masła. MASA SEROWA: Mieszamy twaróg z budyniem. Dodajemy mango oraz cukier. Wszystko razem miksujemy. Wbijamy po 1 jajku, mieszamy. Przelewamy do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Pieczemy ok. 50-60 minut w 170C, góra -dół, bez termoobiegu. Studzimy w piekarniku – sprawi to, że sernik jeszcze bardziej się zetnie. PIANKA ŚMIETANKOWA: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy, odstawiamy, następnie
Ostra na Słodkosprawą majonezu, który wcale nie jest wyczuwalny w smaku. Ciasto można upiec w formie babki z dodatkiem innych miękkich owoców. Będzie pyszne również bez dodatków. Nam tak bardzo posmakowało, że po świętach piekłam je jeszcze dwa razy. A koleżanki z pracy od razu prosiły o przepis. Ciasto: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej
Smakołyki AsiPiekę tę babkę nie tylko na święta, ale również bez okazji. Jest mało pracochłonna, szybka i smakuje super do kawy czy herbaty
Prosty przepis nalukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem Zapraszam na film SKŁADNIKI *piekłam w formie o górnej średnicy 23cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** -5 jajek -3/4 szkl cukru -1 szkl mąki pszennej tortowej -100g rozpuszczonego i ostudzonego masła -0,5 szkl mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -sok z jednej dużej cytryny -kilka kropel aromatu cytrynowego(...)Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia, sok z cytryny, aromat i ostudzone masło-wszystko miksujemy do połączenia. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) posypujemy bułką tartą Ciasto przelewamy do formy, wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut grzanie góra-dół bez termoobiegu. Gorącą babkę wyciągamy z formy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukaszy. Kaszę odstawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. grzałka góra-dół. Do kaszy dodać jajka, wanilię i miód, zblendować na gładką masę, bez żadnych grudek. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem, wyrównać. Piec 20 min. W międzyczasie przygotować jabłka. Jabłka ze słoika lub jabłka uprażone przez nas, zblendować na gładką masę, mają być na tyle gęste, że łyżka
moj przepis nakaszy. Kaszę odstawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. grzałka góra-dół. Do kaszy dodać jajka, wanilię i miód, zblendować na gładką masę, bez żadnych grudek. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem, wyrównać. Piec 20 min. W międzyczasie przygotować jabłka. Jabłka ze słoika lub jabłka uprażone przez nas, zblendować na gładką masę, mają być na tyle gęste, że łyżka
moj przepis nadokładnie wymieszać. Nabrać łyżką porcję ciasta, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i uformować ciasteczka (docisnąć od góry i uformować boki). Moje ciasteczka miały ok. 5 mm wysokości. Ciasteczka wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15-20 min. na środkowej półce bez termoobiegu. Powinny się delikatnie zarumienić. Upieczone ciasteczka pozostawić na blaszce przez
kulinarnyJaboczek. Pizzę przed wstawieniem do piekarnika posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym oregano. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Pizzę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę około 20-23 minut. Gotową dekoruję rukolą, szczypiorkiem lub natką. Smacznego
Zasmakuj Kuchniprzygotowywane w dwóch etapach, ale każdy to tak naprawdę chwila. Pierwszego dnia przygotowujemy podmłodę*, po kolejnych 12-16h mamy drugi etap, potem już tylko wyrastanie, formowanie, kolejne wyrastanie, pieczenie i możemy się delektować pysznymi bułkami. I choć upiekłam już wiele różnych bułek, to te biją wszystkie inne na głowę. Są genialne: puszyste, sprężyste (po zduszeniu od razu odbijają(...)pieczenia. Ja maczałam dłonie w oliwie i tak formowałam bułki, można również moczyć dłonie w wodzie. Resztą oliwy delikatnie posmarowałam bułki. Blachę odstawiamy na ok. 30-40 minut do napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika nacinamy bułki tępą stroną noża. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C i pieczemy ok. 15 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu, najlepiej
Smaczne Zdroweprzejedziesz” widelcem wzdłuż całego pasztetu. Ja jednak rzadko to robię. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Pasztet wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 75 minut. Gotowy studzę i przechowuję pod przykryciem w lodówce. Schłodzony pasztet dobrze się kroi. Po ukrojeniu na kromkę chleba możesz go spokojnie rozsmarować, gdyż jest
Zasmakuj Kuchnimąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 4 żółtka - 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% - u mnie 150g (można użyć bez laktozy) - 1 łyżka spirytusu - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli dodatkowo: - tłuszcz do smażenia- u mnie 900ml oleju kokosowego bezzapachowego (nie pozostawia żadnego posmaku, jest genialny do smażenia) - mąka do podsypywania przy rozwałkowywaniu
Smaczne Zdroweżyczę :-) Blaszka: 23 x 33 cm Biszkopt: 4 jajka M 2 łyżko oleju 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy po 40g) 500 ml mleka 150 g masła 2 - 3 łyżki cukru Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 1 - 2 łyżki cukru(...)żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, miksujemy aż się rozpuści. 2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy, lub miksujemy na najniższych obrotach. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu studzimy
kruche babeczkiśmietanę. Mieszamy, wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy dość grubo na ok 1,5cm, wycinamy foremkami pierniczki, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10 min w 180st grzanie góra – dół bez termoobiegu. Kiedy całkowicie ostygną można lukrować. Artykuł Pierniczki last minute – szybkie i miękkie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje