tymianek oraz cebula, czosnek które umieściłam w naczyniu żaroodpornym pod boczkiem zwijanym. Podczas wolnego pieczenia mięso puściło soki, wytopił się tłuszcz tworząc z całości własny aromatyczny sos, który posłużył mi do podlewania mięsa, aby stworzyć aromatyczne mięso. SKŁADNIKI : boczek surowy bez skóry ok 1 kg paprykę słodką ok 1 łyżeczki jeśli lubimy możemy też posypać ostrą(...)sosem który powstaje podczas pieczenia oraz 3-4 razy podczas pieczenia smarujemy mięso wodą Tak pieczemy ok 2,5godziny lub dłużej w zależności od grubości naszego boczek godziny aż miso będzie upieczone pod koniec odcinamy kawałek upewniając się czy jest przepieczony. Boczek jest bez chemii, konserwantów nie jest napompowany wodą a przede wszystkim tworzymy smak
Basia w kuchniszara reneta 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru / można pominąć jeśli jabłka są słodkie WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i 4 łyżki zimnej wody
cool and mintybarbabietole) Tort czekoladowy z kremem z ricotty i mascarpone (Torta al cioccolato con crema di ricotta e mascarpone) Chleb z ziemniaków bez wyrastania (Pane di patate senza lievitazione) Rozgrzewająca zupa cebulowa (Zuppa di cipolle) Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami (Involtini di pollo con verdure e patate al forno) Pieczona frittata z warzywami i ricottą(...)fatta in casa) Morelowe ciasto z białą czekoladą (Torta con albicocche e cioccolato) Cocotte z ricotta i pomidorkami (Cocotte di ricotta ai pomodorini) Ciasto ze śliwkami, jogurtem, bez masła (Torta di prugne senza burro con yogurt bianco) Muffiny ze szpinakiem (Muffin agli spinaci) Tort czekoladowo-jabłkowy (Torta di cioccolato e mele) Smacznego :) Buon appetito
La grande e la piccola cuocatrzcinowym. Gotowe ciasto odstawić na ok.10-15 minut i dopiero wówczas wkładamy je do pieca. Ja wkładam do zimnego piekarnika (bardzo szybko się nagrzewa) i piekę ok.35 minut w temp.175*C, tylko grzanie góra-dół (bez termoobiegu). Smacznego
Smaczne Zdrowepuszystą bezą jest świetnym pomysłem do kawki. Bardzo łatwe do zrobienia i nieziemsko pyszne! Każdy łasuch będzie oblizywał się ze smakiem. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( foremka 28 cm ) CIASTO: * mąka ( ja zmieszałam pół na pół pszenną z żytnią ) – 250 g * masło min.82% – 125 g * cukier drobny – 120 g * jajko L – 1 szt * proszek do pieczenia(...)łyżeczka * cukier z wanilią – 1 łyżka NADZIENIE: * Oremus Tokaji Szamorodni ( białe, słodkie wino ) – 500 ml * budyń waniliowy bez cukru – 2 op * cukier – 120 g * jabłka – 1 kg * skórka z cytryny BEZA WŁOSKA: * białko – 2 szt * drobny cukier – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy na 30 minut
Ostra na SłodkoTartarami, czyli synami piekła, a to ze względu na postach jako budzili w średniowieczu. Czym zastąpić kamień winny Kamień winny jest dość powszechnie stosowany, głównie jako utrwalacz do bezy, i dostępny w USA i Wielkiej Brytanii. W Polsce – przez internet. Jeśli macie znajomych na Wyspach (a pewnie macie, bo każdy ma tam kogoś), poproście żeby Wam podesłali paczuszkę. Jeśli(...)pieczenia 2 łyżki cukru 2 łyżki stopionego masła Szczypta soli 100 g klarowanego masła do smażenia* Przygotowanie: Krok 1 Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj 2 łyżki cukru, 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj jogurt, wlej mleko, roztopione masło i wymieszaj całość. Wbij jajko i połącz z masą. Ciasto powinno być gładkie, bez
Niedzielny kucharzTartarami, czyli synami piekła, a to ze względu na postach jako budzili w średniowieczu. Czym zastąpić kamień winny Kamień winny jest dość powszechnie stosowany, głównie jako utrwalacz do bezy, i dostępny w USA i Wielkiej Brytanii. W Polsce – przez internet. Jeśli macie znajomych na Wyspach (a pewnie macie, bo każdy ma tam kogoś), poproście żeby Wam podesłali paczuszkę. Jeśli(...)pieczenia 2 łyżki cukru 2 łyżki stopionego masła Szczypta soli 100 g klarowanego masła do smażenia* Przygotowanie: Krok 1 Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj 2 łyżki cukru, 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj jogurt, wlej mleko, roztopione masło i wymieszaj całość. Wbij jajko i połącz z masą. Ciasto powinno być gładkie, bez
Niedzielny kucharznigdy nie jedliście pieczonej fety, musicie to zmienić. Nie pamiętam kiedy zaczęłam to uskuteczniać, ale trwa to do dziś i będzie trwało na wieki wieków. I pisząc „pieczona feta” mam na myśli tę prawdziwą owczo-kozią. Ma idealną konsystencję, nie rozłazi się podczas pieczenia, jest taka jak trzeba. Ten rodzaj sera można piec z wieloma rodzajami warzyw(...)końce i już. Potem tylko skropić odrobiną oliwy, doprawić solą, pieprzem, upiec. Cała akcja trwa dosłownie paręnaście minut, a efekt jest naprawdę świetny. Szparagi pieczone z fetą zjedliśmy z My na wcześniejszy obiad. Część zjedliśmy bez niczego, część wymieszane z makaronem (też bardzo smaczna opcja – bardzo ją Wam polecam). Dodanie chili i natki pietruszki nie jest niezbędne, możecie
KardamonovyBezowe choinki Jeśli lubicie bezy i chcecie, żeby zagościły u Was również na Świątecznym stole, warto przygotować bezy w formie choinek, a najlepiej zabarwionych zielonym barwnikiem, by jeszcze lepiej przypominały świąteczne drzewka. Można je również udekorować, bądź tak jak tutaj pozostawić nieprzybrane. Składniki: 2 białka (po 40 g każde) 120 g cukru szczypta soli zielony barwnik spożywczy w żelu(...)wyciskać beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Beziki wyciskać w ten sposób, że początkowo wycisnąć więcej masy, a na kolejnych piętrach coraz mniej - tworzyć około 3-4 piętra. Ostatnie piętro zakończyć szpicem. Pomiędzy bezikami zostawiać niewielkie odstępy. Piec w temp. 140 st z termoobiegiem przez około 65 min. Bezy są chrupiące z wierzchu i piankowe w środku
My sweet a lifePropozycja na świątecznego karpia w cytrynowej panierce pieczonego w piekarniku, przygotowany w taki sposób jest pyszny i chrupiący. Bez ociekającego tłuszczu ze smażenia. Składniki: 2 sprawione świeże karpie 1 cytryna skórka otarta z dwóch cytryn 2 szklanki bułki tartej 4 jajka 50 ml jasnego piwa mąka pszenna do panierowania sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku 10 dag masła(...)rybę. Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn. Pieczemy około 40 minut w temp 180*c. Podajemy gorącą rybę. Rady: W trakcie pieczenia warto rybę delikatnie odwrócić i położyć dodatkowo kilka wiórek masła. Będzie równomiernie chrupiąca. Smacznego
Wanilia i KardamonJego przygotowanie nie jest trudne. Ten schab przed faszerowaniem i pieczeniem peklował się trzy dni, potem został nacięty wzdłuż i w te miejsce zostały „wpakowane” duszone podgrzybki z cebulką, spięte wykałaczkami, aby farsz nie wypadł. Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. ok. 1,20 kg schabu wieprzowego bez kości 1 płaska łyżka – sól peklowa, 1 płaska łyżka(...)Podgrzybki i cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, chwilkę podsmażamy na oleju, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, doprawiamy solą i tymiankiem. Studzimy. Schab bez błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy suszony czosnek i pieprz. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiski. W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki. Mieszamy obie miski aż się połącza składniki(mogą zostać grudki). Wykładamy ciasto na papilotki. Pieczemy około 20-25 min. w temp. 180 stopni C (najlepiej bez termoobiegu). Smacznego
Smaczne Zdrowepudru 5 żółtek pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju owoce świeże lub mrożone WYKONANIE: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę dodać żółtka, cukier i szybko
Kuchnia Beatyrazem zblendować na mus. Dodać przygotowany wcześniej kisiel lniany i ponownie zblendować. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszankę mąk dodawać stopniowo do musu dyniowo-bananowego i delikatnie mieszać, tak aby powstała gładka masa bez grudek. Gorzką czekoladę pokroić na małe kawałeczki i dorzucić do masy, wymieszać. Do przygotowanych foremek na muffiny, nakladać masę(...)wysokości. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone, zostawić do przestudzenia. Na chłodne muffiny nakładać po łyżce kremu jaglano-kokosowego i udekorować pistacją na wierzchu. * Krem jaglano-kokosowy: 100g kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka roślinnego 2 łyżki wiórków kokosowych 1 banan Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Do zimnej kaszy dodać mleko, wiórki oraz pokrojonego
Banana Smilesubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35- 45 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy(...)masę. Beza makowa: Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy mak. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 stopni przez 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 100-120 stopni i suszymy min. 1 godzinę, najlepiej z termoobiegiem. Studzimy. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy z masłem
Kuchnia MagdaLeny