szklanki mocnej osłodzonej kawy do nasączenia Bezy i kakao do dekoracji Biszkopt Białka oddzielić od żółtek i ubijać ze szczyptą soli na gęstą pianę następnie cały czas miksując dodawać stopniowo cukier. Żółtka wymieszać z octem i dodawać raz po razie ciągle miksując do ubitych białek. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, kawą rozpuszczalną i przesiać przez sito(...)Dodajemy do ubitych białek również stopniowo i mieszamy delikatnie za każdym razem szpatułką aby białka zbytnio nie opadły. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę biszkoptowa. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy do suchego patyczka ok. 40 minut. Biszkopt po upieczeniu wyciągamy i uderzamy z wysokości ok. 50 cm o blat. Pozostawiamy do wystudzenia. Krem
Andzia PichciRussischer Zupfenkuchen to pyszna kombinacja sernika z ciastem czekoladowym. Spód i boki ciasta stanowi ciasto czekoladowe, wnętrze wypełnia smakowity sernik, a górę wieńczą odrywane kawałeczki ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 190g jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub cukru wanilinowego 12g 250g masła lub margaryny 1 jajko 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% Masa jabłkowa: 3 opakowania budyniu bez cukru – użyłam dwóch budyniów o smaku toffi(...)trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego) 1,5kg jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu 3-4 łyżki bułki tartej Dodatkowo: cukier puder do posypania Spód: 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną sypkie okruchy ( patrz FILM , można również masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami
Mała CukierenkaSkładniki : 40 dkg orzechów laskowych ( bez łupin ) 25 dkg cukru pudru 2 dkg ciemnego kakao 1-2 dkg oleju kokosowego ( lub z orzechów laskowych ) 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii szczypta drobnej soli Sposób wykonania : O rzechy wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast, wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 C na około 10 minut(...)skórka popęka i można ją będzie łatwo usunąć. Gorące orzechy przekładaj partiami na czystą , suchą ściereczkę , Pocieraj mocno dłonią , aż skórki całkiem zejdą z orzechów. Wszystkie orzechy powinny być bez skórki, ponieważ skórki mogą dać naszej nutelli gorzki smak. Orzechy wsyp do blendera, zmiksuj na gładki krem. Na początku będzie to dość gęsta masa, ale po 3-5 minutach
Przepisy i porady kulinarneBlondies to kolejna propozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Blondies to ciasto inne niż do tej pory kosztowaliśmy. Jest lekko twardawe, a przy
Moja Delicjaprosta szarlotka – blok czekoladowy Karpatka PRZYGOTOWANIE: 2h + 4 h chłodzenia ciasta SKŁADNIKI CIASTO: – 4 jajka rozmiar L – 165 g mąki pszennej – pół łyżeczki proszku do pieczenia – 250 ml wody – 125 g masła SKŁADNIKI KREM: – 750 ml mleka – 250 g miękkiego masła – 4 żółtka – 110 g cukru – 1 łyżeczka ekstraktu(...)jednolite, lekko błyszczące ciasto. Podgrzewaj ta jeszcze około 3-4 minut aż konsystencja będzie jednolita, bez grudek. Ciasto przełóż do misy miksera i pozostaw do przestygnięcia. Następnie dodawaj po 1 jajku miksując końcówką pośrednią, do ciast o lżejszej konsystencji. Dodaj też proszek do pieczenia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 st C (termoobieg) oraz przygotuj foremkę wielkości
nietylkopasta.plzimno lecz wyróżnia go to, że jest on pieczony, spód przygotowany jest z ciasteczek oreo a wierzch pokryty grubą warstwą galaretki ze świeżymi owocami. Idealny na letnie dni. Sernik oreo z borówkami i malinami Składniki: 200g ciasteczek Oreo 80g masła 1kg twarogu (ja użyłam z wiaderka) 4 jajka 1 budyń waniliowy bez cukru 2 galaretki o smaku malinowym Świeże(...)malinami Przygotowanie: Ciasteczka Oreo z nadzieniem przełożyć do blendera i miksować do uzyskania konsystencji drobnego piasku, masło roztopić i gorące dodać do rozdrobnionych ciasteczek. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć zmiksowane ciasteczka, wyrównać i dokładnie wklepać w dno formy. Wstawić do lodówki na co najmniej 30minut. Twaróg, jajka, budyń waniliowy w proszku miksujemy na gładką masę. Przygotowaną
Księga-SmakuFaszerowana rolada schabowa Bardzo smaczna i pięknie kolorowa pieczeń schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam! Składniki: ok 1,5 kg schabu bez kości 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej grubo mielonego) 1 pęczek pietruszki pół czerwonej papryki pół czerwonej cebuli(...)delikatnie rozprowadzamy przyprawione mięso mielone *** *** Następnie mięso ciasno zwijamy w roladę *** *** Roladę związujemy sznurkiem i zawijamy w folię aluminiową *** *** Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 70 minut *** *** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z Apetytemkojarzą się one z dzieciństwem, ponieważ można je było kupić w każdym sklepiku szkolnym. Te wypieki można piec z wieloma dodatkami: serem, budyniem lub różnymi owocami sezonowymi. Ja dzisiaj zrobiłam drożdżówki z rabarbarem i budyniem, a całość jest posypana kruszonką, bez której trudno sobie wyobrazić te słodkości. Upieczone drożdżówki z rabarbarem i budyniem można polukrować. Wypieki te możemy przygotowywać(...)podsypaną mąką pszenną, uformować dwa wałki i pokroić na 18 placków. Z każdego placka uformować kulkę, spłaszczyć ją robiąc w środku wgłębienie i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego krążka wyłożyć rabarbar i budyń. Posypać kruszonką. Drożdżówki z rabarbarem i budyniem odstawić jeszcze na 15 minut, aby urosły. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego
Danka Pichcipieczony jest w co drugim domu, zazwyczaj sam lub nafaszerowany śliwką czy morelami . Dzisiaj mam dla Was trochę inną wersję, a mianowicie schab faszerowany szpinakiem. Składniki: 700 g schabu bez kości, 3 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki oliwy, farsz 300 g szpinaku (u mnie mrożony w brykietach), 2 ząbki czosnku(...)najmniej godzinę do lodówki. W tym czasie podsmażamy szpinak z masłem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. W nacięcia schabu wkładamy farsz szpinakowy. Schab pieczemy w rękawie do pieczenia ok. 45 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniKtóż z nas nie lubi pizzy? Wyróżniamy dwa rodzaje pizzy – włoska i amerykańska. Ta pierwsza charakteryzuje się cienkim ciastem i niewielką liczbą składników, bowiem cały
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczony na maśle z porem, koperkiem i pomidorkami koktajlowymi to doskonały pomysł na obiad. Ten przepis dostałam od koleżanki, bardzo polecała i od razu sama postanowiłam spróbować. Oj jakie to było dobre. Idealny obiad z młodymi lub pieczonymi ziemniakami, który robi się praktycznie sam. Wystarczy tylko wszystko ułożyć w naczyniu, przyprawić i włożyć do piekarnika. Prawda, że proste?;) Łosoś pieczony(...)wysypać na dnie naczynia do zapiekania. Na to położyć kawałki łososia bez skórki. Wierzch posypać solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Na to poukładać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, posypać posiekanym koperkiem. Na kawałkach łososia położyć odrobinę masła. Piekarnik nagrzać do 200'C, piec około 17-20 minut. Polecam także: Ziemniaki pieczone w piekarniku
Zrób to smaczniePiekarnik nagrzewamy do 160 ℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Buraki kroimy w kostkę i razem z olejem i wanilią dokładnie blendujemy lub rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy do dzieży miksera. Miksujemy stopniowo dodając po jednym jajku. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dosypujemy cukier, dokładnie mieszamy. Dodajemy masę buraczaną
cool and mintyMoja propozycja mięsiw na świąteczny stół. Będzie pieczony karczek oraz szynka. Dwa dni wcześniej zostawiam mięso w marynacie by po upieczeniu było pyszne. Mięso związuję bawełnianą nitką by wyszły roladki. Polecam upiec swoje wędliny, bo wiemy jakie są sklepowe. Składniki : * pół kg karkówki bez kości * pół kg szynki wieprzowej * ulubione przyprawy * czosnek * 5 łyżek oleju rzepakowego(...)przyprawami. Ja wybrałam przyprawę do mięsa wieprzowego oraz sól i majeranek. Dobrze natrzeć mięso i odstawić pok przykryciem do lodówki chociaż na noc. Mięso związać w roladkę. Piec około godzinę. Podawać na ciepło bądź na zimno jak wędlinę. insertCookd("e16d8fe7730020010cc45f4cc70ec2d9
Magiczne Życie Martykluskami śląskimi z surówką bardzo nam smakowały. Po powrocie poszukałam przepisów na taką pieczeń i znalazłam. Postanowiłam zrobić podobną ale zrobiłam ją tak, żeby podać na zimno. Obie wersje są doskonałe w smaku. Składniki: 700 g schabu (bez kości) 250 g mieszanego mielonego mięsa 1 duża cebula (lub 2 małe(...)wszystkich stron. Zawinęłam w srebrną folię i włożyłam do foremki. Na dno wlałam 2 łyżki wody i wstawiłam do piekarnika na 1 godzinę. Jeżeli zechcecie zrobić taką pieczeń na ciepło z sosem, wystarczy zamiast zawijać w folię, włożyć pieczeń do rondla do zapiekania, podlać odrobiną wody i piec pod przykryciem około 1 – 1,5 godz
Kuchnia u Krysi