bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:695/1508)

Prosty sernik z borówkami 225

wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu rozsypać borówki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać lekko płynny) . Sernik wyciągnąć z pieca i zostawić do ostudzenia (sernik lekko opadnie) . Wyjąć(...)którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku mojego piekarnika, ustawienie na pokrętle np. 180°C dawało mi temperaturę 190-195°C! Dlatego jeśli macie możliwość to sprawdźcie, jaka temperatura panuje u Was piecu i czy przypadkiem Wasze piekarniki nie pieką zbyt mocno. Ja w przypadku pieczenia tego sernika z borówkami ustawiam pokrętło swojego piekarnika

Moja Delicja
Miodownik, placek czeski, stefanka 226

cukier i zarabiamy ciasto, najpierw widelcem lub drewnianą łyżką, a następnie ręcznie. Ciasto dzielimy na 3 części, po czym każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 5mm i wielkość blachy (około 23 x 34cm). Blaszkę wykładamy pergaminem, przekładamy ciasto i pieczemy na złoty kolor około 7 minut w 180 ⁰ C. Blaty ciasta bardzo szybko się pieką, dlatego trzeba pilnować(...)się nie spaliły. Ja zrobiłam tak, że pierw wszystkie części ciasta rozwałkowałam i wycięłam, położyłam na osobne kawałki pergaminu, a później piekłam jeden pod drugim. Upieczone blaty ciasta pozostawiamy do ostygnięcia. By nie bawić się zbytnio w sztukowanie ciasta, ścinki pokroiłam nożem w kwadraty i osobno upiekłam – dobre były z nich ciasteczka :) Miękkie masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodając stopniowo

Smakowy Raj
Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym 176

bez obierania i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 st.C (termoobieg) przez godzinę. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, czosnek obieramy z łupinek. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron:  Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 835

przez 60 minut w lodówce- spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz- schłodzonym ciastem wylepić dno oraz boki tortownicy do połowy jej wysokości - tortownicę z ciastem ponownie krótko schłodzić- ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 20 minut - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić MASA SEROWA- składniki na masę(...)spód z ciasta kruchego, wyrównać i wstawić do piekarnika- piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz nie może być płynny)- sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach- ostudzony sernik schłodzić w lodówceMUS POMARAŃCZOWY- pomarańcze umyć, obrać ze skórki, wyciąć ze środka cały miąższ (bez błonek), wraz

Smakołyki Bereniki
Marchewkowe ciasteczka 208

wszystkiego bez mleka - słowem ideał. Takowe ciasto na pewno wkrótce zrobię, tymczasem jednak ze względu na to iż zalegam chora w domu i nie mam jak iść do sklepu, zadowolić musiałam się ciasteczkami, bo wszystkie składniki były pod ręką :)Składniki:- 2,5 szklanki mąki- 2 duże drobno starte marchewki- kostka masła / margaryny- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- powidła

Kulinarne zapędy Kokosa
Biszkopt z jabłkami i pianką 153

kakao.Gotowe ciasto przełożyć do foremki w dowolny sposób- u mnie było wykładane na przemian białe i kakaowe , a następnie wykałaczką zrobiłam jeszcze dodatkowo takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Wystudzić i przekroić na połowę. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Podsmażyć , dodać masło i galaretkę [ suchą -bez rozrabiania

Moje domowe kucharzenie
Dymek z pianą i truskawkami 161

bezy... Ciasto bardzo podobne do pleśniaka, jaki robi moja mama, jednak pierwszy raz robiłam je z truskawkami i muszę Wam powiedzieć, że idealnie tu pasują. Inspirowałam się przepisem Majany :) Ja tego typu ciasta uwielbiam jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem... Ciasto:3 szkl. mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 375g masła lub margaryny, 6 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z miłości do słodkości
Rolada bezowa z malinami 215

ciasto wygląda tak: Składniki: 4 białka 125 g cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do oprószenia ściereczki Nadzienie: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 120 g malin mrożonych lub świeżych Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem (lub 170 bez), blachę o wymiarach 30×20 wykładamy papierem do  pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka makowe 265

ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło - foremkami wykrawać ciasteczka i układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- piec przez około 10 minut w temperaturze 180-190 stopni- po wystudzeniu dekorować Z podanej ilości składników wychodzi około 35 ciastek. Ciasteczka makowe można pozostawić bez

Smakołyki Bereniki
Bezowe serduszko Pavlova z jagodami i grillowaną pomarańczą 107

pieczenia. Odrysować serce wielkości: 18-20 cm i wykładać masę szpatułką, podnosząc brzegi ku górze. Lub 2 małe około 13-14 cm. My wybraliśmy opcje 2 małych serduszek. Jeśli zrobimy serce o dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli serce będzie mniejsze będzie wyższe i będzie się lepiej prezentować. Wszystko jednak zależy od Waszej wizji :) Piec: 30 minut(...)stopi i piec jeszcze 2 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, nie otwierając go pozwolić bezie wystygnąć (należy uważać na temperaturę ponieważ każdy piekarnik jest inny a beza jest bardzo delikatna i bardzo łatwo ją przypalić, jeśli przez pierwsze 30 minut zauważysz ze beza brązowieje, natychmiast obniż temperaturę. Beza ma wyjść jasno różowa nie brązowa. Brązowienie to oznaka że beza się przypaliła

KreatywnePiny
Przepis #22 Torcik kokosowy na biszkopcie z mąki kokosowej 158

Witajcie, Przed nami weekned. Już tradycyjnie przychodzę do Was z pomysłem na ciasto. Dzisiaj jest to torcik kokosowy ( uwielbiam wszystko co kokosowe), który stał się moim urodzinowym przysmakiem. Wygląda tradycyjnie ale czytając przepis przekonacie się, że wcale taki nie jest. Biszkopt jest na bazie mąki kokosowej a masa to połączenie płatków ryżowych oraz wiórek kokosowych. Uwierzcie mi, że smakuje(...)delikatnie połączyłam całość miksując na najmniejszych obrotach. Masę wyłożyłam do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piekłam przez około 25 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiłam do wystudzenia. Masa - 150 gram płatków ryżowych - 200 gram wiórek kokosowych - 2 szklanki mleka bez laktozy lub wody - 3 łyżki miodu Wykonanie W garnku zagotowujemy wodę/mleko. Do gotującej

Health-Fit-Life
Bezglutenowe babeczki z maślanką i wiórkami czekoladowymi 235

posiekane suszone daktyle - nadają dodatkową słodycz i wilgoć babeczkom. Ciasto nakładać do foremek na babeczki do wysokości 3/4 - urosną wysoko więc nie należy nakładać za dużo. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po wystudzeniu można je jeszcze potraktować jakąś polewą chociaż dla mnie są najlepsze bez żadnych dodatkowych upiększeń. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Sernik dyniowy z polewa kajmakowa 230

mascarpone 300 g puree z dyni opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżeczka skórki startej z cytryny Polewa: puszka gotowego kajmaku 3 łyżki mleka albo kremówki   Sposób przygotowania: Spod: Herbatniki pokruszyć walkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Masa: Zółtka(...)proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywna piane i połączyć z masą serowo-dyniową. Wylewamy masę na schłodzony spod czekoladowy. Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo będzie się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. Po upieczeniu polewamy kajmakiem. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Murzynek bez jajek i masła 335

keksówki o dł. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok. 45 minut (w keksówce ok. 55 minut), a najlepiej do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto stygnie, kremówkę podgrzewamy, aż będzie się prawie gotować. Czekoladę drobno siekamy, wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą kremówką (można też(...)ciasto. Ozdabiamy owocami lub orzechami. Zobacz także: Szarlotka sypana - najprostsza szarlotka na świecie Czasami chcielibyśmy zjeść ciasto, ale nie mamy sił czy chęc... Serowe pączki w romantycznej wersji Uwielbiam serowe oponki (pączki z białego sera), mogłabym je... Pleśniak z dżemem i orzechami Naszła mnie ochota na domowe, kruche ciasto. W szafce - słoi... Szybkie ciasto z morelami i kokosem Ciasta jogurtowe

Poezja smaku
DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM (BEZ JAJEK) 225

orzechy i kilka kropli aromatu migdałowego.  A przepis na ciasto wykorzystałam z bloga  Moje Wypieki .  Zaciekawił mnie fakt, że w cieście drożdżowym ... nie ma ani jednego jajka! Dotychczas nie wyobrażałam sobie puszystego ciasta bez jajek.  Okazało się, że jednak nie są one w tym przepisie niezbędne, bo drożdżówki wyszły pyszne: puszyste, mięciutkie, z dużą ilością(...)wyrośniętym rozczynem, dodać resztę składników i wyrobić mikserem, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na powierzchnię oprószoną mąką, ponownie krótko wyrabiamy. Jeśli będzie się kleiło, podsypujemy trochę

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania