jego podwojona ilość, czyli wzięty do zaczynu tuż po skończonej fermentacji, bez przebywania w lodówce. Jeśli mamy zakwas / starter / w lodówce dokarmiany w tygodniu, użyjmy połowę czyli 40g i przedłużmy jego czas fermentacji do 12-14 godzin. Najlepiej w takim przypadku zrobić zaczyn wieczorem na dzień przed pieczeniem chleba
Leśny Zakątekdokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut (do tak zwanego suchego patyczka) w 180 º C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej. Mus z białej czekolady przygotowujemy ubijając białko dodając powoli cukier (tak jak na bezę) Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i odstawiamy(...)żółtko i energicznie mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie wszystkie trzy składniki mieszamy razem szpatułką tak by piana z białek nie opadła. Białą czekoladę rozpuszczamy i na papierze do pieczenia rozsmarowujemy czubatą łyżkę czekolady tak by powstały artystyczne kształty. Wstawiamy do lodówki by całkowicie stężąła. Biszkopt przekrawamy na pół i smarujemy obie części dżemem truskawkowym. Foremkę w której piekliśmy
wysmienityczekoladowy w polewie czekoladowej ozdobiony cukrową posypką i posiekanymi orzechami włoskimi. Do zrobienia mojego makowca użyłam rodzynek, orzechów włoskich, gorzkiej i mlecznej czekolady oraz żurawiny suszonej. Piekłam z 2/3 porcji, ale zapomniałam, by piec krócej. W efekcie przypalił mi się z góry i stał się bardzo kruchy i trochę za suchy. Ścięłam przypalony wierzch, a po odwróceniu polałam ciasto polewą(...)było pyszne i nie pękało przy pieczeniu. Za to strzeliłam niezłą gafę - zapomniałam o białkach, które należało ubić i dodać do masy makowej. Przypomniałam sobie o tym, gdy strucle były już zwinięte i w papierze i czekały, aż makowiec czekoladowy zwolni piekarnik. No i cóż, nie było szans na odwijanie i naprawy. Bez piany z białek masa była
Anioszek w kuchnirazu przyszło mi na myśl pociąć na kwadraty papier do pieczenie i z tego zsuwać, kładziemy krążek na olej papierem do góry i bardzo szybko papier się odkleja a pączek pięknie w swoim kształcie wyrasta. Pączki robi się szybko a składniki są tak podstawowe, że każdy bez problemu ma je w domu. Są puszyste, mięciutkie i na jednym(...)pszennej (używam tym 550) 100 g masła 250 ml wody 4 jajka szczypta soli olej do smażenia (najlepiej rzepakowy ) cukier puder do posypania papier do pieczenia SPOSÓB WYKONANIA : - wodę zagotujemy z masłem, szczypta soli do gotującej wody wrzucamy mąkę i mieszamy do połączenia składników i aż masa zacznie odchodzić od ścianek (będzie to gęsta
Basia w kuchniprzepisu wcześniej. A powinnam była już się nauczyć! W dniu imprezy wstałam bardzo wcześnie, zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy. Przygotowywałam – oprócz pączków – także faworki i piekłam chleb. No cóż…. z wymarzonych cudownych puszystych pączków wyszły cudowne gnioty… A ja obiecałam, że przyniosę pączki…! Na zrobienie następnych zabrakło czasu. Ale nie poddałam się! Miałam(...)rozpuści i zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia. 2. Do przestudzonej masy dodaję – miksując – po jednym jajku. Wycinam z papieru do pieczenia kwadraciki, na które wyciskam szprycą ciasto. Wielkość kwadracików to ok. 10×10 cm ale można
UgotujmyTo.plPieczona kaszanka jak z grilla – prosty przepis na kaszankę z ziemniakami zgrillowaną w piekarniku. Tak jest, wcale nie trzeba mieć grilla, żeby robić w domu pyszne grillowe dania. Kaszanka z grilla bez grilla Dzisiaj mamy dla Was super prosty i bardzo smaczny przepis na zapiekankę z kaszanki, ziemniaków i cebuli. Autorem jest Nigel Slater , brytyjski smakosz, autor książek(...)kulinarnych, którego charakteryzuje umiłowanie do jedzenia i prostoty. Jeśli szukacie nieskomplikowanych dań poszukajcie przepisów Chrisa. Danie jest bardzo proste i pyszne. Jeśli chcecie zrobić kaszankę na bogato pod koniec pieczenia wbijcie dwa jajka do zapiekanki i zapieczcie. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: 8 małych ziemniaków 4 cienkie kaszanki (400 g) 2 małe czerwone cebule
Niedzielny kucharzbez konkretnego przepisu. Miałam ochotę na ciasto z budyniem i truskawki, ale nie takie kruche, klasyczne, tylko bardziej lekkie. No i dodałam sobie bezę na wierzch i oto co mi się upiekło:) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 125 g masła 125 g cukru 4 żółtka 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka(...)pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Z mleka, 2 łyżek cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Gdy gotowe ciasto lekko przestygnie wylewamy na nie jeszcze ciepły budyń. Na nim układamy truskawki. Białka ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Bezę
My simple kitchenmąki krupczatki 1/2 łyżeczki soli + masło do wysmarowania formy Krem: 4 jajka "zerówki"(225 g) 180 g cukru sok z 5 limonek 60 g mąki migdałowej (zmiksowanych migdałów bez skórki) 6 g agaru (lub 6 g żelatyny) + 2-3 łyżki kajmaku (użyłam kajmaku ze słoika, z solą morską) Wierzch: 1/2 tabliczki białej czekolady 9 migdałów (opcjonalnie) Mazurek limonkowy(...)Ciasto w formie obciąż (np. ceramicznymi kulkami do pieczenia/grochem/fasolą) lub nakłuj widelcem w wielu miejscach i piecz ok. 25 minut, aż spód i boki się zarumienią. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź. Spód chłodnego ciasta posmaruj kajmakiem. Migdały bez skórki zblenduj na mąkę (użyłam do tego młynka do kawy). Z limonek wyciśnij sok. Jeśli używasz żelatyny
Moje Qulinariaczym karmie moją rodzinę. Oczywiście nie zawsze mamy czas na domowe pieczenie, ale przynajmniej starajmy się. Polecam dzisiaj schab pieczony, który można jeść na gorąco i później na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam. SKŁADNIKI 1,5- 2 kg. schabu bez kości po łyżce ziół typu: majeranek , rozmaryn, tymianek ( suszone lub świeże(...)marynatę wsypujemy papryką i część wyciśniętego czosnku. Obtaczamy jeszcze raz mięso i wkładamy do piekarnika nagrzanego, do 200 stopni. Pieczemy ok. 30 min w takiej temperaturze. Następne 30 min w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy pieczeń resztą czosnku i pieczemy jeszcze 15 min w temperaturze 160 stopni. Wyjmujemy- podajemy gorące do obiadu. Jak zostanie
W kuchennym oknie Ewypudełek. Taka domowa dieta pudełkowa! Całość dla dwóch osób za 110 zł. W tym tygodniu wróciliśmy do gotowania w niedzielę, a właściwie do pieczenia w niedzielę. Co tu dużo gadać, pieczenie jest naszym ulubionym, sposobem przygotowywania posiłków – szybkim i zdrowym! A do tego sezon na kalafiora powoli się zaczyna i chcieliśmy wreszcie upiec go w całości(...)wydobywa z niego orzechowy smak, który gubi się gdzieś podczas gotowania, zmiękcza warzywo, ale nadal pozostaje ono jędrne i charakterne. Kto nie jadł pieczonego kalafiora musi nadrobić zaległości, gdyż gwarantuje on fantastyczną niespodziankę dla kubków smakowych. Pieczony kalafior świetnie smakuje z makaronem. W wersji najprostszej, ze spaghetti, może konkurować z najbardziej wyszukanymi pastami. Cóż dopiero mówić o makaronie zapiekanym
Niedzielny kucharzNigdy nie piekłam chleba, wydawało mi się to szalenie skomplikowane ;) Aż w końcu postanowiłam spróbować, tym bardziej, że niedziele niehandlowe zdarzają się coraz częściej i człowiek czasami zostaje bez pieczywa. Przepis, najprostszy z możliwych, dostałam od mojej koleżanki i przystąpiłam do działania. Za rekomendację wystarczyły mi słowa, że jest to najprostszy przepis na biały chleb(...)dziecinnie łatwe. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). Następnie znów wyrobić, uformować bochenek i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. I znów pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piec 35-45 minut, do zrumienienia skórki. Na spód
Moja kraina smakówciepła. Chociaż tegoroczne święta są bez śniegu, ale również odczuwa się ten magiczny czas jak co roku... Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę WESOŁYCH ŚWIĄT I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej graham 1 szklanka mąki orkiszowej 1/2 opakowania przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko
Truskawkowa FiestaFrytki z batatów Frytki z batatów w lekkiej, pieczonej wersji. Pieczone w piekarniku, a nie smażone w głębokim tłuszczu są pyszną i dużo zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych frytek. Aromatyczne dzięki przyprawom, delikatne w smaku i łatwe w przygotowaniu. Bez zapachu smażenia w kuchni Frytki z batatów to bardzo smaczna i dużo zdrowsza wersja frytek Przepis na około(...)PRZYGOTOWANIE: Bataty obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić najpierw w grube plastry, a następnie każdy plaster w paski - na kształt frytek. Blachę ( wkład piekarnika ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowanej blaszce równomiernie rozłożyć frytki z batatów. Do miseczki wlać oliwę z oliwek, wsypać paprykę słodką i paprykę ostrą, dokładnie wymieszać. Przygotowaną mieszanką przesmarować wyłożone na blaszce frytki
WSZYSTKO SMACZNEzostało, a że dziś Dzień Kobiet to i ciasta nie może zabraknąć. Bezy były gotowe, ciasto upiekłam, masę ukręciłam, polewę ugotowałam i takie oto ciacho powstało:) Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao Masa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 3 szklanki mleka(...)dodaję porcjami cukier i przesianą mąkę. Żółtka ucieram z octem, dodaję proszek do pieczenia i kakao. Obie masy łączę ze sobą i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175'C na ok 40 min. Gotowy biszkopt wyjmuję studzę i kroje na pół. Budynie rozprowadzam w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotowuję
Ciasteczkowy Potwór