czekolady około 10 gałązek świeżego tymianku sól morska do posypania ciasteczek Czekoladę siekamy dość drobno, listki tymianku usuwamy z gałązek. Piekarnik nastawiamy na 190*C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masło i cukier mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy(...)była fleur de sel, ja użyłam mniej wyszukanej soli morskiej. Pieczemy około 10 minut, aż lekko (!) się zrumienią. Studzimy chwilę na blasze, żeby stwardniały. Ciastka przypominają pieguski, ale połączenie ciemnej czekolady, tymianku i soli powoduje, że są bardzo wyraziste w smaku. Powiedziałabym nawet wyszukane:) Zrobiłam wersję dla ortodoksów- bez soli, ale nie są takie dobre- sól cudownie wydobywa smak
les mirabellesZwilżam je odrobiną wody, sklejam dokładnie i formuję kule. Układam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, bo pączki znacznie urosną. Smaruję ich powierzchnię odrobiną mleka i odstawiam na kwadrans, by podrosły. Tak przygotowane pączki piekę około10-15 minut w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku tak, aby pięknie się przyrumieniły. Studzę poza piekarnikiem. Przed(...)podaniem posypuję cukrem pudrem lub dekoruję lukrem. SMACZNEGO! * Utarte płatki róży kupiłam na jarmarku żywności regionalnej w Zakopanem, można bez problemu zastąpić je konfiturą różaną bądź owocową, a także powidłami. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiNawet nie wiecie, na jakie cuda wpadają ludzie bez mięsa : ) Znaczy, żebyśmy się dobrze zrozumieli – ja uważam, że każdy ma prawo do swojej diety, ale nie dorabiajmy filozofii do ziarenek soczewicy. Takżętego … Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam po swojemu. Wyszedł smaczny, aromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego
ladykitchenNawet nie wiecie, na jakie cuda wpadają ludzie bez mięsa : ) Znaczy, żebyśmy się dobrze zrozumieli – ja uważam, że każdy ma prawo do swojej diety, ale nie dorabiajmy filozofii do ziarenek soczewicy. Takżętego … Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam po swojemu. Wyszedł smaczny, aromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego
ladykitchenbez nadziei na powodzenie, udało mi się uformować dwa bochenki i przenieść do koszyczków. Wyrastały dłużej niż w przepisie, ponieważ nie dodałam drożdży. Chlebki, mimo że wyszły dosyć płaskie ( na tle poprzednich wypieków), były bardzo dobre. W trakcie pieczenia pachniał
Stare Garynaczyniek Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec okolo 20 minut,do momentu kiedy kruszonka sie zrumieni,a owoce beda bulgotac Podawac gorace,choc zimne sa rownie pyszne. Uwagi : Czesc maki,tez pelnoziarnistej lub orkiszowej mozna zastapic mielonymi migdalami,orzechami, platkami owsianymi itd.,mozliwosci jest bez liku,a wszysto zalezy od upodoban.Zamiast cukru -miod stewia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru) 2 jajka 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Ciasto Makowo-Kokosowe: 100 g zmielonego maku 100 g wiórków kokosowych 200 g cukru cukier waniliowy 6 jajek 2 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem Budyniowy: 600 ml mleka budyń waniliowy (całe opakowanie) + pozostałość budyniu
Słodka Stronapozostałe 70 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Dodać bawrnik, wymieszać. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości. Odstawić na 1 godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemusli bez cukru 5 łyżek płynnego miodu 1 jajko + 2 białka Duża garść pistacji Mała garstka żurawiny Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki. Wbijamy jajko i białka. Wlewamy miód i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do małej kwadratowej formy i pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto przestygnie, kroimy na podłużne prostokąty. Owijamy papierem do pieczenia
Czarnawisienkapyszne... Takie jest Lemon Cake. Bez owoców, kruszonki, ale za to wilgotne, pachnące prawdziwym masłem, skórką cytrynową ... cóż chcieć więcej?! Składniki: (jesli foremka jest duża - podwoić) 170 g miękkiego masła 170 g cukru pudru 170 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka skórka starta z 2 sparzonych
Walijskie Pichcenieprzesianą i nakryć talerzem - zostawić na całą noc na stole bez przeciągów rano ciasto wymieszac mikserem z 3 minuty 2 tortownice 22 cm lub jedna duża blacha - wysmarować masłem i tartą bułką posypać - ciasto podzielić do dwóch blaszek i gęsto powkładać ósemki nekatarynek wciskając je w ciasto ciasto piec w 200C około 40 - 45 minut i wyjąć z blaszek
W Mojej Kuchni Lubięsoli, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko i zostawić przykryte talerzem BEZ MIESZANIA na całą noc na blacie kuchennym do zaczynu wsypać przesiana mąkę i sok z cytryny drewnianą łyżką wyrobić ciasto z 5 minut forma silikonowa 26 cm - ciasto przełożyć do formy i na wierzchu poukładać połówki śliwek piec w 200C około 40 minut lukier nie za gęsty
W Mojej Kuchni LubięDynię kroimy w kostkę i dusimy na patelni bez tłuszczu, najlepiej na łyżce wody do momentu aż zacznie się rozpadać. Kaszę, dynię i soczewicę przekładamy do jednego garnka, doprawiamy obficie solą, pieprzem i gałką muszkatołową i blenderujemy na taką konsystencję jaką lubimy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy 1/3 przygotowanej masy, następnie układamy suszone morele. Wkładamy pozostałą
Mango Papajamomentalnie znikają ze stołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez jaj. Takie muffiny możecie zrobić z kupnymi jabłkami prażonymi lub domowy, w najbliższym czasie na blogu będzie przepis na domowe jabłka prażone. Składniki: 2 szklanki mąki 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego Jabłka prażone Przygotowanie: Mąkę wraz
Kuchnia Łukaszaszczególnie w okolicach długiego weekendu. Tym razem w wersji bez wódki czy szampana, jednak zapewniam, że ciacho jest równie pyszne jak letnie drinki z palemką. A nawet i lepsze! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki wody pół łyżki proszku do pieczenia Krem: dojrzały melon 250 g mascarpone 200 g śmietanki
sama złodycz