białka ubijamy na sztywną masę dodajemy szczyptę soli, dodajemy cukier ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku (wymieszane z octem), delikatnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 45-50 minut w temp 180 stopni C. Krem nr 1: - 2 budynie śmietankowe z cukrem - 2 szklanki mleka - 200 g margaryny Po przygotowaniu budyniu ucieramy na puch(...)blat: - 50 ml wody - 2 łyżki Blue Curacaco - łyżka soku z limonki Beza kokosowa: - 3białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 100 g wiórków kokosowych - 5 łyżek cukru Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem mąkę i wiórki. Piana ma być pięknie szklista. Pieczemy 60 min. (Ja piekłam w piekarniku gazowym na 1) Ponadto: - 5 łyżek dżemu z borówki amerykańskiej (ewentualnie
SMYKWKUCHNIużyć waniliowego) Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Sposób przygotowania: Ciasto na serduszkowy wzorek: Białko spieniamy, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając stopniowo dodajemy roztopione(...)stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wykładamy do formy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 175 °C. Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka". Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy na kształt rolady. Odstawiamy
Słodka StronaPawiana – składniki: Składniki na biszkopt: 5 łyzek cukru drobnego do wypieków 5 łyzek mąki pszennej tortowej(okolo 90 g) 5 jajek rozmiar M 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na nasączenie biszkoptu: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłej wody Składniki na piankę: 50 g serka homogenizowanego waniliowego( 4 opakowania(...)żółtku. Wyłączamy mikser. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i przesiewamy. Dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy. Przelewamy calość do blaszki o wymiarach 23× 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C I pieczemy biszkopt około 20 – 25 minut ( z funkcją góra- dół bez termoobiegu do tzw. suchego patyczka) Biszkopt wyciągnąć
Olcia gotuje!kawałki czekolady. Ciasteczka idealne na słodkie śniadanie oraz jako przekąska dla dzieci do szkoły. Ciasteczka piekłam już dziesiątki razy. Zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego i szybkiego to przychodzą mi do głowy ciasteczka owsiane. Do tego ogólnodostępne pod ręką składniki. Nic tylko piec je chociaż raz w tygodniu :-). Ciasteczka owsiane są: proste i szybkie w wykonaniu, najtańsze(...)Ciasteczka umieszczam na blaszce z lekkim odstępem od siebie . Mogą się lekko rozlać na boki. Bezpiecznie jest zrobić odstępy około 2 cm między nimi. Piekę na środkowej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu z opcją grzałek góra i dół przez około 15 – 20 minut, aż się oczywiście zarumienią. Ciasteczka wyjmuję zaraz po upieczeniu i umieszczam
Ania gotujemałych rączek. A oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 dużych jaj 1 i 1/3szkl. cukru 1 i 1/3szkl. oleju 3szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2szkl. startej i odciśniętej cukinii szczypta soli ok. 2,5szkl. jagód mąka do obtoczenia jagód Kruszonka: 100g masła 180g mąki pszennej tortowej 100g cukru Sposób przygotowania: Cukinię obrałam, usunęłam gniazda(...)wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jagody oprószyłam mąką i wyłożyłam na wierzch ciasta. Składniki na kruszonkę, czyli mąkę, cukier i zimne masło przełożyłam do miski i rozcierałam rękami do uzyskania okruchów. Kruszonką posypałam cale ciasto. Ciasto cukiniowe wstawiłam do piekarnika i piekłam około godzinę i 10 minut w temp. 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto przestudziłam
Waniliowe Improwizacjebez soli 6 dkg cukru pudru szczypta soli 2 duże żółtka Dodatkowo: odrobina margaryny oraz mąki do wyłożenia formy cukier puder do oprószenia tarty Krem migdałowy. 2 duże białka 25 dkg moreli (po usunięciu pestek) 25 dkg mąki migdałowej 100 ml mleka 2 jajka 10 dkg masła bez soli 8 dkg cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MeCooksWielkanoc bez babki się nie odbędzie A na poważnie, co roku piekę jakąś babkę, bo to chyba jedyny czas w roku, kiedy sięgam po foremki o tym kształcie. Dzisiaj zapraszam na przepis na babkę cytrynową. Babki czy to drożdżowe, czy to piaskowe często mają do siebie to, że szybko stają się suche. Ta babka cytrynowa dzięki dodatkowi śmietany
Mieszam w Garnkułyżeczki Farsz: Mięso mielone 400 g Cebula mała czosnek ząbek Puszka pomidorów krojonych Ser 100-150g Sól Pieprz Oregano łyżeczka Papryka słodka łyżeczka + jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem, oregano Do miski rozkruszamy drożdże, wlewamy poł szklanki letniego mleka, dodajemy cukier oraz łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w cieple miejsce(...)krążek. Całość skleić na kształt bułeczki. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na czas na nagrzewnia się piekarnika. Przed pieczenia posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziołami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-25 minut bez teromoobiegu. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie
Kulinarne przygodylukrem cytrynowym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6-7 białek (łącznie ok. 245g) 1szkl. mąki pszennej tortowej (taka z czubkiem) 3/4szkl. cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5szkl. oleju 1 łyżka soku z cytryny ok. 3 łyżki masy makowej z bakaliami Lukier: sok z cytryny cukier puder Sposób przygotowania: Białka przełożyłam do miski i ubiłam(...)proszkiem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę wsypałam do piany z makiem i wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec do ciasta dolałam olej i sok z cytryny i wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach ok. 12x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam około godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu
Waniliowe Improwizacjemały Pieczarki 200 g Cebula mała Kukurydza 1/3 puszki Papryka czerwona 1/3 Ser żółty 100 g ketchup 12 łyżeczek Sól Pieprz Przyprawa do gyrosa + jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem, zioła prowansalskie Przygotowanie: Do miski rozkruszamy drożdże, wlewamy poł szklanki letniego mleka, dodajemy cukier oraz łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w cieple miejsce(...)całość skleić na kształt bułeczki. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na czas na nagrzewnia się piekarnika. Przed pieczenia posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziołami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-25 minut bez teromoobiegu. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje
Kulinarne przygodynaprawdę w sam raz. Z tej ilości składników wyszło mi 20 sztuk. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 0,5 kg dyni (bez skóry) kostka masła 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego pół szklanki powideł Dynię obieramy, kroimy w kostkę i pieczemy pod przykryciem w piekarniku w 180 stopniach
Kardamonovymacie ochotę na naleśniki z mąki pełnoziarnistej, nie krępujcie się, zróbcie z typu 1850 (graham). Przyznam Wam się jeszcze do czegoś. Pierwszą partię zrobiłam bez jajek i też wyszła. Dodałam tylko trochę proszku do pieczenia i ciut więcej wody. Nie wiem czy to w ogóle było potrzebne, może następnym razem zrobię po prostu z samej mąki, mleka
Kardamonovygram cukru pudru 1 żółtko 30 ml mleka 20 ml nalewki ( ja dałam pigwówkę tym razem, sprawdził się również miód pitny ) 200 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów ( włoskich lub laskowych ) spora szczypta soli cukier puder i sok z cytryny - na lukier Wykonanie: Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy(...)długości około 6 cm i grubości około 0,5 cm. Łączymy ich końce tworząc pierścionki. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, w niewielkich odstępach, smarujemy pozostałym rozbełtanym białkiem. Pieczemy na rumiano, w temperaturze 160 stopni około 20 minut ( bez termoobiegu ). Wyciągamy i chwilkę studzimy, po czym zanurzamy kółeczka w przygotowanym wyłącznie z cukru pudru i soku cytrynowego
Kronika Piekarnikadiety. Można je podać od 10 miesiąca, choć tak naprawdę od czasu kiedy dziecko jest gotowe gryźć i rozdrabniać choćby dziąsełkami miękkie omlecniki bez ryzyka zakrztuszenia się. Omleciki przygotowałam w silikonowych foremkach do pieczenia muffinek i ugotowałam na parze. To danie, które maluch łatwo może wziąć w rączkę i uczyć się chwytać i jeść samodzielnie. Dla mniejszych dzieci
Dorota Smakuje