barszcz czerwony - 2114 przepisów (strona:112/141)

Naleśnikowe wariacje do barszczyku 131

Taką wariację jadłam po raz pierwszy na imprezie urodzinowej u koleżanki. Podała ją razem z czerwonym barszczykiem. Wszyscy byli zachwyceni zarówno smakiem jak i wyglądem. Wiedziałam

Prosty przepis na
ORIENTALNA ZUPA Z KOLENDRĄ I KUMINEM RZYMSKIM 135

moja siostra dodała tej przyprawy do barszczu wielkanocnego. Szczerze? był okropny ☺️☺️☺️Więc nawet w kuchni uczymy się na błędach. Tymczasem zapraszam na ósmy kulinarny cud świata.  Składniki:  1 por ( biała część)  2 ząbki czosnku  1 mały batat 1/3 szklaki czerwonej soczewicy  1 szklanka ugotowanej cieciorki  1,5 litry wody

pieprzny smaczek
Krem z pieczonych buraków 156

głównie zakwas buraczany, buraczki zasmażane, buraczki z papryką do słoików i barszcz. No i modne ostatnio brownie wegańskie na buraku z fasolą. A to tak wdzięczne warzywo, że można z powodzeniem puścić wodze fantazji i tworzyć! To także źródło zdrowia – obniża cholesterol, poprawia produkcję czerwonych krwinek, wpływa na przemianę materii. I jest pyszny. Niektórym może się wydawać, że smakuje

ladykitchen
Barszcz ukraiński 177

czytać, przeglądać i z nią gotować. Polecam lekturę i ten oto barszcz ukraiński.   Składniki: 200 g buraków, obranych i pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 1 marchew, obrana i starta na tarce 1 czerwona papryka, posiekana 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę

Smakowity Blog Kulinarny
Barszcz ukraiński 292

Barszcz ukraiński... Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki. W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów. A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy. Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia. Smacznego! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 250 g fasoli Jaś; 2 duże pomidory;  1 kg ziemniaków; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część(...)litrów gęstej zupy. Najlepszą śmietaną jest  śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% .  W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz bardzo mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję. Fasolę Jaś można zastąpić innym gatunkiem

Gospodyni Miejska
Zupa z burakami i czerwoną fasolą 105

Taki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie.  Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (przepis

Kardamonovy
Zupa z burakami i czerwoną fasolą 132

Taki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie.  Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (przepis

Kardamonovy
wigilijny barszcz z fasolą 160

tradycyjnie zamiast uszek do barszczu dodaje się dużą białą fasolę. Taki barszcz moja mama robi zawsze na Wigilię, dlatego do wywaru nie dodaje mięsa. Ja robię go przez cały rok, ale tylko w święta smakuje wyjątkowo.  Składniki: 2 litry wywaru warzywnego szklanka białej fasoli 3-4 buraczki czerwone marchewka ( z wywaru) liście laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem 60

Uwielbiam wszelaką zieleninę. Przy okazji pieczenia buraków do barszczu, dorzuciłam do piekarnika dodatkowego buraka, z myślą właśnie o jakiejś zieleninie. Powoli sezon cytrusowy się kończy, więc postanowiłam dorzucić do niej także mandarynki. Wyszło ekstra. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini 1 upieczony burak 1 mandarynka 1 czerwona cebula 1 camembert 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika sok z połowy cytryny 2 łyżki

Kardamonovy
Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem 86

Uwielbiam wszelaką zieleninę. Przy okazji pieczenia buraków do barszczu, dorzuciłam do piekarnika dodatkowego buraka, z myślą właśnie o jakiejś zieleninie. Powoli sezon cytrusowy się kończy, więc postanowiłam dorzucić do niej także mandarynki. Wyszło ekstra. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini 1 upieczony burak 1 mandarynka 1 czerwona cebula 1 camembert 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika sok z połowy cytryny 2 łyżki

Kardamonovy
Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem 111

Uwielbiam wszelaką zieleninę. Przy okazji pieczenia buraków do barszczu, dorzuciłam do piekarnika dodatkowego buraka, z myślą właśnie o jakiejś zieleninie. Powoli sezon cytrusowy się kończy, więc postanowiłam dorzucić do niej także mandarynki. Wyszło ekstra. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini 1 upieczony burak 1 mandarynka 1 czerwona cebula 1 camembert 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika sok z połowy cytryny 2 łyżki

Kardamonovy
Zupa z czerwonej cebuli. 201

fajnie (i wygodnie) jest raczyć się przez kilka bożonarodzeniowych dni wigilijnym barszczem (oczywiście jeśli nie była to grzybowa), ale można też inaczej. Postanowiłem przygotować zupę, która może być początkiem świątecznego obiadu, która jest inna niż zazwyczaj, ale która jednocześnie ma w sobie coś z barszczowego charakteru. Et voila ;) Czerwona cebula, czerwone wino, czerwony sok z buraków... wszystkie te składniki sprawiają

zadanie-gotowanie
Uszka z barszczem 206

pieprz do smaku Dodatkowo: masło do omaszczenia uszek Barszcz: 2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego (przecedzonego przez sito) 10 buraków średniej wielkości 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego (czerwonego) sól, pieprz do smaku (ewentualnie przyprawa w płynie(...)Zestawiamy z ognia na ok 1 godzinę, po tym czasie przecedzamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz jeśli potrzeba- dokwaszamy sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Ponownie podgrzewamy, pamiętając, że zagotowanie barszczu sprawi utratę przez niego intensywnej barwy. Podajemy z ugotowanymi uszkami. * Do przygotowania farszu użyłam mięsa drobiowego, które obieram z rosołu i mrożę porcjami

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z buraków czerwonych z dodatkiem czosnku i ogórków. 119

ugotowane 2 ogórki kiszone 2 łyżki czosnku marynowanego 1 mała czerwona cebula sól, pieprz do smaku szczypiorek do pospania sos;  1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego Do podania; wafle Kupiec Przygotowanie; Buraki ugotować do miękkości, ja użyłam buraków z których wcześniej ugotowałam barszcz. Pokroić w kostkę. Dodać posiekaną cebulę oraz pokrojone ogórki. Czosnek

Radość kipiąca uśmiechem.
Szczaw – poznaj wyjątkowe właściwości tego niedocenianego przysmaku! 225

Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!