1/2 papryki świeże listki bazylii wykonanie: Ciasto smarujemy sosem. Ser rozdrabniamy palcami i układamy na sosie. Następnie układamy plasterki salami przekrojone na pół, paprykę pokrojoną w paseczki, kapary oraz całe oliwki oliwki. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka kisielowe 249

waniliowy - 1 łyżeczka skórki cytrynowej - 3 kisiele truskawkowe bez cukru - 20 łyżek mąki pszennej - ulubiony dżem (ja użyłam pomarańczowego) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy kisiel, mąkę oraz skórkę cytrynową. Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i pieczemy około 20 minut w 180 C. Przestudzone ciasteczka smarujemy

Zainspirowana w kuchni
Tort z małych pączków z dziurką 183

moimi małymi modyfikacjami podałam już wcześniej w poście “Pączki bez drożdży”, ponieważ same w sobie ciastka są rewelacyjne. Mimo to żeby ten przepis był kompletny dziś również podaje przepis na te pączki. Do tortu wykorzystałam ok. 80 - 85 pączków. Składniki: pączki: 580 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Mama Gotuje
Puszysty omlet twarogowy! 161

robienia masy" nie da się obejść bez białego sera. Każdy zna twarożek na wiele sposobu, ale ileż można... W związku z tym proponuję inne wykorzystanie sera! :D   -> 150g sera białego -> 2 jajka -> 2 łyżki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka wiórek kokosowych -> 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -> Dżem z dyni

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Rolada mięsna z boczkiem i szpinakiem 306

dłuższego boku (zwijanie powinno zakończyć się na boku bez szpinaku). 4. Usunąć folię spożywczą, a roladę umieścić na środku folii aluminiowej łączeniem do spodu. Roladę umieścić w keksówce razem z folią. Końce folii połączyć na górze i zawinąć lub całość przykryć dodatkowym kawałkiem folii. W pierwszej fazie pieczenia rolada będzie piekła się pod folią, potem górną warstwę folii

Trzeci talerz
Rolada mięsna z kurkami i fetą 217

dłuższego boku (zwijanie powinno zakończyć się na boku bez kurek). 4.   Usunąć folię spożywczą, a roladę umieścić na środku folii aluminiowej łączeniem do spodu. Roladę umieścić w keksówce razem z folią. Końce folii połączyć na górze i zawinąć lub całość przykryć dodatkowym kawałkiem folii. W pierwszej fazie pieczenia rolada będzie piekła się pod folią, potem górną warstwę

Trzeci talerz
Dynia pieczona z sosem śliwkowym 141

słoika powideł śliwkowych (bez cukru) pół cebuli olej liść kaffiru starty imbir (ok. 2 cm) łyżeczka mielonego zielonego kardamonu sól pieprz czarny łyżeczka miodu Dynię umyć, pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blasze polanej olejem i polać olejem raz jeszcze. Piec w piekarniku ok. 30 min. w temp. 180 stopni C. W połowie pieczenia odwrócić kawałki

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka cytrynowa z rodzynkami (bez miksowania) 304

Puszysta cytrynowa babka z rodzynkami. Idealna na wielkanocny stół. Doskonale smakuje z kwaskowatym cytrynowym lukrem. Składniki  na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 1

Ze smakiem i z pasją
Buleczki mocno cynamonowe, miekkie i delikatne czyli Niedzielne Sniadanie odc.55 195

odgazować. Dzielimy je na 2 części. Każdą część ciasta, bez podsypywania, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Każdy smarujemy połową miękkiego masła i posypujemy 1 łyżką cynamonu i połową cukru. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na 4 cm kawałki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z bułeczkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Dzieje kuchennej Wiewióry