bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:922/1508)

Pavlova z jagodami. 175

Składniki na bezę: 6-7 białek - w zależności od wielkości jaj, 350g cukru pudru ( miałam tylko 200g cukru pudru, więc dodałam 150g cukru i wszystko wyszło

W kuchni u Moniki
Murzynek (bez jajek) 153

Pyszne wilgotne ciasto do popołudniowej kawy albo herbatki idealne. Jego zaletą jet również to ,że jest łatwe,szybkie i tanie. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1

magiczna kuchnia Kasi
Koperty z camembertem 175

Chrupiące małe koperty z ciasta francuskiego wypełnione serem camembert i suszoną żurawiną, podane z miodem z tymiankiem. Smakują prosto po wyjęciu z piekarnika, jak i na

wyzwania kuchenne
Muffinki migdałowe (bez glutenu, pszenicy, mleka, jajek) 170

Kolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Z dodatkiem ekspandowanych nasion amarantusa i płatków migdałowych.  Składniki: margaryna bezmlecznacukier pudermąka kukurydzianamąka ryżowa

głodny alergik
Kopytka z dyni 140

bez skóry – 400 g mąki pszennej (ok. 2,3 szkl.) + do podsypania* – 1 jajko – sól Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dynię dzielę na mniejsze kawałki. Usuwam pestki i luźne włókna. Kawałki dyni rozkładam miąższem do góry na płaskiej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dynię piekę(...)masę. Na stolnicę przesiewam około 2/3 mąki. Dodaję ziemniaki i dynię (muszą być dobrze wystudzone). Robię wgłębienie i wbijam jajko. Łączę wszystkie składniki. Jeśli trzeba, dodaję tyle mąki, aby ciasto nie lepiło się do dłoni i dało się kroić nożem. Ciasto dzielę na kilka części. Każdą z nich roluję tworząc wałek, który kroję nożem pod kątem 45° na kawałki

I LOVE LIFE
TARTA Z MARCEPANEM I ŚLIWKAMI 150

typowo jesienne smaki, ale nic bardziej mylnego, ta tarta zachwyci Wasze podniebienia o każdej porze roku. SKŁADNIKI: ciasto 180 g mąki pszennej (dodatkowo do podsypywania) 50 g zmielonych migdałów bez skórki 30 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta soli nadzienie 200 g masy marcepanowej 2 jajka 90 g masła(...)Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na blat, przesiekać nożem i zagnieść jak kruche. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-45 minut. Formę do tarty natłuścić i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim przygotowana formę. Ciasto nakłuć widelcem, na wierzch położyć papier do pieczenia i obciążyć

Kuchnia w opałach
Szybka szarlotka z bezą 171

zwykłej klasycznej. Wystarczy dodać lekkiej bezy, aby ciasto nabrało nowego smaku. Polanie na koniec tego jeszcze bitą śmietaną z pewnością doda jeszcze więcej smaku, co jest jak najbardziej wskazane.😅  Macie wybór i możecie zakończyć ciasto plackiem lub kruszonką już wedle uznania. Ja wykonuję obie wersje, dziś na zdjęciu widzicie zwykłą z plackiem. Ciasto wykonałam w dużej formie prostokątnej 37x26(...)dlaczego to zapraszam do mojego artykułu. LINK Składniki: ▸ 3 szklanki mąki orkiszowej ▸ 5 jajek ▸ 200 g masła miękkiego ▸ 1 szklanka słodzika/cukru ▸ 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ▸ 1 kg jabłek startych na tarce  ▸ pół łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową

Zdrowie i pysznie na talerzu
FIT Święta 🎄- Przepis #97 Owsiane pierniczki 218

świąt! Dlatego też  dzisiaj rusza seria FIT Święta - czyli pyszne słodkości , które są mniej kaloryczne niż tradycyjne wypieki. Na dobry początek - pierniczki na bazie mąki owsianej, słodzone miodem. Bez dodatku mleka i masła. Wartości odżywcze ( nie wliczam dekoracji, która jest przeze mnie dodana tylko na potrzeby zdjęć) na 100 g: 333 kcal(...)łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia Wykonanie W rondelku rozpuszczamy olej oraz miód. Na stolnicę wysypujemy mąkę owsianą i ziemniaczaną wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia. Robimy zagłębienie w które wsypujemy kakao oraz przyprawę oraz wbijamy jajka. Na koniec wlewamy rozpuszczony olej z miodem. Całość bardzo dokładnie zagniatamy. Następnie zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki

Health-Fit-Life
Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą 198

składników bez przygotowywania rozczynu. W czasie, gdy ciasto wyrasta, przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło, zeszklić posiekaną drobno szalotkę z posiekanym (lub zmiażdżonym) czosnkiem. Wsypać mąkę, chwilę podsmażać, aż do złotego koloru, cały czas mieszając. Powoli dodać śmietanę nie przestając mieszać. Dodać sól, pieprz, tymianek i gotować jeszcze chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto wyrośnie(...)blachy) lub podzielić na 2 części i uformować 2 klasyczne placki. Ciasto przed rozwałkowaniem należy trochę (naprawdę trochę) podsypać mąką i rozwałkować na grubość maks. 5 mm (amerykańskim plackom – nie mylić z pizzą – mówimy „nie”). Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą z oliwek. Odstawić znów do wyrośnięcia

Pociąg Do Kuchni
Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą 178

dyni, sezamu, żurawiny i czekolady. Chrupiemy zdrowo i bez cukru;)  Składniki: 120g daktyli bez pestek (miałam świeże) 2 łyżki miodu 100g masła 1 jajko 2/3 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść żurawiny garść pestek słonecznika garść orzechów włoskich garść pestek dyni 2 łyżki sezamu(...)masy daktylowej dodać jajko, wymieszać. Wsypać obie mąki z proszkiem i kakao, wymieszać. Orzechy i żurawinę posiekać. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze. Piec ok 12 minut w temp. 170stC. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, po wystudzeniu stają się bardziej

Obiad gotowy
Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 180

ciekawy i nietypowy sposób, nutą ;) Jeśli kiedyś traficie na melasę z morwy, spróbujcie koniecznie. Może nawet skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku cukru, słodzone jedynie melasą, a więc w wersji fit.  Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli(...)minuty, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy - ciasteczka urosną). Piec

FitKot
Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami 659

przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Krem budyniowy: Z mleka odlać 3/4 szkl dodać żółtka, mąki i zmiksować na gładko. Resztę mleka zagotować z cukrami wlać resztę mleka(...)rozsmarować połowę kremu ułożyć jeden obok drugiego biszkopty i rozsmarować resztę kremu. Na kremie ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.  Przed podaniem ubić zimną kremówkę (bez cukru pudru) i zrobić kleksy z bitej śmietany na każdym ciastku

Ala piecze i gotuje
Nic ni ma, ino zima... 156

dostałam od Dzid wraz z łowickim wałeczkiem z pracowni Stodoła . To ciasto nadaje się idealnie bo jest bardzo gładkie i nie rośnie, dzięki czemu misiaki nie deformują się przy pieczeniu. NIE TYLKO ŚWIĄTECZNE MISIE Z MIGDAŁAMI W ŁAPKACH 1 jajko 150g cukru pudru 200g miękkiego masła 450g mąki 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków(...)rysujemy je wykałaczką. Układamy ciacha na blasze wyłożonej papierem, dekorujemy całymi migdałami i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż będą leciutko rumiane. Zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli zdecydujecie się za misie, polecam rozwałkować za jednym razem jak najwięcej ciasta. Im więcej razy rozwałkowuje się ciasto, tym więcej mąki się do niego wrabia, przez co przestaje być takie elastyczne

les mirabelles
SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM 246

Kiedyś nie przepadałam za rabarbarem . Wydawał mi się kwaśny , łykowaty i bez charakteru. Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie wiosny i początku lata bez rabarbaru. Kompoty, aromatyczne konfitury, ciasta, ciasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne(...)żółtko Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki. 0,5 kg rabarbaru 3 łyżki dżemu z owoców leśnych lub truskawkowego Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy dżem, mieszamy i odstawiamy.  Ciasto rozawałkowujemy i wycinamy koła, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdym ciastku kładziemy łyżkę rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut

WYSPA SZCZĘSLIWA
Puszyste placki z jabłkami, na oleju rzepakowym 491

sobie swojej kuchni bez niego, jest jej cennym i bardzo wartościowym składnikiem. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1 jajko 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki(...)cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej na przemian dodawać mleko połączone z olejem rzepakowym oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Dodać jabłka, wymieszać. Patelnię rozgrzać, łyżką nakładać porcję ciasta, smażyć na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) Biorę udział w zabawie

Domowa cukiernia Ewy