potem wsypać jagody, ponownie wymieszać łyżką Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki podłużnej o wymiarach 15 x 28 cm lub okrągłej o średnicy 24 cm Piec w termoobiegu w 160 stopniach lub w 175 *C bez termoobiegu przez około 50 min. Polecam tez jagodowy placek
Proste Potrawykroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika do pieczenia i polewamy olejem. Naczynie wstawiamy do piekarnika obok gołąbków. Pieczemy pod przykryciem. Po godzinie mieszamy ziemniaki i zostawiamy jeszcze bez pokrywki by skórka się zarumieniła ok. pół godziny
prawdziwe jedzeniestron obsmażone). Na koniec wrzuciłam groszek i zalałam wszystko bulionem, w takim zestawie doprowadziłam do zagotowania. Następnie wstawiłam do nagrzanego piekarnika (150st.) i piekłam przez 30-40 min. pod przykryciem (i 5 min. bez przykrycia). Jeśli nie mamy naczynia z oryginalną przykrywką, można posiłkować się folią aluminiową Wszystko się fantastycznie zapiekło we własnym sosiku
bastalenaogródku. Bardzo dobrze je wspominam i delektuję się ich jedzeniem bez dodatków. Lecz gdy mam większą ilość staram się także piec ciasta lub zamieniać je w różne przetwory, których smak będzie mi towarzyszył zimą... [przepis stąd. ] Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szkl. mleka 2 jajka 1/4 szkl
Pasja Smakusię wam szalone? Mnie kiedyś tak, ale gdy znalazłam ten przepis i zrobiłam go pierwszy raz to już wiem, że to doskonałe połączenie. Pieczeń wychodzi soczysta, smaczna, idealna. A zaletą jest że jest bez jajek, bułki, cebuli więc nie skwaśnieje tak szybko. Chociaż u nas nie ma na to szans, bo znika w ciągu jednego dnia. Na Wielkanoc
Bernika - moj kulinarny pamietnikciasto i odstawic w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 40-45 minut. Piec na jego dolnym poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu). Jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryc go folią aluminiową. Gotowość
Grunt to przepis!Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C z termoobiegiem. Formę o średnicy 23 cm z kominem lub 20 bez komina, może być również kwadratowa o boku 20 cm, wysmarować masłem i obsypać mąką. Kwadratową formę można wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski odmierzyć melasę (jeśli jest dość gęsta, można ją delikatnie rozgrzać), cukier, roztopione masło, jajka i skórkę(...)Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C z termoobiegiem. Formę o średnicy 23 cm z kominem lub 20 bez komina, może być również kwadratowa o boku 20 cm, wysmarować masłem i obsypać mąką. Kwadratową formę można wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski odmierzyć melasę (jeśli jest dość gęsta, można ją delikatnie rozgrzać), cukier, roztopione masło, jajka, skórkę otartą
SprawdzonaKuchnia.pltematyce ciast poruszamy się zawsze z ostrożnością, miewaliśmy swoje wzloty i upadki, i przyznajemy bez zażenowania, że są w tej dziedzinie znacznie lepsi specjaliści niż my;) Tym niemniej jest kilka takich ciast, które możemy uznać za nasze ulubione, a wręcz za swoiste "specialite de la maison". Kiedy moja żona zdecyduje się na ich upieczenie, muszę zmobilizować całą swoją silną(...)łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka z cukrem i miękką margaryną zmiksować na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie blaszki. Beza: 6 białek 1 szklanka cukru 2 paczki migdałów w płatkach Białka ubić z cukrem, c iasto posmarować tak otrzymaną bezą i posypać płatkami
Aromatyczne Podróżewaniliowego (8 g) Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru (lub mniej) budyń śmietankowy (bez cukru) 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła cukier waniliowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady(...)cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka" Warstwa makowo-kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę
Słodka Stronadyni** 360 g mąki orkiszowej tortowej 10 g miękkiego masła 10 g świeżych drożdży 8 g soli Dodatkowo – pestki dyni Wykonanie Dzień przed pieczeniem bułek przygotowujemy zaczyn i zaparzamy mąkę. Pieczemy dynię na puree. Zaczyn poolish W misce łączymy 100 g wody, 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 5 g świeżych drożdży. Przykrywamy miskę i pozostawiamy w temperaturze(...)wyłożonej papierem do pieczenia po trzy sztuki obok siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 45 minut (lub dłużej). Przed pieczeniem spryskujemy bułki wodą i obsypujemy pestkami dyni. Pieczemy w temperaturze 230°C przez 8 minut z parą (miska z gorącą wodą) i kolejne 8 – 10 minut bez pary. Upieczone
Tajemnice Smakukakaowe z kandyzowaną skórką pomarańczową to ciasto, do którego możecie dodać inne kandyzowane owoce, świeże lub mrożone (bez uprzedniego rozmrażania), bakalie, posiekane orzechy. Będzie pysznie! Zachęcam do wypieków SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka, u mnie XL 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao(...)PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Wybieram grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Dodaję skórkę pomarańczową. Tortownicę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja). Ciasto wlewam do tortownicy, wyrównuję. Piekę na środkowej półce piekarnika przez
Zasmakuj Kuchniciasto bez miksera. Uwielbiam takie łatwe ciasta, które zawsze wychodzą. Polecam dziś na deser, jeśli nie macie nic do kawki po południu 🙂 Składniki: skórka starta z dwóch pomarańczy 1/2 szklanki soku z pomarańczy (nie więcej) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)formy. Piec ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem w środku ciasta. Jeśli wyjdzie suchy – ciasto wyciągamy z pieca. Jeśli będzie mokry potrzymać jeszcze kilka minut. Wg autora przepisu, ciasto powinno siedzieć 60 minut. U mnie po 45 minutach było już upieczone. Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. źródło: Mała cukierenka Czytaj więcej: Proste ciasto pomarańczowe bez miksera
Moja DelicjaMój ulubiony, wyjątkowy przepis na ciasto miodowe. Pieczone w formie trzech lub czterech placków, w tortownicy, przekładanych powidłami lub masą kajmakową. Smak ciasta jest wyśmienity, można po prostu je upiec w blaszce i nie udoskonalać niczym, ewentualnie wyłożyć na wierzch orzechy. Zdjęcia które dołączam, pochodzą(...)starej kroniki, sprzed siedmiu lat. Nowszych nie posiadam niestety. Jak tylko wrócę do tego wypieku, uaktualnię fotodokumentację. Ciasto wyrabia się bezproblemowo i bez użycia miksera. Jest bardzo elastyczne, łatwo wylepia się nim formę. Czas pieczenia jest błyskawiczny, wystarczy 10 min na każdy z blatów tortowych. Ciasto może stanowić zastępstwo piernika staropolskiego na świątecznym stole, ale oczywiście sprawdzi się
Kronika Piekarnikazmielonych migdałów 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać z rodzynkami, sokiem pomarańczowym i z cytryny, odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Do miski przekładamy masło i cukier, miksujemy(...)jedno po drugim, dodajemy jajka, miksując po każdym dodaniu. Do powstałej masy dodać mąkę i migdały, wymieszać szpatułką. Na koniec dodać jabłka, bez soku i wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Pieczemy w 170 stopniach, przez ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy, wystudzić. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomicukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 900 ml soku zielonego ( ja dałam Pysia) 3 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru 500 gr śmietany 30% 4 agrestowe galaretki 2 opakowania delicji o dowolnym smaku tłuszcz do formy Wykonanie: Jajka oddzielamy od żółtek(...)Dodajemy do białek cukry ( poza cukrem pudrem) i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po żółtku i wlewamy olej miksując nadal aż uzyskamy gładka masę. Ciasto wylewamy do dużej blachy i pieczemy w temp. 180*C przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt. W jednej szklance soku rozpuszczamy 3 budynie , a resztę soku zagotowujemy. Kiedy sok zacznie wrzeć wlewamy do niego rozmieszany
W Moim Magicznym Domu