Pyszny smalec z fasoli :) - najlepiej smakuje z pajdą chleba i ogórkiem kiszonym. SKŁADNIKI 1 puszka fasoli lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli 2 cebule jabłko 2 liście laurowe 1 ziarenko ziela angielskiego 1 goździk 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 szklanki zimnej wody szczypta lubczyku 1 łyżka sosu sojowego olej sól himalajska różowa zmielony pieprz czarny WYKONANIE Cebulę pokroić w kostkę
Mała w garnku mieszaWszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 90 min.. Naczynia nie przykrywamy :). Podajemy np. z ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaKapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak Najłatwiejszą porą roku do tej pory
Ugotowane pozamiataneŚwietny pomysł na szybki obiad po pracy. Biała kiełbasa uduszona z jabłkami i cebulką, odpowiednio doprawiona, podana z ziemniaczkami lub pieczywem i ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Wykonanie całości zajmuje ok 30 minut. Składniki ok. 1/2 kg białej kiełbasy - ja wolę cienkie kiełbaski o dużej zawartości mięsa 1 duże, winne jabłko 1 duża, biała cebula 2 łyżki oleju
Ze smakiem bez glutenupiec jeszcze około 5 minut. Po upieczeniu odczekać z 5 minut, aby mięso przestało się piec i odpoczęło. Do takiej wołowiny z pieczonymi ziemniakami świetnie pasuje kiszony ogórek
Kuchcik gotujegodziny Ponadto: - cukinia cukinię kroimy na talarki, nadziewamy na szpadki, na przemiennie z mięsem Szaszłyki grillujemy na gorącej płycie. SAŁATKA DO DAŃ NA GRILLU: - garść jarmużu - 1/2 ogórka zielonego - 1 czerwona papryka dressing: garść rukoli, oliwa z oliwek, garść orzechów laskowych bądź włoskich, sól, całość miksujemy blenderem z 50 ml wody Dressingiem polej sałatkę KASZA PĘCZAK: Kaszę wypłukaj pod bieżącą
SMYKWKUCHNIBłyskawiczna surówka, którą serwujemy do wszystkiego. Potrzebujemy tylko główkę młodej kapusty, ogórka szklarniowego, cebulę, 4 łyżki oleju, 1 łyżkę octu, 1 łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli, pieprz , jakieś zioło. Warzywa ucieramy na tarce, olej i ocet wlewamy do szklanki gdzie dodajemy sól, cukier i pieprz. Wszystko razem łączymy w misce dokładnie mieszając. Nakładamy do miski i serwujemy
chleba naszegogotowania nóżek na galaretę czasami ugotuję golonki, które potem delikatnie zapiekam w piekarniku. Tak przyrządzone są niezwykle smaczne i mięciutkie, że wprost rozpływają się w ustach. Do tego ziemniaczki, ogórek i ulubiona musztarda (polecam Społem Kielce )... Hmmm... chyba nic więcej nie muszę dodawać? Polecam! 2 golonki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 3 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe
Di gotujeSmażyć z obu stron, aż będą rumiane. Na końcu na patelnię wrzucić 1 łyżkę masła. Przykryć i dusić jeszcze jedną minutę. Podawać z sałatką warzywną, u mnie papryka, pomidor ogórek, szalotka, lubczyk i ulubionymi dodatkami jak ryż, ziemniaki czy pieczywo. Smacznego
Gosia gotujeblendujemy, do drugiej dodajemy posiekany szczypiorek, trzecią wzbogacamy o pieczoną zblendowaną paprykę oraz paprykę w proszku (ostrą i słodką). 6. Hummus podajemy ze świeżym pieczywem oraz surowymi warzywami (marchewka, ogórek, papryka
PodwójnaporcjaDziś na stole zupa ogórkowa, taką jaką gotowała moja babcia. Lekko kwaśna, wyrazista w smaku, przepyszna, taki smak pamiętam z dzieciństwa i zapamiętam go na zawsze
Moje Małe Czarowaniemierzę ilości wody, nie ważę itp. 2 l wody 4 duże pomidory 1 mała papryczka chili [ u mnie suszona] 1 marchewka 1 cebula 4 ziemniaki 1 cukinia [ u mnie ogórek zielony] kawałek zielonej i czerwonej papryki 20 dag białej kiełbasy 40 dag karkówki [ u mnie pierś z kurczaka] natka pietruszki jogurt typu „grecki” 2 łyżki musztardy sarepskiej [ u mnie delikatesowa
Moje domowe kucharzeniejuż przelejemy smalec w docelowe naczynia nie powinno się go ruszać aż do wystudzenia w przeciwnym razie smalec może robić się kaszkowaty. Ja uwielbiam kanapki ze smalcem w towarzystwie ogórka kiszonego lub małosolnego
W garach u GosiSKŁADNIKI : 250 g makaronu świderki 200 g szynki wędzonej w kawałku 200 g żółtego sera 1 puszka czerwonej fasolki 1 mały słoik papryki konserwowej 1 zielony ogórek 1 pomidor 1 czerwona cebula mały pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku 3 łyżki majonezu
Kulinarne Fantazje Marioli