przyprawy. Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy. Poniższe tabele obrazują o ile wydłuża się trwałość zapakowanych(...)wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso 2 do 3 dni 9-11 dni Orzechy i nasiona 5 do 7 miesięcy 2 lata Produkty przechowywane w zamrażalniku Produkty przechowywane w zamrażalniku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabardzo łatwe ciasto z gruszkami, które składa się dosłownie z kilku składników i robi się je dosłownie w kilka chwil. Miksujemy kilka klasycznych składników jak jajka, mąka, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone gruszki i ciasto gotowe. Skorzystałam z przepisu BBC Good Food , bo nigdy się na nich nie zawiodłam. Polecam to bardzo łatwe ciasto z gruszkami na leniwy dzień(...)gruszkami (6 porcji) Składniki: 50 g rozpuszczonego masła, plus ekstra do posmarowania formy 500 g dojrzałych gruszek, obranych, bez pestek i pokrojonych w grubą kostkę sok z 1 cytryny 75 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 75 g cukru pudru lub drobnego cukru 2 jajka, roztrzepane 2 łyżki dżemu morelowego lub innego jasnego, do posmarowania
karmelowydzisiaj chciałabym zaproponować zdrowe babeczki z burakami. Wariatka! Nie, wariatka to za duże słowo, ale żartowniś może być! W gruncie rzeczy te muffinki są banalnie proste w wykonaniu, piecze się je jedynie 15 minut, lecz jak zwykle musi być haczyk, którym jest gotowanie buraków. To zwykle zajmuje od 50 minut do 2 godzin. By czas gotowania był jak najkrótszy należy(...)400g ugotowanych buraków - 85g jogurtu naturalnego - 50g oleju kokosowego - jajko Składniki suche: - 180g mąki gryczanej - 4 łyżki kakao bez cukru - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka siemienia lnianego - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Buraki dokładnie oczyszczamy pod zimną wodą za pomocą szczoteczki. Nie obieramy, zostawiamy ogonki. Buraki przekładamy do garnka, zalewamy dużą ilością
Be Fit Be Strongoregano, imbir 2 gałązki koperku Przygotowanie: Ryby muszą być ypatroszone, wyczyszczone z łusek, u mnie także bez głowy. Ryby posypujemy z obu stron i środku przyptawami, W środek ryby wkładami po gałązce koperku. Odkładamy na 30 minut. Zawiajmy w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 25minut
Lena Gotujeoregano, imbir 2 gałązki koperku Przygotowanie: Ryby muszą być ypatroszone, wyczyszczone z łusek, u mnie także bez głowy. Ryby posypujemy z obu stron i środku przyptawami, W środek ryby wkładami po gałązce koperku. Odkładamy na 30 minut. Zawiajmy w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 25minut
Lena Gotujeciasteczka (usteczka, buziaczki, całuski) to wyjście awaryjne dla niespodziewanych gości lub niespodziewane zachcianki rodziny na coś słodkiego. Dzisiaj właśnie był taki dzień. Nie planowałam piec nic słodkiego, ale apetyt na słodkie męskiej części rodziny pojawił się niespodziewane. Zawsze mam w zapasie opakowanie ciasta francuskiego, papierówek jest pełno, więc nie zastanawiałam się długo, do niedzielnej popołudniowej kawy przygotowałam Ekspresowe całuski(...)kroimy w ósemki, usuwamy gniazdka nasienne. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wycinamy koła (15 sztuk), na każdym kładziemy kawałek jabłka bez gniazdka, składamy ciasto na pół, dociskając na obu krańcach, po to by jabłko lekko zamknąć w środku. Pieczemy całuski w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 20 minut. Wyjmujemy ciasteczka i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrękoma kuleczki wielkości rafaello i je delikatnie spłaszczamy. Można robić to mokrymi rękoma. Układamy ciasteczka na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 25 minut. Smacznego! Spróbuj także: amarantuski bananowe bez jajka, domowe pieguski. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku
Natka Pietruszkiswoją wersję, która jest zbliżona do tego, co miałam okazję zjeść. Równie dobrze smakuje podana do pieczonych frytek z piekarnika, które zdecydowanie częściej goszczą u mnie niż te smażone. Ps. Kiełbaski bratwurst w trakcie sezonu letniego, czyli grillowego bez problemu kupicie w Lidlu i Biedronce. Składniki na 2 porcje: 300-400g kiełbasek typu bratwurst Sos: 300ml(...)przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub trochę mniej, do smaku) Sól do smaku szczypta cukru Przyprawa curry – ilość wg uznania Przygotowanie: Na blaszce od piekarnika wyłożyłam papier do pieczenia. Na niej ułożyłam kiełbaski, które wstawiłam do pieczenia w 180 stopniach ok. 20-25 minut do lekkiego ich zbrązowienia. Sos: do rondelka wlać przecier pomidorowy. Dusić kilka minut
Fabryka pomysłówcebulę ponownie solimy i pieprzymy . Na koniec pomidory z puszki , całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika . Pieczemy w temperaturze 160 C przez 2 godziny . Następnie zdejmujemy folię i smarujemy wierzch jogurtem greckim , wymieszanym z tartym serem . Ponownie zapiekamy ( bez przykrycia ) , do momentu aż wierzch zapiekanki ładnie się przypiecze . Najlepsza jest odgrzana , ale na świeżo także smakuje wyjątkowo
Ogrodnik w podróżyłyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka: 6 białek 1/2 szklanki cukru 1 budyń bez cukru (proszek budyniowy) Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej ewentualnie cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do mąki, mieszać do momentu, aż masa będzie grudkowata. Dodać
talerz przyjemnościszklanki cukru 0,5 szklanki maku 8 łyżek oleju 8 łyżek mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wiórek kokosowych Przygotowanie: Mąkę przesiać. Połączyć ze sobą składniki suche tj. mąkę, mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dosypywać po łyżce cukru i po 1 żółtku(...)jednolitej masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam 2 opcje – ilość w zależności
Fabryka pomysłówmożna pominąć) -woda -pół łyżeczki proszku do pieczenia -20 g żurawiny suszonej -5 g oleju -30 g masła orzechowego Przygotowanie: 1. Mąkę, proszek do pieczenia, (odżywkę białkową) i olej mieszamy z wodą do lekko lejącej się konsystencji. Do tego dodajemy łyżkę żurawiny i mieszamy. 2. Smażymy placuszki (ja zrobiłam to bez tłuszczowo), na talerzu przekładamy je masłem
zdrowo i aktywniekolorowe papilotki Stella Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W misce mieszamy dokładnie 2 jajka i cukier (ja używam ręcznej trzepaczki). Następnie wlewamy przestudzone masło, mieszamy. Kolejno wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy masę
Słodkie okruszkiŚledzie w porach Śledzie w czerwonej kapuście Śledzie korzenne Terrina śledziowa Pasztet LCHF Rolada z boczku Karczek pieczony Klops pieczony A będąc przy temacie imprez przypominam też parę słów na temat spożywania alkoholu na dietach LCHF . Artykuł PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA (keto, LCHF, bez glutenu) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFobjawił się gdy była w ciąży, czyli jakieś 7 lat temu, i od tego czasu naprawdę cuda wianki piekłam i zawsze, ale to zawsze wychodziły idealna. Już myślałam , że straciłam swoje moce i znowu w ciąży będę musiała być, na szczęście bez konieczności zachodzenia w ciąże moje moce wróciły. Zrobiłam ciasto z nektarynkami, do którego można wykorzystać wszystkie twardawe(...)owoce, tj śliwki, morele, a nawet jabłka- gwarantuję, że wyjdzie! Składniki: 260 g przesianej mąki pszennej 110 d cukru 30 g brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 120 g miękkiego masła roślinnego 1 dojrzały banan szczypta ssoli * 50 g żurawiny suszonej, albo jagód goi – tylko te mają tendencję do „przyrumieniania się”, można spokojnie zrezygnować Przygotowanie: miękkie
greenscarf