bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1071/3453)

Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami 271

tatę, który stwierdził, że szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami jest bardzo pyszna. Aby zaspokoić zachcianki na słodkie ciasto nie trzeba wypiekać wielkich blach ciasta, przy 2 osobowej rodzinie, bez syna na co dzień (studiuje w Poznaniu) + ewentualnie 1 zaproszony gość (tata) wystarczy blaszka 23 x 23 cm, na 3 osoby wychodzą 3 duże kawałki ciasta + 1 kawałek(...)Niezbędny, który jest bardzo wygodny, gdyż już jest podzielony na arkusze. Na jedną część ciasta układamy obrane połówki jabłek bez gniazdek nasiennych, jabłka posypujemy przyprawą do szarlotki i cukrem wanilinowym. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu gorącą szarlotkę smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i jogurtu greckiego,1/2 szklanki cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta cytrusowa z prażonymi płatkami migdałowymi i opalaną bezą 124

masła 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker ½ łyżeczki proszku do pieczenia   Nadzienie cytrusowe: 15 dag masła 1 jajko 2 żółtka 2 cytryny 1 pomarańcza 6 łyżek cukru 1 łyżka cukru wanilinowego Dr.Oetker   Beza: 1 białko 2 pełne łyżki cukru pudru   Posypka: 50 g płatków migdałowych   Sposób przygotowania: Piekarnik(...)suchą fasolę lub ceramiczne kuleczki do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 10 minut. Po tym czasie obciążenie z pergaminem usunąć i jeszcze piec kolejne 10 minut aż ciasto się ładnie zrumieni. Wyciągnąć z piekarnika. Wystudzić. Gdy ciasto stygnie przygotować nadzienie:   Cytrusy dobrze wyszorować pod bieżącą wodą, skórkę zetrzeć, delikatnie bez białej błonki bo będzie gorzkie

Wanilia i Kardamon
MIGDAŁOWY TORCIK 193

lekko słodką - migdałową, która ma 3 razy więcej białka niż powszechnie nam znana oraz 5 razy mniej węglowodanów - samo zdrowie..  Także sportowcy, osoby na diecie możecie jeść bez wyrzutów.  Wyczarowałam z niej wyśmienite, delikatne ciasto z wiśniami, które są oczywiście opcjonalne lub można zamienić je na inne owoce. Torcik jest w sam w sobie bardzo smaczny, także(...)wykonania:  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, w oddzielnej misce ubić jajka z cukrem. Delikatnie połączyć z mąką, dodać jogurt. Dokładnie wymieszać, można mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać ziarenka wanilii oraz otartą skórkę z cytryny. Wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, ok. 40 min bez termoobiegu. Sprawdzać patyczkiem czy środek jest upieczony

pieprzny smaczek
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem 189

chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem. A jaki on jest? Wyrośnięty, ładnie wypieczony, ma chrupiącą skórkę i fajnie smakuje. Słonecznik nadaje mu tak fajnego smaczku, że można go jeść bez niczego.  Składniki: 400 g mąki pszennej, typ 650 100 g mąki żytniej, typ 720 1 czubata łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka soli 50 g słonecznika 400 ml ciepłej wody(...)powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.  Po wyrośnięciu chleba, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i ustawiamy grzanie  góra + dół, bez termoobiegu. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom i pieczemy 50 minut. Po tym czasie wyłączamy górną grzałkę i chleb dopiekamy jeszcze przez kolejne 5 minut z włączoną tylko dolną grzałką.  Po wyjęciu

Smak mojego domu
Ciasto łaciate z masą serową a'la sernik gotowany -piękne i pyszne ciasto :-) 513

potrzebne do masy serowej. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,  następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy na gładką, lśniącą bezę.  Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość bardzo delikatnie mieszamy. I nasze białe ciasto jest gotowe. Teraz przechodzimy do ciasta ciemnego :-) ciasto ciemne SKŁADNIKI: - 6 jaj - ¾ szklanki cukru - szklanka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pieczony schab środkowy 149

obiad, tylko doprawiam powstały podczas pieczenia sos, wkładam do niego grubsze plastry mięsa i voilà - wyżerka jak się patrzy! Zimne mięso pokrojone w cienkie plastry wspaniale zastąpi wędlinę na pieczywie. Do tego chrzan, ćwikła, albo jakiś ogóreczek... pycha :D Pieczony schab środkowy Składniki: 1,8 kg schabu środkowego w jednym kawałku, bez kości, ale z warkoczem 2 duże(...)Pieczony schab środkowy Wykonanie:  W miseczce wymieszałam dokładnie sól, pieprz, paprykę, majeranek, obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny i olej. Schab opłukałam, dokładnie osuszyłam i natarłam marynatą ze wszystkich stron. Umieściłam w zamykanym próżniowo naczyniu i wstawiłam do lodówki na 24 godziny. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Schab umieściłam w rękawie foliowym do pieczenia

Kuchenne zapiski Edyty
Pączki rumowe z marmoladą, czyli kreple 215

wykopciłam piec tzn. zrobiło się jakieś zwarcie, na szczęście brat naprawił :)  Pączki robiłam już według różnych przepisów, ale te są moim zdaniem najlepsze. Przepis stworzyłam sama, po zmianie kilku przepisów :) ale jest super i w przyszłym roku zrobię chyba te same. Ps. Jeśli wolicie pączki bez tłuszczu, po prostu upieczcie je w piekarniku (około 15 minut pieczenia

Smakowy Raj
Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym 155

Od dłuższego czasu „chodziły” za mną gołąbki. Bardzo rzadko je robię, to jest z tym trochę babraniny, ale jak już się poświęcę to robię

greenscarf
Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami i granatem 182

bazie naturalnego jogurtu; dzięki temu nie jest tak słodki ani kaloryczny. Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami i granatem Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki Na bezę: 2 białka (z dużych jajek) szczypta soli 100 g drobnego cukru do wypieków 1/2 łyżeczka octu 1 łyżki kakao Pozostałe: ok. 400 g naturalnego gęstego jogurtu 2 czerwone pomarańcze ziarenka z granata(...)długo, aż cukier się rozpuści, a masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy ocet i kakao. Na papierze do pieczenia kładziemy po łyżce masy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 90 minut. Bezy zostawiamy w piekarniku przez 30 minut, a następnie suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach do piekarnika. Gdy bezy całkowicie wystygną myjemy

Kulinarne przygody Gatity
Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami 192

każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać łyżkę lub więcej nadzienia. Dokładnie zlepić, formując podłużną bułkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu - w ten sposób zapiecze się ono w piekarniku i nadzienie nie będzie wypadać . Papier na którym układa się bułki można dodatkowo oprószyć lekko mąką - zapobiegnie to przypalaniu(...)bułki. Z wierzchu posypać ziarnami czarnuszki. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 20-25 minut w temp. 200C do zezłocenia - u mnie dokładnie 22 minuty . Bułeczki powinny być na koniec pieczenia wyraźnie rumiane. Najlepiej zajadać jeszcze ciepłe, z cudownie gorącym, wypadającym ze środka farszem :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE

Grunt to przepis!
Kokosanki 200

dzień dobry kawa. Niezmienny rytuał od kilku lat. I o dziwo - nawet przy dwójce szkrabów jest ciepła. Bez podgrzewania w mikrofalówce. A kolejność reszty rzeczy - jak dzień przyniesie... Razem z małą M piekłyśmy niedawno ciasteczka i pierniczki dla św. Mikołaja. Wśród nich były również kokosanki. I to one wszystkim najbardziej smakowały! Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku(...)dokładnie się połączył  z białkami - powinna powstać gęsta, lśniąca i lekko ciągnąca się beza. Następnie wsypać wiórki kokosowe oraz trochę soku z cytryny. Delikatnie wymieszać. Za pomocą łyżeczki nabierać porcję masy (formując owalny kształt) i kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Kokosanki piec w temperaturze 170 stopni przez 10-12 minut

My simple kitchen
Muffinki dyniowo-pomarańczowe 77

pomarańcza, 80g płynnego oleju kokosowego lub rozpuszczonego masła, 100ml mleka lub napoju roślinnego, 250g mąki orkiszowej jasnej ( tutaj o tym, dlaczego warto ją stosować), 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, płaska łyżeczka cynamonu, szczypta soli, 1/4 łyżeczki sproszkowanej stewii ( tutaj kilka słów o niej). Muffinki dyniowo-pomarańczowe – sposób przygotowania Najpierw wrzucam do miski pulpę(...)dyniowego i dokładnie mieszam rózgą. Na koniec do suchych składników dodaję mokre i mieszam za pomocą łyżki aby połączyły się w jednolitą masę bez grudek mąki. Ciasto nakładam łyżką do sylikonowych foremek na muffinki. Babeczki piekę w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 25 minut. Smacznego! Spróbuj także: chlebek dyniowy, muffinki marchewkowe. Jeśli chcesz być

Natka Pietruszki
Ucierane ciasto z brzoskwiniami 164

Ucierane ciasto na maśle to jedno z najlepszych ciast. Piekę je bardzo często, najczęściej z owocami , ale dobre ucierane ciasto na maśle smakuje i bez nich. Tak czy inaczej dzisiaj upiekłam ucierane ciasto z brzoskwiniami i lawendą. Jakoś długo nie mogłam się przekonać do lawendy w wypiekach aż w końcu postanowiłam ją użyć w tym przepisie na ucierane ciasto(...)Ucierane ciasto z brzoskwiniami i lawendą smakuje wyśmienicie. Jest puszyste i bardzo aromatyczne. Łatwe w pieczeniu, zawsze się udaje. Masło sprawia, że ciasto jest długo świeże i wilgotne. Idealne ciasto do kawy. Upiekłam je na niedzielę ale czuję, że będę musiała upiec jeszcze jedno. To ciasto znika z talerza w mgnieniu oka! Ucierane ciasto Składniki: 180 g masła, miękkiego

codojedzenia
CHLEB TOSTOWY PSZENNY 182

mąką. Szczególnie dokładnie obsypać dno formy. Przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać i obsypać ziarnami. Skropić wierzch wodą i odstawić na ok.30 minut do wyrastania. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.35 minut bez termoobiegu, tylko program góra-dół. Po upieczeniu chlebek okroić nożem od formy i studzić na kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tort cynamonowy z ananasem 228

rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 35 – 40 min w temperaturze 160 – 170ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy(...)składników na kremy. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Krem cynamonowy po kilku godzinach trochę ciemnieje, szczególnie w miejscach, gdzie warstwa kremu jest cieńsza. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka

Słodki Pomysł