bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:616/1508)

STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8685

kilka lat temu odkryłam mak mielony (bez dodatków) pieczenie makowców to czysta przyjemność. Z podanych ilości wychodzą 2 nieduże strucle. Na Święta zwykle piekę z podwójnej porcji, wówczas mam większe strucle. Na co dzień wolę te mniejsze. Składniki: Masa makowa: - 250g mielonego maku - 100g powideł (u mnie domowe bez dodatku cukru) - 100g mielonych migdałów i orzechów (mogą być(...)folii spożywczej) rozwałkowuję na blacie na cienki płat, wykładam połowę masy makowej i rozsmarowuję ją na cieście (po bokach pozostawiam margines bez masy). Przy pomocy folii lub papieru (na którym rozwałkowałam ciasto) zwijam ciasno struclę. Z zimnym ciastem rewelacyjnie się pracuje. Boki strucli podwijam pod spód. Struclę owijam arkuszem papieru (niezbyt ciasno) i odkładam na blachę

Smaczne Zdrowe
„BIAŁY” CHLEB LCHF (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu) 486

łyżeczka) cream of tartar (kamienia winnego, winianu potasu) 2 g (1/2 łyżeczki) sody oczyszczonej 2 g (1/2 łyżeczki) mąki konjac , gumy ksantanowej bądź guar 80 g izolatu białka (bez cukru) Sól w wersji wytrawnej lub wanilia i słodzik np erytrol w wersji na „słodko” Zmiksować serek, sól lub słodzik, rozpuszczone i przestudzone masło klarowane, śmietanę i jajka(...)białka. Dosypywać stopniowo suche składniki cały czas miksując do uzyskania gładkiej masy. Metalowe formy nasmarować tłuszczem. Używając silikonowych nie ma takiej potrzeby. Formę wypełnić ciastem, które będzie rosnąć więc należy nie napełniać całej wysokości. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 160-170℃ obserwując żeby nie przypiekł się za mocno. Według autorki chlebek można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Ola la LCHF
Wegański, bezglutenowy i bezcukrowy chlebek bananowy z borówkami 212

ciasto z piekarnika ponownie ląduje na kuchennym blacie. To się nazywa kulinarny recykling! Składniki na formę 9 x 20 cm (lub małą keksówkę o zbliżonych wymiarach): 100 g mąki owsianej (certyfikowanej dla wypieku bezglutenowego) /lub płatków owsianych zmielonych na mąkę 75 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki ryżowej 50 g mąki gryczanej 300 g bardzo dojrzałych bananów (waga bez(...)łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 lekko czubata łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów szczypta soli 150 g borówek Piekarnik nagrzać do 175°C, formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesypać składniki suche, tj. wszystkie mąki, sodę, proszek i sól – dobrze wymieszać przy pomocy trzepaczki, odstawić. Banany przełożyć

Even Better Food
FIT pizza na spodzie z cukinii 161

window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Cukinię i patisona (wydrążonego, bez nasion) zetrzeć na grubej tarce. Dodać sól i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć z soków (najlepiej przez ściereczkę). Dodać mąkę, otręby i roztrzepane jajka. Dodać starty ser cheddar, przeciśnięty czosnek, doprawić i wymieszać. Rozłożyć na papierze do pieczenia. Piec 20-25 minut w temp(...)można je delikatnie podsmażyć, dodajć bazylię, sól i oregano. Pizzę wyjąć z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem i dodać składniki. Zapiec ponownie około 7 minut. * ser dodany do ciasta można pominąć - jednak zdecydowanie lepiej smakuje z takim dodatkiem

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka owsiane z otrębami i książka Andrzeja Polana „Doradca Smaku 3” 260

gotowania.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .     Ciasteczka owsiane z otrębami bez mąki Składniki: 160g cukru trzcinowego 50g miękkiego masła 2 jajka 120g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej używamy płatków owsianych oznaczonych „bez glutenu,” można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością) 50g płatków migdałowych (lub migdałów w słupkach) 3-4 łyżki(...)aromatu waniliowego   1. Wszystkie składniki przekładamy do miski dokładnie mieszamy (możemy zagnieść rękoma), powstanie dosyć luźna „papka”. 2. Ciasto nakładamy małymi porcjami, możemy łyżeczką lub delikatnie formować kuleczki w rękach i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać. Uwaga: Proszę zachować między ciasteczkami duże odstępy, ponieważ podczas pieczenia robią się bardzo płaskie. 3. Ciasteczka piec

Mała Cukierenka
Marmoladnik 305

jaja 3/4 szklanki cukru 125 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru(po 40g) 3 łyżki masła 3 szklanki mleka 0,5 słoiczka kwaśnego dżemu 200 g ziaren słonecznika (u mnie mieszanka słonecznika z różnymi bakaliami) 100 g masła 4 łyżki(...)wlewamy mleko, dodajemy dżem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i krótko ucieramy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty. Jedną część smarujemy dżemem. Budynie roztrzepujemy

NA MOIM TALERZU
Pieczone pączki z batata 215

ekstraktu waniliowego szczypta soli 200 g purée z batatów (1 dużego batata piecz do miękkości ok 30 minut w 180 stopniach, następnie obierz ze skórki i zmiksuj blenderem) 110 g oleju kokosowego Polewa 1 tabliczka gorzkiej czekolady, minimum 70% kakao, najlepiej z niewielką ilością cukru (lub bez) 10 g oleju kokosowego Przygotowanie Przygotuj zaczyn - drożdże rozpuść w ciepłym(...)Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Stopniowo po 1 łyżce dodawaj do ciasta wystudzone puree z batata, cały czas je wyrabiając. Następnie dodawaj stopniowo olej, także wyrabiając ciasto, aż przestanie się kleić do miski i będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Formuj rękoma pączki (lub wykrawaj kółka szklanką) i przekładaj na blaszkę z papierem do pieczenia

Powiedz dietom nie
Szarlotka z żurawiną 190

Przeglądałam dzisiaj zdjęcia i dopatrzyłam się, że nie dodałam przepisu na pyszne ciacho z jabłkami i żurawiną. Szarlotka pyszna i prosta to przepis musi być, ciacho

Monia miesza i gotuje
Babka korzenna czekoladowa 165

korzenna czekoladowa. Tak się złożyło, że w moim domu lubimy korzenne ciasta nie tylko na święta. Ponieważ często piekę czekoladowe ciasta, więc lubię je doprawiać różnymi przyprawami w tym korzennymi. Korzenne przyprawy dodaję również do ciasta z dynią czy ciasta marchewkowego . Ciasto czekoladowe upieczone w formie z kominkiem, które również można upiec w tradycyjnej podłużnej blaszce. Babka korzenna czekoladowa Składniki(...)mnie z orzechami 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka śmietanki 2 łyżki posiekanych orzechów do posypania, u mnie pistacjowe Nastaw piekarnik na 170ºC na termoobieg (bez termoobiegu okofio 10 stopni więcej). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w pokojowej temperaturze. Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj po jednym jajku. Zmiksuj. Wlej śmietanę i wymieszaj łyżką z masą. W oddzielnej misce wymieszaj

codojedzenia
Ciasto czekoladowe z wiśniami i chilli 195

masła 120 ml oleju rzepakowego Wielkopolski 30 ml oleju rzepakowego Wielkopolski z chili 200 g kwaśnej śmietany 12% 350 g mrożonych wiśni bez pestek 300 g mąki pszennej tortowej 20 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g białej czekolady 100 g śmietany 30% 1 płaska łyżeczka żelatyny 1 owoc granatu (w sezonie można wykorzystać wiśnie) WYKONANIE(...)zmiksować do połączenia składników. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na koniec dodać wiśnie, wymieszać i wsypać całość do masy mokrej. Wymieszać wszystkie składniki szpatułką i przelać do formy tortowej. Wyrównać górę i włożyć do piekarnika. Piec około 50 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać

Passions hobbies life
Dietetyczne truflowe ciasto czekoladowe (bez mąki i tłuszczu) 191

Przepis zobaczyłam w programie Cook yourself thin (Gotuj i chudnij) i od razu wiedziałam, że będzie hitem! Ciasto stanowi świetną propozycję na zimowy podwieczorek. Podany poniżej przepis zawiera wprowadzone przeze mnie zmiany – zamieniłam fruktozę na ksylitol i pominęłam polewę. Pyszne, wilgotne, bez mąki i tłuszczu. Sama czekolada, pomarańcza, migdały, jajka i trochę słodyczy. Wyjątkowo pyszna alternatywa dla brownie :) Poziom(...)wyszło, choć pewnie nie aż tak puszyste) i miksujemy. Dodajemy przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45-50 minut, po czym zostawiamy w piekarniku na ok. 2 godziny. Ciasta nie dopiekamy do suchego patyczka; ma być wilgotne i strukturą bardziej przypominać brownies niż murzynka. Podajemy z cząstkami świeżejpomarańczy . Smacznego! Oryginalny przepis

Bazując na smaku
Bananowiec 954

Zawsze uwielbiałam to ciasto, ale sama nigdy nie robiłam. Podpytałam więc Mamę o przepis i zrobiłam swoją wersję, bez surowych żółtek w masie. Jej zresztą obawiałam się najbardziej, bo wiem, że lubi się ścinać.  Efekty możecie zobaczyć poniżej :) A jeśli się spodobają, to miło mi będzie jak przygotujecie "Bananowca" dla swoich najbliższych, a ze mną podzielicie się opinią(...)można ją było bez problemów nabierać łyżką lub przelewać. 2 galaretki truskawkowe zalewamy ok 750ml gorącej wody i także pozostawiamy do wystudzenia. 1 galaretkę truskawkową zalewamy 1 szklanką gorącej wody, studzimy. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy

Kuchnia w czekoladzie
Korzenne ciasto z Marakeszu (daktylowe) 149

razowej* 50 gram mąki żytniej* 2 jajka 75 ml oleju rzepakowego 2 łyżki syropy z daktyli 150 gram daktyli suszonych bez pestek 100 gram orzechów laskowych 2 łyżki czarnego sezamu 90 gram cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do dekoracji Kawę podgrzewam z dodatkiem kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej przez 10 minut, następnie przecedzam, przyprawy(...)Następnie daktyle rozgniatam widelcem. W misce mieszam mąki, proszek do pieczenia, cukier, sezam i orzechy. W drugiej misce mieszam olej, jajka, syrop z daktyli. Do miski ze składnikami suchymi dodaję zawartość miski z olejem i jajkami oraz kawę z daktylami. Całość dokładnie, lecz krótko, mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę

Mango Papaja
Domowa tortilla 169

ciasto i jest bardziej miękkie po upieczeniu na patelni Wykonanie: Połączyć składniki, dolewać wody stopniowo i od razu zagniatać ciasto. Jak czujecie że wody jest za mało to po prostu dolać. Z gotowego ciasta uformować kule, podzielić na 8 części. Każdą część także formujemy na kształt kuli i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Placki pieczemy na patelni - pieczemy(...)lodówce :)) 1 filet z kurczaka 1 pomidor kilka liści sałaty - lodowa, karbowana, masłowa  -u mnie masłowa 1 mała cebula biała/czerwona 1 ogórek gruntowy przyprawa do kurczaka - bez konserwantów - np. Prymat pieprz Sos: Pół szklanki śmietany 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz, ulubione zioła Filet do kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na patelni z odrobiną oleju

Justa próbuje gotować
Keks z suszonymi owocami 153

Jednak według mnie bez mąki są zdecydowanie smaczniejsze Używam też niewielu owoców, bo właśnie takie podstawowe połączenie uwielbia moja rodzinka. Ciasto idealne do kawki albo herbatki Keks z suszonymi owocami Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g margaryny 5 jajek pół łyżeczki proszku do pieczenia około 70 g suszonych moreli (u mnie Helio

PatiGotuje
Ciasto zebra jogurtowa z czereśniami 149

Kolejne smaczne ciasto bez użycia miksera. Smacznego pulchne i wilgotne w środku ciasto można zrobić z dowolnymi owocami ! Polecam Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy(...)Polub mnie na Facebooku Składniki: ( blaszka 20x25) ( szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka pszenna 2 szklanki soda łyżeczka Proszek do pieczenia łyżeczka kakao łyżka sól szczypta szklanka jogurtu naturalnego jajka wielkość M 3 sztuki lub wielkość L 2 sztuki olej pół szklanki cukier 3/4 szklanki 300 g czereśni Na lukier: cukier puder 4 łyżki   gorąca woda 3 łyżeczki

Kulinarne przygody
Ciasto ze słonecznikiem i kokosem z kremem czekoladowym (wegańskie) 230

składników i nie zawiera cukru Bez problemu możecie wykorzystać go do tortu. Zapraszam! //   Składniki (na formę 20 x 11 cm): Ciasto: 250 g mąki 40 g zmielonych ziaren słonecznika 50 g wiórek kokosowych 50 g cukru 50 ml oleju 230 ml mleka roślinnego 1 łyżka budyniu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego Krem

Via Gusto
szpinakowa rolada z masą z ricotty 197

dodaj bezę i delikatnie wymieszaj - czas 30 s/obr łyżka masę szpinakową wyłóż na całą blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st umyć naczynie miksujące serek zmiksuj na gładką masę - doprawić solą i najlepiej białym pieprzem - Thermomix czas 1 min/ obr 3 upieczone ciasto wyjmij z piekarnika - usuń papier do pieczenia posmaruj

Gotowanie z pasją
szpinakowa rolada z masą z ricotty 171

dodaj bezę i delikatnie wymieszaj - czas 30 s/obr łyżka masę szpinakową wyłóż na całą blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st umyć naczynie miksujące serek zmiksuj na gładką masę - doprawić solą i najlepiej białym pieprzem - Thermomix czas 1 min/ obr 3 upieczone ciasto wyjmij z piekarnika - usuń papier do pieczenia posmaruj

Gotowanie z pasją
PĄCZKI KOKOSOWE BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy i cukru) 284

jajko 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu szczypta wanilii opcjonalnie słodzik np. erytrol , ksylitol (keto, LCHF) lub cukier (DO i osoby nie unikające cukru) 400 g smalcu do smażenia (u mnie z gęsi ale może być też wieprzowy) Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno miękkie i niezbyt zbite

Ola la LCHF
Chrupiące pierożki miodowo-cynamonowe z nadzieniem z ricotty i orzechów laskowych 139

Dodajemy ricottę i dokładnie mieszamy. 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 mm lekko podsypując mąką. Za pomocą szklanki lub kieliszka wykrawamy krążki. 4. Nadzienie w ilości ok. ½ łyżeczki umieszczamy w krążkach i sklejamy pierożki. 5. Smarujemy roztopionym masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu przez ok. 20 minut – mają zrobić

Kate's Kitchen
CIASTO Z POŁÓWKAMI KAKI 188

blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 31 x 21 cm). Na ciasto układamy połówki kaki i przykrywamy je rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Ciasto prosto po wyjęciu

Kuchnia MagdaLeny
Orzechowe muffiny 175

pół solone prażone i bez soli   Przygotowanie: Banana, mleko, olej i cuker zblenduj na gładka masę. Dodaj mało orzechowe i wymieszaj dokładnie. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Orzeszki posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki razem ale tylko do połączenia. 1/3 posiekanych orzechów zostaw do posypania babeczek. Wypełnij foremki ciastem do 2/3 ich wysokości, posyp

greenscarf
Kopytka z dyni i kaszy jaglanej 159

kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni C aż będzie miękka. Kaszę jaglana gotujemy według przepisu ze szczyptą kurkumy. Tradycyjnie polecam aby ją lekko rozgotować. Gdy kasza przestygnie, a dynia będzie upieczona należy oba składniki dokładnie zmiksować. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Ciasto będzie lekko klejące, ale bez problemu daje się formować. Odrywamy po kawałku

Przysmaki Karolki
Muffiny z truskawkami i konkurs z Optima Omega3 ♥ 218

Piknik z Optima Omega3 Muffiny truskawkowe na piknik Mój optymalny wybór na piknik? To tylko muffiny z truskawkami. Pyszne, soczyste i mocno owocowe. Nie wyobrażam sobie

dolcevitainmykitchen
Tarta rabarbarowa na kruchym spodzie z bezą 163

Maj, pora na rabarbar. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ten kwaśny smak. Dlatego co roku nie mogę sobie odmówić takiej tarty czy po prostu

Marder&Marder Manufacture
Ciasteczka owsiane z czekoladą - konkurs z Wedlem 141

wyłożonej papierem do pieczenia (my odrywaliśmy kawałek ciasta, robiliśmy kulkę, a potem ją spłaszczaliśmy). Piec ok. 15 min w temperaturze 180st. Ciasteczka za pierwszym razem robiłam z imbirem, a za drugim razem zrobiłam z cynamonem i właśnie te bardziej nam przypadły do gustu. Poniżej zamieszczam nasze zdjęcie konkursowe. Do konkursu zgłoszone zdjęcie było bez informacji o prowadzonym przez

Państwo Wojtczuk gotują
Torcik na zimno bez pieczenia z jogurtem,serem 375

Na straganach coraz więcej owoców sezonowych się do nas uśmiecha. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. W dzisiejszym koszyku z owocami znalazły się truskawki, borówki i

Kulinarne pyszności Molki
CHLEB PSZENNY RAZOWY WIELOZIARNISTY 151

pierwszym wyrastaniu przełóżcie ciasto na oprószony mąką blat i uformujcie podłużny bochenek (możecie też zamiast mąką, spryskać delikatnie bochenek wodą i  posypać  przygotowaną mieszanką ziaren). Przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzejcie do 220 st bez termoobiegu. Zaparujcie go. Chleb ułóżcie na blasze, nacechujcie  i pieczcie około 40-45 minut. Upieczony

OliveandThyme
CZEKOLADOWE CIASTKA RAZOWE 161

bez termoobiegu. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do rondelka włóżcie masło i gorzką czekoladę, roztopcie i delikatnie przestudźcie. Jajo zmiksujcie z cukrem, dodajcie ekstrakt z wanilii, przestudzoną masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszajcie. Dosypcie posiekaną czekoladę, wymieszajcie jeszcze raz. Na przygotowana blachę nakładajcie porcje ciasta, pamiętajcie o zachowaniu sporych odstępów. Pieczcie około

OliveandThyme
Orzechy- skorupki do nadziania 201

mnie na razie same skorupki bez masy , ale oczywiście przełożę jakąś masą. 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 łyżka kakao 15 dag miękkiego masła lub margaryny 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka z migdałami i o skrzatach słów kilka 179

skórek 30 g orzechów laskowych bez skórek Masło zmiksować z marcepanem na gładki krem. Dodać cukier puder, utrzeć do białości. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać rozetki (jak z bitej śmietany) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każde ciasteczko wcisnąć orzech

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny na zakwasie 137

masę). Ciasto wyrasta w temp ok 40 stopni przez 2,5-3h (najlepiej w piekarniku). Warto „popsikać” wierzch wodą żeby nie było skorupki. Jeżeli chodzi o pieczenie – pierwsze 10 minut w wilgotnej atmosferze (kostki lodu, woda na blasze). Pieczenie – pierwsze 10 minut w wilgotnej atmosferze (różne sposoby). Co ważne pieczemy BEZ termoobiegu

Szybko Tanio Smacznie
Owsiane ciasteczka czekoladowo-cynamonowe 182

składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek grubości ok 0,5 cm. Foremką wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić.   Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu  Czekoladę rozpuścić, wymieszać z cynamonem. Smarować wystudzone ciasteczka. Wartości odżywcze: 1174 kcal bez polewy (wartości należy podzielić

Chocolate Muffin Blog
NAJLEPSZY JABŁECZNIK NA ŚWIECIE - POD BEZĄ 483

masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru beza: 4 białka 150 g cukru 1 lyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 600 ml mleka do budyniu Wykonanie: *Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, równomiernie rozłożyć, ponakłuwać widelcem

Z Majeczką w kuchni
Ciasto ze śliwkami 255

możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się na kruszonkę owsianą, taką jak w przepisie na jagodowe crumble . Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego domowa skórka pomarańczowa lub 1 pomarańcza Składniki na kruszonkę: 50 g masła

Ciastkozercy
Focaccia 186

oliwą z oliwek – ciasto , tak żeby utworzyło cieniutką warstwę – kształt dowolny . Nakłuwamy wykałaczką focaccie , żeby podczas pieczenia nie utworzyła ogromnego bąbla . Wierzch dekorujemy pokrojonymi oliwkami , pomidorami , posypujemy solą i rozmarynem w lubianej ilości . Wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 220 C i pieczemy około 10-15 minut , aż wierzch się zezłoci ( bez termoobiegu bo przypalą się

Ogrodnik w podróży
Makowiec pod kokosową chmurką 177

łyżką. Wykładamy na mak Ciasto pieczemy w temp. 180*C przez 40-45 minut Ciasto jest bardzo, ale to bardzo smaczne! Ktoś kto kocha mak będzie tym ciastem oczarowany! Ciasto szybkie do zrobienia, tanie no i jak wspominałam smaczne :) *** Wszystkim kobiecym blogowiczką życzę w Dniu Kobiet wszystkiego Najlepszego! Aby mogły jeść wszelkie słodkości bez skutków ubocznych :) Najlepszego

W Moim Magicznym Domu
CZEKOLADOWE CO-NIECO 183

wielbicieli czekolady, małe czekoladowe ciasteczka, bez dodatku cukru oraz mąki pszennej. Świetnie sprawdzą się także jako spód do innych ciast. U mnie właśnie w tym celu powstały. Polecam ;-) Składniki: - 145g miękkiego masła - 215g mąki orkiszowej typ700 (typ750 - ok.235g) - 1/2 szklanki *   dobrego, ciemnego kakao - 1 płaska łyżeczka sody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki z białym serem i jagodami 297

waniliowym i jajkiem. Rozsmarować na cieście, zostawiając brzegi bez nadzienia. Posypać jagodami (mrożone rozmrozić i odsączyć). Złożyć na pół najpierw jedną stronę, następnie drugą, tak, by powstał rulon. Pokroić na 10-12 kawałków. Każdy kawałek skręcić w połowie jedną stronę ciągnąc ku górze jedną ku dołowi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut

Z miłości do słodkości
Kebab z kurczaka w wersji domowej 201

równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta. Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Filet z kurczaka kroimy w podłużne paski i smaży na oleju bez przypraw, do czasu gdy mięso zmięknie

Smakowy Raj
Babeczki korzenne 240

składniki (mąka, cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, przyprawa do piernika), śmietanę i olej. Natłuszczona formę do muffinek wykładamy papilotkami, następnie umieszczamy połowę ciasta w foremkach, równamy - kładziemy łyżeczkę powideł na środek i przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika na około 30 minut ("do suchego patyczka") na 170stopni bez termoobiegu. Dekorujemy roztopioną w kąpieli

Gotuj z Natką
Sernik z rosą 312

Podejrzewam, że większość jest przejedzona po Świętach i wolnym, mało kto myśli teraz o słodkościach i pieczeniu ciasta, ale na ten sernik z rosą na

dom-agi.pl
Śniadaniowe muffinki owsiane z rodzynkami 308

Kto powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki

peanutbuttermonster
Batoniki fitness 317

szkl. ulubionego musli bez cukru5 łyżek płynnego miodu1 jajko + 2 białkaDuża garść pistacjiMała garstka żurawinyPrzygotowanie:Do miski wsypujemy suche składniki. Wbijamy jajko i białka. Wlewamy miód i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do małej kwadratowej formy i pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto przestygnie, kroimy na podłużne prostokąty. Owijamy papierem do pieczenia, wiążemy wstążeczką

Czarnawisienka
Śmietankowiec 158

swoje pieczenie do pieczenia mojej mamy, bo z kuchnią mamy  się nie dyskutuje ;) ale starałam się jak najlepiej potrafiłam...Przepiękny kolor galaretek turkusu smak wieloowocowym i szafiru  to  zasługa firmy Wodzisław, była również galaretka koloru różowego ale tak miała piękny zapach, że niestety nie doczekała momentu przygotowania ciasta...Zniknęła bez śladu... Składniki

NaKońcuJęzyka
Poziomkowa tarta 217

skórki pomarańczowejna krem- 1 budyń waniliowy bez cukru- 1 i 2/3 szklanki mleka- 2 łyżki cukru- 100 g masłaoraz- 500 g poziomek- 1 galaretka poziomkowaPrzygotowanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy ją widelcem i wykładamy papierem do pieczenia, który obciążamy np. grochem pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 243

    Calzone, czyli ciasto drożdżowe, składane w pieroga, wypełnione farszem warzywnym, lub mięsno-warzywnym.Przepis na calzone wykonane przeze mnie, pochodzi z książki "Przemytnicy

kolorowotorcikowo
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 16200

waniliową pianką z bezy. Ja użyłam truskawek i jagód, ale możecie użyć dowolnych owoców.  Nie wiem dlaczego, ale tego typu ciasta znikają u nas w zatrważającym tempie:) Szczególnie, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe! Ciasto: 200g masła lub margaryny,  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  5 żółtek,  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 czubate łyżki

Z miłości do słodkości
SAŁATA Z KURCZAKIEM, GORGONZOLĄ I DRESSINGIEM. 218

 Kiedy nie ma czasu, czy też ochoty na gotowanie, za obiad posłużyć może jakaś nieskomplikowana, aczkolwiek smaczna sałatka.Tak jest w tym przypadku. Wystarczy sałata

W kuchni Karmel-itki
Pizza z Szynką i Pieczarkami 282

wyglądzie! W smaku również, bo  piekłam pizzę w wyżej wspomnianej formie. Tak i forma odegrała duże znaczenie, spód był lekko chrupiący, szkoda, że nie mogliście wpaść do mnie na degustację :) Mało tego formy nie musiałam niczym smarować, a po upieczeniu ciasto samo zsuwało się z pochylonej formy! Nie znaczy to, że bez tej formy i bez rozkręcania

Blondynka Gotuje