bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1807/3453)

Najłatwiejsze ciasteczka orzechowe i o tym dlaczego warto kupować na Bee.pl 299

stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W miski przekładamy pastę orzechową, wbijamy jajko i wsypujemy pół szklanki cukru trzcinowego. Całość mieszamy łyżką. Z masy formujemy w dłoniach małe kulki (moje są ciut większe od orzecha włoskiego). Każdą lekko spłaszczamy i układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie robimy wzorki widelcem. Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie

Słodkie okruszki
Wtorek – Kurczak z ryżem a la pilaf 191

wykorzystywania podobnych składników i pieczenia wszystkiego za jednym zamachem. Filety z kurczaka upiekliśmy razem z kurczakiem i warzywami. Ryż zrobił się sam:) Wykorzystaliśmy też tę samą suruwkę co w niedziele. Danie można też według poniższego przepisu zrobić od podstaw. Wychodzi równie smaczne! Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy(...)zioła, liść laurowy i zalewamy szklanką wody. Przykrywamy i gotujemy 17 minut. Po tym czasie ścigągamy pokrywkę, mieszamy ryż, solimy i pieprzymy do smaku. Krok 4 Kurczaka wyciągamy z pieca i odstawiamy na kilka minut, żeby soki równo rozprowadziły się w filetach. Krok 5 Z pieczeni zostanie pyszny sos, pełny aromatów z marynaty. Przelewamy go na patelnię i podgrzewamy kilka

Niedzielny kucharz
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 181

pieczeniu organizowanym przez Amber i Beę i po raz kolejny jestem zachwycona :)! Ty razem miałyśmy za zadanie upiec chleb czekoladowy z przepisu z książki Emmanuela Hadjiandreou ‘How to make bread’. Mimo, że chleb nie wyszedł mi może idealnie, to mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem :)! Smakuje rewelacyjnie bez(...)też smakowitego przygotowały, bo w naszym gronie jest zdecydowanie dużo talentów… i na pewno upieczone chlebki czekoladowe będą zachwycające. Zapraszam do odwiedzenia blogów Piekarek biorących udział we wspólnym pieczeniu… Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami Składniki: 170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu żytniego* 250 g (1 szkl) ciepłej wody 330 g (2 i 2/3 szkl) mąki chlebowej

UgotujmyTo.pl
GOŁĄBKI ze szpinakiem bez mięsa – wegańskie! 305

razem zajmiemy się przemycaniem bardzo zdrowego szpinaku, przemycimy go w obiadowym posiłku! Sprawimy, że szpinak będzie pozytywnie wpływał na smak naszych gołąbków Gołąbki co prawda są bez mięsa, ale spokojnie – niełatwo to wyczuć //   Składniki (ok. 10 sztuk): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki jaglanej 1/2 szklanki ryżu lub kaszy jęczmiennej 4 szklanki gorącej wody 100 g czerwonej(...)czynność, aby zdjąć jak największą ilość liści. Następnie z każdego liścia skrój zgrubienia. Włóż je ponownie do gotującej się wody i gotuj około 15 minut – skróci to czas pieczenia gołąbków. Wcześniej lub teraz możesz przygotować farsz – czerwoną soczewicę, kaszę jaglaną, ryż lub kaszę jęczmienną, startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę czerwoną kapustę oraz szpinak (rozdrobniony lub drobno

Via Gusto
Bûche de Noël – rolada biszkoptowa z kremem z mascarpone 198

spaleniem drewno skrapiano oliwą lub winem oraz posypywano solą i pieprzem. Popiół jaki powstał ze spalenia polana, miał ochronić dom przed ogniem a gospodarzom zapewnić pomyślność. Wraz z wyparciem pieców z domów i zastąpienie ich grzejnikami żeliwnymi, polano zastąpiono świecami a na stole zaczęło pojawiać się ciasto w kształcie polana. Ale wróćmy do samego ciasta. Pod tą piękną nazwą, kryje(...)wymiany i spokojnie bez niej można się obejść, zastępując ją kremem. Polecam to ciasto szczególnie w Święta, bo wygląda bardzo oryginalnie na stole. Drukuj Bûche de Noël – Polano Bożonarodzeniowe Czas przygotowania 20 minut/y 12 minut/y 32 minut/y Składniki Ciasto 3 jajka 70g cukru 50g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem 250 g mascarpone

Mieszam w Garnku
TOSTY SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) 2168

każdego takie 2 trójkąty jak na foto). Piec przez kilka minut w zależności od mocy tostera do momentu aż się zarumienią bądź dłużej jeśli lubicie bardziej przypieczone. Tosty serowe sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie kanapek czy przystawek rożnego rodzaju dodatkami, sosami itp. — BTW całości bez dodatków

Ola la LCHF
Pikantny pasztet marchewkowy 247

wytrzymać, ale poczekajcie aż pasztet całkowicie ostygnie. Dopiero wtedy zacznijcie go kroić. Wcześniejsze próby mogą skończyć się katastrofą. Ilość porcji: 1 foremka o długości 16cm Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki: soczewica czerwona – 1 szklanka marchewka – 500g kasza jaglana, jęczmienna lub pęczak – ½ torebki ugotowanej masło orzechowe – 3 łyżki cebula – 1 sztuka czosnek(...)mielona kolendra – 1 łyżeczka kmin rzymski – 1 łyżeczka jajka – 3 sztuki woda – 2 szklanki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Szklankę suchej soczewicy zalej 2 szklankami wody i ugotuj z dodatkiem liścia laurowego do miękkości. Ugotowaną soczewicę, kaszę i masło orzechowe zblenduj

wiecejwarzyw.pl
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 474

laktozy na 10 minut przed końcem pieczenia papryki można mięso posypać startym żółtym serem lub mozzarellą. Dla podbicia makro ja dodaję zawsze na talerz jakiś tłuszcz, czyli masło klarowane, smalec a od kilku miesięcy staram się do każdego posiłku dorzucać olej MCT , o którego właściwościach pisałam tutaj . Smacznego! — BTW całości bez sera żółtego i dodatkowego tłuszczu

Ola la LCHF
Muffiny marchewkowe - dietetyczne 283

pełnoziarnistą, marchewkową wersje muffinów. Są bardzo fajne, pachnące pomarańczą i dość mokre. Muszę przyznać, że ich kształt nieco minął się z tym, którego oczekiwałam, ale to wina formy do pieczenia. Następnym razem nie popełnię tego błędu i upiekę je w papilotkach;) Z podanych składników wyszło mi 6 sztuk. Składniki mokre: 5 fig suszonych 4 średnie marchewki 2 jajka(...)sojowego Starta skórka z 1/3 pomarańczy Składniki suche: 2 łyżki otrębów owsianych lub pszennych 1 szklanka mąki pszennej razowej Szczypta gałki muszkatołowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu Łyżka kakao bez cukru Amarantus ekspandowany do posypania Polewa (niekoniecznie): 5 kostek czekolady gorzkiej Wykonanie: Figi drobno kroimy, marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka i mleko

Powiedz dietom nie
Polędwiczka faszerowana, pieczona z papryką i ziemniakami 183

boczku wędzonego w cienkich plastrach 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżeczki kaparów łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki harissy - opcjonalnie oliwa z oliwek sól, pieprz do pieczenia 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 czerwona cebula 2 pomidory ziemniaki sól, pieprz, oliwa przygotowanie Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu polędwiczki znajduje się tzw główka(...)margines bez farszu. Farsz posypać pietruszką i kaparami. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć kawałki sera i plasterki czosnku.  Mięso zwinąć w roladę. Tak przygotowaną obwiązać sznurkiem kuchennym, a końcówki mięsa spiąć wykałaczkami aby zabezpieczyć farsz przed wypłynięciem. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć roladę na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia w którym będziemy roladę piekli. Po bokach

Stare Gary
Chleb tostowy pszenny 162

dziś wiadomo, że chleb upieczony w  domu jest najlepszy! Ja piekę go bardzo często, z reguły jest to chleb na zakwasie ( chleb razowy pszenny na zakwasie ,  chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem ,  chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym ) , ale w moim piekarniku lądują też chleby drożdżowe (. Tym razem przygotowałam chleb tostowy pszenny. Uważam, że taki(...)żywnością bez wyłączenia produktów o charakterze kwaśnym, nie rdzewieją, nie mają żadnych powłok, są wytrzymałe i w pełni bezpieczne do wypieku prawdziwego dobrego chleba. Wystarczy dobra emulsja do natłuszczania i nie potrzeba żadnych kosztownych powłok nieprzywierających. Dzięki tłuszczowi chleb ma szlachetny, piękny zapach i smakuje jak dawniej. I co ważne, formy można myć w zmywarce. Przy pieczeniu

Kulinarne przygody Gatity
Karpatka II 143

Karpatka to ciasto, które z pewnością zna każdy. Mój ulubiony i wielokrotnie sprawdzony przepis na karpatkę. Karpatka z dużą ilością kremu. Pamiętam kiedy jako dziecko piekliśmy je w domu pierwszy raz i wszyscy z zaciekawieniem patrzyliśmy jak rosną „Karpaty”. To jedno z moich ulubionych ciast, szkoda tylko, że ma tak dużo kalorii ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Karpatka(...)ciasto: 5 jajek 130 g mąki pszennej 250 ml wody 130 g masła Składniki na krem: 4 żółtka 300 g miękkiego masła 700 ml mleka 80 g budyniu bez cukru 140 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Instrukcje Ciasto: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, zagotowujemy. Następnie dodajemy mąkę i gotujemy chwilę cały czas mieszając. Przykrywamy folią

To co lubię - gotuję i polecam
Serniki pomarańczowy z orange curd 208

Przepis na ten sernik czekał, czekał, aż w końcu doczekał się publikacji ;) Lubię eksperymentować, gotować, piec. Gorzej już idzie mi zebranie się w sobie, spisanie i opublikowanie przepisu.  Składniki (blaszka o wymiarach 16 cm x 21 cm): Orange curd: sok z 2,5-3 pomarańczy (w zależności jak będą soczyste) skórka starta z 1 pomarańczy 1 żółtko 1 jajko(...)trafimy) 1 łyżeczka skrobi (czubata) Masa serowa: 500g mielonego sera białego 3 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z 1/4 pomarańczy 1 białko 3 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) ksylitol firmy Oleofarm wg. smaku (ja dałam 8-10 łyżek) Sposób przygotowania: Orange curd: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku gotujemy cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza na spodzie z polenty z domowym sosem pomidorowym (również w wersji wegańskiej) 249

blenderem). Masa nie może być zbyt gęsta (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), ani zbyt płynna. Kiedy woda się wchłonie, dodajemy oliwę, zioła, sól i pieprz. Na papierze do pieczenia rysujemy (odrysowujemy) okręgi (u mnie były to 3 małe i 1 duży). Na każdy okręg równomiernie nakładamy przygotowaną polentę. Wszystkie spody umieszczamy na 40-60min w lodówce(...)polenty wyciągamy z lodówki i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku. Następnie odwracamy je na drugą stronę, rozsmarowujemy przygotowany wcześniej sos pomidorowy, rozkładamy wedle uznania nasze dodatki i posypujemy startym serem (zamrożony ser z ziemniaka również ścieramy na tarce). Ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Zajadamy z sosem pomidorowym lub bez. Smacznego

Be Fit Be Strong