środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Nie otwierać bez potrzeby piekarnika podczas pieczenia. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasto studzić powoli! Inaczej groźba iż opadnie. Nie wyjmować formy z ciastem zbyt szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto
Grunt to przepis!Blaszkę o wymiarach ok 36x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno schłodzonym ciastem. Dokładnie je wyrównujemy i ponownie schładzamy 30 min w lodówce. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 min w temp 180 stopni do zrumienienia. Kiedy jest gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Beza: 4 białka 250 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka
Malinowe Pocałunkiciasto:- 2,5 szklanki mąki pszennej- 250 g Kasi- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 3 łyżki cukru pudru- 5 żółtekSkładniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na 2 części - około 60% i 40%, zawinąć w folię i schować do zamrażalnika.Blachę ( 33x20cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na spód większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec(...)około 20 minut. Wystudzić.Składniki na budyniową piankę:- 5 białek- 1 szklanka cukru (dużo - następnym razem użyję 3/4 szkl.)- 1 opakowanie cukru waniliowego- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru- 1/2 szklanki olejuDodatkowo:- 500 g owoców: u mnie jeżynyWykonanie:Białka ubić na sztywno, następnie dosypywać po łyżce cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypywać proszek
Walijskie Pichcenieciasta można dodać (zamiennie) również jagody <3 Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil, później już tylko trzeba poczekać aż ciasto się upiecze Jednak te chwile miną Wam szybko i przyjemnie, jeśli tak jak ja będzie się delektować resztą orzechów włoskich w karmelu , która została Wam w puszce Uwielbiam tą pyszną chrupiącą przekąskę. O wspomnianych orzechach pisałam Wam już(...)Zapraszam Was do spróbowania mojego ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) i… do chrupania orzechów włoskich w karmelu Składniki: (na keksówkę) 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1 czubata łyżeczka budyniu (proszek) waniliowego lub śmietankowego 3 jajka niespełna
Słodkie okruszkidłoniach na kruszonkę. – Następnie dodać 1 jajko, 2 żółtka i szybko zagnieść gładkie ciasto, uformować je w kulę i odłożyć do lodówki. – Dużą blaszkę do pieczenia ( 25×40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. – Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie blaszki(...)delikatnie wylać ją na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. – Piec 45 minut, wyjąć z piekarnika aby położyć na wierzch bezę i zmniejszyć temperaturę na 150 st. C. Beza – 10 minut przed końcem pieczenia sernika zacząć przygotowywać bezę. – Białka
To co kochamprzyszłość.Dziś chcemy Wam pokazać jak szybko i prosto można przyrządzić coś szybkiego bez użycia piekarnika. Potrzebna będzie nam jedynie mikrofala. Postanowiliśmy na Prośbę Darii (klik)przygotować prosty przepis na babeczki z mikrofali.Składniki : 3 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, parę kropel ekstraktu waniliowego, 1 jajko(...)wkładamy do mikrofali na 2-3 minuty (moje po 2 minutach były gotowe). Bardzo dobrze smakują z dżemem. Najlepiej zjeść je od razu, ponieważ są tak pyszne, łatwe i szybkie w przegotowaniu, że same znikają w kilka chwil po ich przygotowaniu.Smacznego
cookplborówki, jagody, maliny itp. Wykonanie ciasta kruchego: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść. owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy na cienko i wkładamy do formy, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20 minut(...)Składniki na piankę: 4 białka 1 szklanka drobnego cukru 2 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Wykonanie pianki: Białka zaczynamy ubijać kiedy podpieczony spód jest wystudzony. Ubijamy je na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo, łyżka po łyżce cukier i cukier wanilinowy. Powinniśmy otrzymać ubitą
Jadło i czytadłoPiekłem swego czasu bardzo dużo chlebów, ale muszę przyznać, że ten jest jednym z najlepszych, jak nie najlepszy z moich dotychczasowych wypieków. Chleb jest miękki, puszysty
AleTorcikSKŁADNIKI SUCHE: 35 dag mąki orkiszowej typ 700 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 6-10 dag cukru trzcinowego (mniej posłodzone smakują nieco... bułkowo) małe
Kuchenne zapiski EdytyZapomniałam, że w zanadrzu czekają jeszcze ptasie gniazda na publikację :) Całe szczęście, że się je szybko i łatwo przygotowuje, to może zrobicie je jako "nieplanowaną
Kuchnia w czekoladzieOstatnio bardzo spodobało mi się pieczenie muffinek. Jest bardzo szybkie, a to podstawa w gorące letnie dni. Te są bardzo owocowe, a więc też bardzo
Smaczne Zdrowerolce Stella wszystko jakoś idzie szybciej i sprawnej. Polecam Wam takie ściereczki. Kiedyś w tym miejscu zawsze był u mnie papier, ale teraz już nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tych ściereczek. A co w nich takiego wyjątkowego? Jak dla mnie przede wszystkim wygoda, można je używać na sucho i na mokro, idealne przy porządkach w kuchni(...)jajko (u mnie M) 1 łyżka wódki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g miękkiego masła lub margaryny 1 łyżka oleju kilka kropel aromatu pomarańczowego Dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia faworków Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy łyżką. Następnie dodajemy resztę składników i zaczynamy ciasto
Słodkie okruszkiOprócz tego, że wyśmienicie smakują to stanowią doskonałe źródło białka i zdrowych tłuszczy, które w odróżnieniu od tłuszczu mięsnego działają bardzo korzystnie na organizm człowieka. Ryby
peanutbuttermonstermasła 40 gram cukru 1 łyżka śmietany 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka i beza: 6 średnich jabłek 1 cukier waniliowy kawałek korzenia imbiru około 5-8 cm 2 białka 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy nożem, najdłużej jak to możliwe, następnie szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie(...)stopni na 20 minut. Po tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier puder. Jeśli białka osiągną już kremową konsystencję wykładamy je na podpieczone ciasto i pieczemy około 10-15 minut, najlepiej do suchego patyczka i zarumienienia białka
Życie zaczyna się w kuchniwszystkiego na kuchence (albo nad ogniem, bo ten gulasz robiony nad żarem i polanami smakuje jeszcze lepiej!) bez problemu wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika. Jeśli garnka żeliwnego nie macie, spróbujcie wybrać garnek z grubej stali szlachetnej w którym da się piec, gęsiarkę lub naczynie żaroodporne, szklane lub kamionkowe – koniecznie ze szczelną pokrywką. Ja wszystko po kolei szykuję(...)Znowu kociołek ściągamy z ognia, odmierzamy sobie kolejne 50ml brandy, szybko wlewamy ją do wysmażonych warzyw i podpalamy. Nie mieszamy zawartości garnka – czekamy cierpliwie aż alkohol się wypali. Dopiero wtedy wszystko mieszamy od dna, zeskrobując przypieczone fragmenty. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C , grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Wrzucamy do kociołka połamane liście laurowe, świeże lub suszone zioła, utłuczony
Karo in the Kitchen