rozpuszczamy i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wbijamy 2 jajka, wsypujemy cukier i dokładnie energicznie mieszamy składniki (ja używam ręcznej trzepaczki, ale można użyć tu miksera). Następnie wlewamy nasze masło, mieszamy. Kolejno dosypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat pomarańczowy, mieszamy do połączenia składników. Czekoladę siekamy nożem. Brzoskwinie
Słodkie okruszkiciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 170 st. C przez 15 min. Następnie ciasto odstawiamy do ostygnięcia Pozostałe ciasto wkładamy do zamrażarki. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej bezy. Dodajemy proszek budyniowy i miksujemy do połączenia. Następnie stopniowo
kulinarne odsłony patiprzyjemność: gotowanie czy pieczenie? Konczi: zdecydowanie gotowanie Szpileczka: pieczenie 4. Jeśli smaki w kuchni to ostre czy raczej łagodne? Konczi: ostre... lubię potrawy z wyrazistym smakiem, jednak z racji małej córeczki gotuję łagodnie. Szpileczka: mąż lubi ostre więc bardziej w tym kierunku, chociaż bez przesady 5. Jeśli takowe były to wymień swoje kuchenne porażki. Konczi: Największą(...)lazania... Do dnia dzisiejszego twierdzę, że ktoś mi ją podmienił :D Szpileczka: spektakularnych porażek nie było, mieszkania nie podpaliłam i nikogo nie otrułam, a największą jaką sobie przypominam było pieczenie ciast z koleżanką gdy byłyśmy nastolatkami. Jedno z ciast było twarde jak głaz, i nawet nie dało się w nie wbić noża aby pokroić, a z drugiego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwszystkich rodzajów ciast drożdżowe piekę najchętniej. Uwielbiam patrzeć jak w piekarniku pięknie wyrasta i kocham zapach piekącej się drożdżówki. Dziś po mojej kuchni roznosił się aromat truskawek, sera i oczywiście drożdżowego ciasta, bo sezon truskawkowy nie może się obejść bez drożdżówek. Składniki na 13 dużych drożdżówek: na ciasto: 700 g mąki pszennej 35 g drożdży 300 ml ciepłego(...)budyń, cukier i kokos. Składniki kruszonki wyrobić i wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 13 części, z każdej uformować kulkę a następnie spłaszczyć i układać na blaszce do pieczenia. Dno szklanki obsypać mąką i za jego pomocą zrobić w cieście wgłębienia na nadzienie. Do każdego nałożyć po łyżce masy serowej. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać kruszonką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto z borówkami Nie wiem jak Wy, ale ja jestem miłośniczką prostych i szybkich wypieków. W ostatnim czasie coraz częściej stawiam na klasyczne ciasta, wybierając najprostsze
Alle Dobre!smaku, łyżeczka oliwy. Sos wiśniowy: 450 g mrożonych wiśni bez pestek D'aucy, 90 g brązowego cukru, 80 ml wiśniówki, 1 cytryna, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru. Przygotowanie: Batata umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na dwie połowy, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec skórą do góry ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Cytrusy
SzczyptaSmaQWiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy. To ona nas budzi, dodaje energii, towarzyszy nam w pracy lub przy słodkim deserze. Pyszna i aromatyczna
Słodkie okruszkiCałkiem sporo osób na całym świecie nie wyobraża sobie życia bez kawy. Kawa towarzyszy ludziom już od dawna. Istnieją różne szkoły parzenia kawy. Niektórzy sięgają
Słodkie okruszkiTort, to bez wątpienia ciasto, które kojarzy się z urodzinami. Ale czy tylko? Zdecydowanie nie. Ten słodki, wyjątkowy wypiek towarzyszy nam przy każdej wyjątkowej uroczystości
Słodkie okruszkiOd kilku dni miałam ochotę na szarlotkę ;), więc postanowiłam spróbować upiec. Składniki: Ciasto: - 500g mąki - łyżka proszku do pieczenia - łyżka cukru waniliowego - 250 g
W kuchni bez szafekForemkę mam już kilku lat i najczęściej takie gwiazdeczki smażę w okresie karnawału. Bardzo je lubimy zarówno z pudrem jak i bez. Jednak ja
Ala piecze i gotujeSernik na spodzie z ciastek, puszysta masa serowa oraz polewa ze śliwek. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Witajcie znowu po małej mojej nieobecności. Niestety ostatnio
Zdrowie i pysznie na talerzuSernik na spodzie z ciastek, puszysta masa serowa oraz polewa ze śliwek. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Witajcie znowu po małej mojej nieobecności. Niestety ostatnio
zdrowo i aktywnieupominek dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Cytuję: A oto przepis na ciasto piernikowe, które można przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem i upiec na 3-4 dni przed świętami, zanim przystąpimy do najintensywniejszej świątecznej twórczości kulinarnej. Można piec i wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu ("parter" lodówki lub - co lepsze(...)pomarańczowej. Bardzo starannie wyrobione ciasto, po nadaniu mu kształtu kuli, wkładamy do kamionkowego garnka (lub emaliowanego bez odprysków), przykrywamy czystą lnianą ściereczką i umieszczamy w chłodnym miejscu by powoli dojrzało. Dojrzałe ciasto dzielimy na 2 - 3 części i po rozwałkowaniu pieczemy na blasze. Bezpośrednio po upieczeniu placki są twarde, lecz po 2 - 3 dniach skruszeją i niemal rozpływają
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasera na sernik - 60g ksylitolu - pół łaski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej - 5 łyżeczek żelatyny + 1/4 gorącej wody Polewa - 100g pulpy z mango - 50g białej czekolady (u nas bez cukru) WARSTWA MANGO 1. Pulpę z mango zblendować z serem i ksylitolem. Jeśli jest dla Ciebie za mało słodko to możesz dodać więcej ksylitolu. 2. Żelatynę rozpuścić w gorącej(...)serka homogenizowanego -50g ksylitolu -4 łyżeczki żelatyny + mniej niż 1/4 szkl. gorącej wody Galaretka budyniowa -250ml soku jabłkowego (pasteryzowany bez cukru) -150ml soku jabłkowego (lub cytrynowego) + 40g budyniu waniliowego (bez cukru) -sok z 1 cytryny + otarta skórka -ksylitol według uznania (zależy od poziomu słodkości soku) -1 łyżeczka żelatyny +100ml gorącej wody (lub soku) KRUCHE
Candy Pandas