bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1172/3453)

Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie 113

Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie to moja jedna z ulubionych wersji pieczonego kurczaka. Mnóstwo osób pisało mi, że piekąc całego kurczaka musi jeść suche, często bez smaku mięso, więc postanowiłam Wam zaprezentować prosty oraz niejednokrotnie sprawdzony przepis na idealnego, soczystego kurczaka. Jego sekretem jest solanka, do której możecie również włożyć same udka lub inne części kurczaka(...)Dodatkowo chrupiąca, maślana skórka sprawia, że całość znika w ekspresowym tempie. Koniecznie sami się przekonajcie!     Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie - składniki: 1 cały kurczak (waga około 1,7-2 kg) Solanka: 3 łyżki soli na 1 litr wod Dodatkowo: 50g masła 1 łyżka papryki słodkiej (u mnie wędzona) 1 łyżka ziół prowansalskich  3 ząbki

Di gotuje
Ciasto kakaowe ze śliwkami 147

śliwkami, proste, szybkie, bez miksera, które wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. To idealne i pyszne ciasto do popołudniowej kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao. Możesz do niego dodać dowolne owoce, nawet te mrożone. Ciasto kakaowe ze śliwkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 4 spore śliwki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 2 łyżki cukru(...)przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam do niej ciasto. Wtykam równomiernie posiekane na cząstki śliwki. Ciasto piekę w keksówce w temp. 180 st. C (ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem

Zasmakuj Kuchni
Pyszne jagodzianki z cynamonem i muscovado 125

jagodzianki z cynamonem i muscovado? Piekłam już wiele jagodzianek ale jeszcze nigdy z muscovado cukrem. Wybrałam jasny muscovado. Ciasto drożdżowe jest nieco ciemniejsze Często dodaję do jagód cynamon lub kardamon. Przyprawy podnoszą smak jagód. słodkie bułeczki są bardzo aromatyczne. Jakoś w tym roku jest mało słońca, bo jagody są dosyć kwaśne i jakieś takie bez smaku, choć niby dojrzałe(...)zdecydowałam się na bułeczki z kruszonką . Następnym razem wykończę je lukrem. Nazbieraliśmy mnóstwo jagód, więc starczy ich jeszcze na dwa wypieki. Lato bez jagodzianek dla mnie nie istnieje. To są moje ulubione słodkie bułeczki. Zawsze je piekę z leśnych jagód. Na szczęście w Szwecji jest ich pod dostatkiem i wcale nie musimy daleko jechać. Mieszkam w dużym mieście

codojedzenia
Keks makowy 147

masło lub margarynę) oraz aromat, kilka kropel. Mieszam chwilkę i wyłączam mikser. Wrzucam do ciasta bakalie. Rozgrzewam piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu) grzanie góra plus dół. Keksówkę smaruję lekko olejem i przyklejam papier do pieczenia gładząc boki, wlewam ciasto. Można zamiast papieru wysmarować formę tłuszczem i posypać bułką tartą. Piekę ciasto ok. 50 minut do suchego

Zasmakuj Kuchni
Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 220

nagrzany, aby masło szybko z nich wyparowało), Nie powinniśmy otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta - możemy to zrobić pod sam koniec pieczenia, żeby upewnić się patyczkiem czy ciasto nie jest surowe (jeśli patyczek jest suchy, bez przylepionych grudek ciasta - oznacza to ciasto upieczone), Jeśli używamy jabłek do ciasta - należy skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały, jeśli(...)zmiana koloru nie powinna przeszkadzać, Jeśli do ciasta używamy orzechów, zamiast kroić je nożem możemy zmiażdżyć wałkiem, Jeśli przygotowujemy ciasto kokosowe - należy je piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku, ponieważ im dłużej będzie trwało jego pieczenie, tym ciasto będzie twardsze. A jakie są Wasze sposoby na udane wypieki

psgotujemy
Roladki schabowe o zdrowym wnętrzu 199

skonstruowano z wykorzystaniem szklanych ryfli, za pomocą których potrawa jest chroniona przed przywieraniem. Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje termo-obieg aromatu i pary wodnej, czyniąc potrawy soczystymi, miękkimi i aromatycznymi. Indyk, kaczka, ryby, zapiekanka, mięsa – można by tak wymieniać bez końca! Pojemne, żaroodporne naczynie jest bowiem doskonałe do wielu potraw. Użyteczność brytfann jest nieoceniona, dania przygotowane(...)smacznie, zdrowo i stylowo! Można w nich jednocześnie piec i kolorowo podawać do stołu. Naczynie składa się z dwóch części: brytfanny i pokrywy, która dodatkowo posłużyć może do przygotowywania innych potraw. System Grill&Drop to innowacja polskiej firmy Termisil , której produkty znane są z szeregu pożądanych właściwości: nie matowieją w zmywarce, są odporne na zarysowania i nagłe zmiany temperatur

Z Kuchni Do Kuchni
KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ I BORÓWKAMI 102

Kruche ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki cukru pudru * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 5 żółtek * 250 g masła w temperaturze pokojowej Budyniowa pianka: * 5 białek jaj * 1 szklanka cukru * 2 budynie waniliowe bez cukru (40 g każdy) * 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: * około 400 g borówek amerykańskich Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder(...)proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać żółtka i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Dłonią wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części większą (60%) i mniejszą (40%). Oba kawałki ciasta owinąć w folię, włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć z zamrażalnika większą część ciasta i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach prosto

Zrób to smacznie
Chlebek cukiniowy ze szparagami 109

sprzętów. Nie potrzeba nawet miksera. SŁOWA KLUCZOWE KATEGORIA RODZAJ KUCHNI Ilość porcji=: 12 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Chlebek cukiniowy ze szparagami Bardzo prosty chlebek z dodatkiem szparagów. przygotowanie: 15 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 1 godzina czas całkowity: 1 gozina 15 min Składniki: 1 nieduża cukinia (ok. 150 g startej) 250 g mąki

Pełny talerz
Kruche ciasto z morelami i bezą 95

ciasta. Uwielbiamy ich smak. Tym razem dodałam je do kruchego ciasta i wzbogaciłam ich smak bezą z białek.   Ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 250 g masła lub margaryny *  5 żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam. Podzieliłam wygniecione ciasto(...)lodówce przez ok. 1 godzinę.  Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21×24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Beza: * 5 białek * 1 szklanka cukru * 1 kopiasta łyka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: * 30 dkg moreli * cukier puder Ubiłam białka ze szczyptą

Pieprzyć z Fantazją
Środa: Skrzydełka w glazurze z masła orzechowego 162

Doskonały patent na aromatyczne skrzydełka bez marynaty, macerowania i przyprawiania. Wszystko załatwia aromatyczna glazura na bazie super zdrowego masła orzechowego! Czas przygotowania : 5 minut Czas pieczenia : 35-40 minut Liczba porcji : 2 To jedno z naszych większych kulinarnych odkryć. Bardzo lubimy pieczone skrzydełka, ale żeby miały smak wymagają dobrego przyprawienia lub macerowania w przyprawach. Potem trzeba je dobrze

Niedzielny kucharz
Tarta z cukinią 183

nich korzystać i ułatwiać sobie życie :) Czas przygotowania tej tarty razem z pieczeniem zajmie wam około 30 min (20 min samego pieczenia), nie jest skomplikowana każdy amator gotowania taki jak ja poradzi sobie bez problemu. Powiedziałem sobie zostało jeszcze cukinii od Magdy, więc trzeba coś wymyślić aby zaskoczyć żonę. Pomysł padł na tartę, od razu wiedziałem(...)cała blacha to spokojnie najedzą się ze 3 osoby. Składniki: 1 op ciasta francuskiego serek bieluch średnia cukinia 1 jajko ser pleśniowy sól, pieprz Na blachę wykładamy papier do pieczenia a następnie płat ciasta francuskiego i zawijamy brzegi - aby zawartość nam się nie wylała :) Cukinie kroimy na małe cieniutkie kawałeczki (u mnie półplasterki) Serek bieluch, jajko oraz odrobinę soli

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Oszukana drożdżówka z truskawkami 233

szklanki mąki pszennej (70 g) 1/4 szklanki zwykłego cukru (60 g) do nadziania 250 g truskawek bez szypułek 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Na samym początku piekarnik rozgrzać do  180ºC.  Do miski wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki na ciasto. Za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. Formę do pieczenia wyłożyć

Ugotować
Zdrowe ciasteczka dla dzieci 294

mąki pszennej zapraszam Was do zajrzenia do wpisu z przepisem na ciasteczka owsiane bez mąki i pyszne czekoladowe brownie z fasoli :) Składniki: 200 g mąki migdałowej 50 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia skórka pomarańczy Jak zrobić Zdrowe ciasteczka dla dzieci? Suche składniki mieszamy razem w misce(...)cieście powinno dobrze się schłodzić i nieco stwardnieć, wtedy łatwiej będzie rozwałkować ciasto bez używania dużej ilości mąki. Moje ciasto po schłodzeniu w lodówce wciąż jeszcze się kleiło dlatego postanowiłam rozwałkować je między dwoma kawałkami folii (można też użyć do tego papieru do pieczenia), dzięki temu, nie trzeba używać dużej ilości mąki do podsypywania. Jeśli jednak nie macie

Ciastkozercy
Razowe ciasto orkiszowe drożdżowe z owsianą kruszonką 208

letnim obowiązkowo piekę ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. W tym roku powstały trzy wersje – z truskawkami, rabarbarem i mieszane. Wszystkie oczywiście z chrupiącą, owsianą (z płatków) kruszonką bez dodatku cukru. U mnie w domu zawsze do kruszonki dodaje się orzechy włoskie, co dodatkowo wpływa na smak tej posypki. Od siebie dorzucam też niewielką ilość masła orzechowego(...)czasem można się spotkać ze stwierdzeniem, że musi być chociaż łyżeczka cukru jako pożywka dla drożdży i sama tak do niedawna myślałam). Dajcie znać, czy lubicie drożdżówki i czy pieczecie ciasta drożdżowe z przewagą ciasta czy dodatków – jestem bardzo ciekawa Razowe ciasto orkiszowe drożdżowe z owsianą kruszonką 2 standardowe blaszki Ciasto: 500 g mąki orkiszowej razowej 80 g mąki

Fitkot
CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU 183

wykorzystuję. Ja mieszam wszystko tylko do połączenia składników. Gotową masę przekładamy do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem (metalowe musimy dodatkowo wysypać otrębami lub mąką, lub wyłożyć papierem do pieczenia), ubijamy miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie. Wyrównujemy, można obsypać wierzch mąką pełnoziarnistą. Ciasto ją wchłonie, a chleby się tak nie spieką górą. Formy przykrywamy np. ręcznikiem papierowym(...)samym żytnim zakwasie, najdłużej na samym orkiszowym), a także od tego czy zakwas jest bardzo świeży, czy już ma kilka tygodni bez dożywiania. Gdy masa wypełni formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 60 minut na termoobiegu. Po upieczeniu chleby wystawiamy z piekarnika, od razu wyjmujemy z form i odstawiamy na drewnianą deskę

Smaczne Zdrowe
Bezy 214

wina barwnika- no nic może jeszcze kiedyś spróbuję zrobić kolorowe beziki. Masa bezowa poszła do kosza a ja wzięłam się za kolejną porcję.  Tym razem postanowiłam zrobić beziki bez barwnika i o dziwo masa wyszła porządnie gęsta i pięknie pozostawiała wzorki.  Osobiście bezików nie lubię- jak dla mnie są zdecydowanie za słodkie ale czego się nie robi(...)jest porządnie ubita. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier- dokładnie miskować do jego rozpuszczenia się (na najwyższych obrotach miksera). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę beziki. Bezy włożyć do nagrzanego do 130 stopni piekarnika i suszyć je przez około 70 minut bądź do czasu, aż będą z zewnątrz suche

Krakowskie smaki Ani
Miękkie pierniczki alpejskie / Soft Apline Gingerbread Cookies 110

Miękkie pierniczki alpejskie Świąteczne pierniczki alpejskie to zdecydowanie mój ulubiony przepis na pierniczki na Boże Narodzenie . Piekę je od lat, bo wszyscy je uwielbiają :) Korzenne, miękkie i pulchniutkie pierniczki alpejskie są gotowe do jedzenia od razu, bez leżakowania - to naprawdę idealny wybór na święta. Zobaczcie, jak łatwo przygotować miękkie pierniczki alpejskie na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój(...)nada się lukier królewski, tradycyjny lukier albo jeszcze lepiej, polewa czekoladowa. Oblane czekoladą smakują trochę jak nasze toruńskie katarzynki - naprawdę pysznie :) Szczerze mówiąc, ja lubię je nawet bez żadnych dodatków, takie bez polewy pasują idealnie do kubka herbaty, kawy czy mleka. To zdecydowanie idealne pierniki na Święta, bo każdemu smakują. Bardzo polecam, smacznego:)  Przepis na  świąteczne

Lekcje w kuchni
Schab nadziewany śliwką wędzoną 259

Składniki: 1 kg świeżego schabu 1 opakowanie wędzonych śliwek bez pestki 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 rękaw do pieczenia (może być naczynie żaroodporne ) Wykonanie: S chab umyjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym, nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Zwijamy w folię spożywczą odstawiamy

kgwjanczewo
Zdrowe gofry z marchewką i płatkami owsianymi 203

odżywcza to 154 kcl w 100 g . Zatem skład jest praktycznie domowy 47 % owoców Czarnego bzu +  42% zagęszczony sok jabłkowy + zagęszczony sok cytrynowy. Dodatkowym ogromnym plusem tego dżemu są jego pro zdrowotne właściwości wspomagające procesy obronne organizmu. Właściwości zdrowotne czarnego bzu, to głównie : Naturalny antybiotyk - wzmacnia organizm wzmacnia system imunologiczny - chroni przed infekcją łagodzi kaszel zwalcza gorączkę(...)potrzebować płatki owsiane - pół szklanki zblendowanych mąka pszenna - pół szklanki marchewka - pół szklanki startej na dużych oczkach proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mleko - 1,5 szkl olej kokosowy - 1 łyżka do podania świeże owoce, dżem 100% łowicz czarny bez Etap I - Blendujemy płatki W wysokim naczyniu albo w młynku zblenduj płatki owsiane na bardzo drobną mączkę (jeżeli będzie

Wylizany Rondel