bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:615/1508)

Tarta cytrynowa z pianką bezową 146

nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy na złoto przez około 15 minut. Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę, sok cytrynowy, skórkę cytrynową, 3 żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Podgrzewamy krem ciągle mieszając, gdy zgęstnieje i będzie gorący ściągamy garnek z ognia. Dodajemy masło i mieszamy. Gotowym krem wylewamy na wystudzone ciasto. Białka miksujemy na sztywno, pod koniec(...)dodajemy po łyżce cukru i mieszamy do połączenia. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, a następnie łyżeczkę octu. Bezę wykładamy na tartę. Tartę wstawiamy do piekarnika na około 5 minut w temperaturze

Gotowanie i blogowanie
Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 621

zrobić rozczyn.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem (bez masła !).Dodać 100 g mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przy pomocy haka do ciasta drożdżowego,do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta.Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości.°Gdy ciasto rośnie, przygotować mak.Rodzynki w miseczce zalać gorącą woda.W drugiej miseczce(...)rozwałkowane ciasto.°Wyrośniete ciasto wyrzucić z miski , powtórnie zagnieść i podzielić na 2 części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt 35-40 cm (wielkość makowców dopasować do rozmiarów blaszki) i o grubości 5 mm.Przed ostatnim wałkowaniem przełożyć ciasto na papier do pieczenia i rozwałkować na papierze.Posmarować białkiem i równomiernie rozprowadzić nadzienie ,pozostawiając czyste brzegi ciasta o szerokości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki kartołflane ze pieczarkowōm zōłzōm (Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym) 171

zimnyj wodzie i jōm zagyńścić. Jak chcecie piyc 33 placki bez ôleju i fetu, to yno leko 34 natłuście patelnia i biercie sie za pieczynie, a jak chcecie mieć je take fajnie chrōpiōnce, to nalyjcie na patelnia ôleju, a jak sie ôzgrzeje, ponakłołdejcie po łeżce plackowego ciasta. Jak już placki bydōm ze kołżdyj strōny fajnie przibrōnołcōne(...)wciepnōńć 38 na talyrz, ôblołć 39 zōłzōm i… smacznego 1 znam; ō- samogłoska w wymowie między o i u 2 jadł 3 kiedyś 4 dawniej 5 babcie 6 piekły 7 będziemy 8 wspominać 9 wyrzucili 10 dużo 11 brudu 12 z powodu 13 węgla 14 tłuszczu 15 ja 16 inny 17 mniej 18 wymyśliłem 19 która 20 piątek

Chop w kuchni
Bułeczki z jogurtem nadziane marmoladą 173

podwójnej porcji! Chłopakom tak bardzo zasmakowały, że teraz muszę je piec na każdą wycieczkę:) Ja użyłam jogurtu truskawkowego i konfitury różanej, ale możecie dać dowolne smaki. Można również piec bułeczki bez nadzienie lub nadziewać je np. kremem czekoladowym. Składniki:  500g mąki pszennej,  20g świeżych drożdży,  200g jogurtu owocowego,  4 łyżki cukru,  1/2 łyżeczki soli(...)jogurt owocowy. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie podzielić na pół, utoczyć wałek i pociąć na około 9 kawałków. Każdy kawałek, lekko spłaszczać, nakładać po łyżeczce marmolady. Zlepiać tworząc małe kwadratowe bułeczki. Układać blisko siebie na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.  Piec około 20-25 minut

Z miłości do słodkości
Daktylowe brownie z orzechami - bez cukru i glutenu 165

wspaniały wypiek. Moje brownie...cóż, mogłabym napisać, że jest FIT ale szczerze nie lubię się z tym słowem...w każdym razie jest chyba jednym z najzdrowszych ciast, jakie w ogóle upiekłam. ;) Słodkie, choć bez cukru, bo lekko karmelowej słodyczy dostarczają daktyle, które niosą ze sobą cały worek wartości odżywczych, minerałów, błonnika i witamin, a nawet przeciwutleniaczy i salicylanów, które(...)dodatku bez glutenu! Właściwie można się nim delektować bez większych wyrzutów sumienia, szczególnie wtedy, kiedy zagryza się je do gorącej kawy przy pogaduszkach z przyjaciółką. ;) Daktylowe brownie z orzechami - bez cukru i glutenu Potrzebujesz: 150g namoczonych daktyli  100g miękkiego masła 50g mąki kukurydzianej 30g mąki ryżowej 50g gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chleb z czerwonym burakiem 179

takiego koloru jak przy chlebie drożdżowym. Mam doświadczenie z innymi naturalnymi barwnikami, które używałam do chleba i nie każdy zachowuje się w środowisku zakwasowym jednakowo. Kiedyś piekłam chleb z dodatkiem świeżego soku z bzu czarnego. Pieczywo drożdżowe piękny kolor, pieczywo na zakwasie kolor wyblakły i nieciekawy. Natomiast inaczej zachowuje się dynia, marchew czy pomidor. Co prawda w pieczywie drożdżowym(...)Wniosek nasuwa się sam. Naturalne barwniki w warzywach czy owocach zachowują się najlepiej w cieście drożdżowym. W cieście na zakwasie, tylko niektóre barwniki z warzyw czy owoców zachowują swoją naturalną barwę. Ciasto na zakwasie po dodaniu startego buraka zabarwiło się może nie tak intensywnie jak ciasto drożdżowe, ale po upieczeniu kolor z miąższu gdzieś uciekł. Trochę koloru zostało w skórce

Leśny Zakątek
Sernik z makiem 144

Moje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza

To co kocham
Black forest deser 203

Na pewno znacie Tort Szwarcwaldzki inaczej zwany Czarnym Lasem. Jest on jednym z nielicznych tortów, które lubię, ale ostatnio nie mam weny na pieczenie dlatego

Bon appetit mon amie
Krem z pieczonej dyni z oscypkiem 183

Dzisiaj rozgrzewający krem z pieczonej dyni i oscypka. Ostatnio trochę pochodziłam po naszych górach i przywiozłam dużo wędzonych serów w tym oscypków. Co prawda teraz oscypka

Niezły Młynek
DIETETYCZNE BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI (nie zawiera mąki i cukru) 173

SKŁADNIKI 2 puszki czerwonej fasoli 5 tabletek stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki karobu 1 łyżka odżywki białkowej

ClauditteMissCooking
Proste ciasto z cynamonowym cukrem 425

Uwielbiam proste ciasta, szybkie w przygotowaniu i nie wymagające miksera. Takie właśnie jest to Proste ciasto z cynamonowym cukrem z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny. . Ja

Moja Delicja
Rafaello z białą czekoladą i wafelkami 362

Jak wiecie należę do grona wielbicieli wszystkiego co kokosowe i waniliowe – ciastka , ciacha , kawy … kosmetyki , świeczki … a nawet zapachy do samochodu – nigdy

Ostra na Słodko
Pychotka orzechowa (bez pieczenia) 176

Kolejny mój wymysł i kolejny sukces :) Chodziła za mną tradycyjna Pychotka (Pani Walewska) ale jakoś nie było czasu na pieczenie kruchych blatów więc zrobiłam coś podobnego, tyle że na herbatnikach. Ciasto bardzo nam smakowało, robi się szybko a najbardziej skomplikowane jest zrobienie masy budyniowej :) Całość wychodzi miękka, słodycz masy budyniowej równoważona jest powidłami śliwkowymi, a do tego dochodzą pysznie(...)nich rozsmarować pozostałą masę budyniową.  5. Na wierzch rozkruszyć (w rękach) bezy, posypać orzechami. Czekoladę rozpuścić (ja łamię ją na kawałki, wkładam do szklanej miseczki i podgrzewam w mikrofali, ale można położyć miseczkę po prostu na rondelku z gotującą się wodą). Przy pomocy łyżki polewać wierzch ciasta czekoaldą tworząc dowolne "mazaje" ;) Ciasto schłodzić w lodówce

Kto ugości moich gości?
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 344

pieczenia i odrysowujemy od dna tortownicy koło (u nas 23 cm średnicy) i na nie wykładamy łyżką pianę. Wstawiamy do piekarnika na najwyższą półkę (z termoobiegiem jest mniej problemów...) i po 10 minutach w 150 stopniach zmniejszamy do minimalnej temperatury 120- 100 stopni. Pieczemy - suszymy bezę ok. 2h. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Taka beza może leżeć kilka(...)pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut. Dodatkowook. 500-600 g owoców (mogą być mrożone porzeczki, maliny, jeżyny)płatki ciemnej czekoladySkładanie tortuSpodem będzie brownie. Na brownie wykładamy malinowy krem oraz trochę owoców i posypujemy płatkami czekolady. Na tym układamy blat bezowy i smarujemy go delikatnie kremem (tak aby beza

Symfonia Smaków
Truskawkowy dacquiase - jak pięknie jest!!! 162

sztywno dodając po łyżce cukier. Ubitą bezę łączę z posiekanymi orzechami z cukrem, mieszam delikatnie. Równocześnie grzeję piekarnik do 180 stopni. Na blaszce rysuję okrąg mniejszy niż tortownica, której będę używać, połowę bezy orzechowej rozprowadzam na papierze. Drugą część rozmieszczam w tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na niej rozsypuję grubsze orzechy. Piekę obie równocześnie, wkładam do 180 stopni(...)piekę teraz kolejne 15 minut. Po upieczeniu studzę i umieszczam spód na paterze. Wykonany schłodzony   krem w całości rozkładam na bezie. Układam umyte, osączone truskawki, mogą być pokrojone. Lekko wciskam je w krem. Przykrywam bezą z orzechami, ostrożnie dociskam i wkładam całość do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem i ozdabiam truskawkami. Ciasto

I tu będę miała takie te