orzechy i na pewno jeszcze nie raz go zrobię, tylko ciasto musi być troszkę grubsze. Ciasto kruche: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka- ja dałam 5 żółtek (zostały po bezach) 10 dag cukru pudru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag masła lub margaryny 2 łyżki miodu płynnego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 3-4 łyżki cukru 1 galaretka dowolnego(...)misce, dodaję jajka, miód i wiórki masła i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam do zamrażalnika na ok 40 min. Dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję (ciasto jest bardzo cieniutkie) pomiędzy dwoma kawałkami folii, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórformie na babkę. Z racji, że powoli zbliżają się święta, a nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez wszelkiego rodzaju bab i babek, moja zebra powstała właśnie w formie na babkę. Wzór zebry wygląda bardzo efektownie w przekroju i zapewne z tego powodu ciasto stało się tak popularne, ale i klasyczny smak sprawia, że chętnie sięgamy po przepis na zebrę(...)szklanki (270g) cukru 220 ml wody gazowanej 3/4 szklanki (150ml) oleju 5 jajek 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier - do sztywnej masy białkowej dodawać pojedynczo żółtka, wciąż ubijając - do masy dodawać
Smakołyki Berenikinaszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam kolorowe choinki - sprawdziło się rewelacyjnie :)Składniki na około 100 pierniczków(...)lodówki na przynajmniej godzinę.Odkrawać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na ulubioną grubość - ja wolę cieńsze, więc rozwałkowuję do grubości około pół cm.Wykrawać dowolne kształty i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Po upieczeniu wystudzić i udekorować. W tym roku pieczenie tych ciastek przypadło na czas odwiedzin mojej
Codzienna kuchnia niecodziennadostać rzodkiewki, sałatę i szczypiorek. To nic, że spod folii, ważne, że świeże i bez chemii. Echhh...pomarzyć...Typowo wiosenne śniadanie kojarzy mi się z twarożkiem i nowalijkami. Zdrowych nowalijek brak, więc trzeba wymyślić coś innego ;)Bułeczki piekę raz na dwa - trzy dni. Przez taki czas zachowują świeżość i są smaczne. Nie trzeba(...)oraz stopione i przestudzone masło. Zarobić ciasto, żeby było elastyczne i odchodziło od miski. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia można posmarować je rozmąconym jajkiem. Pieczemy
Codzienna kuchnia niecodziennamasie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przygotować krem.Masło utrzeć(...)wykładać na babeczki zaczynając od ich środka i wyciskając krem dookoła. W ten sposób uzyskamy kształt róży. Tutaj filmik instruktażowy. Babeczki przechowywać następnie w lodówce, jednakże w temperaturze pokojowej bez problemu utrzymują fason przez kilka godzin
Food Squarewłaściwość, że przez kilka dni po upieczeniu pozostaje twarde ale z czasem robi się kruche. Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można przygotować je w wersji bez mlecznej i zamiast masła użyć margaryny roślinnej. Składniki: 2 szklanki mąki jajko pół szklanki cukru łyżka margaryny lub masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki przypraw(...)Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie nam to zbyt dużo czasu i ciasto zrobi się zbyt ciepłe, papkowate trzeba je na na jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek lub aniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy
prawdziwe jedzeniearomatem wiśniowym. Zawijamy obie masy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażarce. Wyjmujemy masę, formujemy kulki równej wielkości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schładzamy w zamrażarce przez kolejne 15 minut. Gorzką czekoladę roztapiamy z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Końcówkę patyczka zanurzamy w czekoladzie i od razu wtykamy w środek(...)szklanek w odstępach lub wbijać w styropian. Przechowujemy w lodówce. Uwagi: Jeśli chcecie zrobić lizaczki w kształcie muffinek, to musicie uformować je przed zdobieniem. Ciasto jest dość plastyczne, można mu nadać, bez problemy pożądany kształt. Dół muffinek zanurzałam najpierw w ciemnej czekoladzie, następnie górę w jasnej. POLECAM
Mania Gotowaniawlać je do wyłożonej papierem do pieczenia (dno) tortownicy (ja użyłam takiej o średnicy 24 cm, ale spokojnie można użyć mniejszej i podzielić ciasto nawet na 3-4 blaty), wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. godzinę- do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku(...)ubiciu przekładamy ją do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy łopatką do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do lodówki. Do nasączenia ciasta spirytus woda sok z połowy limonki i skórka otarta z limonki cukier Przyznam się bez bicia, że to robiłam na oko. Po prostu trzeba próbować. Do ok. 0,5 szklanki wody wlewać spirytus i dodać tyle cukru
Symfonia SmakówNigdy nie wiedziałam czym się różni "brownie" od "murzynka". Myślałam że to nasza polska nazwa po prostu ;) A brownie to ciasto dla tych którym zwykłe
W kuchni bez szafekNa ten przepis przypadkiem natrafiłam tutaj . Przy najbliższej okazji wypróbowałam go i byłam zachwycona. Mięsko wychodzi bardzo miękkie i smaczne, a ja nie powstydziłabym się
kuchnia doskiuwielbiam serniki to chyba już wszyscy wiedzą ( łącznie z kilkoma milionami widzów programu MasterChef :D ). Na blogu jest ich mnóstwo – są klasyczne , są z orzechami , karmelem , jabłkami , brzoskwiniami i bezą . Dziś stworzyłam kolejny – taki, jakiego do tej pory nie było! Na czekoladowym spodzie, z idealną, kremową, serową masą i chrupiącymi wafelkami Lusette – połączenie idealne! http://lusette.pl/ A wszystko(...)papierem do pieczenia. MASA SEROWA: Ciasteczkowy spód delikatnie smarujemy cieniutką warstwą rozbełtanego jajka, równomiernie, przez środek rozkładamy wafelki Lusette ( dociskamy do ciasteczkowego spodu ), wstawiamy do lodówki. Ser ucieramy ( na najmniejszych obrotach miksera albo rózgą ) z cukrem, kakao, jajkiem i ziarenkami wanilii, wylewamy na schłodzone ciasteczka , wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego a 180C piekarnika ( z termoobiegem ) i pieczemy ok. 50 minut
Ostra na SłodkoPierniczki dyniowe, jak nazwa wskazuje, przygotowałam z dodatkiem purée z dyni. Nie jest ono wyczuwalne w smaku, wpływa natomiast na miękkość wypieków, a także, w tym
Smakołyki BerenikiSezon dyni w pełni. Zapraszam więc do jej wykorzystania na wszelkie sposoby. Dzisiaj przepis zaczerpnięty z książki "Jadłonomia" Marty Dymek, w którym zmodyfikowałam
Humanistka w kuchnijabłka, które wspaniale współgrają ze smakiem tortu, nieco go ożywiając. Na wierzch krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej - lżejszy niż tradycyjny maślany, ale też dość czasochłonny. Robiłam go kiedyś bez Wally'ego, ciężka to była praca... Ale efekt wynagradza wszystko - idealny do zdobień, znakomicie trzyma formę swoją i ciasta.Najbardziej jestem zadowolona z jabłek w karmelu. Miałam na takie ochotę(...)ricotta160 g masy kajmakowej z puszki3 listki żelatynymasa jabłkowa:700 g jabłeksok z 1/2 cytryny65 g cukru3 listki żelatynyponcz:sok z 1/2 cytryny50 ml wódki karmelowejkrem maślano-kajmakowy na bezie szwajcarskiej:260 g miękkiego masła3 białka205 g cukru1/4 łyżeczki soli160 g masy kajmakowej z puszkijabłka w karmelu:6 małych jabłuszek250 g cukru50 ml wody20 g miodu1 łyżeczka ekstraktu z waniliiodrobina
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDługo męczyłam się z biszkoptem kakaowym. Nie chciał mi wyrastać tak pięknie jak biszkopt jasny. Wychodził zbity i niższy. Aż pewnego dnia pewna miła Pani zdradziła
Słodki Pomysł