bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1084/3453)

Kurczak faszerowany mięsem mielonym i pieczarkami 461

osób i na dwa obiady (nam jeszcze został kawałek na kanapki). Farsz nie jest skomplikowany ani zbyt wyszukany dlatego każdy powinien sobie z nim bez problemu poradzić. Do tego jakaś lekka sałatka (tudzież pieczone ziemniaki) i zwykły kurczak nabiera niecodziennego charakteru :) Składniki: 1 kurczak o wadze 1,5-1,7 kg Przyprawy do natarcia kurczaka: 1 łyżeczka soli(...)igły możemy się posłużyć wykałaczkami. Spinamy otwory wykałaczkami ściśle obok siebie po czym przewlekamy nici tak jak sznurówki w bucie, mocno je ściskając. Gotowego kurczaka przekładamy do formy do pieczenia, na którą wykładamy kilka wiórek margaryny i kilka łyżek wody. Wkładamy ptaka do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy go aż ładnie się zrumieni (u mnie trwało

My simple kitchen
Buraki pieczone 147

buraków dobrze wyszorowanych lub dowolna ilość – w zależności od potrzeb folia aluminiowa Przygotowanie: Buraki umyte i osuszone papierowym ręcznikiem owijam w folię. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny. Sprawdzam widelcem czy są gotowe. Studzę i obieram. Gotowe, SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Zupa krem z buraków 141

smaku opcjonalnie: lubczyk i 2 łyżki soku z cytryny do podania: ser kozi, feta, natka pietruszki Przygotowanie: Buraki szoruję, owijam w folię aluminiową i piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie studzimy, zdejmujemy folię, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Jabłko obieram

Zasmakuj Kuchni
Buraki pieczone 135

buraków dobrze wyszorowanych lub dowolna ilość – w zależności od potrzeb folia aluminiowa Przygotowanie: Buraki umyte i osuszone papierowym ręcznikiem owijam w folię. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny. Sprawdzam widelcem czy są gotowe. Studzę i obieram. Gotowe, SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
PODWÓJNIE TRUSKAWKOWE PTYSIE RED VELVET 163

dobrze wmieszało w ciasto (TO WAŻNE!). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do szprycy i szprycujemy rozetki. Wielkość wykładanych ciastek to ok 4 cm średnicy. Między jednym a drugim ptysiem należy zostawić odstęp ponieważ ciasto urośnie. Pieczemy ok 30 minut w temp. 200 st C bez termoobiegu. Przygotowujemy krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy

Kuchnia w oparach
Chleb pszenno - żytni 147

dużym naczyniu. Jeśli nie macie dużego to podzielcie ciasto na dwa naczynia lub po prostu zróbcie jeden z połowy składników i skróćcie czas pieczenia do 30 minut z pokrywką i do 30 bez. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kruche babeczki z kremem i owocami 194

ciasto na niewielkie kawałki i wykładam nimi foremki ostrożnie dociskając do środka. Nakłuć widelcem dno foremki. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez około 15 minut grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremek odwracając je do góry. Ostawić do całkowitego przestudzenia. Przygotowanie kremu: Budyń ugotować w mniejszej

Zasmakuj Kuchni
Pascha z masłem orzechowym 158

łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem – u mnie Kamis 3 czubate łyżki miodu 3 czubate łyżki masła orzechowego garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki garść kropelek czekoladowych do pieczenia lub pół czekolady drobno posiekanej (zostawić odrobinę do dekoracji) gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku orzeszki ziemne solone do dekoracji

Ugotowane pozamiatane
Pieczeń drobiowa z kapustą... 432

Nietypowa, smaczna pieczeń z mielonego indyka z kapustą i ziemniakami. -- Skład: mięso 1 kg, kapusta 0,8-1,0 kg, ziemniaki gotowane 3 duże,  jajka 2 szt.,  czosnek 5 ząbków,bułka tarta 1 szklanka,przyprawy: papryka, pieprz, sól. Do mięsa dorzucamy jajka, bułkę, utarte ziemniaki i kapustę, wyciśnięty lub posiekany czosnek. Potem dodajemy  przyprawy: 1 łyżkę(...)papryki, płaską łyżeczkę pieprzu i  łyżeczkę soli. -- Ręcznie wyrabiamy na jednolitą masę i przekładamy do 2 foremek 25cm x 10cm  Tak przygotowane pieczemy przykryte w 200 st.C / 80 min. Potem dopiekamy bez przykrycia ~10-15 min. Po upieczeniu studzimy i schłodzone chowamy do lodówki na noc lub na kilka godzin. Następnie serwujemy na zimno jako przystawkę

chleba naszego
Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką 241

stopni wraz z naczyniem żaroodpornym w, którym chleb będzie pieczony. Przekładamy ciasto do nagrzanego naczynia przykrywamy i obniżamy temperaturę do 200 stopni. Pieczmy pod przykryciem 30 minut i kolejne 20 minut bez przykrycia. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika. Po godzinie chlebek możemy już kroić. SMACZNEGO

Kulinarne przygody
Wtorek: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki 230

Kolorowa, sycąca sałata. Miękkie, pieczone, naturalnie słodkie warzywa przełamane cytrynowym dresingiem. Plus krewetka – wisienka na torcie Czas: 1 h 15 minut (w tym 1 h

Niedzielny kucharz
Owsiano-bananowe pancakes 219

łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Płatki owsiane zmiel na mąkę. 2. Do mąki owsianej dodaj jajko, pokrojonego banana i proszek do pieczenia. Połącz wszystko w blenderze. 3. Usmaż na patelni bez tłuszczu lub na niewielkiej ilości masła

A Ty Smakuj Mnie
Kurczak pieczony w bigosie 244

jest zbyt mokry, dolewamy jeszcze rosołu lub wody - powinien być luźny, by mięsko go piło.  Pomiędzy kapustę poukładać kawałki kurczaka.  Danie pieczemy przez godzinę pod przykryciem i kolejne 20 minut bez, by całość się lekko zarumieniła. Temperatura 170 stopni.  Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Keks bakaliowy. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia! ;) 161

odsączyć. Jaja z cukrem utrzeć do białości i wymieszać z bakaliami oraz mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Włożyć do dobrze natłuszczonej formy (smaruję masłem lub olejem i wysypuję mąką) i piec 1 godzinę w temp. 180C grzaniem góra+dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Keksówkę mam o wymiarach: 11×30 cm (w najszerszym punkcie). Przed

Zasmakuj Kuchni