jeśli nie macie sprawdzonego sera twarogowego, to najlepiej kupić ser biały tłusty lub półtłusty w kawałku i zmielić go 2 razy w maszynce. Ciasto makowo-serowe piec bez termoobiegu na środkowym poziomie piekarnika tak, aby góra i dół równomiernie się zapiekały. Ciasto makowo-serowe jest aromatyczne, delikatnie wilgotne, o zwartej strukturze i wyraźnym smaku sera i maku. Składniki: (forma(...)ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na mak i wyrównać. Piec w nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C piekarniku około 60 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie zbyt szybko się przypiekać, ciasto przykryć papierem do pieczenia. Ciasto po upieczeniu studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto makowo-serowe posmarować lukrem
Kuchcik gotujeJako, że mamy weekend coś słodkiego być musi. Jako że deszczowa pogoda całkowicie mnie jakoś rozleniwiła będzie coś na szybko. Delikatna pianka. brzoskwinie,a wszystko
Z Majeczką w kuchniKulki z preparowanego (dmuchanego) ryżu z dodatkiem roztopionej czekolady i uprażonych orzechów włoskich. Wyjątkowo prosta, słodka przekąska, którą bardzo szybko przygotujemy. Składniki: 80 g ryżu
Oryginalny smakDługo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wezwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego
Kuchcik gotujeCiasta z dodatkiem kaszy manny nie tylko są pyszne ze względu na swoją lekkość, ale też szybkie do zrobienia i zawsze się udają ;-) To
Walijskie Pichceniespód: 1 szczypty soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 120 gramów masła 120 gramów cukru 160 gramów mąki Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia i sól. Mieszam. Dodaję jajko, masło (miękkie), cukier i mieszam by powstało ciasto. Wykładam ciasto do brytfanki, rozkładam równomiernie, piekę przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Masa(...)zgęstnieje podczas pieczenia. Gdy spód się upiecze wyjmujemy go i przekładamy masę serową. Pieczemy sernik przez 50 minut w 180 stopniach. Piana: 4 białka pozostałe z masy serowej 1/2 szkl cukru szczypta soli Białka ubijamy z solą. Dodajemy stopniowo cukier. Wyjmujemy upieczony sernik. Delikatnie, żeby nie opadł, a jednocześnie szybko nakładamy pianę. Pieczemy przez
MojaQchnia.plprostokątna forma do pieczenia Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej 100 g masła 40 g cukru pudru 1 jajo M Składniki na masę serową 1 kg twarogu z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego 250 g śmietany do ubijania 30% lub 36% 8 jaj 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 170 g cukru szczypta soli Dodatkowo(...)kruche ciasto. Wsyp mąkę do miski i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło,cukier puder i jajo. Zagnieć szybko kulę ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Dno tortownicy lub blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem wyklej spód, nakłuj widelcem. Piecz w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjmij
Z Kuchni Do Kuchniminut plus pieczenie i studzenie, można więc je przygotować na szybki deser lub gdy niespodziewanie spodziewamy się gości, a chcemy ich poczęstować czymś pysznym. Do przygotowania tych serniczków użyłam pysznych wafelków od http://lusette.pl/ . Zapraszam:) http://lusette.pl/ Składniki: Masa serowa: 25 sera białego półtłustego 2 jajka 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół(...)kokilek w równych porcjach wsypujemy pokruszony wafelek o smaku czekoladowym. 5. Następnie nakładamy do każdej kokilki masę serową. 6. Na masę serową wsypujemy pokruszony mleczny wafelek. 7. Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut. Upieczone serniczki będą lekko zrumienione i będą lekko odchodziły od ścianek kokilek. 8. Upieczone studzimy i podajemy. 9. Smacznego. Rady: Z przepisu wychodzi
IzabelawkuchniTe szybkie, chrupiące i wyraziste w smaku przekąski zrobiłam z potrzeby chwili. O tej porze roku zawsze w lodówce mam cykorię belgijską i buraki pieczone przy
Weekendy w domu i ogrodzieJeśli, tak jak ja, jesteście wielbicielami chałwy koniecznie wypróbujcie przepis na to ciasto - ciemny biszkopt przełożony kremem chałwowym, a w środku chrupiące bezy. Mnie nie potrzeba
babka w formie, zamiast kilkugodzinnego suszenia bezy, 25 minut w piekarniku! A smak? Równie świetny:) Połączenie bezy, bitej śmietany i owoców musi smakować super! Beza do rolady nie może być sucha ani krucha, musi pozostać elastyczna. Me delikatną, chrupiącą skórkę, która podczas zwijania delikatnie pęka nabierając fajnej, marmurkowej struktury. Ciasto robi się łatwo i szybko. Równie szybko znika, co jest(...)wielką zaletą, bowiem im dłużej beza stoi, tym mocniej nasiąka śmietaną i mięknie. Myślę, że do ciasta można wykorzystać również inne, ulubione owoce i dżemy. Świetny deser na lato! składniki: beza: szklanka białek 300 g cukru szczypta soli łyżeczka octu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej krem: 330 g śmietany kremówki łyżka cukru pudru łyżka soku z cytryny ponadto: 2 łyżki
6niebobez termoobiegu). Formę do muffinek wykładamy papilotkami. 2. Składniki mokre (poza rozpuszczoną czekoladą!) łączymy dokładnie w jednej misce, składniki suche w drugiej. 3. Następnie za pomocą miksera szybko i krótko łączymy składniki suche z mokrymi i już mieszając drewnianą łyżką dodajemy na 3-4 razy białą czekoladę. Trzeba to zrobić w miarę szybko, dokładność nie jest wskazana(...)Dodajemy owoce do ciasta, mieszamy, nakładamy ciasto do papilotek, wypełniając nim foremki do 3/4 wysokości. 5. Wkładamy blaszkę do piekarnika, pieczemy ok. 30 - 40 minut
Kuchnia Prezydentowejniestety pomimo niskiej temperatury pieczenia przypieka i spód i wierzch. Warstwa wyszła, ale mało widoczna. Jedna warstwa powinna być konsystencji kremu karpatkowego, a druga czyli wierzch ( ewentualnie spód )ciasta powinien być upieczony. Jeśli miałabym określić smak to dla mnie to ciasto smakuje jak sernik. Oszukany sernik, bo bez sera ! Ogólnie jest to szybkie, proste ciasto, które miło(...)skórkę z cytryny i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, mieszając delikatnie łyżką. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę 20x20 cm. wyłożoną pergaminem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni ok. 35- 40 minut
Kuchnia Pauletteszabrałam się za pieczenie nie byłabym sobą gdybym trochę nie poeksperymentowała . I tak wyszło bardzo smaczne ciasto bez mąki, jajek, mleka oraz dodatku cukru. Dodałam do niego trochę suszonych śliwek, pestek dyni oraz gorzkiej czekolady. Ale tak na prawdę można do niego dodać wiele innych ulubionych dodatków;) Chlebek robi się szybko - wystarczy wszystko zblendować w jednej misce(...)suszone śliwki. Całość ponownie blendujemy. Na koniec wsypujemy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi lekko je dociskając do ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Chlebek bananowy sprawdzi się zarówno na śniadanie (na przykład z domową konfiturą) lub deser czy drugie śniadanie. Podany w towarzystwie
Health-Fit-Lifewyciąć ciasteczka. Ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować mlekiem i posypać cukrem. Piec w 180 stopniach około 15 min (aż się zarumienią). UWAGA! W piekarniku elektrycznym z termoobiegiem u koleżanki ciastka piekły się szybciej (ok. 10 min! Co prawda były różnych kształtów (rybki najbardziej przypalone..) bez mleka się tak nie przypalały
W kuchni bez szafek