jajka 1 cukier wanilinowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia około 500 g wiśni Kruszonka: 2 łyżki schłodzonego masła 2 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasta kubeczkowego z wiśniami: Wiśnie umyć, wydrążyć i odsączyć z nadmiaru soku. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wlać jogurt. Kubek po jogurcie umyć, osuszyć(...)posypać nią przygotowane ciasto. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45-50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować. Polecam wypróbować przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto kubeczkowe z wiśniami pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka Pichcizmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać Wylać na formę z papierem do pieczenia, piec w temp. 160-180 *C przez ok. 30 min Składniki na masę : 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2 budynie czekoladowe, takie na 1/2 l.- bez cukru 1 masło, użyłam pół na pół roślinne z kubka i z kostki(...)zagotować! Dodać do tego osączoną z alkoholu żurawinę - wymieszać dokładnie, a alkohol zachować Przygotowanie ciasta: Kroimy biszkopt na 2 części, jedną układamy w foremce na papierze do pieczenia, nasączamy częścią alkoholu i smarujemy ją dżemem Wykładamy na niego część masy budyniowej- rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu, ciasto nasączamy pozostałym alkoholem Rozsmarowujemy na nim resztę masy budyniowej
Proste PotrawyPrzepis na te pierniczki dostałam od koleżanki w 2000 roku, wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem lukrowane, hojnie dekorowane bakaliami, czasem z kolorową posypką albo polane czekoladą, nieraz zwykłe, bez dodatków, bo takie najbardziej smakują moim chłopcom. Zawsze pyszne, miękkie i kruche. Polecam :-) składniki: 1 1/2 kg mąki(...)więc od razu zabrałam się za wałkowanie i wykrawanie ciasteczek. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremkami wycinałam pierniczki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut)w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są bardzo miękkie, po ostygnięciu nieco twardnieją ale bardzo szybko stają się
babka w formietermoobiegiem lub 200°C góra/dół bez termoobiegu. Kruszonka. Mąkę łączymy z cukrem, następnie dodajemy masło i rozcieramy palcami aż powstaną grudki. Wyrośnięte bułeczki ponownie dociskamy dnem szklanki, następnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem. W środek każdego kołaczyka wkładamy nadzienie, posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut, czyli do chwili
Rozpustne gotowaniemąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z 1 (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej niewoskowanej) cytryny szczypta soli garść wydrylowanych czereśni (u nas około 20 sztuk)- mogą być też inne owoce posiekane migdały (mogą być słupki) cukier puder Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 180 st, bez termoobiegu. Ubijcie jaja z cukrem na białą, puszystą masę- to powinno(...)minuty miksowania na jedno jajo z cukrem), dodając w trakcie startą skórkę z cytryny. Do ubitych jaj dodajcie roztopione, lekko schłodzone masło, jogurt, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Mieszajcie tylko (!) do połączenia składników - około 1 minuty lub mniej. Ciasto wylejcie do przygotowanej formy do pieczenia (u nas 25 cm średnicy). Na górze ułóżcie wydrylowane
OliveandThymeporuszajcie je delikatnie palcami. Czekoladowe babeczki smakują świetnie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak chcielibyście je udekorować- możecie to zrobić za pomocą bitej śmietany, lub jednym z polecanych na moim blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym, pomarańczowym lub tym z białej czekolady [ przepisy w zakładce kremy ]. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Czekoladowe babeczki z drobinkami białej
Domowe Tortymnie program do biszkoptów, ale może być góra-dół ; na termoobiegu niższa temp.i krótszy czas pieczenia)- wkładam do zimnego piekarnika. Składniki masy owocowej: - 1,5 kg truskawek - 0,5 l wody - 3/4 szkl ksylitolu ( lub cukru) - 2 budynie śmietankowe ( bez cukru) - 3 galaretki truskawkowe W garnku doprowadzić do wrzenia truskawki z ksylitolem i 1 szklanką wody. W reszcie
Smaczne ZdrowePodstawowy przepis na ciasto ucierane można modyfikować w różny sposób. Takie ciasto już bez owoców jest przepyszne. Dodając owoce do takiego ciasta wzbogacamy je o dodatkowe smaki. W moim ucieranym cieście oprócz jabłek jest mrożona cytryna zamiast mleka, które pojawia się w podstawowym przepisie, która nie dość, że rozluźniła ciasto to nadała mu wspaniałego smaku. Jabłecznik z mrożoną cytryną(...)Składniki 280g mąki orkiszowej jasnej, 160g cukru, 250g miękkiego masła, 6 jajek, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 większych jabłek, 1 zamrożona cytryna, 2 łyżki ekstraktu z wanilii. Przygotowanie 1. Użyłam ręcznego miksera. 2. Cytrynę najlepiej EKO lub niepryskaną myjemy, osuszamy i zamrażamy na dzień przed pieczeniem ciasta. 3. Dno foremki o rozmiarach 27x18 / prostokątna tortownica /, wykładamy
Leśny Zakątekdoskonały środek na pozbycie się rdzy. Wystarczy, że za pomocą butelki ze spryskiwaczem zaaplikujesz napój na zmienione korozją miejsce. Po kilku minutach przejrzyj je ściereczką. Metalowy przedmiot odzyska blask bez konieczności stosowania niebezpiecznych środków chemicznych. Uniwersalny środek czyszczący Coca cola sprawdzi się jako środek czyszczący do toalet. Wystarczy polać muszlę w łazience tym napojem i zostawić go na kilka(...)stworzy się swoista glazura. Dzięki polaniu colą szynki podczas pieczenia, mięso będzie wilgotne, a cukier utworzy słodką skórkę. Jest również dobry dodatkiem do pieczeni. Dzięki coli nabierze ona wyjątkowego smaku. Coca cola znalazła także zastosowanie w cukiernictwie. Poprzez polanie ciasta przed pieczeniem dużą ilością coli, w procesie pieczenia na skórce utworzy się karmel. Coca cola w garażu
ProstePesto.plfaszerowane bundzem i oscypkiem. Całość dopełniało kilka innych dań z typowo jesiennych składników jak szarlotka , sałatka z pieczonych buraków , faszerowana cukinia, czy ogórki kiszone . Jednak największym wyzwaniem okazało się przygotowanie tak zwanych „smarowideł” do domowego chleba. Wiadomo było, że do takiego chleba bez masła ani rusz, wiec doprawiłam je ziołami z własnego ogrodu. Oprócz niego na stole pojawił się(...)łyżki oleju pół łyżeczki papryki wędzonej szczypta soli Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Odcedzamy i mieszamy z olejem, papryką i solą. Rozsypujemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 min. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy będzie chrupiąca, pozostawiamy ją do wystudzenia. Fasolę blendujemy z wodą i przyprawami
PatiGotujezdarzy się cud. Pojawi się piekarnia, która w nazwie odwołuje się do tradycji, starych receptur i rodziny. Ba! Nawet czasem uda się kupić genialny chleb. Odkąd oswoiłam zakwas i piekę sama, te sklepowe wynalazki mi nie smakują. Kombinuję, eksperymentuję i czasem wychodzi coś genialnie dobrego, a czasem coś, co powoduje, że drób sąsiada wpada w ekstazę na widok takiej ilości(...)herbatą: 550 g mąki żytniej razowej typ 720 150 g zakwasu żytniego (tutaj link do jak zrobić zakwas ) 200 ml ciepłej wody 200 ml naparu z czarnej herbaty (bez cukru i cytryny ) łyżeczka soli 3 łyżki czarnuszki podprażonej na suchej patelni. Ja wszystkie składniki wyrabiam w robocie kuchennym, ale jeśli nie macie, to pozostaje wyrabianie ręczne. Ciasto jest mokre
ladykitchenJedną z moich ulubionych potraw są gołąbki. Dzisiaj mam dla Was wersję dla leniuszków. Gołąbki bez zawijania, zapiekane w sosie pomidorowym z serem. Bardzo szybkie do zrobienia i smaczne. Jeśli takie robiliście, to wiecie, że są pyszne, a jeśli nie próbowaliście to koniecznie zróbcie. Na blogu znajdziecie również przepis gołąbki tradycyjne lub zapiekane w piekarniku. Składniki 600 g mięsa(...)puszki zmiksować, dodać wodę i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i wlać do naczynia z gołąbkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 35-40 minut, a następnie posypać startym serem i ponownie zapiekać do rozpuszczenia się sera. gołąbki bez zawijania
O kuchni z uczuciemmieszankę drożdży z mlekiem i śmietaną. Zagniatamy gładkie ciasto, które następnie dzielimy na 4 części. Jedną z nich wałkujemy na cienki placek i wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto delikatnie smarujemy białkiem, a następnie dżemem. Wałkujemy kolejną cześć ciasta i przykrywamy nią warstwę z dżemem i ponownie je smarujemy lekko białkiem. Wracamy do masy makowej – rozdzielamy(...)misce ubijamy na sztywno białka. Następnie dodajemy cukier i ubijamy na szklistą, perłową pianę (jak na bezę). Dodajemy drobno zmielone orzechy i delikatnie mieszamy łopatką. Masę przekładamy na ciasto i przykrywamy ją ostatnią rozwałkowaną częścią ciasta. Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150°C przez około 45-50 minut. Gotowe wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia
PatiGotujegrubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki(...)kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć dłonie w mące . W naczyniu żaroodpornym (użyłam 35x25cm) umieścić kapustę. Na kapu ście poukładać kulki z bułek,całość polać po wierzchu śmietaną. Piec oko ło 1 godziny w 170- 180 ° C. na 15 minut przed końcem wyj ąć i umieścić ser raclette na wierzchu kulek. Włożyć ponownie zapiekankę z powrotem do piekarnika
mojej kuchnigrubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki(...)kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć dłonie w mące . W naczyniu żaroodpornym (użyłam 35x25cm) umieścić kapustę. Na kapu ście poukładać kulki z bułek,całość polać po wierzchu śmietaną. Piec oko ło 1 godziny w 170- 180 ° C. na 15 minut przed końcem wyj ąć i umieścić ser raclette na wierzchu kulek. Włożyć ponownie zapiekankę z powrotem do piekarnika
w mojej kuchni