bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1171/3453)

Ciasto drożdżowe z gruszkami i kokosową kruszonką 177

potrzeby 1 szklankę mąki (nie trzeba zużyć całej). Kiedy ciasto jest połączone, przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Piekarnik nagrzej do 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki posiekaj i rozetrzyj dłonią aż powstaną grube okruchy. Możesz to również zrobić w malakserze(...)cieście ułóż pokrojone w kostkę owoce, posyp kokosową kruszonką. Piecz ok. 50 minut na środkowej półce piekarnika. Drożdżówka z gruszkami i kokosową kruszonką gotowa

Zasmakuj Kuchni
Proste ciasto z rabarbarem 308

składników). Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Na wierzch wykładamy nasz rabarbar (bez wody, którą mógł puścić). Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka (wbitego w środek). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (około 45 minut), dlatego stosujemy zasadę suchego patyczka

Słodkie okruszki
Sobota w kuchni 155

które wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 5-10 minut. Ciasto bananowe Danie Ciasto , Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Słodkości Składniki 90 g mąka żytnia razowa 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 garść rodzynki 1 garść orzechy włoskie lub dowolne inne 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 2 szt banany dojrzałe 2 żółtko jaja 50 g masło roztopione Sposób przygotowania(...)Masę przełożyć do keksówki i piec ok. 30 minut w temp. 180 st. C.   Deser kokosowo-śliwkowy Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 500 g śliwki 75 g mąka kokosowa 1 szklanka mleko 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia 2 białko jaja 1 łyżeczka

Kucharzyca
Torcik makowy 184

cukru 200 g mielonego maku 2 i 1/2 łyżki kaszy manny + trochę do posypania formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem: 500 ml tłustego mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 całe jajko 2 żółtka 300 g masła 150 g cukru pudru garść rodzynek, sparzonych wrzątkiem(...)proszkiem do pieczenia. W osobnej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy połowę do makowej masy i miksujemy na najniższych obrotach. Wyłączamy mikser, dodajemy resztę białka i delikatnie mieszamy, aż do dokładnego połączenia. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Wlewamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy około

My Culinary Art
PRECLOWE BUŁECZKI 213

ewentualnego dosypania na końcu. Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i ok.50ml (g) letniej wody, dokładnie zamieszać i odstawić do podwojenia objętości. W misie miksera umieścić pozostałą mąkę (bez odłożonych 20g), dodać sól, jajko, oliwę, wyrośnięty zaczyn oraz pozostałą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i lekko się kleić, gdyby się kleiło mocno dosypujemy dodatkowe(...)bułki odsączam (najlepiej przetrzeć delikatnie spód, by się nie przykleiły do papieru), następnie przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika bułki smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 220*C na programie góra-dół, bez termoobiegu, ok.15-20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Odstawiam do przestudzenia, choć jest to trudne... Moje Dziecię porywa jeszcze gorącą

Smaczne Zdrowe
Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem 188

wyjątkiem piwa, które zastąpiłam ciemnym piwem miodowym. Myślę, że smak na tym zyskał a alkohol i tak wyparował. Polecam taki schab pieczony w miodowym piwie i podany z orzechowym sosem...     Składki: 700 schabu bez kości 2 ząbki czosnku kostki zamrożonego bulionu warzywnego (lub 250 ml bulionu warzywnego) 200 ml ciemnego miodowego piwa 3 łyżki oleju ½ łyżeczki suszonego(...)każdej strony, żeby się lekko przyrumieniło.   Piekarnik nagrzałam do 200 °C. Zmiażdżyłam dwa ząbki czosnku. Mięso natarłam ziołami i czosnkiem. Przełożyłam do brytfanki,   w której miało się piec. Zamrożone kostki bulionowe rozpuściłam w niewielkiej ilości wrzącej wody, połączyłam z piwem i tą mieszankę wlałam do brytfanki    razem z tłuszczem ze smażenia i wstawiłam do piekarnika

Kuchnia u Krysi
Bezowe gniazdka z bita śmietaną i truskawkami 211

krolewski deser.Genialna uczta dla podniebienia i rozplywajace sie w ustach smaki.Super deser na uroczyste spotkanie w wiekszym gronie.Bez wielkiego nakladu pracy wysilku mozecie naprawde mile zaskoczyc bliskich.Wystaczy wieczorem upiec bezy,a przed podaniem wypelnic je bita smietana i ozdobic truskawkami.Tym prostym,a jakze efektownym deserem koncze sezon truskawkowy na moim blogu. Skladniki na 16 sztuk: 3 bialka szczypta soli(...)kolka wycisnac mase w ksztalcie  okregu,tworzac gniazdko,w ktorym umiescimy potem bita smietane.Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 80-90 °C i piec,a wlasciwie suszyc 2-2,5 godziny.Po tym czasie najlepiej zostawic bezy do rana w zamknietym piekarniku.Tak niska temperatura zapewni naszym bezom sliczny niezmieniony bialy kolor. Smietane z dodatkiem cukru waniliowego ubic na sztywno

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe ciasto dyniowe 281

mąki pełnoziarnistej orkiszowej 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Polewa czekoladowa: 4 płaskie łyżki oleju kokosowego 4 płaskie łyżki kakao bez cukru 1 kopiasta łyżka miodu 2-4 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy, wymieszać łyżką. Wsypać orzechy, wymieszać. 2. W drugiej misce wymieszać razem miód i olej kokosowy (można wymieszać

Mała Cukierenka
Krupiak (pieróg biłgorajski) 194

lubi. Jedzony na ciepło obowiązkowo z mlekiem, zawsze kojarzy mi się z domem i tym wspaniałym zapachem, który unosi się podczas pieczenia. Jak pamiętam u babci był obecny zarówno podczas świąt, jak i bez okazji. Zawsze leżał w koszyczku obok chleba. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a jeśli chcemy to ponoć można(...)przestudzonych ziemniaków z kaszą dodajemy resztę składników – jajko, ser, śmietanę i tłuszcz ze skwarkami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, po czym wykładamy masę do blaszki. Pieczemy ok. 1 h 20 min w 170 o C. PS. Przy pieczeniu krupiaka należy pamiętać

psgotujemy
Chlebek dyniowy (Pumpkin Bread) 113

środku zrobić wgłębienie, w które wlać olej, puree z dyni oraz wbić jajka. Całość wymieszać do momentu, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przelać je do formy, wyrównać wierzch łopatką lub łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50-55 minut do tzw."suchego patyczka".  Wyjąć z piekarnika, po 10 minutach przełożyć na kratkę do studzenia. Smacznego

wyzwania kuchenne
Rolada bezowa z musem malinowym 203

cały czas ubijać masę. Na koniec wlać ocet, chwilkę jeszcze ubijać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę bezową. Nagrzać piekarnik do 160 C i piec roladę 25 – 30 minut. Wyjąć blaszkę z piekarnika i przestudzić. Delikatnie zdjąć papier. Ponownie położyć bezę na papierze. Czysty ręcznik kuchenny zwinąć w rulon i położyć na bezie. Ręcznik położyć wzdłuż

Kuchnia Pokoleń
Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie 113

Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie to moja jedna z ulubionych wersji pieczonego kurczaka. Mnóstwo osób pisało mi, że piekąc całego kurczaka musi jeść suche, często bez smaku mięso, więc postanowiłam Wam zaprezentować prosty oraz niejednokrotnie sprawdzony przepis na idealnego, soczystego kurczaka. Jego sekretem jest solanka, do której możecie również włożyć same udka lub inne części kurczaka(...)Dodatkowo chrupiąca, maślana skórka sprawia, że całość znika w ekspresowym tempie. Koniecznie sami się przekonajcie!     Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie - składniki: 1 cały kurczak (waga około 1,7-2 kg) Solanka: 3 łyżki soli na 1 litr wod Dodatkowo: 50g masła 1 łyżka papryki słodkiej (u mnie wędzona) 1 łyżka ziół prowansalskich  3 ząbki

Di gotuje
Ciasto kakaowe ze śliwkami 147

śliwkami, proste, szybkie, bez miksera, które wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. To idealne i pyszne ciasto do popołudniowej kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao. Możesz do niego dodać dowolne owoce, nawet te mrożone. Ciasto kakaowe ze śliwkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 4 spore śliwki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 2 łyżki cukru(...)przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam do niej ciasto. Wtykam równomiernie posiekane na cząstki śliwki. Ciasto piekę w keksówce w temp. 180 st. C (ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem

Zasmakuj Kuchni
Pyszne jagodzianki z cynamonem i muscovado 125

jagodzianki z cynamonem i muscovado? Piekłam już wiele jagodzianek ale jeszcze nigdy z muscovado cukrem. Wybrałam jasny muscovado. Ciasto drożdżowe jest nieco ciemniejsze Często dodaję do jagód cynamon lub kardamon. Przyprawy podnoszą smak jagód. słodkie bułeczki są bardzo aromatyczne. Jakoś w tym roku jest mało słońca, bo jagody są dosyć kwaśne i jakieś takie bez smaku, choć niby dojrzałe(...)zdecydowałam się na bułeczki z kruszonką . Następnym razem wykończę je lukrem. Nazbieraliśmy mnóstwo jagód, więc starczy ich jeszcze na dwa wypieki. Lato bez jagodzianek dla mnie nie istnieje. To są moje ulubione słodkie bułeczki. Zawsze je piekę z leśnych jagód. Na szczęście w Szwecji jest ich pod dostatkiem i wcale nie musimy daleko jechać. Mieszkam w dużym mieście

codojedzenia
Keks makowy 147

masło lub margarynę) oraz aromat, kilka kropel. Mieszam chwilkę i wyłączam mikser. Wrzucam do ciasta bakalie. Rozgrzewam piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu) grzanie góra plus dół. Keksówkę smaruję lekko olejem i przyklejam papier do pieczenia gładząc boki, wlewam ciasto. Można zamiast papieru wysmarować formę tłuszczem i posypać bułką tartą. Piekę ciasto ok. 50 minut do suchego

Zasmakuj Kuchni
Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 220

nagrzany, aby masło szybko z nich wyparowało), Nie powinniśmy otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta - możemy to zrobić pod sam koniec pieczenia, żeby upewnić się patyczkiem czy ciasto nie jest surowe (jeśli patyczek jest suchy, bez przylepionych grudek ciasta - oznacza to ciasto upieczone), Jeśli używamy jabłek do ciasta - należy skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały, jeśli(...)zmiana koloru nie powinna przeszkadzać, Jeśli do ciasta używamy orzechów, zamiast kroić je nożem możemy zmiażdżyć wałkiem, Jeśli przygotowujemy ciasto kokosowe - należy je piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku, ponieważ im dłużej będzie trwało jego pieczenie, tym ciasto będzie twardsze. A jakie są Wasze sposoby na udane wypieki

psgotujemy