Muffinki smakują rewelacyjnie i są łatwe oraz bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie ma takiej opcji, aby nie wyszły! Zawsze się udają. Kuszą wilgotnym wnętrzem z kawałkami pysznych brzoskwiń... Pychaaa! (8 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju(...)posypania W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojone w niewielką kostkę brzoskwinie (bez skórki). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem
Di gotujeszybkie, wegańskie, bez cukru, bez glutenu. Są przepyszne, delikatnie kokosowo – migdałowe i na jednej czekoladce nie można poprzestać. Najlepiej smakują dobrze schłodzone. Dodadzą sporo dobrej energii. Polecam każdemu, nawet osobom, które nie muszą szczególnie dbać o dietę. Zdrowsze czekoladki z czterech składników, wegańskie, bez cukru Składniki: 110g oleju kokosowego nierafinowanego 70g dobrego kakao bez cukru 200g(...)mieszając, aż olej koksowy się rozpuści (nie gotować!), powstanie gęsta masa. 2. Zdjąć z ognia i czekoladową masę przełożyć do kwadratowej blaszki 20x20cm (lub małej keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 2 godziny. 3. Gdy masa stężeje, deser kroimy na małe prostokąty, przechowujemy w lodówce. Smacznego
Mała CukierenkaSzybkie do zrobienia muffinki z jabłkami, migdałami i cynamonem. Idealnie zbalansowane pod względem smaku. O lekkiej i jednocześnie wilgotnej strukturze. Smaczne, aromatyczne, długo zachowujące świeżość. Sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci jak i na poczęstunek dla gości. Do ich przygotowania nie potrzeba nawet miksera - wszystkie składniki wystarczy krótko i niedbale wymieszać w misce. Polecam. SKŁADNIKI 100 g masła 1/2 szklanki(...)mąki pszennej 50 g mielonych migdałów lub orzechów 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu płatki migdałów do posypania WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. W rondelku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i jajka
cool and mintybrownie? To sposób na pyszne, megaczekoladowe i szybkie ciasto, w sam raz do kawy! Może występować w przeróżnych wersjach - od słodkiego, ciężkiego i kalorycznego (ale kto nam zabroni!) do lekkiego, zdrowego i fit ciasta ;) Dzisiejsza wersja jest idealnie po środku - a nawet troszkę bardziej po stronie FIT :) Bananowe brownie bez cukru i masła, a z olejem kokosowym oraz(...)kakao 50 g mąki 3-4 łyżki miodu (ja użyłam gryczanego) 1 olejek waniliowy 2 łyżki oleju kokosowego (mleka kokosowego lub wody kokosowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czekolada gorzka lub mleczna 2 banany To będzie chyba najkrótszy opis jak do tej pory - wykonanie ciasta zajmuje 10 minut! Banany zblendować na gładką masę. Pozostałe składniki (w temperaturze
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!zrobienie czegoś wymyślnego. Na samą kolację proponuję zapiekanki. Gyros cieszy się ogromnym powodzeniem. Na blogu podawałam dwa przepisy - tu i tu . Ta pierwsza, z naleśników jednak nie jest zbyt szybka, tak więc polecam tę z ryżem. Obie są bardzo smaczne, idealnie zapełnią żołądki 4 osób do syta i jeszcze zostanie. Oprócz zapiekanki możecie podać kurczaka przygotowanego w chrupiącym cieście(...)zimno. Nie da się takiego zepsuć a i w przygotowaniu są zazwyczaj błyskawiczne. Największą popularnością na blogu w tej kategorii niezmiennie cieszą się: biały maxi king i szarlotka bez pieczenia z mascarpone jednak zajrzyjcie do całej zakładki tutaj A już w Nowym Roku, po północy możecie podać sałatki, wybierzcie np. 2 i zróbcie każdy przepis z połowy porcji
Poezja Smaków - blog kulinarnykalafiora (u mnie odmiana fioletowa) pół papryki czerwonej fenkuł dwie łodygi selera naciowego 2 jalapeno sól 1/4 suszonego rozmarynu Nastawić wodę na makaron. Rozdrobnić jarmuż, dynię, paprykę, jalapeno, fenkuł (bez głąba), seler naciowy (po obraniu z włókien). Wielkość kawałków to kwestia gustu. Kalafior podzielić na różyczki. Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. Odcedzić, zbierając wodę z gotowania(...)być na wysokość 1-2 cm. Mozzarellę pokroić na plastry. Ułożyć je na wierzchu. Przykryć naczynie pokrywką. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Podawać gorące jako samodzielne danie lub z surówką. ------- Podobne: Zapiekanka "nawinie" Kokardki z dynią i cukinią Szybkie danie z kaszy jaglanej
Weekendy w domu i ogrodziegreckiego puszka zagęszczonego mleka słodzonego 6 różnych galaretek beziki Ciasto: białka ubijamy,dodajemy sól,cukier i żółtka.Mieszamy z przesianą mąką i pr do pieczenia,jogurtem i olejem.Wylewamy na blachę i pieczemy ok 3-40 min w 180 st C.Studzimy. Masa: twaróg miksujemy z jogurtem i mlekiem.Dzielimy na 3 części. Dwie galaretki rozpuszczamy osobno(...)pozostałą masą zmieniając tylko kolory galaretki.Mają być trzy warstwy.Wierzch posypujemy pokruszonymi bezami. Ciasto zostało zrobione dla mojego mężusia bo to są jego klimaty.Nie było go długo w domu więc muszę go trochę rozpieścić.Polecam to ciacho dla dzieci a z pewnością szybko zniknie z talerzy. Mimo niezbyt optymistycznej prognozy pogody życzę wszystkim radosnej i słonecznej majówki
Niespełnione zdolności kulinarnekoksowego (lub innego roślinnego) 3 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 200 g startej na drobnych oczkach marchwi słoik dżemu malinowego (truskawkowego, z aronii itp.- ja przesmażyłam maliny 5 minut z odrobiną cukru i zawekowałam) Przygotowanie: Mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiać na dużą deskę, na której będziemy wyrabiać ciasto. Dodać pokrojone(...)kostkę masło i cukier. Siekać dużym nożem aż masło przestanie być wyczuwalne (około 10 minut mi to zajęło). Powstanie taki mokry piasek (bez obaw, sklei się). Do takiego ciasta dodać startą marchew i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać ciacha. Ciacho smarować dżemem i przykryć drugim z dziurką. Tak przygotowane piec około 30 minut
greenscarfCenię sobie szybkie, tanie, zdrowe i smaczne obiady. No i właśnie pieczony pstrąg z warzywami spełnia te wszystkie założenia. Składniki: /obiad dla dwóch osób - tacka świeżego pstrąga (2 sztuki, wypatroszone) - roszponka - mrożone warzywa na patelnie - 2 łyżki masła - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - cytryna - szczypta mielonego pieprzu - sól - folia aluminiowa - oliwa z oliwek (W sieci sklepów Biedronka dostaniemy(...)bez problemu schować w nim całą rybę. Nadziewamy pstrąga przygotowaną wcześniej masą z masła, z zewnątrz skrapiamy cytryną i posypujemy szczyptą ziół prowansalskich, zawijamy w folii i pieczemy ok. 40 minut w temp 180 stopni. ( po 30 minutach można rozchylić folię i sprawdzać czy rybka już się upiekła) Mrożone warzywa na patelnię przekładamy do tacki (naczynia do pieczenia
upichconadeser polecam pyszne kruche ciasteczka z ziarenkami, które otrzymałam do testowania od sklepu ZIARENKOWO . Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 1/2 kostki margaryny, 2,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50g prażonych ziarenek "Migdałowy Przylądek" z ZIARENKOWA, 1/2 opakowania cukru waniliowego, białko do posmarowania(...)żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka bez posypki smaruję konfiturą, przykrywam
Tradycyjna kuchnia Kasicukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, z czego jedna jest większa. Owijamy oddzielnie w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Kiedy ciasto jest całkowicie zamrożone zabieramy się za jabłka. Obieramy je i kroimy w plastry. Większą część ciasta ścieramy na tarce na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i dokładnie rozprowadzamy(...)startego ciasta (druga mniejsza część). Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 45 min (do zezłocenia).Gotowe.Można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, ale osobiście w szarlotce mi to przeszkadza i skutecznie go omijam, bez większej szkody dla ciasta
Malinowe PocałunkiRobiąc swój tort urodzinowy przy okazji zrobiłam mini tort dla mojego syna - tak bez okazji, tak po prostu. Zniknął jak kamfora - bardzo mu smakował i do tego bardzo się ucieszył. A uśmiech mojego dziecka to najlepszy prezent jaki mogłabym sobie wymarzyć. Biszkopt: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody(...)ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek barwnik czerwony Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu, aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka oraz barwnik spożywczy i tu rola miksera się kończy:) Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam szybko, energicznie, ruchami
Blondynka Gotujetermoobiegiem. Wyjęłam, ostudziłam. Obiecana na opakowaniu „wyjątkowo krucha beza” jest rzeczywiście wyjątkowo kruchą bezą i trzeba się z nią obchodzić bardzo, bardzo delikatnie przy przekładaniu na talerz. Po takim suszeniu pozostała krucha z zewnątrz i piankowa w środku. Blaty gotowe. Rabarbar umyłam, pokroiłam pod skosem w kawałki długości około 4cm. Do pieczenia rabarbaru przydało się naczynie do zapiekania – wlałam(...)przeciągu maksymalnie dwóch dni. Z każdym kolejnym dniem blaty bezowe miękną, robią się mniej chrupkie, śmietana podchodzi wodą a owoce zaczynają wyglądać mniej świeżo. Ale mnie do szybkiego zjedzenia bezy z takimi dodatkami nie trzeba dwa razy namawiać! SKŁADNIKI 1 opakowanie bezy w proszku albo beza naszykowana z 5 białek jajek M i 250g cukru 300ml schłodzonej śmietany
Karo in the Kitchenwięc dziś (przed pracą troszkę na chybcika, co niestety nie jest wskazane przy pieczeniu) postanowiłam upiec coś "nie słodkiego". Przyszły mi na myśl.... stare , dobre, polskie hot-dogi z pieczarkami... na takie chodziłyśmy będąc jeszcze w liceum. Niestety na szybko nie znalazłam żadnego fajnego przepisu na takową przekąskę i postanowiłam więc upiec rogaliki z pieczarkami.Teeeeż... wyszły(...)farsz solą i pieprzem. Smażyć bez przykrycia w celu odparowania wody. Wystudzić.Ciasto rozwałkować i wycinać spore kółka. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu.Składać na pół, dobrze dociskając obrzeże rogalików.Piekarnik rozgrzać do ok 185st. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem połączonym z wodą ( w celu uzyskania ładnego połysku). Wstawić do piekarnika i piec na zloty kolor ok 25min.Jeść
Walijskie Pichceniewiśniami Witam w kolejnym wpisie z cyklu ciasta na niedzielę – szybkie i łatwe. Dziś coś naprawdę ekspresowego. Zazwyczaj takie produkty jak jajka, masło, mąka czy cukier ma w domu większość z nas. No właśnie. A do przygotowania tego ciasta potrzebujemy jeszcze tylko czekoladę, wiśnie i kakao (chociaż bez kakao też by się obeszło). Czas potrzebny na przygotowanie ciasta(...)mąkę i mieszamy wszystko najlepiej szpatułką, tak aby składniki się połączyły. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto wylewamy do foremki i wyrównujemy szpatułką (będzie niskie). Dość gęsto układamy wiśnie (ale tak aby pomiędzy nimi zostawała malutka przestrzeń). Pieczemy 25 minut. Dodatkowo: jeżeli macie czas możecie przygotować polewę z mlecznej czekolady: – 4o ml śmietanki
Relaxtime