Domowa mielonka pieczona z serii "wiem co jem" doskonała zarówno na zimno jak i na gorąco, w moim domu je się ją jako dodatek na kanapki,smacznie zdrowo i bez konserwantów! Składniki 1,5 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg boczku gotowanego 1/2 cebuli 6 ząbków czosnku 2 jajka 300 ml wody jarzynka LUX BELLA BIS przyprawa gajowego(...)nożem dodajemy do mięsa,wbijamy jajka wlewamy wodę,doprawiamy do smaku ziołami,wyrabiamy jednolitą gładką masę. 3. Przekładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego,po wierzchu posypujemy gruboziarnistą przyprawą gajowego,pieczemy w piekarniku około 50-55 minut w temp 180*c. Po ostudzeniu kroimy na plastry
Wanilia i Kardamonmasła Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, sól, żółtko i posiekane masło. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki zimniej wody. Z ciasta formuje kulę. Schładzamy w lodówce przez godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciastem wylepiamy formę na tartę (u mnie(...)kroimy w plasterki. Układamy na spód tarty. Wiśnie odsączamy i wykładamy na banana. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę rozcieramy w dłoniach). Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia, około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Obserwujemy tartę. Smacznego The post Tarta wiśniowo-bananowa – szybki przepis first appeared on Słodkie
Słodkie okruszkiżurawiny suszonej -5 g oleju -30 g masła orzechowego Przygotowanie: 1. Mąkę, proszek do pieczenia, (odżywkę białkową) i olej mieszamy z wodą do lekko lejącej się konsystencji. Do tego dodajemy łyżkę żurawiny i mieszamy. 2. Smażymy placuszki (ja zrobiłam to bez tłusczowo), na talerzu przekładamy je masłem orzechowym i dodajemy resztę żurawiny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze
Zdrowie i pysznie na talerzuNiezbędnik każdej dobrej gospodyni to przede wszystkim: ostry nóż, deska do krojenia i dobra patelnia. Bez tego ani rusz. Wie o tym ten, kto próbował pokroić coś nienaostrzonym nożem i ten, kto w myślach pomstował na przywierające do patelni dania. O ile na noże nigdy w mojej kuchni nie narzekałam, o tyle z patelniami to już inna historia. Przyznać(...)grillowe, woki czy specjalne patelnie do naleśników. Nie ważne też czy masz kuchenkę gazową, elektryczną, indukcję czy piec węglowy – naczynia z serii Saphir Lite kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Patelnia jaką osobiście miałam przyjemność testować to patelnia do smażenia bez tłuszczu głęboka WOLL Szafir. Moja patelnia jest duża, ma 28 cm średnicy i głębokie brzegi. Zaopatrzona jest
Smaki Na TalerzuNiezbędnik każdej dobrej gospodyni to przede wszystkim: ostry nóż, deska do krojenia i dobra patelnia. Bez tego ani rusz. Wie o tym ten, kto próbował pokroić coś nienaostrzonym nożem i ten, kto w myślach pomstował na przywierające do patelni dania. O ile na noże nigdy w mojej kuchni nie narzekałam, o tyle z patelniami to już inna historia. Przyznać(...)grillowe, woki czy specjalne patelnie do naleśników. Nie ważne też czy masz kuchenkę gazową, elektryczną, indukcję czy piec węglowy – naczynia z serii Saphir Lite kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Patelnia jaką osobiście miałam przyjemność testować to patelnia do smażenia bez tłuszczu głęboka WOLL Szafir. Moja patelnia jest duża, ma 28 cm średnicy i głębokie brzegi. Zaopatrzona jest
Smaki Na Talerzuużyłam 60 gr waniliowego i było mało słodkie) 375 gr mąki pszennej (u mnie tortowa z Lidla, typ 450) (równowartość 2 i 1/2 szklanki) 10 gr proszku do pieczenia lub sody (równowartość 2 łyżeczki) 750 gr owoców (u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie, morele, śliwki, w zasadzie to chyba wszystkie owoce mogą być :)) 20 gr mąki ziemniaczanej(...)pokojowej. U mnie szklanka ma zawsze pojemność 250 ml. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Owoce umyć, oczyścić, odszypułkować (w przypadku truskawek), pozostawić do osuszenia, pokroić na pół, jeżeli są duże, jeżeli małe to pozostawić w całości. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st. bez termoobiegu lub 160 st. z termoobiegiem. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem
moj przepis naużyłam 60 gr waniliowego i było mało słodkie) 375 gr mąki pszennej (u mnie tortowa z Lidla, typ 450) (równowartość 2 i 1/2 szklanki) 10 gr proszku do pieczenia lub sody (równowartość 2 łyżeczki) 750 gr owoców (u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie, morele, śliwki, w zasadzie to chyba wszystkie owoce mogą być :)) 20 gr mąki ziemniaczanej(...)pokojowej. U mnie szklanka ma zawsze pojemność 250 ml. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Owoce umyć, oczyścić, odszypułkować (w przypadku truskawek), pozostawić do osuszenia, pokroić na pół, jeżeli są duże, jeżeli małe to pozostawić w całości. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st. bez termoobiegu lub 160 st. z termoobiegiem. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem
moj przepis napokojowej. U mnie szklanka ma zawsze pojemność 250 ml. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Owoce umyć, oczyścić, odszypułkować (w przypadku truskawek), pozostawić do osuszenia, pokroić na pół, jeżeli są duże, jeżeli małe to pozostawić w całości. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st. bez termoobiegu lub 160 st. z termoobiegiem. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem(...)krótko, ciasto powinno być gęste. Przełożyć do formy, wyrównać, wysypać cienką warstwę bułki tartej lub owoce oprószyć mąką ziemniaczaną. Ułożyć owoce rozcięciami do góry. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, 20 min studzić na kratce, zdjąć formę, pozostawić do całkowitego wystudzenia na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Maślankowe ciasto
moj przepis napokojowej. U mnie szklanka ma zawsze pojemność 250 ml. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Owoce umyć, oczyścić, odszypułkować (w przypadku truskawek), pozostawić do osuszenia, pokroić na pół, jeżeli są duże, jeżeli małe to pozostawić w całości. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st. bez termoobiegu lub 160 st. z termoobiegiem. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem(...)krótko, ciasto powinno być gęste. Przełożyć do formy, wyrównać, wysypać cienką warstwę bułki tartej lub owoce oprószyć mąką ziemniaczaną. Ułożyć owoce rozcięciami do góry. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, 20 min studzić na kratce, zdjąć formę, pozostawić do całkowitego wystudzenia na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Maślankowe ciasto
moj przepis nawiek określono na 6100 lat. Pierwszy chleb był w postaci twardego placka, przyrządzanego na nasion różnych zbóż i traw wymieszanych z wodą. Pieczono go w popiele na rozgrzanych kamieniach, później pod glinianym garnkiem, zwanym dzwonem, będący pierwowzorem pieca chlebowego. Pierwsze informacje na temat chleba w Polsce pochodzą z X wieki i jak głosi legenda, król Bolesław Chrobry w drodze(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia (podsypywanie mąką już wtedy nie jest konieczne). Forma do pieczenia dowolna, idealna będzie keksówka, pamiętaj, że ciasto podwoi swoją objętość, więc miej na uwadze wielkość formy. Uformowany bochenek najlepiej, jak będzie wyrastał po raz ostatni na blaszce lub w formie na której/w której będzie się piekł. Przykryj go czystą ściereczką i pozostaw
greenscarfjajka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia masło lub olej kokosowy do nasmarowania formy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 st C i przygotuj blaszkę typu keksówka. W garnku podgrzewaj masło, cukier, wodę i kakao. Podgrzewaj aż masło się rozpuści a w maśle cukier, tak aby masa była gładka bez grudek. Masę wystudź a następnie odłóż porcję mniej(...)nią ciasto po upieczeniu. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z szczyptą soli na sztywną pianę i odstaw. Do drugiej miski dodaj mąkę, żółtka, wystudzoną masę kakaową, proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj za pomocą łyżki lub trzepaczki. Następnie dodaj do masy ubite białka i delikatnie wymieszaj do całkowitego połączenia. Keksówkę natrzyj miękkim masłem lub olejem kokosowym, wysyp nasmarowane brzegi
nietylkopasta.pljeść bez dodatków, z owocami i syropem klonowym, z miodem lub dżemem itd Opcji jest naprawę wiele i każda jest równie pyszna. Polecam wam ten pyszny i prostyprzepis. Oczywiście nie są to typowe amerykańskie pancakes , ale ta wersja powinna Wam naprawdę posmakować. Spróbujcie. Składniki: Składniki na pancakes: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia. W drugiej miksujemy przez chwilę jajka z łyżką cukru. Dolewamy jogurt, mleko, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz oleju lub rozpuszczone masło i miksujemy do połączenia. Na koniec partiami dodajemy mąką miksując na małych obrotach do połączenia składników. Odstawiamy nasze ciasto na około 10 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu, tłuszcz jest już
Słodkie okruszkiPrzepis na kurczaka marynowanego w jogurcie zaczerpnęłam z programu Nigelli Lawson “Nigella ucztuje”. Marynowanie mięsa w jogurcie lub maślance powoduje, że mięso po upieczeniu jest miękkie
Moja Delicjasól, pieprz oraz mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na patelni rozgrzewamy olej. Filety z dorsza maczamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami => przepis lub innymi ulubionymi dodatkami
Kuchnia MagdaLenyBezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 3/4 szklanki mąki jaglanej 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 2 dojrzałe banany skórka otarta z jednej cytryny skórka otarta z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 3 łyżki ksylitolu 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka domowego
FitKot