bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1816/3453)

Zakwas na żur z zakwasu chlebowego 263

Będzie jak znalazł do przygotowania wielkanocnego żuru. Jako że chleb piekę już niespełna rok, mam również ciągle pracujący, kilkumiesięczny zakwas żytni, który wykorzystałam do zrobienia szybkiego zakwasu na żur. Dzięki temu zakwas na zupę był już gotowy po 2-3 dniach. Jeśli jednak chcesz, by był bardziej kwaskowy - bez obaw potrzymaj go 5-6 dni w temperaturze pokojowej, codziennie

Moje Qulinaria
Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym 410

dlatego smaku warto. Puszystemu czekoladowemu biszkoptowi towarzyszy chrupiąca orzechowa beza, masa kajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami. Ciasto czekoladowe: 1 1/2 szkl. cukru 6 jaj 6 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana

Cynamonowe szczęście
Francuskie rurki z bitą śmietaną i owocami 203

siebie i z obu stron była odrobina wolnego miejsca. (Bez różnicy, z której strony zaczniemy. Osobiście wolę od strony grubszej.) Nawinięte rurki schłodzić w lodówce (około 10 minut). Po tym czasie rurki delikatnie posmarować masłem (opcjonalnie), dokładnie obtoczyć w cukrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut

Di gotuje
Prosty miodownik z masą budyniową 204

mleka ü   budyń śmietankowy bez cukru ü   1 szklanka cukru ü   1,5 kostki masła w temperaturze pokojowej Na polewę: ü   2 łyżki masła ü   5 łyżek cukru ü   1 łyżka kakao ü   3 łyżki wody Przygotuj: garnuszek dużą blaszkę  papier do pieczenia Zaczynamy od przygotowania kremu. Gotujemy budyń , według

Bazując na smaku
Tort piesek 202

mały okrągły, który ja przygotowałam w metalowym rondelku (bez rączki) o średnicy ok 11 cm - zamiast rondelki można użyć metalowej miseczki SKŁADNIKI: Biszkopt prostokątny z formy 24x34 cm 8 jajek 1 i 1/3 szkl cukru 1 i 1/3 szkl mąki 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt okrągły z tortownicy 22 cm (pieczemy takie 2!) 3 jajka

Kto ugości moich gości?
Pulchne Pancakes 179

roztopionego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia  Przygotowanie: Jajka ubijamy mikserem w  misce. Dodajemy mleko, oraz lekko przestudzone masło. W drugiej misce łączymy ze sobą przesiana mąkę i pozostałe suche składniki, które delikatnie przesypujemy do płynnej części naleśników. Drewnianą łyżką łączymy ciasto. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i wykładamy na nią łyżką porcje na duże placki

ChilliJemy
Makaroniki pistacjowe 242

wymieszać, dodać barwnik, pamiętajmy że kolor musi być bardzo intensywny, ponieważ rozjaśni się podczas dodawania ubitych białek. W misie miksera umieścić białka (60 gr). Misa musi być czysta, sucha, bez śladów tłuszczu. Przygotować 35 gr cukru. W małym garnuszku umieścić 150 gr cukru i 50 gr wody. W garnuszku umocować termometr cukierniczy. Gotować na dość dużej mocy palniki(...)mikser ustawić na najwyższe obroty i miksować 5-8 min. Bezy mają się wystudzić. Po tym czasie w 3 turach dodawać białka do masy pistacjowej. Delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Mieszać tylko do połączeniu, nie za długo. Mieszać szpatułką. Przygotować 3 blachy od piekarnika, wyłożyć je papierem do pieczenia. Uwaga warto posmarować blachę tłuszczem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia

moj przepis na
Tarta z gruszkami. 148

Dziś bez zbędnych słów - zapraszam na tarte z gruszkami! Jesień w pełni więc i gruszek pod dostatkiem. Składniki; Ciasto; 1 szklanka mąki pszennej 10 dag masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Nadzienie; 5 dag  masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 szklanki mąki

Radość kipiąca uśmiechem.
moje placuszki z borówką 178

wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu

Kuchnia Babci Basi
TORTILLA Z WARZYWAMI I KAWAŁKAMI INDYKA 206

jest na całym świecie.  W wielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia.  Farsz do tortilli może stanowić wszystko -  warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy.  Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach.  Wszystko to dzięki

potrawyregionalne
SERNIK Z WIŚNIAMI 183

łyżki mąki ziemniaczanej,słodkiej kremówki i budyniu waniliowego 30dag wiśni bez pestek galaretka wiśniowa Żółtka,cukier,masło utrzeć na puch.Następnie dodawać stopniowo ser,śmietanę,mąkę ziemniaczaną oraz budyń.Na koniec delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek i 1/2 wiśni.Wyłożyć ciasto do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem.Piec ok 60 min w temperaturze 180stC.Zostawić do ostygnięcia

Niespełnione zdolności kulinarne
Jesienne ciasto z gruszkami 192

ogromnie, bo nowa pora roku postanowiła się rozgościć, bez pytania, odrobinę za wcześnie jak na mój gust... Karmelowe ciasto z gruszkami do góry nogami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) 100 g mąki pszennej 30 g budyniu karmelowego (proszek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 65 g cukru trzcinowego 85 ml jogurtu naturalnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śniadania na cały tydzień! 176

łyżka miodu 1/2 pokrojonego banana 1/8 pokrojonego melona bez skóry i pestek Przygotowanie: Jogurt wlać do miseczki, wymieszać z miodem, posypać owocami. 3. Pełnoziarniste racuchy z jabłkiem  Składniki: 1 obrane jabłko 4-5 łyżek pełnoziarnistej mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  2-3 łyżki mleka lub jogurtu 1 łyżka oleju

Cakes By Kejt
Zaręczyny, urodziny i makaroniki, czyli wszystko na raz 220

skutku nie doszło wiele planów, to jestem bardzo zadowolona, a nieoczekiwane zakończenie sprawiło, że dziesięciogodzinna podróż do domu nie uwierała jak zwykle. Co się stało? Otóż po pysznym obiedzie bez deseru (w restauracjach zawsze na deser brakuje mi miejsca, niestety), C. padł na kolana, wzbudzając tym moje bezgraniczne zaskoczenie (serio!). Od piątku z lekkim niedowierzaniem noszę na palcu pierścionek(...)beza całkowicie wystygnie. Do migdałów z cukrem dodać pozostałe 60 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Dodać bawrnik, wymieszać. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
placki z borówką 171

wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu

Miód i pieprz