posiłkiem 😉 Parówki podane w ten sposób to również idealny pomysł na szybką przystawkę na imprezę. Idealnie smakują z grzankami lub bagietką! Składniki: parówki - bez folii :) kilka plastrów żółtego sera zioła prowansalskie słodka lub ostra papryka (w proszku) Przygotowanie: Kratkę w piekarniku wyłóż papierem do pieczenia. Parówki przekrawamy wzdłuż (na głębokość 3/4), w nacięcia wkładamy żółty ser (pokrojony
Alutka-Gotujedzięki zawartości jogurtu, z dużą ilością czarnej porzeczki. Proste i szybkie do zrobienia. Tanie. Bez wyszukanych produktów. Pyszne ❤❤❤ Składniki: 1 mały jogurt (ok. 180g) 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 całe jajka 0,5 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce: u mnie odsączona z kompotu czarna porzeczka Wykonanie
Walijskie Pichceniebyły robione już chwilę temu. Robi się je szybko, są smaczne, więc można bez problemu pokombinować i jakieś wyczarować. te są puchate, wilgotne i super smaczne :)) Miłego dnia :) Składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki maślanki 1/2 szklanki mleka 60 g roztopionego
kruche babeczkichwili mąkę oraz rodzynki. Ubijamy białka na sztywno i już bez użycia miksera delikatnie łączymy pianę z masą serową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 st.) i pieczemy ok 1 godz. Nie wyjmujemy po upieczeniu tylko pozwalamy aby pomalutku wystudzał się w piekarniku. Szybkie wyjęcie sernika spowoduje gwałtowne opadnięcie ciasta
harrisadżem, a na dżem białka ubite na sztywno z dodatkiem kiślu, piec 20 minut. Na ciasto bez piany wyłożyć uprzednio przygotowany krem karpatka (wg instrukcji na opakowaniu) a na to wyłożyć ciasto z dżemem i pianą. Jest to porcja na dużą blachę, ciasto bardzo szybkie i łatwe, a smak jest niebiański
Pychotkaaascones) już dawno zakradły się do naszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo, bez użycia miksera. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki, dodać mokre, zagnieść delikatnie ręką i uformować. Po 15 minutach spędzonych w nagrzanym piecu, otrzymujemy świeże, pachnące i chrupiące bułeczki. Smak sconsów możemy dowolnie urozmaicać, dodawać różne(...)dojrzałą brzoskwinią. Lawendowe sconsy z brzoskwinią podałam z karmelizowanymi jabłkami i serkiem śmietankowym. Składniki: 200 g mąki pszennej 1/4 szklanki cukru trzcinowego (60 g) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (polecam domową sól waniliową) 3/4 płaskiej łyżeczki suszonych kwiatów lawendy 180 g śmietany 18% 1 dojrzała brzoskwinia (opcjonalnie) odrobina mleka do posmarowania (lub roztrzepane białko
Moja Delicjabudyń śmietankowy bez cukru (waga 40 g); 1 cukier wanilinowy (waga 16 g); 400 g rabarbaru (waga przed obraniem). Beza z rosą: 4 białka jaj; 0,5 szklanki białego cukru. Dodatkowo: Papier do pieczenia; Olej do wysmarowania blachy. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wsypać do miski/lub na stolnicę i szybko zagnieść kruche ciasto
Gospodyni MiejskaCzar! W ogóle wszystkie zdjęcia w książce są piękne. Oszczędnie skomponowane, bez porozsypywanych po blacie przypraw… Trudniejsze wypieki są sfotografowane „krok po kroku” podczas procesu wyrabiania, łatwiejsze – operują tylko pokusą „gotowego”. Tym razem daliśmy się skusić szybko. Czasem się zdarza… Opanujcie antyglutenowy obłęd i pieczcie chleb! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKCoś na szybko... Coś na ciepło... Coś na słodko... Przyznaję się bez bicia - nie popisałem się dzisiaj pracowitością, ani kreatywnością. Ale... jakie to wyszło dobre :) Przygotowanie ciasta zajęło mi pół godziny i pół godziny jego pieczenie. Przepis i składniki proste jak drut? Moim zdaniem idealne na debiut - nie ma szans, że się nie uda. Do przygotowania ciasta
Wyprawy kulinarneuwielbiam jeść najbardziej i tak na prawdę mogłabym jeść codziennie bez obaw , że kiedyś mi się znudzi.Dziś wersja jakiej jeszcze nie było – z gruszkami i kawałkami czekolady.Pyszne , łatwe i szybkie!Polecam!SKŁADNIKI :* mąka – 1 szkl* mleko – 1,5 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczypta* jajko – 1 szt* gruszka
Ostra na Słodkosuchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada jeszcze szybciej ;)Składniki:1/2 kg mąki,10 dkg cukru
Codzienna kuchnia niecodziennaZaprosiłam na wieczorne winko trzy moje bardzo dobre znajome. Babski wieczór bez ciasta jest w moim domu "grzechem", więc postanowiłam upiec zebrę. Bo szybko i smaczne.W międzyczasie zaczęłam rozmawiać z moją mamą na skype. Ku mojemu zdziwieniu mama radosnym głosem oznajmiła, że właśnie skończyła piec...zebrę :D.Także specjalnie dla Was mam dwa ciut różne przepisy
Przepisy Aleksandryzbyt dużej wprawy w pieczeniu ciast. Ich przygotowanie nie jest ani pracochłonne ani trudne, nie zajmie też nam dużo czasu. A z talerza znikają tak samo jak się je robi, czyli szybko :-). Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka(...)zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ciasto malujemy rozkłóconym jajkiem. Następnie ostrym nożem kroimy w plastry o szerokości 2,5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut. Roladki zdejmujemy z blachy, dopiero gdy lekko przestygną
Kulinarne przygody Gatityzimnego masła Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut(...)Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, dodając cukru pudru, po czym gotową masę wykładamy na galaretkę. Od dna formy odrysować prostokąt, który będzie potrzebny do pieczenia bezy. Składniki bezy: 3 białek 300 g cukru pudru lub drobnego do wypieków 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałów Barwnik różowy Przygotowanie bezy: Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej
Podróż w kulinariazimnego masła 5 łyżek cukru pudru (lub więcej) 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao szczypta soli Lekka pianka waniliowa: 6 białek w temperaturze pokojowej 180 g cukru 120 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku) 1 op. cukru waniliowego (16 g) sok z 1/2 limonki 100 g rozpuszczonego i przestudzonego(...)włożyć do zamrażalnika na 2 godziny (lub dłużej). Po tym czasie ciemną część ciasta zetrzeć na tarce na spód blaszki o wymiarach 30x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15-20. Wyjąć i przestudzić. Lekka pianka waniliowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną
Nastoletnie Wypiekanie