łyżka Śmietana 18 % 3 pełne łyżki Cukier 1,5 szklanki Jajko Żółtka 5 Proszek do pieczenia 2 łyżki Masa makowa z puszki 850 g Przygotowanie: W misce mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki jajko, żółtka oraz cukier, kolejno dodajemy śmietanę, proszek do pieczenia i mieszamy. dodajemy posiekane masło, smalec i mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto będzie(...)zobaczycie w filmie poniżej. Postępujemy tak samo z każdą częścią ciasta. Gotowe rolady zawijamy w papierem do pieczenia zostawiając lukę pomiędzy ciastem a papierem ok. 0,5 mm do 1 cm maksymalnie. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni góra dół bez termoobiegu. Po tym czasie rozcinamy papier i sprawdzamy zarumienienie ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt blade wkładamy
Kulinarne przygodyBłyskawiczny, prosty i pyszny chlebek ziołowy. To ostatnie dzieło mojej nastolatki- zaraziła się manią pieczenia od rodzicielki i starszej siostry... 🙈 Idealny jako dodatek do oliwy, my tak przynajmniej lubimy. Pyszny też sam, zajadaliśmy jeszcze ciepły...mniam...😋 Masła ziołowego jak na nasz gust można dać zdecydowanie więcej, więcej też można dać czosnku... Oryginalny przepis pochodzi ze strony(...)składamy w harmonijkę. Odkładamy do tortownicy przesmarowanej masłem, u nas dodatkowo spód wyłożony papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 10 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 20 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Smacznego
Smaczne Zdrowerulon. Smarowałam wierzch roztopionym masłem i posypałam sezamem. Następnie kroiłam na mniejsze kawałki pod skosem. Piekarnik nagrzałam do 210 st. C ( góra – dół ), bez termoobiegu. Wyłożyłam na blaszce papier , ułożyłam paszteciki i piekłam około 15 – 20 minut,aż się zrumieniły. Z podanego przepisu zrobiłam 45 sztuk pasztecików, Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Paszteciki z pieczarkami pochodzi
Olcia gotuje!ziaren słonecznika • 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego • 1/2 szklanki pestek z dyni Sposób przygotowania: 1. Przygotować keksówkę o długości 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia i posmarować olejem. Może to być nieco mniej niż przewidziane 1,5 łyżki. 2. Do miseczki rozkruszyć drożdże, posypać je cukrem i rozetrzeć, aż się rozpuszczą. 3. Drożdże dodać(...)masę. 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. 6. Wierzch chlebka wygładzić łyżką zwilżoną wodą. 7. Chlebek odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem (rośnie bardzo szybko). 8. Piec na złoty kolor w opcji góra-dół (bez termoobiegu) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 9. Studzić na kratce. Smacznego
W mojej kuchniCzerwony ryż, który choć może odrobinę mniej popularny od brązowego, to nadaje kotletom daleko lepszą konsystencję (tak, że masa na burgery obywa się już bez jakiejkolwiek mąki) oraz kalafior – w swoim najlepszym, bo pieczonym wydaniu. Całość zyskuje bardzo „mięsny” kolor i zamienia się w fantastyczne, zwarte, miękkie w środku burgery, które genialnie smakują tak pomiędzy połówkami dobrej bułki
Even Better Foodnaczyniu żaroodpornym. W kieszonki powtykać naprzemiennie ser, pomidora i listki bazylii. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i posypać ziołami prowansalskimi. 2. Piec w piekarniku w 180st.C przez 25-30 minut bez przykrycia - w zależności od wielkości mięsa. 3. Podawać wedle uznania, u mnie z podsmażanymi ziemniaczkami ( KLIK ) Smacznego
Kuchnia domowa AniCzerwony ryż, który choć może odrobinę mniej popularny od brązowego, to nadaje kotletom daleko lepszą konsystencję (tak, że masa na burgery obywa się już bez jakiejkolwiek mąki) oraz kalafior – w swoim najlepszym, bo pieczonym wydaniu. Całość zyskuje bardzo „mięsny” kolor i zamienia się w fantastyczne, zwarte, miękkie w środku burgery, które genialnie smakują tak pomiędzy połówkami dobrej bułki
Even Better Foodtylko po rodzinnej imprezie, czy ciężkim dniu w pracy. Zwyczajnie przydaje się w codziennym życiu. Chyba mało kto się ze mną nie zgodzi. Sprzęt bez którego nie wyobrażam sobie życia, szczególnie, że dużo piekę i gotuję , to mój przyjaciel kuchni. Pamiętajcie, że wybrany model powinien Wam służyć kilka lat i na pewno nie kończyć się wraz
Wanilia i KardamonOstatnio jestem wielką fanką pieczenia chlebów metodą trójfazową. Uwielbiam mieć kontrolę nad czasem kiedy chleb wyląduje w piekarniku, a tutaj jest to bardzo przewidywalne
Smaczne Zdroweciasto tak jak na zdjęciu poniżej. Także posiekane na plasterki zielone oliwki. Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu (z termoobiegiem temp. 190 st. C). Focaccię piecz przez około 25 minut do ładnego, złotego koloru. Od razu wyjmij z piekarnika, po wystudzeniu możesz dodatkowo przed podaniem skropić ją oliwą, nawet smakową. Smacznego Zasmakuj
Zasmakuj Kuchniciasta. Samo ciasto jest słodkie, maślane chrupiące (ale nie łamiące się ;). Balans smaków… idealny! Ten przepis na szarlotkę jest banalnie prosty. Ciasto przygotujesz bez użycia miksera i mnóstwa składników. Tylko 40 minut pieczenia i gotowe. Najlepiej smakuje podana z bitą śmietaną, posypana gorzkim kakao! Wypróbuj i daj w komentarzu znać czy smakowała! Artykuł Szarlotka na kruchym spodzie
Gotujemywdomu.plbabka ponczowa Savarin pochodzi z Francji i oryginalnie pieczona jest w foremce z kominkiem (ja wybrałam foremkę bez kominka) i zalewana syropem z dodatkiem alkoholu. Ponieważ u mnie w domu nie znajdę amatorów ciasta z alkoholem, to przygotowałam własną wersję babki ponczowej Savarin z syropem pomarańczowym. Świetna drożdżowa babka nasączona pomarańczami jest lekka, zaskakująca i warta wypróbowania. Składniki
Słodki sentymenttruskawkę. Ciasto jest naprawdę pyszne. Na blaszkę o wymiarach 39x 27 cm Na ciasto: 4 szklanki mąki krupczatki (poj.250 ml) 4 żółtka 1 całe jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru pudru 400 g zimnego masła 1 łyżka pasty waniliowej Na budyń: 4 budynie waniliowe z cukrem (po 60 g każdy) 1 litr mleka Ponad(...)niej. Następnie na jarzynowej tarce o dużych oczkach zetrzeć równomiernie ciasto wprost na owoce. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec je przez 45 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Jeszcze gorące ciasto posypać cukrem pudrem. Podawać po całkowitym wystygnięciu, aby budyń zastygł i stężał. Smacznego
Krylowa KuchniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao – delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy do suchego patyczka ( ok. 35 minut ) w 170C bez termoobiegu. Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty. KREM BUDYNIOWY: Szklankę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i budyniem, wlewamy
Ostra na Słodko