Przyznaję bez bicia, w tym roku jeszcze go nie robiłam, ale dzięki Mamie udało mi się trochę skubnąć... Przepis dostała od znajomej, więc nie czekając wiele- przetestowała. Ponoć cała tajemnica udanego, kruchego i delikatnego chrustu tkwi w "ubijaniu" ciasta. Im więcej uderzasz w nie wałkiem, składasz i ponownie uderzasz, tym jest bardziej napowietrzone. Coś w tym jest, bo pamiętam(...)takie kruche to one nie były😜 Co prawda nikt zęba nie złamał, ale jednak... Nie ma porównania z tymi! Zrobicie je błyskawicznie, jeśli macie jakiś większy rondel, to i pieczenie pójdzie migiem. Zapraszam! Karnawału jeszcze troszkę zostało, więc na pewno zdążycie przygotować i podzielić się z moimi pozostałymi Czytelnikami opinią oraz zdjęciem! Będzie mi miło 😊 Składniki: 2 szklanki
Kuchnia w czekoladzieciasto wykładam na blat oprószony mąką, rozwałkowuję cienko (pamiętajcie ciastka nie urosną), wycinam wybrane kształty, w tym przypadku to był kształt klasycznych herbatników, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piekę max. 15 minut. Zwykle jest to mniej niż 15 minut. Tu obserwujcie ciastka, bo każdy piekarnik piecze(...)foremki, wstawiałam do lodówki na kilka minut i potem gotowe tafle przyklejałam na wystudzone ciastka smarując wierzch odrobiną czekolady. Ciastka z czekoladą na wierzchu zniknęły od razu, a te bez czekolady zaraz na drugi dzień. Gwarantuję Wam, że jeśli upieczecie chociaż raz te ciastka na jednym razie się nie skończy ;) BUZIAKI
Blondynka GotujeDelikatny torcik bezowy z kremem kawowym na bazie serka mascarpone z owocami leśnymi. Idealny na lato, elegancki i przepyszny. Inspiracja z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: beza
Kuchnia bezglutenowabez drożdży- na sodzie i w tym przypadku na piwie. Chleb wyszedł smaczny, choć jestem raczej zwolenniczką tradycyjnych drożdżowych chlebów lub tych na zakwasie. Jego atutem jest czas przygotowania. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do keksówki i upiec. Przepis zaczerpnęłam skąd . Polecam każdemu, kto szuka nowych, ciekawych smaków :) Składniki: Ciasto(...)piwa Guinness 220 ml maślanki Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki dobrze wymieszać w misce. Z powstałego ciasta uformować podłużny bochenek i umieścić go w formie keksówce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 st.C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec jeszcze
Nastoletnie Wypiekanieciasta na pizze, na które przepis znajdziesz tutaj . W międzyczasie gdy ciasto sobie rośnie, ja przygotowuje farsz. Pieczarki i cebulę kroje w paski i wrzucam na patelnie bez oleju. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewam troszkę oleju, przyprawiam solą i pieprzem i przed kilka minut smażę. Gdy warzywa będą już usmażone, odkładam je do miski(...)fixami i wlewam na patelnię. Całość gotuję przez około 3 minuty. Gdy ciasto już wyrośnie kroję je na kawałki, które wałkuję tworząc koła. Na połowę koła kładę troszkę farszu zostawiając wolny brzeg, posypuję startym serem i formuję pieroga. Pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smaruję je roztrzepanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Vikijedno z ciast, które kocha chyba każdy... często spotykamy go na rodzinnych uroczystościach i nie możemy się powstrzymać przed sięgnięciem po jeden kawałeczek... Niestety jest to dość kaloryczne ciasto ok 300 kcal w porcji. Często zawiera sporo masła lub twarogu z jego dodatkiem. Wiele przepisów ma także mnóstwo cukru. Na te święta proponuję odchudzoną wersję serniczka waniliowego. Jest o niebo(...)jogurtu naturalnego 5 łyżek miodu 80 g budyniu waniliowego bez cukru Białka oddzielić od żółtek. Ser zmiksować z żółtkami, budyniem, miodem i jogurtem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać w trzech partiach do masy jajecznej i wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przez ok. 50-60 minut
Chocolate Muffin Blogmnie w domu pączki bez nadzienia :-). Te pączki są nietypowe, bo mają w sobie dużo kokosu i oczywiście twaróg. Smakują mocno kokosowo i można je jeść jeść bez opamiętania :-). Najlepiej smakują lekko ciepłe. Z tej porcji wychodzi sporo sztuk, to zależy jakiej literatki użyjecie. Zapraszam, więc do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam i ściskam Was cieplutko. PĄCZKI SEROWE(...)mięsa. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zmielony twaróg, żółtka, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy, słodką śmietanę i spirytus. Z wszystkich składników dokładnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i literatką wykrawać krążki. Piec na rozgrzanym tłuszczu na jasnobrązowy kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Zimne posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychmasa będzie zwarta i gładka. Jeśli ciasto się kruszy - warto dodać troszkę mleka np. migdałowego. 3/4 Ciasta przekładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, i rozwałkujemy na ok 0,4 mm. Nie za cienkie, nie za grube. Ciasto jest kruche, wiec ostrożnie nawijamy go na wałek(...)przekładamy do wyłożonej formy na ciasto. Warto formę delikatnie posmarować oliwą, wówczas papier do pieczenia ładnie trzymać się będzie formy. Brzegi wywijamy na boki. Malujemy ciasto powidłami oraz posypujemy reszta ciasta. Posypujemy borówkami Lekko prószymy cukrem brązowym
Lajtkraft food intoleranceDzisiejszy popołudnie moja córka spędzała w towarzystwie swojego przedszkolnego kolegi i wspólnie upiekliśmy ciasteczka. Chłopczyk nam towarzyszący jest uczulony na jajka, więc powstały Ciasteczka bez jajek nadziewane marmoladą różaną Składniki: ciasto: - mąka pszenna 1 3/4 szklanki (u mnie typ 450) - 125g masła - 2 płaskie łyżki cukru pudru - mały cukier waniliowy - 1/2 szklanki śmietany 12% dodatki: - cukier puder(...)ciasto. Masło siekam nożem. Całość dokładnie zagniatam. Obwijam folią i odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowuję cienko, na około 1-2mm i wycinam różne ciasteczka. Spody np. kółka, serca, a wierzchnie części robię z tzw. dziurką, czyli wycinam w nich mniejsze kółko, mniejsze serce. Układam wszystko pojedynczo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Temperatura
Kuchnia co dniamojprzepisna.pl | Makaroniki z kremem porzeczkowym Makaronikowe szaleństwa – kontynuacja. Tym razem mam dla Was przepis na klasyczne makaroniki zrobione z mielonych migdałów. Przełożone porzeczkowym kremem a
moj przepis naFocaccia - włoskie pieczywo, pachnące, chrupiące i miękkie jednocześnie. Ktoś powiedział, że to taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upieczenia. Wystarczy odrobina cierpliwości (ale naprawdę tylko odrobina) przy wyrabianiu ciasta, kilka dodatków i mamy wspaniały zamiennik tradycyjnego, polskiego chleba. Ważne, żeby do jej przygotowania użyć dobrej oliwy z oliwek(...)pomidorki czy kawałki ostrej papryczki powtykane w ciasto też są pyszne. Focaccię można upiec w jednym większym kawałku, podobnie jak pizzę. Nie trzeba dzielić jej na mniejsze kawałki, jak to ja zrobiłam. Jeśli macie grubą sól, ale taką naprawdę bardzo grubą, to nią również posypcie swoja focaccię po wierzchu przed pieczeniem. Składniki: 450 g mąki (użyłam
Codzienna kuchnia niecodziennaPewnie już pisałam, że w mojej rodzinie nie przepada się za "suchymi" (bez kremów) ciastami. O babkę, chociaż superwilgotną, musiałam stoczyć poważny bój. No może nie tak poważny, w końcu to ja jestem domowym cukiernikiem ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)jajek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oranżady - 2 szklanki mąki + 3 łyżki - 250 gram masła rozpuszczonego (lub olej) - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia - aromat waniliowy - 3 łyżki kakao Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijamy do powstania puszty, niemalże białej masie
Życie zamknięte w smakumiękkie. A to za sprawą...drożdży :) Nie są absolutnie wyczuwalne w ciasteczkach, więc spokojnie :) MIĘKKIE PIERNICZKI, BEZ LEŻAKOWANIA źródło przepisu: klik // 40-50 pierniczków, w zależności od użytych foremek ~2 szklanki mąki pszennej ~2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania pierniczków) ~1/3 szklanki cukru trzcinowego ~3 lekko czubate łyżki miodu (użyłam klonowego od Anielskich Przysmaków(...)rozpuszczenia, następnie do tej mieszanki dodać drożdże, jajko i wymieszać. Do wcześniej przygotowanej mieszanki mąki dodać płynne składniki i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować cienko i wycinać ciasteczka. Układać na blasze, posmarować roztrzepanym drugim jajkiem i piec 10-15 minut w 190*C. Przechowywać w metalowej puszce. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarsens. Nie jesteśmy na diecie bezglutenowej, od razu zaznaczam. Jednak czemu by nie spróbować? Sklep oferuje produkty bezglutenowe, które z pewnością sprawdzą się w waszych domach, bez względu na to, czy jesteście uczuleni na gluten, czy po prostu chcecie spróbować czegoś innego. Po kliknięciu w banner przeniesiecie się do sklepu internetowego. Mieszanka nosi nazwę Piekarz Królewski(...)zdjęciu macie dokładne proporcje. Wszystkie składniki po prostu mieszamy mikserem przez 5 minut. Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem formy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wg producenta ciasto powinno rosnąć 45 minut. Moje po 30 minutach było gotowe do pieczenia. Być może w waszych warunkach będzie to nico inny czas. Tutaj macie zdjęcie chleba jeszcze przed wyrastaniem
MamaOskarkaCoraz trudniej kupić w sklepie pyszne grahamki. Takie bez polepszaczy i nie mrożone przez kilka miesięcy. A że, można teraz kupić mąkę graham, postanowiłam je upiec sama. Od teraz nie kupuję już grahamek tylko piekę sama. Przynajmniej wiem co jem. Składniki: 0,5 szkl letniego mleka 0,5 szkl letniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego 1,5 łyżki miodu(...)trzcinowy,miód, olej i wsypać sól. Końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych(hak) wyrabiać ciasto około 10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto może pozostać klejące. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 10 części. Dłonie oprószyć
Ala piecze i gotuje