Omlet zapiekany ze szpinakiem, szynką i boczkiem 210Przepis na kolejny omlet bez mąki, ale tym razem nie jest smażony tylko zapiekany. Szpinak, który dodałam to jego świeże liście (szpinak baby), ale możecie dać mrożony, choć poszarpane liście fajniej wyglądają :) Składniki: 1 garść szpinaku baby 4 jajka 2 plasterki boczku pieczonego 2 plasterki szynki drobiowej 1/2 cukinii szczypta soli morskiej z chili szczypta pieprzu ziołowego 1/2 płaska
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jabłecznik z masą z orzechów laskowych 261tylko wyjąć z opakowania i już są gotowe, bez mieleni. Uwielbiam takie <3. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Jabłecznik z masą z orzechów laskowych BISZKOPT JASNY 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOPT KAKAOWY 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki
Gotuję Testuję
Pikanta pasta chili 269daniom. Taka pikantna pasta będzie świetnym dodatkiem do zimnego mięsa pieczonego, gotowanego schabu, wędlin, żółtego sera, czy jajek ugotowanych na twardo. Jak przygotować pikantną pastę z chili i pomidorów do słoików na zimę? Składniki na 3 słoiczki (200 ml): około 250 g papryczek chili (20 sztuk) puszka pomidorów bez skórki w przecierze 3 łyżki oliwy z chili i czosnkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki 293rozmarynem i oregano. Pomiędzy umieścić 3 ząbki czosku ze skórką. Piec w 200`C około 1 godziny. Po 40 minutach, gdy skórka papryki zacznie się marszczyć i czernieć, wyjąć z piekarnika, a pomidory jeszcze dopiekać. Papryki przełożyć do woreczka strunowego i pozostawić do ostygnięcia. Gdy papryka się zaparzy bez trudu zejmiesz skórkę palcami lub lekko podważając czubkiem nożyka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z batata i białej fasoli 237razie co do burgera lub na talerz, jeśli postanowimy serwować bez buły? Ja proponuję sos tahini lub ewentualnie jakiś wegański majonez . Dodatkowo fajnie może zagrać keczup. Co do warzyw to jak najbardziej awokado, ogórek, pomidor, sałata lub/i cebulka. Jak to roślinne kotlety, można je zarówno smażyć, jak i piec lub grillować. Ja jednak preferuję tą pierwszą opcję. Odrobina oleju
Blendman
Wiosenne babeczki owocowo-warzywne na oleju rzepakowym 179pracy na drugie śniadanie. Babeczki mają mało cukru, są bez glutenowe, a do ich przyrządzenia używam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto mieć go w swojej kuchni i dodawać np. do wypieków. Są one zdecydowanie lżejsze niż te pieczone na maśle. Polecam :) 10 sztuk: 4 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego
Mienta blog
Jesienny gulasz z dyni 203Jesienny gulasz z dyni 2016-04-06 22:14:21 Bez wątpienia na tytuł królowej jesiennego stołu zasługuje dynia. Stanowi ona także symbol amerykańskiego święta Helloween, ale wtedy jest tylko ozdobą. Dynia swoją popularność zawdzięcza idealnemu połączeniu smaku i wartości odżywczych. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją piec, smażyć, dusić, gotować i marynować. Przyrządzać z niej przetwory, zupy
Wędrówki po kuchni
Pieczona papryka. Jak w łatwy sposób pozbyć się skórki? 193Piec 30 minut w 200`C. W czasie pieczenia można paprykę odwrócić. Jest gotowa, gdy miejscami zrobi się czarna i zacznie się marszczyć gorącą paprykę umieścić w miseczce i przykryć folią spożywczą, bądź włożyć do foliowego worka. Odstawić, by przestygła. Papryka się zaparzy i skórkę zdejmiesz bez trudu - palcami lub lekko podważając czubkiem nożyka. Usunąć gniazda nasienne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas na żur z zakwasu chlebowego 304Będzie jak znalazł do przygotowania wielkanocnego żuru. Jako że chleb piekę już niespełna rok, mam również ciągle pracujący, kilkumiesięczny zakwas żytni, który wykorzystałam do zrobienia szybkiego zakwasu na żur. Dzięki temu zakwas na zupę był już gotowy po 2-3 dniach. Jeśli jednak chcesz, by był bardziej kwaskowy - bez obaw potrzymaj go 5-6 dni w temperaturze pokojowej, codziennie
Moje Qulinaria
Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym 444dlatego smaku warto. Puszystemu czekoladowemu biszkoptowi towarzyszy chrupiąca orzechowa beza, masa kajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami. Ciasto czekoladowe: 1 1/2 szkl. cukru 6 jaj 6 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana
Cynamonowe szczęście
Francuskie rurki z bitą śmietaną i owocami 244siebie i z obu stron była odrobina wolnego miejsca. (Bez różnicy, z której strony zaczniemy. Osobiście wolę od strony grubszej.) Nawinięte rurki schłodzić w lodówce (około 10 minut). Po tym czasie rurki delikatnie posmarować masłem (opcjonalnie), dokładnie obtoczyć w cukrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut
Di gotuje
Prosty miodownik z masą budyniową 232mleka ü budyń śmietankowy bez cukru ü 1 szklanka cukru ü 1,5 kostki masła w temperaturze pokojowej Na polewę: ü 2 łyżki masła ü 5 łyżek cukru ü 1 łyżka kakao ü 3 łyżki wody Przygotuj: garnuszek dużą blaszkę papier do pieczenia Zaczynamy od przygotowania kremu. Gotujemy budyń , według
Bazując na smaku
Tort piesek 232mały okrągły, który ja przygotowałam w metalowym rondelku (bez rączki) o średnicy ok 11 cm - zamiast rondelki można użyć metalowej miseczki SKŁADNIKI: Biszkopt prostokątny z formy 24x34 cm 8 jajek 1 i 1/3 szkl cukru 1 i 1/3 szkl mąki 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt okrągły z tortownicy 22 cm (pieczemy takie 2!) 3 jajka
Kto ugości moich gości?
Pulchne Pancakes 213roztopionego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka ubijamy mikserem w misce. Dodajemy mleko, oraz lekko przestudzone masło. W drugiej misce łączymy ze sobą przesiana mąkę i pozostałe suche składniki, które delikatnie przesypujemy do płynnej części naleśników. Drewnianą łyżką łączymy ciasto. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i wykładamy na nią łyżką porcje na duże placki
ChilliJemy
Makaroniki pistacjowe 283wymieszać, dodać barwnik, pamiętajmy że kolor musi być bardzo intensywny, ponieważ rozjaśni się podczas dodawania ubitych białek. W misie miksera umieścić białka (60 gr). Misa musi być czysta, sucha, bez śladów tłuszczu. Przygotować 35 gr cukru. W małym garnuszku umieścić 150 gr cukru i 50 gr wody. W garnuszku umocować termometr cukierniczy. Gotować na dość dużej mocy palniki(...)mikser ustawić na najwyższe obroty i miksować 5-8 min. Bezy mają się wystudzić. Po tym czasie w 3 turach dodawać białka do masy pistacjowej. Delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Mieszać tylko do połączeniu, nie za długo. Mieszać szpatułką. Przygotować 3 blachy od piekarnika, wyłożyć je papierem do pieczenia. Uwaga warto posmarować blachę tłuszczem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia
moj przepis na