obranych pistacji bez soli 150 g cukru 350 g mąki 200 ml/ 150 g oleju roślinnego (rzepakowego, słonecznikowego) 150 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1 mała cukinia waga około 200 g 2 małe banany 2 cytryny (skórka i sok) łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody na polewę: 50 g gęstego mleka kokosowego (czubata łyżka(...)olejem i mlekiem kokosowym, przesiej do tego mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość możesz cały czas blendować. Dodaj zmielone pistacje z cukrem. Wymieszaj dokładnie. Na samym końcu dodaj startą cukinię, sok z jednej cytryny i skórkę cytrynową z obu cytryn * zostaw trochę do dekoracji. Wymieszaj i przełóż ciasto na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz około
greenscarfmąki gryczanej 100 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Na masę rabarbarową 800 g rabarbaru 1 łyżka cukru 200 ml wody 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki żelatyny Na piankę budyniową 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 450 ml mleka 130 g masła 40 g cukru pudru WYKONANIE Wszystkie(...)pieczenia i sodę. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i waniliowy. Do ubitej masy wlać ostudzone masło, jogurt naturalny i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać przez sitko składniki sypkie, mieszając szpatułką. Gotową masę wylać na blaszkę, wyrównać, posypać w dużych odstępach rabarbarem i wcisnąć go lekko w ciasto. Włożyć
Passions hobbies lifemasła 2-3 łyżki drobnego brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem lub malitolem) 3-4 łyżki bardzo zimnej wody pół łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia Uwaga: Jeśli macie problemy z zakupem dobrej jakości ekstraktu waniliowego lub słodzików typu erytrytol, maltitol lub ksylitol, albo szukacie ciekawych produktów z różnych zakątków świata to są one dostępne(...)wysmarowania formy Tarta normandzka z jabłkami - przygotowanie Mąkę przesiewamy dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Siekamy nożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające kruszonkę (można to też zrobić przy pomocy blendera o dużej mocy). Zagniatamy jednolite ciasto, a następnie formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około
Cztery Fajerymasła 2-3 łyżki drobnego brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem lub malitolem) 3-4 łyżki bardzo zimnej wody pół łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia Uwaga: Jeśli macie problemy z zakupem dobrej jakości ekstraktu waniliowego lub słodzików typu erytrytol, maltitol lub ksylitol, albo szukacie ciekawych produktów z różnych zakątków świata to są one dostępne(...)wysmarowania formy Tarta normandzka z jabłkami - przygotowanie Mąkę przesiewamy dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Siekamy nożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające kruszonkę (można to też zrobić przy pomocy blendera o dużej mocy). Zagniatamy jednolite ciasto, a następnie formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapasować do moich śniadaniowych placuszków. Nie myliłam się! Złożona z suszonych jabłek, rooibosa, rodzynek, pieczonego korzenia cykorii, laski cynamonu, suszonych gruszek oraz pąków róż dała niesamowity napar o pachnącym aromacie i intensywnym smaku cynamonu z jabłkiem - niczym domowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi się idealnie, ale także do porannych, słodkich śniadań będzie pasować w sam raz! Poniżej(...)jajko 50 ml mleka (krowie lub roślinne) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1/3 łyżeczki stewi w pudrze 1 łyżka ziaren kakao dodatki: jogurt naturalny, kiwi, domowy dżem truskawkowy Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz dodatków!) wymieszaj razem. Placuszki smaż na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Smażą się dość szybko. Wystarczy po 1 minucie
Zdrowie na języku :PJak możecie zauważyć mam ostatnio fazę na muffinki ;) To dlatego że opcji jest mnóstwo a wykonanie szybkie. Tym razem z kawałkami czekolady - kokosowej, chyba mojej ulubionej
W kuchni bez szafekWiele razy piekłam chleby i różnego rodzaju bułki na drożdżach. Myśle, ze całkiem nieźle mi to wychodzi, więc nadszedł już czas na kolejny krok w mojej domowej piekarni, czyli pieczywo na zakwasie. Na pierwszy raz wybrałam najprostszy chleb z mąki pszennej bez dodatków. Zakwas, którego użyłam do tego przepisu jest z pełnoziarnistej mąki żytniej i ma zaledwie(...)gładkie lekko klejące ciasto, które przełożyć do keksówki. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż po same brzegi formy (u mnie trwało to 6 godzin). Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyrośnięty chleb skropić wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie
wyzwania kuchenneprzepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony whatsforlunchhoney.net, wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni. Będziemy potrzebować również teflonowej bądź silikonowej maty do pieczenia (ewentualnie papier). Na macie należy narysować równej wielkości okręgi o średnicy wynoszącej około 4 cm. Można również zakupić specjalną matę do pieczenia makaroników z już zaznaczonymi(...)masy umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym z okrągłą tylką i rozprowadzamy równomiernie po każdym okręgu. Następnie matę należy odłożyć na około godzinę, aż z wierzchu zrobi się skorupka. Ciasta powinno nam wystarczyć na dwa razy, dlatego część, którą odstawiamy, przykrywamy folią spożywczą, aby nie wyschła. Po odczekaniu, wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po wystudzeniu
Food SquarePyszne, wilgotne ciasto z ciecierzycy bez dodatku cukru i tłuszczu. Można przygotować je w wersji bezglutenowej dodając np. mąkę gryczaną. Można zrezygnować z bakalii i podać z ubitą śmietanką 30% lub kokosową. Smaczne w każdej wersji :) Składniki na małą prostokątną/kwadratową blaszkę: 280 g suchej ciecierzycy 5 pełnych łyżek gorzkiego kakao 8 pełnych łyżek ksylitolu 4 łyżki dowolnej(...)Spróbuj masę, ewentualnie dosłodź wg. uznania. Dodaj drobno posiekane bakalie. Bakalie można oprószyć mąką wtedy nie powinny opaść na dno. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez ok 50 min ( po upływie 30 min zmniejsz temperaturę na 160 stopni). Po upieczeniu zostaw na kilka minut
Ze smakiem i z pasjąpieczenia i zagniatamy ciasto.Formujemy wałek, który dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy, wycinamy krążek takiej wielkości, jaki ma być tort. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem na ok. 5-7 minut ( do zrumienienia). W taki sam sposób pieczemy(...)ostatniego placka, na który wykładamy tylko krem, bez podkładu z dżemu. Całość obsmarowujemy kremem.Wyrównujemy.Obsypujemy kruszonką.Dekorujemy według uznania.Można użyć suszonych moreli, żurawiny, rodzynek,itp. Wstawiamy do lodówki i zapominamy o jego istnieniu na co najmniej 24 godziny, ale...po tym czasie...ciasto zmięknie...zmieszają się smaki...a potem nie można
Maminek kulinarnywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Niedawno miałam okazję uczestniczyć w warsztatach, którego tematem przewodnim było pieczenie idealnego tortu. Odbyły się one w Studiu Kulinarnym Atuty , a prowadził je sam Walentyn Pankiewicz , znany jako "Twardy Szparag" (finalista "Polskiego Turnieju Wypieków", uczestnik I edycji "MasterChefa", absolwent Akademii Kurta Schellera). Relację zdam w osobnym poście (było suuuper), tak samo jak zdradzę Wam kilka(...)będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość. (Może to potrwać nawet kilkanaście minut.) Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach. (Biszkopt powinien mieć złoty kolor.) Po ostudzeniu przekroić na 3 części. (Biszkopt
Di gotujecebuli, zamieszać i zdjąć z ognia. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, po czym posiekać je i dodać do dyni. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeśli ktoś lubi można także dodać trochę kminku). Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki i na każdym kłaść farsz. Brzegi ciasta zlepić. Pierogi gotować w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Można(...)pierwsze ciasto? Nie pamiętam dokładnie ile wtedy miałam lat, ale na pewno było to w gimnazjum. I pamiętam, że podeszłam do tej sprawy bardzo ambitnie, ponieważ na swoje pierwsze cukiernicze rewolucje wybrałam tort czekoladowo - pomarańczowy :) Miał to być prezent dla dziadków z okazji Dnia Babci I Dziadka. Przygotowywałam go pod okiem taty, który udzielał mi w trakcie pieczenia technicznych
My simple kitchenProsta i przepyszna Szarlotka: Szukasz ciasta na spotkanie w szerszym gronie? Szarlotka z tego przepisu to najlepsze co może cię
kuron.com.plbezą. Jest wysokie i bardzo smaczne, a duża ilość brzoskwiń dodaje mu jeszcze smaczku :-) Mam nadzieję, że lubicie i skorzystacie z przepisu, bo warto :-) Sam sernik najlepszy jest na drugi, a nawet trzeci dzień :-) Miłego piątku :-))) Blaszka: 24 x 34 cm Składniki ciasto: 250 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia
kruche babeczkiDziś będę namawiać Was do zrobienia rolady. Wiem, że niekiedy mamy opory przed wykonaniem takiej słodkości, ale ten przepis jest tak prosty, że każdy bez
Tylko pysznie