Dziś zapraszam na pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe jako deser do popołudniowej herbaty. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 tabliczka białej czekolady, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1/2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE 1. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję masło. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Następnie dodaję wiórki(...)rozwijam i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy czekoladowej. Zwijam rogaliki. 3. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 14 minut w temperaturze 190 stopni (7 minut bez termoobiegu i 7 minut z termoobiegiem
Tradycyjna kuchnia Kasiropozycja dekoracji naszego sernika . Sernik bez pieczenia z bakaliami . Składniki : 1 kg sera trzykrotnie mielonego 10 dkg masła 1/2 szklanki śmietanki kremówki 6 żółtek 40 dkg cukru pudru 2 łyżki żelatyny 30 dkg bakalii ( rodzynki,figi,morele,skórka pomarańczowa,płatki migdałowe ) 1 cukier waniliowy Do dekoracji : winogrona brzoskwinie mandarynki posiekane orzechy laskowe płatki migdałowe Sposób wykonania : Żółtka(...)białości,stopniowo dodając ser,ubite żółtka,śmietankę i cukier waniliowy. Gdy masa serowa będzie już jednolita,starannie wymieszać ją z przygotowanymi bakaliami i rozpuszczoną żelatyną. Następnie przełożyć masę szybko do tortownicy,wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do lodówki ,aby stężała. po zastygnięciu obkroić brzegi tortownicy i zdjąć bok tortownicy oraz spód.Wierzch ciasta udekorować owocami oraz posypać pokrojonymi orzechami laskowymi
Przepisy i porady kulinarnepokroić w kostkę, a następnie dodać do niej pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach ok. 60 % na spód i 40 % na wierzch. Obydwie części zawinąć w folię i zamrozić minimum 2- 3 godziny, można tez włożyć do lodówki w przeddzień pieczenia. Średnią blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować(...)zetrzeć na tarce jako spód ciasta. Leciutko docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni aż do chwili aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu, pozostawić ciasto do wystudzenia. Przygotować budyniową piankę: Składniki: 5 białek 2 opakowania budyniu karmelowego bez cukru 1 szklanka drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły cukier) 1 opakowanie cukru wanilinowego
Na słodko lub wytrawniePrzepis oparty na uniwersalnym przepisie na duży biszkopt, bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty po wyrośnięciu mają kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną) Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżka soku(...)uzyskania sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki wciaż mieszając.Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany.Ciasto przekładam do silikonowej formy do mufinek delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej wiecej jedna duza łyżka na ciastko. Ciastka posypuję po wierzchu czekoladą. Foremki wkladam
prawdziwe jedzenieokolicznych miasteczkach. Pierwszym z nich była Szklarska Poręba. Jedliśmy wówczas w Restauracji Krokus . Jedzenie było smaczne ale nie zachwyciło. Niestety nie znaleźliśmy nic co mogły by zjeść dzieci bez konsekwencji, nawet frytek nie było, i skończyło się rozstrojem żołądka u Córci. Kolejny dzień był dniem z pod znaku oszczędności. Okazało się, że z Złotoryi sprzedają pyszne wielkie tosty(...)Kolejna kulinarną wycieczkę odbyliśmy do czeskiej Pragi. Samochód zaparkowaliśmy na obrzeżach miasta i przemieszczaliśmy się metrem. Zwiedzanie zaczęliśmy od zjedzenia tradycyjnych drożdżowych ciastek pieczonych na obracających się rusztach czyli Trdlo. Skusiliśmy się na wersję tradycyjną bez dodatków. Niebo w gębie i zapas sił na dalsze wędrówki! Kawa popijana w drodze pod górę, Hradczany, Most Karola a potem obiad
Dzieje kuchennej WiewióryMisiek miał życzenie na cyt.” normalne ciasto z jabłkami, a nie jakieś wydziwiane”, zupełnie nie wiem o co mu chodzi , ale podjęłam się zadania
greenscarfCzas ucieka jak szalony, dopiero co rozpoczął się maj, a tu już kolejny majowy piątek i pora na odrobinę słodyczy w to piękne popołudnie. Dziś przedstawię
psgotujemyzapadły się pod ziemię, diabeł ogonem nakrył… a tak naprawdę to karta w aparacie została sformatowana przed zrzuceniem zdjęć… Nie pozostało mi nic innego jak zrobić coś na szybko, w końcu poniedziałek i na blogu powinny pojawić się jakieś bezglutenowe słodkości. Padło na mug cake przepis, który już kilkukrotnie ratował nam życie! Dobra może to za mocne słowa(...)kasztanowej 1 jajko 1-2 łyżki ksylitolu 1 łyżka oleju kokosowego ¼ szklanki mleka ½ łyżeczki proszku do pieczenia garść jagód/borówek szczypta soli Przygotowanie: W misce mieszamy: jajko, mleko oraz olej kokosowy. Do drugiej miski wsypujemy mąki, sól, ksylolit i proszek do pieczenia. Wlewamy płynne składniki do sypkich i mieszamy. Dodajemy jagody/borówki lub inne owoce, całość przekładamy
PaleoLiferomantyk znajdzie się pod wieżą Eiffela (tą prawdziwą lub wyimaginowaną) to wcale nie musi spuszczać wzroku zapominając o Śródziemnomorskiej Kuchni! Mamy dla niego Salmon en Croute w wersji bez glutenu. SKŁADNIKI:/Ciasto francuskie:- woda 120-125 ml (lodowata)- 250 gram mąki bezglutenowej- 250 gram pokrojonego w małą kostkę masła,- sol - pół łyżeczki,/W przypadku cista tradycyjnego - można(...)kroimy w paski, oliwki w krążki Gdy szpinak i ryba ostygną, zabieramy się za rzeźbienie z ciasta :) Na papierze do pieczenia układamy dobrze schłodzone ciasto francuskie. Wykładamy na środku szpinak (rozmiar filetu z łososia), na szpinak układamy filet bez skórki, okładamy serem, posypujemy oliwkami i fantazyjnie zamykamy ciastem, tworząc bochenek. Smarujemy roztrzepanym zółtkiem, posypujemy ziarnami i ziołami. Pieczemy
Wypisz WymalujPASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika: Domowy pasztet zapiekany: Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami: Pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami : Pasztet z selera i kaszy jaglanej: Pasztet z pestek dyni: Łosoś w galarecie: Indyk pieczonyw całości z nadzieniem z warzyw: Sałatka jarzynowa, nasza ulubiona: Świąteczne słodkości: Bajeczny piernik z powidłami: Szybki, wilgotny(...)jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka: Świąteczne ciasteczka migdałowe: MAKOWCE: Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką: Strucla makowa: Makowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy: Makowiec japoński, bez glutenu: Makowiec japoński na kruchym orkiszowym spodzie: Tort makowy z cynamonem i orzechami: Tort chałwowy: SERNIKI: Sernik z makiem kokosem i brzoskwiniami: Sernik zebra: Sernik rewelacja na kruchym spodzie
Smaczne ZdroweUpały ostatnio sięgają zenitu, nie jest to dobry moment na odpalanie piekarnika. Mimo to, chciało by się zjeść ciasteczko do kawki. Moja propozycja to ciasto bez pieczenia, wystarczy je schłodzić około 3 godzin w lodówce. I gotowe. Podane na talerzyku lub wzięte do ręki. Zawsze smaczne! Składniki 2,5 paczki paluszków francuskich u mnie Brześć(...)Możesz spryskać gorzkim, zimnym espresso. Przykryj ją kremem, ostrożnie rozsmaruj. Na wierzchu poukładaj kolejną warstwę paluszków. Posyp kakao. Przykryj folią, włóż do lodówki. Po kilku godzinach można kroić. Ciasto szybkie, idealne w tym czasie kiedy jest bardzo gorąco. Jeśli macie silną wolę nawet poleży kilka dni w lodówce! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipłynu”, bo szybko go wchłania, a ciasta z Jej dodatkiem są bardziej „zbite” ( co nie znaczy, że nie smaczne! ) SKŁADNIKI: * duże jajka – 5 szt * mąka kokosowa – 0,5 szkl ( do kupienia TU ) * roztopiony olej kokosowy – 1/4 szkl ( do kupienia TU ) * miód wielokwiatowy – 2 łyżki * proszek do pieczenia bg- 2 łyżeczki * morele/brzoskwinie
Ostra na SłodkoTemp. pieczenia : 185 st. C Czas pieczenia : ok. 60 minut Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru szczypta soli i mielonej kurkumy skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru
Różne smaki w kuchniodstaw do wyrośnięcia na 40 minut. W między czasie pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Zeszklij na maśle. Pokrój drobno jarmuż i pistacje. Zrobiłam to przy pomocy malaksera. Szybko i wygodnie. Dodaj jarmuż i pistacje do cebuli i smaż przez 5 minut. Pokrój upieczoną dynię i wymieszaj z farszem. Zdejmij patelnię z kuchni. Dopraw farsz solą, pieprzem(...)zwiń każdy placek w rulon. Potnij każdy rulon na 15 pasztecików i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Posmaruj jajkiem, posyp czarnuszką i wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 215ºC). Piecz paszteciki przez 8-10 minut na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub letnie. The post Paszteciki
codojedzeniaMamy piątek, więc na blogu musi być coś na szybko. "Błyskawiczne piątki" to wspólna akcja (mam nadzieję, że z czasem nie tylko blogerów), która ma na celu dzielenie się sposobami na szybkie gotowanie, pieczenie, dbanie o dom czy urodę. Linki do wszystkich wpisów znajdziecie na facebookowej, otwartej grupie oraz w każdy poniedziałek na moim blogu. Ja dzisiaj zapraszam(...)smaczne podanie. (Po dokładnym opłukaniu natki należy poobrywać same listki, odrzucając łodygi. Właśnie z tych listków można zrobić coś pysznego.) Składniki: 1 szklanka opłukanych listków naci marchwi (bez łodyżek) około 40-50 g twardego żółtego sera 50-70 ml oleju - użyłam słonecznikowego sól i pieprz do smaku 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych drobno orzechów - użyłam laskowych
Codzienna kuchnia niecodzienna