bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1092/3453)

Tartine bread - przepis na chleb. 286

moim pierwszym chlebie z Tartine Bakery . Słynnym i niezwykłym, wymagającym czasu, cierpliwości i oczywiście zakwasu, ale pszennego. To podstawa, bez niej - jak to z zakwasem - ani rusz.  Chleb piekę kilka razy w tygodniu. Rytm i czas pieczenia dopasowałam do codziennych spraw i obowiązków. Każdy tydzień, to co najmniej trzy, cztery różne chleby. Ciągle odkrywam nowe i nieustannie

KUCHARNIA
Szmaragdowy tort biszkoptowy z maślanym kremem 205

kolei dodawać białka i cały czas miksować. W mleku rozpuścić barwnik i na zmianę dodawać mleko i wymieszane suche składniki (przesianą mąkę, sól, proszek). Piec ok 35-40 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu. Ostudzić. Biszkopt wyrównać z góry i przeciąć na dwie części. Przełożyć kremem. Boki i górę obłożyć kremem. Górę posypać   na krem - kostkę masła

Szybko Tanio Smacznie
Murzynek 151

składniki się połączą. Kolejno dodajemy po jednym jajku, po każdym z nich miksujemy masę. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy prze 55-60 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu

Krakowskie smaki Ani
Beza i kruche ciasteczka z marmoladą 216

zależy już od Was jakiej chce wielkości ciastka :P).Miałam pomocnika ,córcie ,więc,na ciasto rozwałkowane  ,rozsmarowałam dżem,a następnie pokryłam ubita bezą ,bo córcia  kroiła  ,dlatego są nierówne kawałki.. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.proste ,szybkie w zrobieniu ,smaczne ciasteczka ...SMACZNEGO

w mojej kuchni
Sernik tęczowy 404

łyżki jogurtu greckiego. Składniki: - 1200g twarogu - 250g mascarpone - 3 łyżki jogurtu greckiego - 8 jaj - 1,5 szklanki drobnego cukru - 2 budynie waniliowe bez cukru - ekstrakt waniliowy - barwniki do ciasta - worek do pieczenia na tortownicę Spód: - 180g herbatników - 75g roztopionego masła   Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie

mojewypiekiinietylko
Makowiec nie tylko świąteczny 393

wyrośnie- dzielimy na trzy części. Wałkujemy na 3 prostokąty- jak na zdjęciu i nakładamy  masę makową. Pozostawiamy na wszystkich brzegach około 2 cm bez masy. Ciasto zwijamy, boki zakładamy , by masa podczas pieczenia nie wypłynęła. Przygotowujemy papier do pieczenia- smarujemy oliwą. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia- zostawiamy małą szparę :) około 1 cm. Pieczemy

Smaki Edyty
Pizza z rukolą, szynką parmeńską i krewetkami 171

około 1h. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem,kładziemy mozzarellę i resztę dodatków (bez rukoli i bez krewetek – te składniki dodajemy już po upieczeniu pizzy).  Piec z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gdy pizza się upiecze dodajemy rukolę i wcześniej podsmażone na oliwie z dodatkiem czosnku krewetki

Bon Appetit Małgorzaty
Schab pieczony z żurawiną w sosie żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami 218

miodem i octem balsamicznym do smaku. Tak przygotowany sos bedzie ciekawie wygladal z plywajacymi kulkami zurawiny,lecz bedzie w kolorze pieczeniowymtzn.straci czerwony kolorek.Gdy do pieczenia dodamy cala zurawine ,a po upieczeniu owoce zblendujemy,bez dodatkowego gotowania,sos co prawda nie bedzie mial plywajacych jagodek,za to sliczny malinowy kolor.Zatem masz dwie opcje do wyboru.Gdy nie mamy dostepu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto, zaorane zielone pole 271

ubić na pianę dodając cukier. Dodać mąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni 20 minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone. Tak wygląda spód mojego. Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym ,posmarować ubitą śmietaną z cukrem i z zagęstnikiem i "zaorać" pole

Kulinarny karnet Christophera
Mazurek z daktylami 220

formujemy warkocz lub wyciskamy dekorację za pomocą szprycy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podczas pieczenia przygotować masę. Masa daktylowa: 1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę sok z połówki cytryny 125 ml wody Wszystkie składniki umieścić w rondlu, zagotować i gotować przez

Food Square
Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym 198

posiekanej bazylii masło klarowane Przygotowanie: Zupa:  Pomidory i cebule kroimy w ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nieobraną główkę czosnku przekrawamy na połowę bez obierania i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 st.C (termoobieg) przez godzinę. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, czosnek obieramy z łupinek. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy przez chwilę

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone jabłko, po prostu 160

We wtorek miałam chandrę. Piekłam drożdżówki, z piekarnika pachniało tak cudnie, a ja czułam, że potrzebuję jakiegoś pocieszacza. Mój wzrok padł na miskę pełną jabłek i

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-SCHABOWA 268

wszystko śmietaną. Doprawiamy do smaku. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-serowy.  Wierzch posypujemy resztą sera, naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką i pieczemy 1h (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 190 °C (bez termoobiegu

Walijskie Pichcenie
CIASTO UCIERANE, Z JABŁKAMI I CYNAMONEM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 277

część miała być do cynamonu i do obsypania (wypróbuję tę wersję następnym razem). Niemniej ciasto baaardzo smaczne i w tej wersji. No i bez zakalca (co ponoć się zdarza), pomimo dużej wilgotności. Piekłam w tortownicy 26cm (ciemnej). Składniki: - 350g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)     lub 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ksylitolu     (lub cukru(...)waniliowy) - 1 szklanka mleka - 1 łyżka ekstraktu waniliowego    (lub rumu) - 170g bardzo miękkiego masła    (lub 150g masła i 2 łyżki oliwy) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - szczypta soli - 0,5kg obranych jabłek Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować masłem. Przygotować sobie jabłka, tzn. obrane pokroić

Smaczne Zdrowe
Tarta z tuńczykiem i pieczarkami 220

kładąc na nim  kawałeczki sera. Tartę piekłam ok. 25 - 30 min. w temp. 200*C.  Zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenie - bezcenny:) A tu już upieczona: Nie obyło się bez dokładki, tarta bardzo smaczna:) Komentarze kuchennefascynacje 2011/04/21 12:23:55 Czemu nie :) Tuńczyka bardzo lubimy. Gość: Isa, 184psz3.bater.net.pl 2011/04/22 00:02:09 wygląda bosssssko

Zdrowa Kuchnia Sowy