Jedną z rzeczy, które sprawiają mi ogromną frajdę jest robienie ciastek z myślą o moich bliskich, a już nic mnie tak nie cieszy gdy ciastko znika
Cynamonowe szczęściemąki pszennej 100 g ziemnego masła Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Składniki masy(...)cukru pudru. Następnie do masy dokładamy borówek i mieszamy delikatnie łyżką, po czym gotową masę wykładamy na kruche spody. Od dna foremek odrysowujemy koło, które będzie potrzebne do pieczenia bezy. Składniki bezy: 3 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru lub drobnego do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie bezy: Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera
Podróż w kulinariaopakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Ponadto: ok. 650 g śliwek (wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki) Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić(...)części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy podpieczony spód jest
Czerwień i błękitczarnego bzu i morelami Potrzebujesz: Ciasto: 125g schłodzonej margaryny 225g mąki pszennej 75g cukru 1 jajko Krem: 250g mascarpone 6 baldachów kwiatów czarnego bzu 1/4 szklanki wody 2,5 łyżki cukru 1 łyżeczka oberwanych kwiatków z baldachu czarnego bzu 5 świeżych moreli Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Margarynę pokrój na mniejsze kawałki. 2. Dodaj do niej resztę składników i szybkimi ruchami(...)ciasto. 3. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30min. 4. Po tym czasie wyłóż ciastem foremki do babeczek, ponakłuwaj widelcem i piecz 10min. w 180*C. Krem: 1. Do garnka wlej 1/4 szklanki wody, dodaj 2,5 łyżki cukru i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. 2. Do cukrowego syropu
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżki cukru 300 g masła na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru dodatkowo: 400 g gęstych powideł śliwkowych 2 łyżki polewy czekoladowej (opcjonalnie, można pominąć) Blaty miodowe: sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na połowę. Każdą rozwałkować i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić (można upiec nawet(...)budyniu- ser-1/3 budyniu-blat miodowy-1/3 budyniu. Tak złożone ciasto odstawić do wystygnięcia, można nawet odłożyć je do następnego dnia ale najpierw trzeba zafoliować. Beza: białka ubić, kiedy będą sztywne powoli dodawać cukier. Pianę przełożyć do blaszki wyścielonej papierem (lub dociąć papier na wymiar ciasta i upiec na tacy z wyposażenia piekarnika) i wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabrownie przygotowałam pierwszy raz dawno temu. To było lato i właśnie wyjeżdżałam z siostrą na szybkie, 4-dniowe wakacje we Włoszech. Jako, że podróżuję sporo, zdążyłam już się nauczyć, że aby nie zbankrutować należy się do takiej podróży przygotować! Padło więc na brownie i od tamtej pory próbowałam ten smak odtworzyć. Ostatnie(...)spędziłam więc w kuchni z kilogramem buraków… I udało się! Brownie nie jest twarde – jest bardzo wilgotne i rozpływa się w ustach! Jest bez orzechów, glutenu, nabiału – szczególnie zależało mi na czymś bez orzechów, by mogli się nim rozkoszować także alergicy. PS. Ciasto możecie posypać ostrą papryczką dodając mu odrobinę pikanterii! Składniki: Masa: 250g upieczonego/ugotowanego i obranego
Fill The Bowlpaleo itd. Przepisów jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu a bułeczki nie mogą się nie udać i zawsze pięknie wyrastają Składniki na 4-5 bułek: 150 g śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego mleczka kokosowego 50 g łupin babki jajowatej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu Sól himalajska do smaku Opcjonalnie ziarna typu
Ola la LCHFpieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masa piankowa: 7 białek 1 szklanka cukru 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru 3/4 szklanki oleju rzepakowego Owoce : 1 kg. malin WYKONANIE Ciasto zagniatamy w misce lub na stolnicy. Mieszamy mąkę z proszkiem i cukrem dodajemy startą na tarce zimną margarynę. Rozcieramy szybko z mąką(...)Zawijamy w folię i większą część wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., a drugie do zamrażarki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę 33x 23 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta z lodówki i zapiekamy spód ok 20 min. Odstawiamy do wystudzenia. Masa budyniowa Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli dosypujemy cukier
W kuchennym oknie Ewyurządzenia tego typu mieszczą jedynie dwa. Kosz bez problemu wyjmuje się w trakcie pieczenia w całości, dzięki czemu łatwo sprawdzać stan wypieczenia. Co też ważne, nie jest zbyt ciężki i łatwo nim potrząsać, kiedy w trakcie smażenia znajduje się w nim więcej jedzenia. Urządzenie nagrzewa się bardzo szybko dzięki dobrej cyrkulacji gorącego powietrza Wystarczy ustawić(...)powrotem. Kolejnym wyzwaniem było przygotowanie piersi i udek z kurczaka. I tutaj ogromne zaskoczenie! Nie jestem fanką pieczenia mięs czy ryb w piekarniku, bo wychodzą zbyt suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej torebce do pieczenia wypełnionej bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś jak i udko smakowały jakby były przygotowane
Poranek na słodkoPyszny serniczek w sam raz na upały z dodatkiem czekolady i bananów bez pieczenia.Prosty, a jakże smaczny sernik na zimno cieszył domowników swoją obecnością :). SKŁADNIKI
Mała w garnku mieszaIdealne na obiad, pyszne i syte – gołąbki bez zawijania w jasnym sosie. Przyznam Wam szczerze, że od dziecka owszem lubiłam połączenie mięsa z ryżem
Słodkie okruszkiwygodny pomocnik w kuchni. Nie odkształcają się podczas pieczenia i można bez obaw przechowywać w nich muffinki. Są wygodne w transporcie a nawet mogą być wielokrotnie używane. Smacznego życzy Kategoria: Przekąski , Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: akcesoria kuchenne , czarny sezam , feta , Jan Niezbędny , muffiny , na szybko , na śniadanie , szparagi , Targroch
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyKremówka toffi miała być ciastem szybkim, łatwym i przyjemnym. Nie do końca się takim okazała, chociaż smakowo wyszła rewelacyjnie. Ciasto francuskie piekłam na dwa razy więc
RelaxtimePrzepis na te bułeczki znalazłam w książce 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej. Książkę dostałam pod choinkę (dzięki Klaudia:-)) i zawiera wiele cennych wskazówek technologicznych odnośnie wypieków
Ze smakiem bez glutenuDziś zapraszam na bardzo szybkie w przygotowaniu grzanki z dużą ilością czosnku , doskonale się nadają jako dodatek do sałatek , czy mięs pieczonych , serdecznie zapraszam
Mój Smak