PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika: Domowy pasztet zapiekany: Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami: Pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami : Pasztet z selera i kaszy jaglanej: Pasztet z pestek dyni: Łosoś w galarecie: Indyk pieczonyw całości z nadzieniem z warzyw: Sałatka jarzynowa, nasza ulubiona: Świąteczne słodkości: Bajeczny piernik z powidłami: Szybki, wilgotny(...)jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka: Świąteczne ciasteczka migdałowe: MAKOWCE: Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką: Strucla makowa: Makowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy: Makowiec japoński, bez glutenu: Makowiec japoński na kruchym orkiszowym spodzie: Tort makowy z cynamonem i orzechami: Tort chałwowy: SERNIKI: Sernik z makiem kokosem i brzoskwiniami: Sernik zebra: Sernik rewelacja na kruchym spodzie
Smaczne ZdroweUpały ostatnio sięgają zenitu, nie jest to dobry moment na odpalanie piekarnika. Mimo to, chciało by się zjeść ciasteczko do kawki. Moja propozycja to ciasto bez pieczenia, wystarczy je schłodzić około 3 godzin w lodówce. I gotowe. Podane na talerzyku lub wzięte do ręki. Zawsze smaczne! Składniki 2,5 paczki paluszków francuskich u mnie Brześć(...)Możesz spryskać gorzkim, zimnym espresso. Przykryj ją kremem, ostrożnie rozsmaruj. Na wierzchu poukładaj kolejną warstwę paluszków. Posyp kakao. Przykryj folią, włóż do lodówki. Po kilku godzinach można kroić. Ciasto szybkie, idealne w tym czasie kiedy jest bardzo gorąco. Jeśli macie silną wolę nawet poleży kilka dni w lodówce! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipłynu”, bo szybko go wchłania, a ciasta z Jej dodatkiem są bardziej „zbite” ( co nie znaczy, że nie smaczne! ) SKŁADNIKI: * duże jajka – 5 szt * mąka kokosowa – 0,5 szkl ( do kupienia TU ) * roztopiony olej kokosowy – 1/4 szkl ( do kupienia TU ) * miód wielokwiatowy – 2 łyżki * proszek do pieczenia bg- 2 łyżeczki * morele/brzoskwinie
Ostra na SłodkoTemp. pieczenia : 185 st. C Czas pieczenia : ok. 60 minut Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru szczypta soli i mielonej kurkumy skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru
Różne smaki w kuchniodstaw do wyrośnięcia na 40 minut. W między czasie pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Zeszklij na maśle. Pokrój drobno jarmuż i pistacje. Zrobiłam to przy pomocy malaksera. Szybko i wygodnie. Dodaj jarmuż i pistacje do cebuli i smaż przez 5 minut. Pokrój upieczoną dynię i wymieszaj z farszem. Zdejmij patelnię z kuchni. Dopraw farsz solą, pieprzem(...)zwiń każdy placek w rulon. Potnij każdy rulon na 15 pasztecików i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Posmaruj jajkiem, posyp czarnuszką i wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 215ºC). Piecz paszteciki przez 8-10 minut na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub letnie. The post Paszteciki
codojedzeniaMamy piątek, więc na blogu musi być coś na szybko. "Błyskawiczne piątki" to wspólna akcja (mam nadzieję, że z czasem nie tylko blogerów), która ma na celu dzielenie się sposobami na szybkie gotowanie, pieczenie, dbanie o dom czy urodę. Linki do wszystkich wpisów znajdziecie na facebookowej, otwartej grupie oraz w każdy poniedziałek na moim blogu. Ja dzisiaj zapraszam(...)smaczne podanie. (Po dokładnym opłukaniu natki należy poobrywać same listki, odrzucając łodygi. Właśnie z tych listków można zrobić coś pysznego.) Składniki: 1 szklanka opłukanych listków naci marchwi (bez łodyżek) około 40-50 g twardego żółtego sera 50-70 ml oleju - użyłam słonecznikowego sól i pieprz do smaku 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych drobno orzechów - użyłam laskowych
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotowuję zupę, przeważnie rosół lub pomidorówkę . Przepis na zapiekaną pierś kurczaka z warzywami i serem jest prosty i szybki, najwięcej czasu zajmuje pokrojenie ziemniaków w plastry i papryki w kostkę. Pierś kurczaka zapiekana z warzywami: 2 pojedyncze piersi kurczaka bez skóry 10 ziemniaków 1 czerwona papryka 1 mała ostra papryczka ½ szklanki startego żółtego sera sól i pieprz natka(...)papryki i papryczki usuwamy gniazdka nasienne, myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki, paprykę i tarty ser wsypujemy do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i przekładamy do formy do pieczenia. Na ułożonej mieszance układamy kawałki piersi kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , zapiekamy ok. 30 minut. Wyjmujemy, posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i jemy gorące. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędżemu cukier puder Składniki ciasta szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy trochę większej niż średnica foremek. Foremki wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-15 minut aż będą złote(...)mieszając ugotować. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem na krem. Na dno połowy babeczek dać odrobinę dżemu a następnie wycisnąć szprycą krem. Na każdą babeczkę postawić pionową babeczkę bez kremu. Do środka włożyć wisienkę, pospać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię owsianka czy jaglanka na śniadanie, musicie koniecznie spróbować tej propozycji. W zasadzie dzień wcześniej można ugotować kasze i podpiec marchewkę, a rano tylko wymieszać i zalać gorącym mlekiem. Szybko i i pożywnie. A i kasza sama w sobie jest naprawdę pyszna, polecam :) Składniki (2 porcje) szklanka kaszy bulgur (ok. 140 g) 2 szklanki wody 2 marchewki łyżka oleju(...)obtocz w tym pokrojoną marchewkę. 3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na to połóż kawałki marchewki. 4. Piecz ok. 10 minut, w międzyczasie mieszając żeby nic się nie przypaliło. 5. Kaszę zalej wrzącą wodą, gotuj bez przykrycia ok. 7 minut. Nie mieszaj. Następnie przykryj i odstaw na kilka minut aż spęcznieje
Powiedz dietom nieJakoś nie przepadam za sernikami – nie zawsze dobrze wychodzą. Zwykle robi się u nas sernik bez kruchego spodu, gdzie do masy serowej dodaje się m. in. budyń (postaram się wrzucić przepis w kolejnych dniach :)). Tym razem umieszczam serniczek od teściowej – ten konkretny skład na kruche ciasto sprawdza się w serniku znakomicie. Co do masy serowej w oryginalnym(...)smakuje pysznie ;) . Kruche ciasto: 20 dkg mąki 12 dkg masła 7 dkg cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na początek siekamy nożem a potem szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki zawinięte w folię spożywczą i zostawiamy by się schłodziło. 1,5 kg sera białego 30 dkg cukru 20 dkg margaryny
kuchcikowniaZapraszam na pyszny, wyjątkowy sernik orzechowo – pomarańczowy bez pieczenia. Z orzechami laskowymi, włoskimi i świeżym sokiem pomarańczowym. Wspaniale się komponują chrupiące orzechy w karmelu z masą serową i cytrusami. Wierzch sernika polałam pomarańczową galaretką. Całość lekka, bardzo smaczna i zniknęła u mnie błyskawicznie:). W przygotowaniu tego pysznego sernika pomógł mi nowy blender marki Sencor. Dostałam go do przetestowania(...)czerwony – jeden z moich ulubionych:). Dużym plusem tej marki jest możliwość wyboru koloru blendera pod kolory w naszej kuchni, mamy do dyspozycji całą tęczę. Blender dobrze i szybko miele, czyli spełnia swoją podstawową funkcję. Ma łatwą i wygodną regulację prędkości pracy. Dzięki niemu szybko przygotujemy zdrowy koktajl. Oprócz pojemnika do siekania (500ml) do zestawu dołączony jest
Mała Cukierenkamacie pomysłu na poczęstunek do kawy? A może najzwyczajniej nie wyrobiliście się z czasem i deser poszedł w odstawkę? Nic straconego - palmiers, czyli karmelizowane ciasto francuskie przyrządzicie szybko i bez wysiłku. Wystarczy 20 minut w kuchni, by cieszyć się cudownym karmelowym zapachem tych kruchych i słodkich ciastek. Potrzebne nam:- opakowanie ciasta francuskiego- drobny cukier- cynamonPrzygotowanie: Piekarnik(...)stron do środka, tak by obok siebie powstały dwa ruloniki. Ciasto pokroić na 1-centymetrowe plastry i delikatnie je rozwałkować, po czym ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając delikatne odstępy (ciastka lekko urosną). Piec 10 minut, następnie delikatnie za pomocą łopatki obrócić ciastka na drugą stronę i piec kolejne 7 minut, uważając, by cukier się nie przypalił
W poszukiwaniu inspiracjimasłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka wiśniowa:5 białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g2 opakowania budyniu wiśniowego bez cukru
Czerwień i błękitSzybka i łatwa w przygotowaniu, nie za słodka i bardzo smaczna - taka jest właśnie ta crostata;) Kruche ciasto, bez jajek i bez dodatku cukru. Do tego duszone jabłka i domowy dżem, u mnie akurat powidła śliwkowe. Całość wieńczy kratka z ciasta oraz puszek z cukru pudru... Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 250g(...)gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. 3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20-25minut w temp. 180st. Dodatkowo: 5 jabłek, 2 łyżki cukru, słoik powideł śliwkowych (mogą być inne domowe konfitury), cukier puder trzcinowy Diamant do oprószenia
Z miłości do słodkościuwagi. Zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie bardzo, bardzo czekoladową masę, ciągnącą się niczym najlepsza krówka (podawajcie koniecznie w temperaturze pokojowej!). Na języku czujecie jednak nie tylko czekoladę - delikatnie piekące chilli sprawia, że tarta nabiera oryginalnego charakteru, a wyczuwalny w tle kardamon zmusza do zastanowienia się, co to właściwie jest (C. w pierwszej chwili myślał, że mięta). Przepis na to wspaniałe(...)szybko zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Chilli pokroić, nasiona kardamonu zmiażdżyć nożem. Umieścić w garnku razem z cukrem i kremówką, zagotować. Odstawić do całkowitego ostudzenia, na mniej więcej 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrze