brązowym, dodać rodzynki, czy pokruszone ciasteczka ameretto. Opcji jest bez liku. Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami Składniki na tortownicę 24 cm: 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów laskowych 170 g brązowego cukru 150 g stopionego masła 4 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny i sok z ½ cytryny 4 jabłka
Mia Cucina Sofietamini bezy orzechowe albo bezę Pavlovą na różne sposoby: mini beza tort pavlova pavlova z owocami Bezowy torcik migdałowo o średnicy 18 cm: Składniki na blaty bezowe (4 szt.) 4 białka 1 szklanki drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmielonych migdałów płatki migdałów Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy cztery koła o średnicy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmogło i u nas zabraknąć tego przysmaku. Bowiem cała Rodzinka bez wyjątku, wręcz ją uwielbia. Dla dzisiejszego przepisu małą inspiracją był przepis znaleziony u Margarytki, częściowo go jednak zmodyfikowałam, gdyż m.in. tamten był z mąki pszennej, ja robiłam z orkiszowej, nie dodałam mleka oraz cukru, zmieniłam czas pieczenia gdyż wolimy cienką pizzę. Praktycznie tylko ilość oliwy się zgadza
Smaczne ZdroweWiem, wiem, sernik krakowski bez kratki, to nie krakowski! Powiedzmy, że mój jest… prawie krakowski; a kratki nie posiada, z tej prostej przyczyny, iż masy serowej zrobiło mi się tak dużo, że obawiając się kataklizmu w postaci “ucieknięcia” sernika w trakcie pieczenia, zrezygnowałam z jej ułożenia…. Ku mojemu zdziwieniu, żadne trzęsienie ziemi nie nawiedziło mojego piekarnika, a serniczek
Mia Cucina Sofietałyżeczki pieprzu I soli. Do marynaty wrzucamy kurczaka- najlepiej bez skóry :). Mieszamy by udka przeszły marynatą. Odstawiamy na pół godziny. *Resztę składników wykorzystujemy w sosie miodowo-klonowym.-znajdziecie tutaj Nagrzewamy piekarnik do 220 C . Udka łącznie z marynatą przenosimy do naczynia żaroodpornego lub do blaszki . Pieczemy 40-45 min. Po tym czasie kurczak jest gotowy. Wyciagamy kurczaka na talerz
Smaki Edytyciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (na 1-1,5 godziny) - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na półowki - formę wyłożyć papierem do pieczenia - wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na placek, przełożyć do formy, pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 30 minut - z mąki, cukru pudru i zimnego masła przygotować kruszonkę, siekając(...)obficie kroszonką - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 35-40 minut do zrumienienia i tzw. suchego patyczka - po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i studzić, przechowywać pod przykryciem Ciasto drożdżowe gości w każdym niemal domu jako jedno z tych ciast, które przygotowuje się bez specjalnej okazji, na weekendowe popołudnie lub wtedy, kiedy mamy ochotę
Smakołyki Berenikibiałego cukru) Mąkę gryczaną, pszenną, ksylitol oraz proszek do pieczenia mieszam razem. Dodaję wodę,olej i jajka i dokładnie miksuję. Ciasto wyjdzie nieco błotniste, ale tak właśnie ma być - musi mieć również konsystencję nieco gęstszego ciasta naleśnikowego. Rozgrzewam suchą patelnię, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę bez tłuszczu z obydwóch stron. Podaję na słodko. UWAGA
W kuchni Karmel-itkipokazać jak szybko i prosto można przyrządzić coś szybkiego bez użycia piekarnika. Potrzebna będzie nam jedynie mikrofala. Postanowiliśmy na Prośbę Darii ( klik )przygotować prosty przepis na babeczki z mikrofali. Składniki : 3 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, parę kropel ekstraktu waniliowego, 1 jajko, 3 łyżki mleka Wszystkie produkty
cookplłyżki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy szczypta soli Sos: 250g truskawek granat 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni na wolnym ogniu smażymy z dwóch stron- bez tłuszczu!:) W oryginale podajemy z syropem klonowym, ja podałam
Czerwona Porzeczkabez cukru • 1/2 szklanki śmietanki 30% • masło i 2 biszkopty do tortownicy Polewa • 1 duża śmietana 18% – 450 g • 4 łyżki cukru • 1 łyżeczka mielonej japońskiej herbaty zielonej Matcha • 2 łyżki gorącej wody Dekoracja • ciasteczka z gotowanych żółtek • kolorowe pisaki z lukru Wykonanie: • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)utrze się z serem. • Na koniec dodać budyń i śmietankę. Wymieszać. • Wylać masę serową do formy. • Tortownicę wstawić na przedostatnią półkę w piekarniku. • Piec 45 minut. Polewa • Mielony proszek herbaciany zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać na papkę. • Śmietanę wymieszać z cukrem i herbatą. • Do szklanki, gdzie była herbata
To co kochamłagodne zestawiamy z ostrymi, kremowe i delikatne z twardymi itd. Te zasady nas nie dotyczą, jeśli znamy gusta smakowe uczestników spotkania. Wówczas można przygotować deskę serów idealną dla każdego. Bez względu na to czy zamierzacie przygotować jakieś bardziej wykwintne potrawy czy też szybkie koreczki pamiętajcie, by wybrać dobrej jakości sery. To od nich zależy smak potraw i sukces spotkania(...)zmiksować w malakserze lub wyrobić je ręcznie). Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i miękkie. Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 1 mm. Dlaczego tak cienko? Aby krakersy były pysznie chrupiące. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty, prostokąty lub trójkąty. Nakłuwamy każde ciasteczko widelcem. Przed pieczeniem oprószamy
Słodkie okruszkichude i ścisłe mięso, oraz delikatny smak. Od zawsze była uważana za “królową mórz”. Jak na królową przystało, można ją przygotować na wiele sposobów: na grillu, w piekarniku, pieczoną w papierze( al cartoccio), w słonej skorupce (al sale), czy na surowo jako składnik sushi. Królową mórz nazywana jest również z innego powodu, otóz pomiędzy oczami ma rodzaj złotego(...)śródziemnomorsku Składniki na 2 porcje: 2 świeże dorady pęczek natki pietruszki 4 listki szałwi( lub parę gałązek tymianku) 2 ząbki czosnku sól, pieprz pomidorki koktajlowe parę czarnych oliwek (bez pestek) 2 łyżki oliwy z oliwek Ryby patroszymy i skrobiemy z lusek. Myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą( również wewnątrz) . Do środka ryby wkładamy 1 ząbek czosnku
Mia Cucina Sofietaprażone: 2 kg jabłek 50 g masła 50 ml wody cukier do smaku sok z 1 / 2 cytryny 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 rozgnieciony goździk 2 łyżki budyniu waniliowego Beza włoska: 1 szklanka cukru 1 / 4 szklanki wody 3 duże białka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier oraz zimne masło w kawałkach(...)ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto zetrzeć lub rozłożyć na blasze (25/35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 20-25 minut . Wyjąć i wystudzić. Jabłka prażone: Jabłka umyć, połowę obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pociąć na kawałki. Włożyć je do garnka
niecodziennikparySeromak (seromakowiec), czyli sernik z makowcem a może makowiec z sernikiem? Wprawdzie desery jadam bardzo rzadko, ale na kawałeczek dobrego sernika bez mąki i cukru w ramach posiłku czasem się skuszę. Seromak (seromakowiec) to znakomite połączenie smaków. Wilgotne, aromatyczne, długo zachowuje świeżość a do tego przepyszne i można je mrozić. Polecam spróbować! Składniki – seromak (seromakowiec): Masa makowa(...)bardzo), wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wyłożyć równomiernie masę makową formując spód. Masę serową wylać na spód makowy i piec przez 60 minut w temperaturze 170 °C (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem). Po upływie godziny sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ewentualnie piec przez kolejne
Ola la LCHF