grzyby nie chodzę. Przyznaję się bez bicia, że nie znam się na nich i zawsze się boję, żeby nie zgotować sobie ostatniej wieczerzy z trującym grzybkiem. Mam jednak szczęście, że zawsze znajdzie się jakiś grzybiarz-ekspert wśród moich znajomych i obdaruje mnie świeżymi lub suszonymi grzybami. W tym roku sezon grzybowy umknął nam wszystkim niepostrzeżenie. Niewiele grzybów więc(...)Sól grzybowa, bo o niej mowa, idealnie nadaje się do dosmaczania mięsa lub sosów. Wystarczy dodać odrobinę do sosu pieczeniowego lub natrzeć nią mięso przed pieczeniem. Przygotowanie jej jest banalnie proste i szybkie. Do blendera (malaksera) wrzuciłam garść suszonych grzybów . Idealnie nadają się do tego celu mniej lubiany trzonki. Zmiksowałam je, dodałam do nich sól i wymieszałam dokładnie
Codzienna kuchnia niecodziennasię pomyliłam, bo są nie tylko urocze, ale i... pyszne! Takie czekoladowo-kawowe, lekko maślane, kruche... Nawet piekłam je kilka razy pod rząd... Zrobiłam dwie wersje: w czekoladzie i bez. Przyznam, że bardziej odpowiada mi ta druga - jest jakby delikatniejsza. Kombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną i smakową... Pyszności! Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie swoich bliskich! Efekt(...)łyżeczki kawy mielonej (nierozpuszczalnej; raz użyłam naturalnej , innym razem smakowej ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 50g czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżka masła (płaska) Wszystkie składniki należy umieścić w misce lub na stolnicy, a następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić
Di gotujeSezon jagodowy w pełni, więc nie mogło się obyć bez ciasta z jagodami. Przepis na to kruche ciasto znalazłam na blogu u Kasi i od razu mi się spodobało. Nie wiem tylko czy nie jest w nim za mało sera, bo jest słabo wyczuwalny. Następnym razem zastanowię się czy nie zrobić z podwójną ilością masy serowej. Ciasto(...)margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 250 g mascarpone 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 600 g jagód Mąkę połączyć z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. do mąki dodać posiekaną margarynę, całość mieszamy, aż powstanie kruszonka. Potem dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Mniejszą
Ewusiowe SmakiPRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę keksową ( 12 x 25 cm) posmarować tłuszczem i wysypać mąką. W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, kakao i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały(...)kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane wcześniej jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać rózgą. Dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko cały czas mieszając. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki. Masę wylać do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika (konsystencje będzie rzadka). Piec przez 45 - 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika
Calzonella.comteż tą sklepową. Która lepsza? Bez wątpienia domowa ! SKŁADNIKI: 100g suszonej żurawiny 50 siemienia lnianego 10g białego sezamu WYKONANIE: Żurawinę zalewamy wrzącą wodą i moczymy ok 7 min, następnie odcedzamy. Len wraz z sezamem mielimy kilka minut. Do zmielonych składników dodajemy żurawinę i ponownie mielimy- dokładnie. Całość przekładamy na papier do pieczenia i rękoma ugniatamy tworząc płaski
healthy dreamsświetne jako przekąska do kawy albo herbaty, robi się je bardzo szybko i można urozmaicać ich smak różnymi dodatkami. Dzisiaj ulubione muffinki Taty - muffinki czekoladowe. Z kawałkami czekolady, mięciutkie, na bazie mleka kokosowego . Zapraszam do spróbowania! 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki dobrego kakao 1 żółtko 1/3 szklanki oleju(...)żółtko z wodą i olejem. Połączyć niezbyt dokładnie. Do foremek na muffinki nakładać ciasto d 3/4 wysokości. Do każdej muffinki włożyć po kawałku czekolady. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Muffinka bez czekolady dla starszego dziecka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, szpinak mrożony 450 gram, śmietana 30 % 330 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jeżyny 250 gram, maliny 250 gram, borówki 100 gram, herbata owocowa 1/2 szklanki z cytryną szpinak drobny rozmrozić na sicie i przed użyciem(...)bułką - wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C około 60 minut, do suchego patyczka - ciasto wyjąć z formy jak wystygnie zimną śmietanę 30% ubić na sztywno razem z wsypaną galaretką na wysokich obrotach miksera z ciasta odciąć wokół cienko brzeg i przekroić na 3 blaty i nasaczyć każdy owocową herbatą z cytryną bez cukru, na pierwszy
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka proszku do pieczenia 35 dag porzeczek 6 łyżki cukru cukier puder Wykonanie: Masło, 10 dag cukru i skórkę z cytryny ucieram na krem dodając po 1 jajku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy maślanej. Zagniatam ciasto i wylepiam nim posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę. Opłukane i bez szypułek porzeczki mieszam
Ciasteczkowy Potwórktórzy uwielbiają szarlotkę! Kakaowe ciasto z jabłkami w cynamonie, z białą czekoladą i bezą. Dla mnie rewelacyjna i na pewno nie raz ją powtórzę. W takiej postaci może zagościć na wielkanocnym stole. Tortownica 24 cm 3 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny lub masła 2 łyżki śmietany(...)mleka 2 budynie waniliowe (po 40 g) 3 łyżki cukru 3 białka 3 łyżki cukru Szczypta soli Na stolnicę przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, pokrojoną margarynę i śmietanę. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie części, przełożyć do woreczków. Jedną część schować do lodówki, drugą do zamrażarki ( na 30-40 minut
VioletoweKucharzeniewykonania kruchych spodów: Ze wszystkich składników zagnieść szybko gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni(...)duże jajka lub 5 małych (białka i żółtka oddzielnie) 200 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej 300 g cukru 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 1/3 szklanki mleka ekstrakt waniliowy Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodać stopniowo
Na słodko lub wytrawniebazie mąki, wody/mleka, i jajek, również my ulegliśmy trendowi na pankejki, bo warto szukać, sprawdzać i poznawać :)Składniki:szklanka mąki1 jajkoszklanka maślanki, jogurtu lub kefiru1/2 łyżeczka soliłyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody3 łyżki oliwy lub oleju roślinnegoDodatki: miód, nutella, dżem, rodzynki, orzechy, świeże owoce, bita śmietana, bekon, ...Wykonanie:Wszystkie składniki na pancaki łączymy razem, polecam użycie miksera, dzięki(...)odpoczęło. Jeśli po tym czasie zgęstnieje, rozcieńczcie je odrobiną wody. Możecie też przygotować je przed położeniem się spać, by rano móc szybko usmażyć placuszki na śniadanie dla siebie i rodziny.Pankejki smażymy na rozgrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni obydwu stron. Nie potrzebujemy tłuszczu, bo jest on już w cieście, a tylko na suchej patelni uzyskamy złoty kolor placuszków.Jemy
Taste Of My Dayroku postanowiliśmy, że Wigilia obejdzie się bez prezentów ze względów finansowych, postanowiliśmy zrobić prezenty handmade. Zapach pieczonego masła, cynamonu, goździków rozlewał się po całym domu. Przepis na ciasteczka korzenne znalazłam tutaj. Składniki: 250 g mąki 125 g margaryny 100 g cukru 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika(...)miski, mieszam z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i przyprawami. Dodaję miękką margarynę i dokładnie siekam nożem. Wbijam jajko, siekam jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatam ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste.Kulę ciasta wkładam do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm, wycinam ciasteczka, dziurkuję (słomką do napojów), układam na blasze
Brzuszki Łakomczuszkiciasto robię z jabłkami i zawsze szybko znika i to samo stało się z tą wersją :)Składniki:- 3 szklanki mąki tortowej- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 margaryna- 5 jajek- 1 szklanka cukru- 1 kg truskawek- 1 opakowanie galaretki truskawkowejPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę, żółtka oraz 1/2 szklanki(...)pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Blachę wylepiamy ciastem a na nim układamy umyte i oprószone mąką truskawki, następnie posypujemy je galaretką i wykładamy przygotowaną pianę z białek. Na wierzch bezy ścieramy zamrożoną część ciasta. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnipołączenie z cynamonem- strzał w dziesiątkę. Idealny na nadchodzące święta. Jeżeli nie macie jeszcze swojego ulubionego , a nie jesteście tradycjonalistami, jak mój mąż- który preferuje tylko tradycyjny sernik, bez dodatków, to baaardzo mocno polecam. Reszcie idealnie trafił w gust. Przepis z moimi małymi modyfikacjami. Na tortownicę 25cm. Składniki: Na kruchy spód: - 220g mąki orkiszowej białej -100g zimnego masła(...)płaskie łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki zimnej wody + puszka lub słoik brzoskwiń oraz mielony cukier trzcinowy na polewę, kremówka i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać gęsto widelcem i i zapiekać ok.15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 *C (góra-dół), do lekkiego zrumienienia. Następnie wyjąć
Smaczne ZdroweBardzo przypadła mi do gustu delikatna, mięciutka i aromatyczna wołowina pieczona z dodatkiem suszonych pomidorów i cebuli. Oprócz wspaniałego smaku jestem zachwycona również tym, że piekąc
Kuchcik gotuje