bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1148/3453)

Malinowa rozpusta 132

lodówki. Po 20 minutach wyjmujemy większą część, rozwałkowujemy i za pomocą wałka przenosimy na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Dopasowujemy do spodu formy. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (opcja góra-dół bez termoobiegu) - do zrumienienia. Studzimy. Za pomocą miksera ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia - około 3-4 minuty. Następnie(...)pozostały kawałek ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach na kruszonkę, rozsypujemy na cieście. Gotowe ciasto pieczemy 40-45 minut. Musimy zwracać uwagę na kruszonkę - jeśli zbyt mocno się podpieka przełączamy na samą grzałkę dolną (ja mniej więcej w połowie pieczenia przełączyłam). Przed krojeniem należy całkowicie wystudzić

Kolorowy Przepisownik
Tort czekoladowy 587

według tego przepisu . Ja wole piec 2 osobne blaty niż 1 duży. Dzięki temu łatwiej wymieszać pianę z mąką tak, żeby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza – to właśnie dzięki nim biszkopt rośnie tak ładnie bez dodatku proszku. Biszkopty przekrawamy na 4 blaty, można poukładać je na pojedynczych arkuszach papieru do pieczenia – w ten sposób łatwo przesuwać

Ciastkozercy
Orkiszowo-pszenne placuszki z jagodami i czekoladą. 182

1/3szklanki wody gazowanej 1 szklanka jagód 1 średnie jabłko(obrane) 3/4 tabliczki czekolady szczypta soli szczypta cukru 2 szczypty proszku do pieczenia Wykonanie 1. Do dużej miski wbij jajka. Dodaj szczyptę soli i cukru np. cukru z bzu lub cukru waniliowego. 2. Rozbełtaj rózgą jajka. Dolej odrobinę ekstraktu waniliowego-ok.3 kropel(jeśli masz) i szklankę mleka. 3. Dodaj

U Fiolki
Orkiszowo-pszenne placuszki z jagodami i czekoladą. 252

1/3szklanki wody gazowanej 1 szklanka jagód 1 średnie jabłko(obrane) 3/4 tabliczki czekolady szczypta soli szczypta cukru 2 szczypty proszku do pieczenia Wykonanie 1. Do dużej miski wbij jajka. Dodaj szczyptę soli i cukru np. cukru z bzu lub cukru waniliowego. 2. Rozbełtaj rózgą jajka. Dolej odrobinę ekstraktu waniliowego-ok.3 kropel(jeśli masz) i szklankę mleka. 3. Dodaj

Fiolka w kuchni
Pavlova - beza z bitą śmietaną i truskawkami 633

soli 300 g cukru 1 łyżeczka octu winnego białego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na wierzch bezy 400-500 g truskawek 500 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, na blaszce wyłożyć papier do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy mniej więcej 22 cm.  Wszystkie składniki powinny(...)delikatnie rozprowadzić na nim i podwinąć boki do góry. Włożyć do piekarnika, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 ° C i piec przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i tak studzić bezę. Zimną śmietanę ubić, stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, osuszyć i przekroić na pół (można również zostawić

Passions hobbies life
Brownie z wiśniami (bezglutenowe) 178

mąki gryczanej 80 g mielonych migdałów szczypta soli 40 g kakao 320 g wiśni bez pestek (użyłam nieco rozmrożonych, osączonych na sitku) Piekarnik rozgrzać do 180°C (u mnie 170° z termoobiegiem). Blachę 23x33 cm posmarować niewielką ilością oleju, wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondla. Masło pokroić, dołożyć do czekolady. Rozpuścić razem(...)było jednolite. Na koniec do masy wmieszać wiśnie (część można odłożyć i rozsypać na wierzchu ciasta). Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez 30-35 minut. Wbity w środek brownie patyczek może być oblepiony i wilgotny, ale bez śladów surowego ciasta. Smacznego

Pełny talerz
Kluski serowe z truskawkami + trochę o mnie 173

zdecydowanie nie jest w porządku! Składniki (około 7 klusek): 1 białko jajka 200g chudego twarogu czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka ksylitolu firmy Oleofarm 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 7 truskawek średniej wielkości porcja = 1 kluska Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem, dodajemy białko, budyń, ksylitol, siemię lniane i wszystko dokładnie ugniatamy, aż stworzy jednolitą masę (ciasto(...)kiedy gotujesz? odkąd pamiętam, już jako mały dzieciak garnęłam się do kuchni 2. Co w kuchni sprawia Ci największą przyjemność? zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
BROWNIE Z PIECZONYMI ŚLIWKAMI 216

mąki 1 kg dojrzałych śliwek (dużych okrągłych lub węgierek) cukier puder WYKONANIE  Piekarnik rozgrzewamy do 160℃ (góra/dół bez termoobiegu). Formę o średnicy 17x24 cm natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.  Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Układamy (skórką do dołu) na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, oprószamy cukrem pudrem

cool and minty
Bezy z kremem z serka mascarpone 203

dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać na blaszkę białka lekko spłaszczając.Tak aby powstały kółka o średnicy 8-9 cm. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 100 stopni C około 90 minut. Bezy muszą kruche i białe. Krem 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone

O kuchni z uczuciem
Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami 208

odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem i posypać rodzynkami, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków.   Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę(...)resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze. Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco. Piec w temp. 190C

Grunt to przepis!
Mini donuty 228

Uwielbiam urocze przekąski, małe kolorowe ciasteczka, kruche makaroniki, babeczki w wersji mini. Do tachkich słodkich przekąsek bez wątpienia należą też mini donuty :) W prawdzie ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt jest super! Donuty w standardowym rozmiarze można zobaczyć tutaj , ciasto to przepis na pączki mojej babci . Małe pączki są wspaniałą dekoracją do innych wypieków, ja wykorzystałam je do urodzinowych babeczek(...)przepisami na tort Pavlova , bezy z granatem lub z borówkami , małe beziki czy bezy z lodami :) Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki + cukier puder i mleko na lukier, kolorowe cukiereczki do dekoracji, ok. 0,5 l. oleju do pieczenia Jak zrobić mini donuty

Ciastkozercy
Makowiec bez mąki i tłuszczu (bezglutenowy) 1784

Bardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu. I jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru(...)utrzeć z cukrem. Następnie dodać mak, orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić

Domowa Cookierenka Agi
Świąteczny keks z bakaliami i cytrynowym lukrem 139

Nadziane bakaliami, oblane cytrynowym lukrem, łatwe i szybkie świąteczne ciasto Keks to ciasto, które piekę często na święta Bożego Narodzenia. Słodko kwaśne ciasto, nadziane kandyzowanymi i suszonym owocami kojarzy się właśnie z tymi świętami.  Dzięki temu, że to bardzo łatwe i szybkie do przygotowaniu ciasto, możecie je zrobić zawsze, nie tylko na święta. Do ciasta najłatwiej dodać gotową owocową(...)domu) 120 g cukru 5 g cukru waniliowego 180 g mąki typ 500 (luksusowa) To ta! * 50 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów bez skórki 3 jaja 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka szczypta soli Na lukier: 130 g cukru pudru około 20 ml soku z cytryny owoce do dekoracji Wykonanie W rondelku

Tajemnice Smaku
Kokosowy ryż podany z pieczonymi truskawkami 183

pieczonymi truskawkami to pomysł na szybką do przygotowania i bardzo smaczną przekąskę na słodko :) Aktualnie, staram się w 100% korzystać z sezonu na truskawki, ponieważ jak dla mnie są to najsmaczniejsze owoce lata. Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki surowego ryżu basmati (100 g) 1 szklanka mleka kokosowego (nie mylić z mleczkiem w puszce!) 250 g truskawek bez szypułek(...)wchłonięcia mleka. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do  150ºC   . Truskawki umyć, przeciąć na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości owoców) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub do naczynia żaroodpornego - tylko należy pamiętać o tym, że truskawki muszą być rozłożone na płasko). Piec około 10-12 minut, aż do lekkiego puszczenia soków przez truskawki

Ugotować
Wielkanocna sałatka warstwowa z szynką i sosem chrzanowym 164

stole i na pewno skusi każdego. Spróbujcie. Do sałatki dodałam pyszną szynkę z pieca od Pieczone&Wędzone . Polecam tę szynkę tak jak i inne wędliny od Pieczone i Wędzone. Wszystko jest: wolne od GMO, gluteny i alergenów, dziczyzna z polskich lasów, świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem Składniki: 3 jajka 6 łyżek(...)groszku 6 łyżek kukurydzy około 200 g szynki z pieca od Pieczone&Wędzone   2 ogórki korniszone około 1,5 łyżki kiełków rzodkiewki 4 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu 1-2 łyżeczki tartego chrzanu sól i czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. W miseczce przygotowujemy

Słodkie okruszki