bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:613/1508)

Rolada z białą kiełbasą i konfiturą z czerwonej cebuli 172

Piekarnik rozgrzewamy do 200*C bez termoobiegu. W małej miseczce roztrzepujemy jajko. Schłodzone ciasto rozwijamy, smarujemy warstwą konfitury z cebuli, zawijamy rogi ciasta i układamy pierwszą kiełbaskę. Ciasto zawijamy, tak by kiełbasa była przykryta, kładziemy drugą kiełbasę i znów zawijamy, tak samo postępujemy z trzecią kiełbaską.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie przekładamy roladę i smarujemy

Gotowanie i blogowanie
MARCHEWKOWE MUFFINKI 153

babeczki, zrobiłam i oniemiałam z zachwytu. Ciasto z nutką przyprawy korzennej, wyszło genialnie, mięciutkie i puszyste. Najważniejszą sprawą jest jeszcze jego bardzo proste wykonanie, bez konieczności włączania miksera. Polecam :)  SKŁADNIKI: 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki niepełna szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka

Pani na deser
Pasztet drobiowy z grzybami 170

stopniach - ostatnie 10-15 minut bez folii.    (*) Piekłam w keksówce i w foremce aluminiowej Stella (długość - 31 cm, szerokość - 10 cm, wysokość - 5,5 cm). Dużym plusem foremki Stella jest to, że nie musimy używać tłuszczu, jest wysłana papierem do pieczenia. Ładnie formuje każdy wypiek i równomiernie rozprowadza ciepło. Wszelkie ciasta, czy pasztety idealnie odchodzą

Di gotuje
placuszki na śniadanie 120

miski przesypujemy mąkę i proszek do pieczenia w środku robimy otwór i wbijamy do niego jajo wlewamy połowę mleka i dokładnie mieszamy  stopniowo dolewamy resztę mleka aż wszystkie składniki się połączą - ciasto powinno przypominać konsystencję gęstej śmietany placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub masła (można również bez tłuszczu) - ok 2 łyżek ciasta na placuszek

Gotowanie z pasją
Pieczone buraki - dodatek do koktajli, obiadu, sałatek jak i ciast 191

około 70-90 minut (im większe buraki, tym dłuższy czas pieczenia). Buraki przygotowane w poniższy sposób idealnie się obiera :) Ponadto pieczone buraki to baza idealna do koktajli, ciast, surówek jak i sałatek.  Składniki: buraki o podobnej wielkości naczynie żaroodporne Buraki umyć, odciąć końcówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem w 180 ºC  przez około(...)minut (wszystko zależy od wielkości buraków). Najlepiej w upieczonego buraka wbić widelec - jeżeli bez problemów można wbić widelec, to buraki są idealnie upieczone. Gotowe buraki ostudzić i obrać ze skórki. Do tych przepisów możecie wykorzystać pieczone buraki: 1. Sałatka z mieszanką sałat, pieczony burakami, czerwoną cebulką i gotowanymi jajkami. Całość posypana ziarnami słonecznika i polana sosem winegret wraz

Ugotować
Bananowy tofurnik bez cukru 225

uwielbiamy a takiego sernika - tofurnika nigdy nie piekłam. Szkoda bo jest to mega ciasto i polecam każdemu. Kremowy środek i strzelające pod zębem pestki granatu,zachęcam do zrobienia. Tofu to taki ser sojowy uzyskiwany podczas fermentacji mleka sojowego, idealnie nadaje się na sernik - tofurnik. Idealny na świąteczny stół. Bananowy tofurnik bez cukru. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasteczka śmietanowe 165

proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego (bez cukru) łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 120 g cukru cukier z wanilią (łyżka) 1 jajko 1/8 l śmietany 18% Jajko rozkłócić, wymieszać ze śmietaną. Masło posiekać z mąką, proszkiem i proszkiem budyniowym. Dodać jajko ze śmietaną, cukier, cukier z wanilią. Zagnieść ciasto. Podzielić na części, wałkować na stolnicy podsypanej mąką

Słodkie inspiracje
nietłuste pączki z piekarnika 140

lepienia :) Odrywamy po małym kawałku ciasta, "kulkujemy", rozpłaszczamy...nakładamy dżem :) i zalepiamy. Gotowe pączki układamy na blaszkę, w foremkach do babeczek, żeby jeszcze trochę "podrosły"... ...smarujemy rozbitym jajkiem... ...i wstawiamy do pieczenia na 20 min w temperaturze 185 st. C ... Jak widać na zdjęciu wszystkie pączki ładnie się upiekły, bez smalcu czy oleju :) Teraz wystarczy ostudzić i polukrować

chleba naszego
czekoladowe ciasto z pepsi 228

być też coca-cola); dzięki temu ciasto jest wyjątkowo wilgotne i aromatyczne. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą, ale moim zdaniem nie jest to potrzebne - i bez tego jest pyszne! Polecam:) składniki: "suche": 250 g mąki pszennej 3 duże łyżki kakao 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody "mokre": 200 g stopionego

6niebo
CHAŁA PURIMOWA 143

wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie lekko zagniećcie ciasto jeszcze raz. Podzielcie na trzy części, z każdej z nich uformujcie wałek. Z trzech wałków splećcie warkocz dobrze sklejając początek i koniec. Ułóżcie na blasze, nakryjcie i odstawcie jeszcze na pół godziny. Nagrzejcie piekarnik bez termoobiegu do 180 st. Chałkę posmarujcie roztopionym masłem. Pieczcie około 30-40 minut. Studźcie na kratce

OliveandThyme
Ciasto kakaowo korzenne z gruszką 200

przygotowaniu a nawet zrobimy go bez pomocy miksera. W oryginale gruszki powinny pozostać na powierzchni ale moje zanurkowały w cieście. Oryginalny przepis znajdziecie  klikając tu ;) . Składniki: 250 g mąki pszennej 170 g cukru trzcinowego 2 jajka 130 ml kwaśniej śmietany 18 % 130 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 cm kawałek świeżego startego

Życie zaczyna się w kuchni
Snikers 271

Równomiernie rozkładamy na jednej części ciasta. Obie pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Studzimy. 4. Z podanej porcji mleka odlewamy szklankę. Dodajemy do niej żółtka oraz obie mąki. Mieszamy. 5. Pozostałe mleko gotujemy z cukrami i masłem. Do wrzącego wlewamy mieszankę. 6. Tak powstały, gorący budyń wylewamy na ciasto bez dodatków. Przykrywamy drugą częścią, orzechami do góry

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Bezglutenowe ciasto z czarnymi malinami 199

Dzisiaj kolejna bezglutenowa propozycja na ciasto z letnimi owocami. To bezglutenowy biszkopt z czarnymi malinami z naszego ogródka. Miejmy nadzieję, że w przyszłym

Kuchenne Wariacje
Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem 208

prostokątny placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy konfiturą  zostawiając około 1 cm brzeg bez konfitur.  Zwijamy w rulon i kroimy w plastry, układamy na blaszce z niewielkimi odstępami i odstawiamy do wyrośnięcia aż jagodzianki się ze sobą połącza i wyrosną. Jagodzianki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut do zarumienienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik na zimno, ku chwale truskawkom! 161

bardzo umiem piec ciasta, ale słodkości lubię, owszem. Uczę się, próbuję, ale jednak pieczenie wymaga często dużej precyzji, której niestety zwykle mi brakuje. Nie mówię, że nic nie wychodzi. Niby wychodzi, ale żeby rezultaty były jakieś spektakularne, to nie powiedziałabym. Niedawno postanowiłam spróbować przygotować sernik... na zimno, bez pieczenia, czyli przepis idealny dla mnie. Przewertowałam dużą ilość

Pichceniomania
Pizza z patelni 2361

pokroić i podsmażyć pieczarki i kiełbasę.Gotowe ciasto rozłożyć palcami na lekko wysmarowanej olejem patelni, piec kilka minut.Przewrócić na drugą stronę, posmarować ajvarem lub koncentratem .Ułożyć dodatki i posypać przyprawami, posypać żółtym serem.Patelnię przykryć pokrywką i piec na małym ogniu (ale dużym palniku) przez 20-25 minut, a następnie bez przykrycia przez 5 minut

Moje domowe kucharzenie
Karmelowiec bez pieczenia 178

Wiadomo nie od dziś, że karmel, kajmak i inne tego typu wytwory moja rodzina kocha i wypieki z nimi znikają w mgnieniu oka. Robiąc ciasta na

Cakes By Kejt
Słonecznikowe ciasteczka z 3 składników 213

herbaty, wybieram takie przepisy, które wymagają jedynie wyłożenia ciasta łyżką lub uformowania ręcznego. Te ciasteczka są dla mnie zupełną nowością, bo nigdy nie piekłam takich na bazie zmielonego słonecznika. Są naprawdę mocno słonecznikowe (chociaż po degustacji usłyszałam: "a to z sezamem?" :D) i dość dobrze się je formuje. Kolejny przepis bezglutenowy, bez cukru. Myślę, że następnym razem zrobię eksperyment(...)cukrem oraz jajkiem i żółtkiem. Łyżką nabierać masę, następnie formować w kulkę wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczyć (grubość około 1,5 cm) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12-15 minut. źródło przepisu

FitKot
Styropian - czyli sernik bez sera. 175

nazywamy to taki sernik bez sera na jogurtach, jest lekki i mniej kaloryczny niż tradycyjny sernik z dodatkiem jagód lub dowolnych owoców smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Składniki na masę jogurtową

Sama słodycz i szczypta chili
KANAPKA NA WŁASNORĘCZNIE PIECZONYM CHLEBIE PSZENNYM Z SIEMIENIEM LNIANYM. 199

wysmarować olejem i obsypać ziarnami , włożyć ciasto ,przykryć znów na 20 minut.Ciasto powinno dobrze wyrosnąć.Włączyć piekarnik 200 stopni.Ciasto szybko wypełni formę i dlatego musi być bardzo gorący piekarnik.Włożyć blaszkę do piekarnika włączonego góra - dół i piec 1 godzinę.Chleb dobrze wyjąć z formy i dopiec go już bez blaszki.Chleb jest gotowy ,gdy postumamy palcem o spód chleba

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Babka piaskowa cytrynowa 315

mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko połączyć miksując. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą. Można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach. Wykładamy ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem  i wysypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu na 45 minut, aż upiecze

Kulinarne Inspiracje
Tarta z karmelizowaną cebulą, burakiem i kozim serem na cieście francuskim 177

pokrój w cienkie półplasterki. Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu) i dodaj cebulę, posól i smaż około 10 minut aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj ocet balsamiczny i brązowy cukier, smaż jeszcze około 4 minut, odstaw do przestygnięcia. Ciasto francuskie rozwiń i rozłóż na blaszce (na papierze do pieczenia). Boki zawiń do środka i przyciśnij widelcem. Ciasto

Moja pasja smaku
Mazurek pełen bakalii 194

sobie świąt Wielkanocnych bez mazurka. Mazurki przygotowujemy z różnych ciast  biszkoptowe, marcepanowe, kruche. Ja przygotowałam z ciasta kruchego z ananasem i bakaliami, polany lukrem ze śmietany. Wierzch mazurków, można też pokryć różnymi masami np. orzechową czy kajmakową i udekorować je bakaliami lub owocami. Kto jeszcze nigdy nie piekł mazurka, niech spróbuje, bardzo pyszne ciasto(...)Mazurek pełen bakalii Składniki: Ciasto mąka krupczatka - 500 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier - 1/2 szkl margaryna - 250 g żółtka jaj - 4 szt śmietana - 1 łyżka ( dodać tyle śmietany aby połączyły się składniki ) Dodatkowo : 1,5 szkl bakalii ananasy - 1 puszka wiórki kokosowe - 2 łyżki Lukier : śmietana - 1 szkl cukier - 1 szkl spirytus - 1 łyżka Dekoracja : migdały śliwki

Kuchnia Danusi
kruche ciasteczka maślane z marmoladą 351

miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do mocnego rękawa cukierniczego z dużą tylką np. Wilton 1M lub przy pomocy maszynki do ciastek i wyciskamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, okrągłe kształty. Na środek każdego ciastka nakładamy kleks marmolady (ja dodałam po upieczeniu, ale warto dodać przed pieczeniem, marmolada wtedy bez problemu trzyma się na ciasteczkach). Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Jak się nie przejeść w Święta? 179

będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać z jogurtem, a smażonego karpia zamienić na wersję w galarecie. Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez ciasta, ale tu również można trochę „pokombinować”. Dodanie

Szybko Tanio Smacznie
Ciastka maślane i kruche jak marzenie! 141

wrzućcie składniki do miski i zagniećcie ciasto bez siekania. Kiedy wszystko się połączy, dzielimy ciasto na dwie kule, owijamy folią lub sreberkiem i wkładamy na 30min do zamrażarki. W między czasie włączamy piekarnik na 180'C, aby zdążył się nagrzać. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem

Spektrum Smaku
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 379

czysty mak mielony bez żadnych dodatków, przygotowanie tego jakże czasochłonnego kiedyś ciasta, stało się czystą przyjemnością. Dziś wersja szybkiego, pysznego makowca japońskiego z orzechami, migdałami i pyszną kruszonką, tym razem w wersji bezglutenowej. Oczywiście jak zawsze u mnie kaszę mannę zastępuje pyszna i zdrowa kasza jaglana. Piekłam w ciemnej formie o śr.26cm. Składniki kruchego ciasta: - 300g mąk bezglutenowych(...)ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść (przy pomocy haka) kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Do lodówki wstawić także tortownicę

Smaczne Zdrowe
Kora brzozy 439

Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Następnie orzechy, rodzynki, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę o wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Ja upiekłam jeden placek a po ostudzeniu przekroiłam(...)pół. Masa budyniowa: 1 puszka brzoskwiń (850 g) 250 g masła lub margaryny 5 żółtek 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 0,5 litra soku brzoskwiniowego ( zalewa + dopełnić wodą) Dodatkowo: 20 szt delicji brzoskwiniowych 2 op. galaretki pomarańczowej ( dałam cytrynową) rozpuścić w 3 szkl wody kawa do nasączenia delicji Wykonanie: Budynie, mąkę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pizza z sosem pomidorowym, pomidorami i mozzarellą 149

rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i go równomiernie rozprowadzamy. Następnie rozkładamy ser mozzarella. Na koniec kładziemy plasterki pomidorów i cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy 12 minut w 240 stopniach. Grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika pizzę podajemy

Smak mojego domu
Ciasto Fale Dunaju 151

równie pyszne jest z innymi owocami, nawet bez masy. Jest doskonałe na specjalne okazje, ale może być też świetnym dodatkiem do herbaty. Na pewno posmakuje tym, którzy jeszcze go nie znają. Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki wody lub mleka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Seromakowiec 286

tych z makiem również dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na moim zdaniem najlepszy przepis na seromakowiec lub jak ktoś woli sernik z makiem ;)   Spód: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 margaryny 2 żółtka 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy na co najmniej

Cynamonowe szczęście
Kruche Anioły z mąki razowej 141

mąki razowej.  Najpierw były bez sukienek. Czekały w kolejce. Każdy dostał swoją:) 500 gram mąki razowej 150 gram zimnego masła 4 żółtka 3,4 szklanki cukru pudru 1 łyżka śmietany Zagniatamy ciasto z podanych składników. Schładzamy w lodówce ok 30 minut. Ciasto wałkujemy na 3 mm  i wycinamy ciasta. Pieczemy w 180 stopniach ok 10-13 minut

AZgotuj!
Kubusiowe ciasto 197

Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.  masa budyniowa Z soku odlewamy 0,5 szklanki mieszamy w niej budynie. Resztę soku zagotowujemy(...)razem z cukrem oraz masłem. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie, stale mieszając gotujemy jak tradycyjny budyń. Powinien być gładki oraz bez grudek. Masę budyniową wylewamy na biszkopt, układamy delicje, odstawiamy do wystygnięcia.  masa śmietanowa   Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dolewamy przestudzoną galaretkę nie przerywając mieszania chwilę

kgwjanczewo
Białe ciastka z limonką 122

Pochłonięta bez reszty robieniem przetworów znalazłam jednak odrobinę czasu, żeby podtrzymać rodzinną tradycję i upiekłam ciasto na niedzielę. Skorzystałam z gotowego przepisu Dr Oetkera zamieszczonego w książce "Czekoladowe ciasta". Nie wymagało zbyt wielkiego nakładu pracy, a efekt był bardzo zadowalający. Zmniejszyłam tylko ilość proszku do pieczenia bo wg mnie u Dr Oetkera jest go zawsze dużo

Wiem co jem
bajaderki, ciasteczka z ciasta 196

pomieszane różne rodzaje ciast, ważne, żeby były bez kremu/galaretki/świeżych owoców , mogą być za to z bakaliami ~1/2 szklanki mleka ~1/2 szklanki cukru (nie dodawałam cukru i, nie polecam go dodawać) ~1/2 szklanki orzechów/suszonych owoców (jeśli nie ma takowych w cieście) ~słoik dżemu, ok. 300-350g (użyłam domowych pieczonych powideł śliwkowych ) ~120g masła ~4 łyżki kremu czekoladowego

chili & sugar
Bułki z rozmarynem 211

miejsce na około godzinę.  Wyrośnięte ciasto należy podzielić na 12 części. Uformować kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.  W tym czasie należy rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Piec bułki przez około 25-30 minut

Garniec Magalie
Pizza na ryżowym spodzie - pyszna, bezglutenowa 182

formy (bez dziurek) o średnicy ok 30 cm, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-20 minut). W czasie gdy ciasto wyrasta szykujemy warzywa na wierzch pizzy. U mnie były pieczarki, cebula, cukinia i na wierzch rukola. Warzywa (oprócz rukoli) podsmażyłam bo pizza piecze się krótko a poza tym soki które puszczają mogłyby za bardzo rozmiękczyć ciasto. Piekarnik(...)samym ciastem. Nie wiem jak będzie u Was, ale moje ciasto było nadal lekko płynne i dlatego bałam się, że nic z niego nie będzie, ale nie martwcie się :) Ciasto pieczemy tak by się wierzch zapiekł ok 10 minut. Wyjmujemy je, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem układamy warzywa i zapiekamy kolejne 15 minut, można przed końcem pieczenia położyć wegański

Co na wege obiad?
Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa 197

połowy jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką), aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około 1,5 h). Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C (grzałka góra-dół), (jeśli ciasto wyrastało w piekarniku należy je wyjąć :). Wyrośniętą babkę drożdżową wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 (piekłam dokładnie 38 minut). Wyjąć

Moja Delicja
Koniczynka 148

plasterek wędliny, posypać pieczarkami ,nakryć drugim krążkiem ciasta , lekko docisnąć.I tak samo z serem żółtym- u mnie ser bez pieczarek... . Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) . Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając. Gotowe koniczynki posmarować jajkiem, posypać sezamem lub makiem. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym

w mojej kuchni
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 160

wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę  wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążone foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C , na 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiekać tarty przez kolejne 10 minut już bez obciążenia.Wypełnić tarty

Stare Gary
Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną 178

                           Od jakiegoś czasu mój piekarnik płata mi figle. A to babeczki wychodzą jakieś przekrzywione a to biszkopt na roladę ma lekkiego zakalca a czasami coś przypiecze

Ewa w kuchni
Chleb orkiszowy 164

płatki owsiane i przelać/ przełożyć do niego ciasto. Zamknąć pokrywkę i piec około pół godziny a następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać jeszcze 15-20 minut. Po wyjęciu sprawdzić, czy jak pukamy w spód chleba, to wydaje on głuchy odgłos?. Jeśli nie, to wstawić chleb – już bez garnka- do piekarnika i jeszcze dopiec

UgotujmyTo.pl
Sernik z owocami 189

żna go zrobić z owocami lub bez owoców.Można wykorzystać owoce sezonowe lub owoce z puszki, np. brzoskwinie.My dodaliśmy jabłka i banany oraz dżemik z pigwy.Potrzebne produkty:       na kruche ciasto:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowyWszystkie produkty łączymy ze sobą

Maminek kulinarny
Ciasto z malinami (bezglutenowe i bez cukru) 153

Wilgotne ciasto marchewkowe z malinami. Z delikatną nutą cytrusów i cynamonu. Bezglutenowe i bez cukru :) Same zalety! Jest bardzo proste w przygotowaniu więc jeśli lubicie bezglutenowe dania lub lubicie poeksperymentować z wypiekami to polecam :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały

Mienta blog
Breakfast with You #1 Made in USA 200

szklanki mąki 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25 szklanki cukru 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (oryginalnie jest maślanka) 1 jajko 0,25 szklanki oliwy szczypta soli Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiałam na 15 min. do wyrośnięcia. Wyrobiłam ciasto, miało konsystencję gęstej śmietany. Następnie na rozgrzaną, suchą (tzn. bez oliwy, bo ta już jest w cieście

bastalena
Pancakes maślankowo-jogurtowe 144

Placuszki o waniliowym smaku , Dzięki dodaniu maślanki i jogurtu są delikatne  Dzieci się nimi zajadają ale i dorośli z przyjemnością skuszą się na tę 

Malinowa Kawiarenka
Piegusek na białkach 233

posypać cukrem pudrem lub zrobić dowolną polewę. U mnie była bez dodatków, bo bardzo lubię te przypieczone brzegi. Babki na białkach mają ten plus, że dość długo utrzymują świeżość :) Składniki: 3 szklanki mąki (niepełne) 8 białek 1 ½ szklanki cukru 250g masła 82% ¾ szklanki mleka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego 2/3 szklanki maku (całego(...)około 5 minutach, wlewamy powoli cienkim strumieniem letnią, prawie zimną mieszankę masła z mlekiem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy mak, jeszcze chwilę miksujemy, po czym przelewamy ciasto do dobrze wysmarowanych tłuszczem i ewentualnie wysypanych bułką tartą, dwóch  podłużnych form na babki (średniej wielkości około 11 x 25cm). Babki makowe pieczemy

Smakowy Raj
Rolada szpinakowa z łososiem 337

przyprawami smażymy na patelni (bez tłuszczu), następnie odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy żółtka z 4 jaj, łyżkę mąki i łyżeczkę masła, wszystko mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Następnie powstałą masę wylewamy na blachę z wyposażenia piekarnika, na której wcześniej rozłożyliśmy papier do pieczenia. Całość pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym(...)Nadzienie: serek śmietankowy, ok 0,5 kg 4 łyżeczki chrzanu łosoś wędzony w plastrach, opakowanie ok 300 g Serek i chrzan mieszamy na jednolitą masę, nakładamy równomiernie na wystygnięte ciasto szpinakowe, Następnie układamy plastry łososia tak, by nie pozostawić wolnych przestrzeni i zawijamy całość w roladę, możemy sobie pomóc ścierką lub pergaminem. Gotową roladę owijamy papierem, a następnie folią spożywczą

Taste Of My Day
SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU 969

cytryny Całość dusimy przez 10 minut bez pokrywki! Do rondelka dodajemy połowę jabłek nieduszonych, mieszamy razem. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i dzielimy na dwie części, jedna będzie stanowiła 60% całości druga 40%. Czyli jedna mniejsza, druga większa ;-) Tą większą ilością ciasta wylepiamy tortownicę, brzegi i dno.  Wykładamy wymieszane jabłka. Drugą część ciasta wałkujemy na blat i wycinamy(...)pasków.  Paski jak na zdjęciu poniżej układamy pionowo jeden obok drugiego. Paski poziome przekładamy na przemiennie, jak na zdjęciu poniżej. Resztą ciasta wylepiamy dookoła tortownicy. Tak powstaje szarlotka z kratką. Ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem.  Ciasto pieczemy od 1 godziny do 1 godziny i 10 minut, w zależności od wilgotności jabłek. Szarlotkę studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! Wypróbuj

SMYKWKUCHNI
Kakaowe babeczki dyniowe 244

łyżka fruktozy/ksylitolu lub innego słodzidła 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dżem bez cukru o dowolnym smaku (pół łyżeczki do każdej babeczki, u mnie smak czarna porzeczka) Do babeczek można dodać kawałki czekolady bądź orzechy, można też upiec je bez dżemu (chociaż ja polecam z dżemikiem ☺) Żółtka jaj można spróbować zastąpić większą ilością(...)termoobieg. I podczas gdy on się grzeje my zajmujemy się robieniem ciasta. Otręby lub płatki owsiane zmielić na mąkę (najlepiej w młynku do kawy albo innym urządzeniu, które zrobi nam z płatków drobnicę przypominającą mąkę). Naszą mączkę wrzucamy do miski razem z amarantusem, kakao, słodzidłem i proszkiem do pieczenia. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Do suchych składników dodajemy

Jak gotować i nie zwariować