prowansalska – używając innego rodzaju tego warzywa, nie otrzymasz efektownych nitek. Dynia makaronowa jest mało popularna w Polsce i ponoć rzadko spotykana, chociaż ja znalazłem ją bez problemu w hipermarkecie. Sama dynia makaronowa w smaku jest… nijaka – bardzo delikatna i lekko słodka, dlatego może być podstawą wielu pysznych dań(...)łyżce oliwy, rozsmaruj pędzelkiem. Posól do smaku. Dynie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez około 20-30 minut (do momentu, gdy będziesz w stanie bez problemu wbić widelec w miąższ dyni). W międzyczasie przygotuj sos: do garnuszka wlej
Vegan Tasteokresie letnim bardzo często robię pieczone warzywa. Zazwyczaj jest to mix kilku warzyw takich jak marchew, pietruszka, cukinia, cebula, czosnek czy papryka. Tym razem postawiłam tylko i wyłącznie na jedno warzywo, szczęśliwym wybrańcem okazał się brokuł Tak samo jak brokuła można przygotować kalafiora, marchewkę czy pomidory. Zapieczonego brokuła podałam jako dodatek do dania głównego ale myślę, iż można śmiało podawać(...)zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 duży brokuł 1/2 łyżeczki soli 250 ml śmietany 18% 150 gr serka kremowego 7 łyżek sera żółtego np. Cheddar bądź ser bez podpuszczki zwierzęcej dla wegetarian 3 łyżki ziaren słonecznika szczypta soli 1/8 łyżeczki białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej naczynie żaroodporne albo inna forma do zapiekania Brokuła dzielimy na małe różyczki
mecooksskładniki, w misie wymieszać suche, połączyć jedne z drugimi i gotowe. Cała praca to starcie buraczków na tarce. I tu uwaga: możecie buraka zetrzeć na grubych oczkach tarki, podczas pieczenia rozpadnie się i tylko od czasu do czasu natraficie na mały warkoczyk z buraczka:) Dla nas to jest bardzo ok, a nawet uważamy, że dodaje on uroku ciastu. Jeśli(...)tekstury. Idealne ciasto na weekend Ciasto, oprócz buraczków, może spokojnie obejść się bez innych dodatków. W sezonie możecie jednak, dorzucić malin, nadających całości wspaniałej kwaskowości. Ciasto obejdzie się też bez dodatkowych aromatów, łyżeczka ekstraktu z wanilii bynajmniej mu nie zaszkodzi. W oryginalnym przepisie czas pieczenia ciasta wynosi 25 minut, nasze doświadczenie jest takie, że to za mało
Niedzielny kucharzZapach po otwarciu opakowania? Ekhm… siano? Serio. Może nie brzmi zachęcająco, ale tak właśnie pachnie Tutaj nie widać tego koloru (przez sodę i melasę), zapach zupełnie zniknął podczas pieczenia, a smak jest nietypowy, ale ciekawy (brawo dla mnie za ten wiele mówiący opis). Ciasteczka są słodko-słone, więc pewnie zasmakują miłośnikom solonego karmelu Na pewno(...)lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy). Piec w 180 stopniach ok. 10 minut. Artykuł Kruche kostki dyniowe na Halloween (bezglutenowe, bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotdość słodki, ale nie przesłodzony. Frużelinę i bezę można przygotować dzień wcześniej. Luźna inspiracja Moje Wypieki Składniki na dwa blaty o średnicy 15 i 20 cm: 275 gr białek (z 7 dużych jaj)* koniecznie w temperaturze pokojowej 360 gr cukru drobnego 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi, jeden 15 cm, drugi(...)narysowane okręgi, uformować w dwa cylindry (u mnie wyszły kopczyki), wyrównać łyżką/szpatułką boki ku górze. Piec 5 min w temperaturze 170 st z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. i piec 1 godzinę. ps. jeżeli brak termoobiegu, piec na najniższej półce tą mniejszą, na 3 półce od dołu tą większą, w 180 st. przez 5 min, później
moj przepis nadość słodki, ale nie przesłodzony. Frużelinę i bezę można przygotować dzień wcześniej. Luźna inspiracja Moje Wypieki Składniki na dwa blaty o średnicy 15 i 20 cm: 275 gr białek (z 7 dużych jaj)* koniecznie w temperaturze pokojowej 360 gr cukru drobnego 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi, jeden 15 cm, drugi(...)narysowane okręgi, uformować w dwa cylindry (u mnie wyszły kopczyki), wyrównać łyżką/szpatułką boki ku górze. Piec 5 min w temperaturze 170 st z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. i piec 1 godzinę. ps. jeżeli brak termoobiegu, piec na najniższej półce tą mniejszą, na 3 półce od dołu tą większą, w 180 st. przez 5 min, później
moj przepis nadość słodki, ale nie przesłodzony. Frużelinę i bezę można przygotować dzień wcześniej. Luźna inspiracja Moje Wypieki Składniki na dwa blaty o średnicy 15 i 20 cm: 275 gr białek (z 7 dużych jaj)* koniecznie w temperaturze pokojowej 360 gr cukru drobnego 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi, jeden 15 cm, drugi(...)miksując na maksymalnych obrotach miksera, między kolejnymi łyżkami cukru miksować około minuty. Pod koniec dodać mąkę i ocet zmiksować. Bezy wyłożyć na dwa narysowane okręgi, uformować w dwa cylindry (u mnie wyszły kopczyki), wyrównać łyżką/szpatułką boki ku górze. Piec 5 min w temperaturze 170 st z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. i piec 1 godzinę
moj przepis nadość słodki, ale nie przesłodzony. Frużelinę i bezę można przygotować dzień wcześniej. Luźna inspiracja Moje Wypieki Składniki na dwa blaty o średnicy 15 i 20 cm: 275 gr białek (z 7 dużych jaj)* koniecznie w temperaturze pokojowej 360 gr cukru drobnego 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi, jeden 15 cm, drugi(...)miksując na maksymalnych obrotach miksera, między kolejnymi łyżkami cukru miksować około minuty. Pod koniec dodać mąkę i ocet zmiksować. Bezy wyłożyć na dwa narysowane okręgi, uformować w dwa cylindry (u mnie wyszły kopczyki), wyrównać łyżką/szpatułką boki ku górze. Piec 5 min w temperaturze 170 st z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. i piec 1 godzinę
moj przepis namąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,25 łyżeczki soli WYKONANIE: piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, formę do pieczenia (24x24) natłuścić masłem, odstawić, z pomarańczy za pomocą obieraczki do warzyw obrać skórkę, bez białych błonek,pokroić na kawałki, wycisnąć sok,odstawić(...)odstawić, marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki lub rozdrobnić w blenderze, odstawić, do miski włożyć jajka, dodać olej i cukier pomarańczowy , dobrze wymieszać, dodać startą marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia,sodę, cynamon,gałkę i sól, wymieszać, ciasto przełożyć do kokilek, piec 20-25 minut do "suchego patyczka", po wyjęciu z piekarnika pozostawić w kokilkach do całkowitego wystudzenia, babeczki można
Kuchnia Beatypozbycia się mulistego posmaku moczę go przez noc w mleku. Do tego sałatka z selera naciowego - szybka i banalnie łatwa, ale za to jaka pyszna i soczysta. Składniki na pieczonego karpia: mleko oczyszczony karp (duży pocięty na kawałki, by upiekł się szybciej) olej rzepakowy przyprawa chimichurri mieszanka soli himalajskiej z przyprawami azjatyckimi 2 ząbki czosnku mrożony koperek (latem wzięłabym świeży(...)połówka cytryny ewentualnie cukier (jeśli jabłko jest słodkie, można się obejść bez cukru) oliwa z oliwek extra virgin Na dzień przed przygotowaniem zrobić skośne nacięcia w karpiu o głębokości max 2 mm, a następnie zalać rybę mlekiem (żeby pozbyć się mulistego posmaku). Na ok. dwie godziny przed pieczeniem ułożyć karpia na folii aluminiowej na blasze do pieczenia
Weekendy w domu i ogrodzieWarto zainwestować w dobrej jakości foremkę, która posłuży nam przez lata. I nie jest to rzecz, której użyjemy tylko raz. Wierzcie mi, że babka jest tak pyszna, że będziecie piec (a w zasadzie gotować) ją często. A teraz czas na przepis na babeczkę ze zdjęcia. Tym razem jest to babka z ciasta budyniowego, z niewielką ilością mąki pszennej (którą(...)wyraźniejszego smaku. *na foremkę o pojemności 1,5 litra Składniki: na ciasto: 6 jajek 8 opakowań budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g) 40 g mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia na polewę: 1/2 szklanki frużeliny wiśniowej (ewentualnie dżemu) 1/2 opakowania galaretki wiśniowej Miękkie masło rozetrzeć i ucierając powoli
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWracając do ciastek :) Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki cukru drobnego * 1/3 kostki masła * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 jajka * ok. 150 g kremu orzechowo- kakaowego Super Krówka Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wbić całe jajka i dodać miękkie kawałki masła. Rękami zagnieść ciasto ( w razie potrzeby dosypać mąki). Na stolnicę(...)Szklanką wycinać koła. Na połowie wyciętych kół umieścić niedużą ilość kremu, zakryć to kołem z ciasta (tym bez kremu) i skleić brzegi, lekko zakładając je na spód. Ciastka układać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 18-20 minut. Z podanych składników wyszło mi 14 sporych ciastek
Zrób to smacznieCzas na przygotowanie nadzienia gruszkowo-jabłkowego: 5 gruszek średniej wielkości 3 jabłka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki białego wina lub szampana szczypta cukru Na bezę i poza kolejką: 2-3 białka (pozostałe z robienia ciasta) cynamon 8-10 łyżeczek cukru plasterek cytryny Jako pierwsze obieramy gruszki, wycinamy gniazda z pestkami i kroimy je w paski(...)schłodzenie naszego ciasta, tak więc kładziemy je na papierze do pieczenia, rozwałkowujemy. Tak przygotowane ciasto wkładamy na blaszkę, możecie piec na papierze, możecie również położyć blachę na cieście i odwrócić tak aby ciasto przykleiło się do blachy, a wy zdejmiecie wtedy tylko papier i będzie tarta bez papieru. Ja wykorzystałem sposób drugi. Tak więc teraz nasza tarta
Kuba Gotuje