cytryny Całość dusimy przez 10 minut bez pokrywki! Do rondelka dodajemy połowę jabłek nieduszonych, mieszamy razem. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i dzielimy na dwie części, jedna będzie stanowiła 60% całości druga 40%. Czyli jedna mniejsza, druga większa ;-) Tą większą ilością ciasta wylepiamy tortownicę, brzegi i dno. Wykładamy wymieszane jabłka. Drugą część ciasta wałkujemy na blat i wycinamy(...)pasków. Paski jak na zdjęciu poniżej układamy pionowo jeden obok drugiego. Paski poziome przekładamy na przemiennie, jak na zdjęciu poniżej. Resztą ciasta wylepiamy dookoła tortownicy. Tak powstaje szarlotka z kratką. Ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto pieczemy od 1 godziny do 1 godziny i 10 minut, w zależności od wilgotności jabłek. Szarlotkę studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! Wypróbuj
SMYKWKUCHNIłyżka fruktozy/ksylitolu lub innego słodzidła 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dżem bez cukru o dowolnym smaku (pół łyżeczki do każdej babeczki, u mnie smak czarna porzeczka) Do babeczek można dodać kawałki czekolady bądź orzechy, można też upiec je bez dżemu (chociaż ja polecam z dżemikiem ☺) Żółtka jaj można spróbować zastąpić większą ilością(...)termoobieg. I podczas gdy on się grzeje my zajmujemy się robieniem ciasta. Otręby lub płatki owsiane zmielić na mąkę (najlepiej w młynku do kawy albo innym urządzeniu, które zrobi nam z płatków drobnicę przypominającą mąkę). Naszą mączkę wrzucamy do miski razem z amarantusem, kakao, słodzidłem i proszkiem do pieczenia. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Do suchych składników dodajemy
Jak gotować i nie zwariowaćPyszny, bardzo kremowy sernik z dodatkiem czekośliwki. Bez jajek, więc mogą go jeść osoby, właśnie na jajka, uczulone. Trochę jest mniej puszysty niż tradycyjny sernik, wynagradza to jednak jego delikatność i kremowa konsystencja. Cieszę się, że dodałam do niego czekośliwkę - wspaniale się wkomponowała w masę serową, dodała ciastu ciekawego smaku. Spód wykonałam z cynamonowych ciasteczek, które również w swoim(...)facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na spód: 200 g ciasteczek cynamonowych 100 g masła Dno formy, o średnicy 21 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrobnić, połączyć z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy. Piec około 10 minut, w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Składniki na masę
Domowa cukiernia Ewylitr śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru do orzechów 6 łyżek wody do orzechów tłuszcz+ bułka tarta do formy Serniki(...)piana będzie szklista i lśniąca. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na koniec wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Foremkę (21x21cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę śmietankową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić. W serniczku wycinać obręczą (lub prostą szklaną) kółka o średnicy ok. 6cm. (wyjdzie
Smakołyki Asidołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok.190-200*C (termoobieg) ok.50-60 minut lub do miękkości.Następnie wyjmujemy blaszkę z piekarnika, wydrążamy łyżką pestki i wyrzucamy, miąższ przekładamy do miski (bez skóry przy zwykłej dyni, Hokkaido można ze skórą) i miksujemy (ja używam do tego ręcznego blendera). W zamkniętym słoiku można taki mus przechowywać w lodówce do kilku dni. Można(...)ilość po prostu ilość mąki, dynia ta jest bardziej sucha i by placuszki takie nie były trzeba ciasto troszkę rozrzedzić. Moje niestety były suchawe ale i tak były smaczne. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.Smażymy na rogrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając po 1 łyżce ciasta na każdy placek, formujemy kształt koła i smażymy po ok.2 minuty
Smaczne Zdrowebez cukru pudru..zabrakło niestety w domu..ale mimo tego była zjedzona ze smakiem..dziś rano piekłam , a już nie ma ani okruszka....Kawałek babki i kubek mleka..mniam..Jestem ciekawa jakie babki zagoszczą u Was..każdy piekł babkę jaką chciał..Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie ..no i za tydzień znów się spotykamy..znów coś będziemy piekły(...)minut. W tym czasie masło utrzeć z cukrem, po czym dodać jajka, ekstrakt waniliowy, mleko w proszku a następnie mąkę i sól. Na końcu wlać mleko z drożdżami. Ciasto dokładnie wyrabiać przez kilka minut, dodając resztę mleka, będzie bardzo kleiste i wilgotne. Na koniec dodać rodzynki.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.[ ja wyręczyłam się automatem
Moje domowe kucharzenieCiasta z winogronami od zawsze podobały mi się wizualnie. I chociaż winogrono jest rzadko używanym owocem do ciast, to do tych na zimno nadaje się doskonale. Nie tylko ładnie wygląda ale smakowo też pasuje. Najlepiej wybierać owoce słodkie, twarde, o chrupkiej skórce, bo takie najlepiej będą się kroiły. I najlepiej bezpestkowe. A jeśli nie uda się takich kupić(...)Składniki: 300 ml kremówki 300 g jogurtu greckiego 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru paczka podłużnych biszkoptów garść winogron bez pestek 100 g galaretki w cukrze 3/4 szklanki mleka Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Biszkopty moczyć w mleku i ułożyć jedną warstwę na dnie foremki. Kremówkę ubić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) - 70g cukru pudru - 70g masła - 1 jajko - lukier Sposób przygotowania: 350g mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników. Następnie dodajemy cukier, miód, miękkie masło i wbijamy całe jajko. Całość bardzo dokładnie miksujemy. Pozostałe 100g mąki wysypujemy na stolnicę i bardzo dokładnie ugniatamy z pozostałą częścią ciasta. Na 15 minut
Pan i Pani Smith w kuchnijagodami i bezą :) Spód: - 300 g mąki pszennej - 4 żółtka (białka zostawić do bezy) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g masła - 2 łyżki śmietany - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao Do miski przesiewam przez sito mąkę, dodaję cukier puder, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszam. W następnej kolejności dodaję pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz(...)energicznie zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę o wymiarach 29*35 cm smaruję masłem i wykładam ciastem. Masa serowa: - 700 g twarogu - 7 jajek - 70 g masła - 3/4 szklanki cukru - 20 g budyniu śmietankowego - pół łyżeczki mąki pszennej tortowej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z połowy cytryny - wiśnie mrożone - jagody mrożone Na początku mielę ser dwa razy
Receptura smakusłodkie. Będzie świetnym dodatkiem do śniadania, na piknik oraz na rower:). Proste do zrobienia i z kategorii „ bez miksera ”. Bardzo polecam… (przepis ze strony Canadian Living). Składniki: 1 dojrzały banan 1/2 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżeczka cynamonu(...)minut. 2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy, sól. 3. W kolejnej misce wymieszać razem jajko, jogurt, osączoną marchewkę (najlepiej zrobić to w dłoniach), cukier, olej. Dodać rozgniecionego banana, wymieszać łyżką. Dodać suche składniki, krótko wymieszać do połączenia składników i wsypać bakalie, wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać
Mała CukierenkaTarta z porzeczkami i bezą. Półkruche ciasto, kwaśne porzeczki i słodka, chrupiąca beza. Do tego przepisu możemy użyć zarówno białych, czarnych, jak i czerwonych owoców. Ja miałam akurat czerwone porzeczki, dzięki którym tarta nabrała pięknego koloru. Kruche ciasto możemy zrobić w malakserze – wtedy placek będzie mniej pracochłonny. Sama tarta jest pyszna – pełna kontrastów i różnych struktur. Możemy podawać(...)wykładam na wierzch papier do pieczenia i wsypuję suchą fasolę lub groch. Podpiekamy tak przygotowany spód przez 10 minut. W tym czasie porzeczki myjemy i pozbawiamy szypułek. Posypujemy je cukrem pudrem i kaszą – delikatnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i wysypujemy porzeczki. Na wierzch ścieramy na tarce kakaową część ciasta z lodówki. Ponownie podpiekamy
Poezja smakuorzeszków ziemnych prażonych bez soli firmy Felix cynamon imbir PRZYGOTOWANIE: Orzeszki mielimy blenderem na masło orzechowe o gładkiej konsystencji Banana rozgniatamy widelcem w misce Do banana dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe i przyprawy według uznania Mieszamy ciasto ręką do połączenia składników Formujemy ciasteczka, lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy około
peanutbuttermonstertygodniu, bo ogólnie staramy się ograniczać spożywanie węglowodanów i słodyczy ale w końcu nie dajmy się zwariować… coś się człowiekowi w życiu należy:)! A zresztą gotowanie i pieczenie na potrzeby bloga kulinarnego jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate.Przepis na szybki chleb – składniki:100 g mąki żytniej(...)godzin.3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę.4. Wstawiam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut i po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 30-40 min. Ja ok 15 min. przed końcem pieczenia wyrzucam chlebek
UgotujmyTo.plblaszki pysznych ciastek. Składniki: - 250g mąki gryczanej - 120g mąki jaglanej - 60g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej - 1 i 1/3 łyżeczki sody - 2 łyżeczki przyprawy pienikowej (moja jest bardzo intensywna, bez dodatku cukru i mąki) - 125 g masła (lub margaryny bezmlecznej) - 100g karobu lub innego słodkiego syropu (np. z agawy, klonowy, itp.) - 70g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1 jajko - szczypta(...)wstawiamy do lodówki na minimum 2h. (może być dłużej). Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany delikatnie (mąką gryczaną) blat, rozwałkowujemy (na pożądaną grubość) i wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciacha odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy w tej temperaturze ok.7-8 minut, z termoobiegiem. następnie blaszkę odstawiamy do wystudzenia i dopiero
Smaczne ZdroweDowolna polewa czekoladowa do dekoracji Prażone orzeszki arachidowe do posypania Jak wykonać ? Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-samo dno. W rondelku umieścić masło, wlać wodę, wsypać kakao, kawę, cukier, podgrzać na średnim ogniu do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy bez grudek. Zdjąć z ognia, przestudzić, gdy masa będzie wystudzona-może być letnia-dodać jajka, śmietanę oraz(...)połączenia. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą oraz szczyptą soli. Wymieszać. Wylać do tortownicy. Piec w nagrzanym do 170*c piekarniku na grzaniu góra –dół przez około 45-50 minut-sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, najwyżej zostawić jeszcze na kilka minut piekarniku. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty. Przełożyć każdą warstwę powidłami, lekko docisnąć, wierzch polać rozpuszczoną
Wanilia i KardamonPrzykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży. Natłuszczamy oliwą dłonie i zagarniając boki ciasta pod spód formujemy kulę. Wyciągamy ją na podsypany mąką blat(...)chwilę wygniatamy. Robimy to delikatnie, starając się nie zanurzać rąk do środka ciasta. Ponownie formujemy kulę, natłuszczamy oliwą i wkładamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, na grubość około 0,5 cm i ostrym nożem wycinamy paski o połowę dłuższe od długości kiełbasek
cool and minty