bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:926/1508)

KRUCHE CIASTO Z CZEREŚNIAMI (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 135

znak, że czas zamykać te owoce w zamrażalniku, słoikach na dżemy i pysznych ciastach. Dziś jedno z nich. Kruche, a nawet bardzo kruche...Kruszy się, jak przystało na ciasta bez glutenu, ale smakuje wyśmienicie i bogactwo okruszków nikomu nie przeszkadza, a nawet dodaje temu deserowi uroku. Polecam! Składniki na formę o średnicy 33 x 21 cm: 1 szklanka płatków(...)dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy składniki mokre, a następnie wlewamy do miski z suchymi. Ugniatamy ciasto, które nie musi być zwarte, może być w formie kruszonki. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną z nich wylepiamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nie wydrylowane czereśnie. Wierzch wysypujemy równomiernie pozostałą kruszonką i delikatnie dociskamy. Ciasto pieczemy 35 minut

Jeść, by żyć w zdrowiu
Babka jogurtowa z kokosowo-cytrynową nutką. 138

Witajcie :) Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez domowej babki. Za każdym razem piekę inną. Dobrze, że nie brakuje mi pomysłów.  Osobiście na świąteczny stół bardzo polecam Wam własnie tą babkę. Upieczona na jogurcie naturalnym jest niezwykle mięciutka i wilgotna. Pięknie pachnie kokosem i cytryną. Chcecie się przekonać? To koniecznie upieczcie, a ja smacznego Wam życzę. Zapraszam :) Podczas świątecznej(...)czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku.  „Espumisan Max to wyrób medyczny CE” Składniki: Ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 100 ml oleju 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia babki

Izabelawkuchni
Czekoladowy tort z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladowym ganache 308

dekoracji (truskawki, maliny, jeżyny, borówki) cukier puder do obsypania tortu Na czekoladowy ganache: 100 ml śmietany kremówki 100 gramów gorzkiej czekolady 70% R ozgrzać piekarnik do 190 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy 20cm wysmarować masłem. W dużej misce ubić mikserem masło z cukrem aż będzie jasne i puszyste. Dodawać jajka, jedno po drugim miksując za każdym razem(...)składników. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać masę łyżką, aby składniki ładnie się połączyły. Uważać, aby nie przebić masy, aby nie straciła na puszystości. Przelać masę do formy i piec ok 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić całkowicie na kratce. Kiedy ciasto będzie zimne przekroić na pół, na dwie równe

olalacooking
Chlebek bananowy FIT 123

śniadanie lub podwieczorek np. z dodatkiem masła orzechowego lub domowej konfitury. Postanowiłam troszkę "odchudzić" tradycyjny przepis i upiec ten chlebek w wersji FIT z samych zdrowych składników bez mąki pszennej i białego cukru. Wyszło bardzo smacznie i muszę przyznać, że osobiście wolę tę lżejszą wersję. Składniki: 2 miękkie duże banany szklanka płatków owsianych jajko 3 łyżki oleju kokosowego(...)wymieszać.  Banany rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, cukier, roztopiony olej kokosowy i miód, wymieszać. Wsypać suche składniki i całość połączyć łyżką lub rózgą. Przelać ciasto do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka około 35 minut. Wyjąć i wystudzić

wyzwania kuchenne
Ciastka owsiane bez cukru 168

sięgam po kolejne ciastko bez wyrzutów sumienia. Są lekko chrupiące, szczególnie na brzegach, słodkie w sam raz i bardzo smakowite:) Składniki (na ok 25 sztuk): 150g płatków owsianych 70g mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju kokosowego 5 dużych daktyli (dałam świeże) 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maku(...)żeby olej się rozpuścił. Do oleju dodać jajko, roztrzepać widelcem. Mąkę, płatki, proszek i przyprawę wyspać do miski, wymieszać. Wlać płynne składniki, dodać bakalie, wymieszać. Zwilżonymi dłońmi nabierać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki, następnie spłaszczać. Ciastka układać na blasze w niewielkich odstępach. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 minut w temp. 170stC aż się staną złociste

Obiad gotowy
Dwukolorowe bajgle 148

oprószony mąką blat, zagnieć chwilkę, podziel na dwie części. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Do jednej części dodaj kakao i wpracuj je w ciasto. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ciemne i jasne ciasto podziel na 2 części każde, rozpłaszcz i ułóż na przemian jak kanapkę, następnie podziel na 4 części. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Każdą część uformuj w wałek, przekręć i uformuj, sklejając końce okrągłą(...)minuty. * Gotowałam każdego bajgla oddzielnie. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Podgotowane bajgle przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia, poczekaj kilka minut aż podeschną. OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200 C bez termoobiegu przez 12-15 minut. OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS

greenscarf
Rogaliki z 3 składników 1096

sprawnie. Najdłużej oczekujemy na schłodzenie się ciasta a potem upieczenie rogalików. Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl śmietany 18% 200 g zimnego masła Dodatkowo: marmolada do nadzienia jajko do posmarowania  cukier puder Ciasto: składniki posiekać i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto podzielić na 4 części a następnie każdą(...)części. W ten sposób otrzymamy równej wielkości rogaliczki. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce marmolady i zwijamy rogalika od szerszej strony. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 25-30 minut do zarumienienia w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Drożdżowe bułeczki z truskawkami 175

mleka mieszamy z cukrem, dodajemy sól, roztopione masło, roztrzepane jajko. Wlewamy to do mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Serek mieszamy z cukrem waniliowym oraz ze skórką otartą z cytryny. Ciasto zagniatamy jeszcze raz. Dzielimy na 16 kawałków. każdy kawałek spłaszczamy, dajemy na środek trochę twarożku(...)truskawkę. Następnie formujemy bułeczkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut

Anioły w kuchni
BABKA CZEKOLADOWA Z WALENTYNKOWĄ NIESPODZIANKĄ 119

przepisów na babki, oczywiście zarówno jedną jak i drugą babkę możecie upiec bez zabawy z serduszkami :)  Składniki na babkę z dodatkiem czerwonego barwnika: * 150 g masła * 3/4 szklanki cukru * 1 paczka cukru waniliowego * 5 jajek * 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki śmietany kwaśnej 18% * barwnik czerwony (piekąc tradycyjna babkę można(...)przerywając pracy miksera dodawać kolejno po jednym żółtku, dobrze wymieszać. Kolejno dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i barwnik (ilość do uzyskania odpowiedniego koloru). Wymieszać. Dodać białka ubite na pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę keksówkę wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 40-45 minut. Ciasto wystudzić. Pokroić

Zrób to smacznie
Sernik z czekoladą i skórką cytrynową 180

temu znalazłam w gazecie Dobre Rady w rubryce z ciastami na Wielkanoc. I od tamtej pory jest z nami nie tylko na Wielkanoc:) Jest pyszny! A górę sernika możecie dowolnie przyozdabiać - może to być galaretka z owocami, polewa czekoladowa, kolorowe cukierki, groszki, na co macie tylko ochotę, choć i bez tego sernikowi trudno się oprzeć :) Składniki(...)łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki otartej skórki z cytryny (może być też z pomarańczy) Przygotowanie dna sernika: tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia; piekarnik nagrzej do temp. 180C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół); w rondelku pokrusz ciastka i zmieszaj je z roztopionym masłem, wyłóż nimi dno tortownicy oraz utwórz rant na około

Zasmakuj Kuchni
Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem 142

Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 20 min 1 opakowanie ciasta francuskiego* 1 jajko ok 150 g parmezanu *jeśli używamy ciasta mrożonego należy je wcześniej rozmrozić  Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 2. Jajko roztrzepujemy widelcem na płaskim talerzu, parmezan ścieramy na tarce 3. Ciasto kroimy na paski, wyjdzie nam ok 12 pasków 4. Każdy z pasków(...)obtaczamy w jajku, następnie w startym parmezanie 5. Trzymając za dwa końce skręcamy względem siebie, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 6. Pieczemy grissini ok 15 min, do tzw złotego koloru

Słodki Kompromis
Kruche zawijańce z jagodami. 186

soku z owoców czarnego bzu, można także użyć soku z jagód. Lukier miał piękny różowy kolor i idealnie udekorował ciacha. Mojemu o dziwo bardzo smakują. On na słodkości musi mieć wenę, ale kruche ciasta czy ciasteczka od czasu do czasu zje :D. Ciastka te można upiec także z innymi owocami np. porzeczkami lub śliwkami. Samo ciasto trochę sprawia trudności przy(...)KRUCHE ZAWIJAŃCE Z JAGODAMI.           Składniki na 14 - 15 sztuk: Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 125 g masła 60 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1,5 łyżki serka homogenizowanego waniliowego 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 150 g jagód 30 g posiekanych orzechów nerkowca

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zielona tarta 145

sama prawie całą (bez małego kawałka i co prawda podzieloną na dwa dni), to przekona Was, że warto? Składniki na ciasto (forma o średnicy 28 cm) 250 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2 żółtka łyżeczka soli 2 łyżki lodowatej wody Wykonanie ciasta: Mąkę, masło, żółtko i sól wyrobić w maszynie, tak aby ciasto wyglądało jak sypki, lekko(...)lodówki. Wyjąć z lodówki i całość rozprowadzić na formie na grubość 2-3 mm. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Obciążyć spód fasolą wyłożoną równomiernie na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół), na ok. 20 minut. Wyjąć, ostudzić. Składniki zielone: opakowanie (450 g) mrożonej brukselki (parę brukselek zostanie

gutfut
Chleb z lukrecją i orzechami 159

ciasto. Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki . Uformować okrągły chlebek i ułożyć w blaszce. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50 min. do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować(...)Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody na dno, by zintensyfikować parowanie - i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 25 min. Chlebek studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce

Grunt to przepis!
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Samo zdrowie. Wegańskie. 220

Jedna wylądowała w koszu, druga zjadliwa, ale się rozpadała Ta jest taka jaka powinna być. Skład bardzo prosty: 80% to jabłka! Możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników. Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne. Pamiętaj, słodkie(...)płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek

Apetyt na Zielone
Najprostszy sernik z kaszy jaglanej - jagielnik 171

Proste ciasto z kaszy jaglanej, można jej jeść bez wyrzeczeń :) Składniki: - 6 kubków (200 ml) ugotowanej kaszy jaglanej, - 100 g rodzynek, - sok z 1 cytryny, - 1 puszka mleka kokosowego, - 10 łyżek wiórków kokosowych, - 1 łyżka esencji waniliowej, - ew. łyżka startej skórki z wyparzonej pomarańczy, - słód do posłodzenia masy, - pół tabliczki gorzkiej czekolady, - 1 łyżka oleju kokosowego. Wykonanie: Kaszę jaglaną(...)mleka kokosowego oraz sokiem z cytryny. Najlepiej żeby masa była gładka, wtedy ciasto nie będzie miało grudek. Spróbować masy, gdy jest za mało słodka dodać słodu, melasy lub syropu z agawy, dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Masę wylać do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej kaszą manną. Piec w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez ok 30-40 minut. Jeśli ciasto

Co na wege obiad?
Piernik staropolski 121

prawie w całości. Jest przepyszny i bardzo tradycyjny. To wersja twarda i bardzo korzenno-miodowa. Ciasto należy przygotować już w okolicach Andrzejek i nie ma się co przejmować, że będzie stało przez prawie miesiąc, uwierzcie że nic złego się z nim nie stanie. Piekłam go już drugi raz i przyznam, że smakuje wspaniale, ale osobą preferującym mięciutki i sprężysty piernik(...)chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Piec 3-4 dni przed świętami. Pieczenie: Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość 0,5 cm i piec w dużej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kakaowy tofurnik z malinową żelką - serniczek z tofu (wegański) 190

małe formy do ciast o średnicy 12cm, lecz spokojnie wykonacie je w dużej formie np. o średnicy 21cm. Wychodzi ok. 12 porcji. Składniki na spód: - 100g nerkowców (namoczonych w wodzie co najmniej 1h wcześniej) - ok. 50g daktyli suszonych drylowanych (8-10 sztuk, namoczonych w wodzie co najmniej 1h wcześniej) - 1 łyżka nasion chia - 2 łyżeczki kakao bez cukru(...)uzyskania zwartej masy. Jeżeli mamy formę z odpinanym dnem to dno przykrywamy folią i zamykamy, jeśli nie to umieszczamy folię w formie tak, jakbyśmy posługiwali się papierem do pieczenia. Masą staramy się wykleić równy spód, umieszczamy w lodówce. Składniki na masę: - 400ml mleczka kokosowego (puszka) - 200g tofu naturalnego - 50g malin (można pominąć) - sok z 1 cytryny (dodajcie mniej, jeżeli

Be Fit Be Strong
Pyszny tort lodowy 122

sztuki śmietan fixu, 1 laska wanilii, 20 ml ajerkoniaku Sposób przygotowania: Tortownicę o średnicy ok. 26cm (może być mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia. (Papier wyłożyć na dnie tortownicy i następnie zapiąć obręcz.) Połowę bez połamać i wyłożyć na dnie tortownicy. Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym(...)dodać środek laski wanilii. Jasną masę wyłożyć do tortownicy. Rozkruszyć resztę bez i przykryć masą z czekoladą.Torcik posypać startą białą czekoladą. (Można również posypać kakao, udekorować bezami albo tak jak ja, zmiksować ok. 10 truskawek z cukrem i zrobić małe kleksy z ajerkoniaku na górze ciasta.)Tortownicę zabezpieczyć folią i wstawić do zamrażalnika. Smacznego! Ten i inne przepisy

Wielki apetyt
Babka migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez laktozy) 142

Wiosenna, limonkowa wersja babki. Bez glutenu i laktozy. potrzebujemy: - skórka i sok z 2 limonek - 200g cukru -  200 g masła (temp pokojowa) - 6 jajek - 300g zmielonych migdałów (można je zastąpić mąką ryżową albo wymieszać w pożądanej proporcji) - 50g skorbii - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło,cukier i skórkę z limonki ubić na puszystą masę. Cały czas ubijając(...)wymieszane ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać sok z limonki. Całość wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia. Piec 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (termoobieg). Ostudzić i wyjąć z formy. Z soku i skórki z limonki oraz cukru pudru przygotować lukier, którym należy polać ciasto

Szybko Tanio Smacznie
Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe 167

budyń czekoladowy, miksując dolewaj olej. Masę połącz z mąką tortową i białkami delikatnie mieszając. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy. Piecz 45 minut w 180 st.C. Krok 23. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na 4 krążki. 4. W 0,5 szkl. mleka wymieszaj budyń waniliowy. Resztę mleka zagotuj z 2 łyżkami cukru i wlej(...)Krok 35.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto. Krok 47.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki syropu karmelowego. Wyłóż ją na ciasto. Na ubitą śmietanę wyłóż bezy. Przykryj wszystko trzecim blatem ciasta. 8. Ponownie

CoolinarniePL
Ciasto czekoladowe Piwny Bambo 406

zaszkodzi jak to mawiają :). Solidna porcja czekolady w zimne i chłodne dni to tak czy inaczej rzecz, bez której trudno czasem sobie poradzić. W tym cieście zasmakujecie czekolady w pysznej puszystej konsystencji, którą nadaje dodatek piwa . Ciasto jest jak puszyste brownie z lekkim posmakiem ciemnego słodu z piwa. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was do skosztowania(...)margarynę i mieszamy ją z kakao i cukrem. Odstawiamy2/ Ucieramy na na tarce na dużych oczkach tabliczkę czekolady. Odkładamy na bok2/ W większej misce umieszczamy mąkę z proszkiem do pieczenia do której dolewamy piwa i wbijamy 3 jajka. Miksujemy składniki w misce i powoli dolewamy margarynę z cukrem i kakao.3/ Dodajemy kremówkę i miksujemy na jednolitą lejącą się konsystencję

Kuchnia PROzdrowotna
Borówkowe torciki z czekoladą 368

Małe jest piękne. Wyznaję tę zasadę także przy ciastach, chyba dlatego tak bardzo lubię babeczki - są nieduże i urocze, każdy może dostać swoją, bez krojenia i ciaprania ;) Dzisiejsze torciki są także w wersji mini. Duży tort to zawsze duże wyzwanie, więc jeśli nie czujemy się jeszcze na tyle pewnie (ja się chyba nie czuję) lepiej spróbować zacząć od mniejszego(...)borówkami.Składniki na murzynkaSkładniki na krem+Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówkiCiasto na murzynka przygotowujemy według przepisu. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powinniśmy mieć warstwę o grubości około 1 cm (ciasto nie musi być wysokie, bo nie trzeba będzie go przekrawać). Wygładzamy wierzch łyżką lub szpatułką. Pieczemy około 15 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Krem

Ciastkozercy
Drożdżowe bułeczki z truskawkami 130

mleka mieszamy z cukrem, dodajemy sól, roztopione masło, roztrzepane jajko. Wlewamy to do mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Serek mieszamy z cukrem waniliowym oraz ze skórką otartą z cytryny. Ciasto zagniatamy jeszcze raz. Dzielimy na 16 kawałków. każdy kawałek spłaszczamy, dajemy na środek trochę twarożku(...)truskawkę. Następnie formujemy bułeczkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.     źródło "Magazyn kuchnia

Anioły w kuchni
KREMÓWKA Z FRANCUSKIEGO CIASTA 354

mnie ono przeraża, jak rolady. To są dwa wypieki, które jeszcze przede mną, muszę do nich dojrzeć. Jestem takim typem osoby, która podejmuje "żółwiowe decyzje". Bardzo rzadko rzucam się bez zastanowienia, ale jeśli już coś obmyślę, to od razu na głęboką wodę. Nazywam to "bezpiecznym ryzykiem". Nie tylko w codziennym życiu, ale i w kuchni.Czy to dobre rozwiązanie? Zależy(...)być bezpieczna? Próbuję? Albo udaję? KREMÓWKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO. na blachę ok. 21x25/26 cm 2 płaty ciasta francuskiego (2 opakowania) 1 litr mleka 100g masła 2 jajka 4 żółtka 250g cukru 1 laska wanilii 120g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej (skrobi) Ciasto francuskie wyłożyłam do dwóch równej wielkości blach do pieczenia, najlepiej o wymiarach 21x25/26 cm, wyłożonych papierem

W kuchni Karmel-itki
Ogarniam bloga - pierniczki 175

świątecznej uda mi się to zrobić. Miał być przepis na pierniczki i będzie, co prawda z małym opóźnieniem, ale będzie :) Jak wiemy, święta bez pierników, to jak Wielkanoc bez babki... więc muszą być. Oto szybciutki przepis na pierniczki dla spóźnialskich i zapracowanych (mój ulubiony). Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com. Po małych modyfikacjach przepis jest genialny.  Pierniczki Składniki(...)pominęłam ten składnik i dałam zamiast tego łyżkę mąki)1 łyżeczka sodyWszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na grubość 5 mm. Ciasto może być lekko klejące.Można lekko podsypać mąką ale nie za dużo, bo wtedy pierniczki wyjdą twarde. Piec w tem. 180 C ok. 8 minut. Są pyszne tuż po upieczeniu jak i później jeśli przetrwają

Delicious Titbits
PYSZNE KRUCHE CIASTECZKA Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ 186

   Ciasteczka, które okazały się wielkim zaskoczeniem. Upiekłam je Córci do przedszkola na Walentynki stąd ich kształt i różowy lukier. Były tak pyszne, że mimo

Smaczne Zdrowe
Torcik ze śmietaną, musem z melona i owocami. 114

budyniu waniliowego (proszek) szczypta soli Masa budyniowa: 1 melon miodowy – po zmiksowaniu 1 litr musu z melona wraz z sokiem 2 budynie waniliowe bez cukru (po 37 g) na 500 ml płynu (bez 1 łyżki, którą wykorzystujemy do biszkoptu) 1 galaretka brzoskwiniowa Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 30% 1 żelatyna na 500 ml płynu, której się(...)powoli mieszamy łyżką silikonową aż do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Ja mam, silikonową tortownicę ze szklanym dnem, nie trzeba jej smarować tłuszczem, ani wykładać papierem do pieczenia. Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową. Masa budyniowa: Melona kroimy na pół, usuwamy pestki, a miąższ miksujemy blenderem. W szklance

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Blok czekoladowy 182

Jeśli nie macie pomysłu na deser to myślę, że z przyjemnością zjecie pyszny blok czekoladowy. Nie potrzebujecie na jego przygotowanie wiele czasu, jednak zanim będziecie mogli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka Z Polenty Jamiego Oliviera / Recenzja Książki "5 Składników" 162

Postanowiłam upiec coś z książki Jamiego Oliviera "5 składników" którą niedawno otrzymałam, aby troszkę bliżej przyjrzeć się tym przepisom, oczywiście zmodyfikowałam ten przepis troszkę pod siebie

Gotowanie...to proste !
Bułeczki dynie 200

gładki sernik z nuta pomarańczy, a może ciasto czekoladowe...? Nieistotne; najważniejsze jest, że w dyni się zakochałam! Jej nieco mdławy, delikatny smak stanowi idealne tło dla wszelkich kuchennych eksperymentów. Z zachwytem zagłębiłam się w dyniowy świat, odkrywając coraz to nowe odmiany, ich smaki i najlepsze sposoby na ich zużycie.  Dzisiaj jesieni bez dyni sobie nie wyobrażam. Kupuję zawsze(...)mleko, jajko i puree dyniowe, zagnieść ciasto. Dodać tłuszcz i sól, dobrze wyrobić. Ciasto będzie się lekko lepić.  Przykryć miskę folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki (lub odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce). Następnego ranka wyjąć ciasto z lodówki, odstawić na około 45 minut, aż nabierze temperatury pokojowej. Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenno żytni z jogurtem 181

Zrobiłam ten chleb w automacie do chleba, ale można również upiec w piekarniku. Wykonanie ciasta na chleb – Drożdże wymieszać z cipłą wodą dodać cukier, łyżkę

Kuchnia Pokoleń
Rustykalna bożonarodzeniowa tarta 154

Przez tyle lat, od czasu, gdy przepis na nadzienie mincemeat pojawił się na blogu ( klik ), nic z jego dodatkiem nie robiłam. W tym roku przypomniałam sobie

Słodkie inspiracje
OWSIANE CIASTECZKA Z RODZYNKAMI I SŁONECZNIKIEM 138

SKŁADNIKI 2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki rodzynek 2 łyżki słonecznika 1 łyżeczka cynamonu 5 białek 1/2 szklanki wody

harrisa
Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy 165

Czytając ostatnio książki Marshy Mehran, przyszła mi ochota na maślane ciasteczka ciecierzycowe. Od ochoty do działania :) - ciasteczka na stole ;) Przypominają ghraybeh - arabskie słodkie (dużo słodsze niż

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort cytrynowo - bezowy 217

Krucha, słodka beza i kwaskowy, cytrynowy krem. Połączenie po prostu idealne :) Bezy doskonale komponują się z kwaśnymi dodatkami. W sezonie letnim możecie dodać do tortu dodatkowo

maniapieczenia