bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1830/3453)

Mini ptysie nadziewane bitą śmietaną 232

ciasto na ptysie? W rondelku z grubszym dnem zagotowujemy wodę z masłem. Następnie wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszając, by nic nam się nie przypaliło, a masa zgęstniała i była bez grudek. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek naszego rondelka. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy/ucieramy nasze ciasto z jajkami do połączenia i uzyskania jednolitego ciasta(...)ciastem. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy porcje ciasta w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie) na blaszkę wysmarowaną masłem lub na papier do pieczenia. Nasze mini ptysie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-30 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości ptysiów i piekarnika. Obserwujemy ptysie, powinny się

Słodkie okruszki
Domowa tortilla 202

zwracacie na to uwagę czy nie wychodzicie z założenia ze nie ma co się w życiu ograniczać i "świrować" ?  Dajcie znać w komentarzach. ;) Domowa tortilla wychodzi elastyczna oraz bez chemii, która notorycznie jest dostarczana nam w tej sklepowej wersji.  Serdecznie polecam ! Składniki: Szklanka mąki pszennej/ moze byc pełnoziarnista szczypta do dwóch soli łyżeczka oleju Pół szklanki CIEPŁEJ(...)prostu dolać. Z gotowego ciasta uformować kule, podzielić na 8 części. Każdą część także formujemy na kształt kuli i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Placki pieczemy na patelni - pieczemy bo na patelnie nie lejemy w ogóle oleju ! to ważne ! Jak widzimy ze placek jest w miarę upieczony po jednej stronie obracamy i robimy to samo z drugiej. Tortillę można

Justa próbuje gotować
Chleb paleo bananowo-fasolowy 249

konsystencji gęstego kremu. Dlaczego bez zbóż i nabiału? I co to jest paleo? Zobacz: Dieta paleo | Zboża szkodzą | Gluten – nie tylko celiakia oraz Nabiał – jeść czy nie jeść? Na koniec dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj wszystko dobrze łyżką i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki 10×20 cm (albo nieco mniejszej) i piecz w  180° przez około(...)Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) Chleb paleo śródziemnomorski Chleb paleo bananowy (z migdałami) Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) Chleb bananowy AIP (bez jajek) Chleb dyniowy AIP (bez jajek) Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną) Podyskutuj o tym i innych przepisach: polskie forum paleo . Zadaj pytanie albo pochwal się swoimi potrawami

PaleoSMAK
Proste miodowe pierniczki 242

Proste miodowe pierniczki Moje dzieci kochają pierniczki. Dlatego piekę je nie tylko na święta. Dziś polecam Wam przepis na proste miodowe pierniczki, idealne dla małych niecierpliwców Pierniczki wychodzą naprawdę pyszne, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Do tego ileż przy tym zabawy Moje maluchy zawsze dzielnie pomagają w wałkowaniu, wycinaniu i… zjadaniu naszych miodowych pierniczków. „Mamo, mamo jutro też(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Stolnicę lub matę posypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm (polecam robić grubsze pierniczki). Im pierniczki grubsze, tym bardziej puszyste i miękkie po upieczeniu. Wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 12 minut

Słodkie okruszki
Zdrowe batony TWIX – bezglutenowe i wegańskie 156

chrupiącego ciasteczka, polanego karmelem i oblanego czekoladą… mmm! Brzmi smakowicie prawda? A co, jeśli jesteśmy w stanie przygotować takie batoniki w domu? Ponadto, tylko ze zdrowych składników, bez glutenu, przyjazne weganom? Brzmi niewiarygodnie? Przekonajcie się sami! Moja rodzinka i znajomi już się w nich zakochali, czas na Was Przepis na ok. 10 batoników. Składniki na ciastko: – 125g(...)łyżeczka syropu daktylowego/klonowego Mąkę, cukier i olej mieszamy, na koniec dodajemy syrop i dokładnie łączymy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 10 x 20cm (im węższa i dłuższa tym lepiej) i pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut (aż lekko się zarumienią). Składniki na karmel: – 260-300g daktyli (ok. 2 szklanki

Be Fit Be Strong
Bułeczki z nadzieniem malinowym 171

Ulubione śniadanie - na słodko ! Tak zaczyna się u mnie idealny dzień :) Jednak rano z czasem bywa krucho, więc często wieczorami piekę. Kiedy takie bułeczki na mnie czekają, jakoś łatwiej mi wstać ;). Skorzystałam tutaj z przepisu na Domowe bułeczki z książki Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy rodziny Szaciłło, który oczywiście zmodyfikowałam. Muszę przyznać, że bardzo lubię ich przepisy. Szczególnie(...)bez ugniatania. Dodać 1 szklankę słonecznika i sezam. Wymieszać i wyłożyć masę na blat posypany mąką. Wyrabiać ciasto podsypując mąką krupczatką. Gdy ciasto przestanie się kleić do rąk, podzielić na tyle bułeczek ile chcemy uzyskać. Każdą kulkę lekko rozpłaszczyć umieścić w niej łyżeczkę/łyżkę dżemu w zależności od wielkości i zakleić, tak aby powstała zamknięta bułka. Bułeczki piec najpierw

Corner With Recipes
Pan Rustico - chleb hiszpański - styczniowa piekarnia 242

znowu zacząć od wspólnego pieczenia z  Anią  i innymi wspaniałymi blogerami. W zeszłym roku nie udało mi się wziąć udziału we wszystkich piekarnianych akcjach. Mam nadzieję, że w roku 2015, będzie lepiej.  Zaczynamy chlebem hiszpańskim. Chleb wyszedł smaczny, całkiem długo utrzymywał świeżość. Ciasto zagniatałam w robocie, chleb wyrastał na blaszce, bez koszyka, przykryty ściereczką(...)pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć). (używam papieru do pieczenia i na nim, położonym na łopacie, wyrastał chleb. Wyrośnięty zsunęlam z łopaty razem z papierem na blachę dopieca ) Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec

Stare Gary
Tarta z młodymi ziemniakami i porem 95

Tarta z młodymi ziemniakami, porem i kozim serem- piekłam ją już dawno, w czerwcu jak tylko pokazały się młode ziemniaczki. Trochę zamarudziłam z wrzucaniem posta, mamy końcówkę lipca, nacieszyliśmy się już młodymi ziemniakami i teraz czas na inne warzywa i owoce, ale mam nadzieję, że uda się Wam jeszcze wypróbować przepis i nie trzeba będzie czekać cały rok. Na spodzie(...)wymieszać Pora pokroić w plasterki – bez zielonych liści – te najlepiej zachować na bulion. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, usmażyć pora na małym ogniu, aż się lekko karmelizuje, w międzyczasie posolić pora a na koniec dodać sok z cytryny. Ciasto przykryć folią alumieniową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć

Cooking for Emily
Tort bezowy z kremem speculoos 188

listopada za nami, a pogoda za oknem wcale nie zimowa to jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby myśleć już o świątecznych wypiekach i szukać prawdziwych kulinarnych perełek. Zamiast piec makowiec, czy ucierać sernik postaw w tym roku na wyjątkowy tort –bezowy z kremem o zapachu korzennych pierniczków. Uda się na sto procent a poza suszeniem blatów wcale nie jest(...)temperaturze pokojowej ubić   na gęstą puszystą masę, miksując wsypywać  stopniowo partiami po łyżce cukru, aż do skończenia-masa ma być bardzo gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru, wlać sok z cytryny, dodać  mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko zmiksować na wysokich obrotach, tylko do połączenia. Na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem narysować  dwa jednakowe

Wanilia i Kardamon
Chleb razowy na zaczynie z czerstwego chleba z dodatkiem mąki z pszenicy Durum 217

prowadzenia ciasta łącznie z pieczeniem to niewiele ponad 24 godziny. Samej pracy naprawdę mało. Proponuję upiec z połowy porcji na próbę. Chleb razowy na zaczynie z czerstwego chleba z dodatkiem mąki z pszenicy Durum Moje godziny prowadzenia ciasta Etap I godz. 12.30 • 280g suchego chleba razowego mój był z ziarnami, jeśli użyjemy chleba bez ziaren, użyjmy 200g suchego(...)mnie rosło 1godz. i 45 minut. Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 230st. Wkładamy foremkę z wyrośniętym ciastem i pieczemy 15 minut w tej temperaturze. W sumie pieczemy 1 godzinę i jeszcze 3 razy zmniejszmy temperaturę w piekarniku ( 210, 200st ). Kończymy pieczenie w 190st przez ostatnie 10-15 minut

Leśny Zakątek
Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą. 207

smarować calzone sosem w środku, stawiają go w miseczce obok już upieczonych calzone. Ostatnio oglądałam program Jamiego Olivera, w którym opowiadał, że Włosi wkładają do calzone resztki z obiadu - pieczone bakłażany, karczochy, plaster parmeńskiej szynki, kulkę mozzarelli. Tak więc spokojnie w calzone można zapiec znalezione w lodówce resztki warzyw, wędlin czy sera. Do moich calzone wybrałam tradycyjne włoskie nadzienie(...)bez gotowania Przygotowanie domowego calzone: 1. Ciasto na pizzę przygotuj co najmniej 2 godziny przed robieniem calzone, a najlepiej poprzedniego dnia, aby miało czas na powolne rośnięcie przez noc w lodówce. Skorzystaj z instrukcji krok po kroku, jak zrobić włoskie ciasto na pizzę . Jeżeli przechowujesz ciasto w lodówce, wyjmij je z niej na 2 godziny przez planowanym pieczeniem

Chilli Czosnek i Oliwa
Prawdziwe amerykańskie pancakes 140

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: AMERYKAŃSKIE PANCAKES 1 jajko z ekologicznego chowu 160 ml mleka krowiego 30 g masła roztopionego, wystudzonego 150 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka zwykłego cukru szczypta soli PONADTO odrobina masła do smażenia syrop klonowy borówki amerykańskie, jeżyny, banan lub truskawki cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Masło rozpuść(...)przestudzenia. Wszystkie składniki pancakes wraz z rozpuszczonym masłem umieść w wysokim naczyniu i potraktuj mikserem elektrycznym lub rózgą kuchenną. Masa powinna nabrać bąbelków powietrza i mieć jednolitą strukturę bez żadnych grudek mąki. Rozgrzej nieprzywierającą patelnie przesmarowaną cienką warstwą masła. Na patelnię nakładaj łyżką okrągłe, płaskie placuszki (1 lekko czubata łyżka ciasta przypadająca na 1 naleśnik). Smaż z każdej

ProstePesto.pl
Sernik z malinami 208

żółtek; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; 1 słoiczek dżemu malinowego; Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki wymieszać, dodać margarynę i posiekać razem z sypkimi składnikami. Następnie dodać żółtka (czasami dodaję 2 łyżki kwaśnej śmietany) i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki (lekko zmrozić(...)Składniki na bezę: 5 białek (te co zostały od ciasta); 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 kisiel cytrynowy; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kisiel i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na maliny. Na wyłożoną pianę zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) pozostawione, lekko zmrożone ciasto. Sernik piec w temperaturze

In my kitchen
Golonka pieczona z warzywami 277

temperaturze 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 90 minut. W międzyczasie pomidory kroimy w ćwiartki pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości między 5 a 10 milimetrów, pamiętając aby zrobić to bezpośrednio przed dodaniem do potrawy lub o przechowywaniu ich w wodzie (inaczej ściemnieją). W połowie pieczenia (po 45 minutach) dodajemy

Kulinarna Pokusa
Placki bananowe 160

bananowe są przepyszną przekąską dla dzieci a również dla niemowląt podczas rozszerzania diety. Robię takie placuszki jako II śniadanie, przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Zazwyczaj zjadamy je same, bez dodatków, ale czasem dodajemy do nich również ulubione owoce, dżem czy nawet krem czekoladowy. Do placków wykorzystałam bardzo dojrzałe banany, dzięki czemu nie trzeba dodawać do ciasta cukru, jedyna(...)push({}); Placki bananowe – Składniki 1 dojrzałe banany (im są bardziej dojrzałe tym są słodsze) 2 jajka 200 ml mleka 150 g mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka oleju do ciasta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki bananowe – Wykonanie Do placuszków bananowych najlepsze są bardzo dojrzałe

To Musisz Wiedzieć