barszcz czerwony - 2114 przepisów (strona:109/141)

Barszczyk czerwony z opieńkami 182

Barszczyk czerwony gości w każdym domu, w jednym bardziej wegetariański w innym na wołowince. Dziś barszczy który gotowałam pod wpływem chwili, pyszny i pożywny, zamiast opieniek można użyć grzybów suszonych. Idealnie nada się do pierogu z kaszanką [ klik ] Polecam serdecznie. Barszczyk czerwony z opieńkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym 121

podwieczorek, a ponieważ zostały trzy niezjedzone, wymyśliłam sobie połączyć je z kilkoma składnikami w chłodniku na obiad.  Zamiast gotować buraki użyłam koncentratu barszczu #Krakus - bardzo przyspieszył przygotowanie i zaoszczędził mi roboty oraz czerwonych rąk ;) czyli #sprytnieizdrowo ;) do tego jeszcze arbuz, który ostatnio Dziewczynki wyjątkowo sobie upodobały i jest na tapecie niemal codziennie, mleko kokosowe i jogurt naturalny. Wszystkie składniki(...)gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym Składniki: Chłodnik: 3 jabłka 170 g mleczka kokosowego 200 g arbuza (bez skóry i pestek) 350 g jogurtu naturalnego 120 ml koncentratu barszczu Krakus 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny) Rozetki z pure ziemniaczanego: 500 g ugotowanych ziemniaków 20 g masła 82% tłuszczu 4-5 łyżek śmietany 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Kolorowy Przepisownik
Tradycyjny barszcz ukraiński 146

gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje także odgrzewane następnego dnia. Tradycyjny barszcz ukraiński - składniki proporcje dla 5-6 osób 500 g surowych buraków czerwonych, obranych o pokrojonych w cienkie słupki lub małą kostkę 400 g ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę 1 duża drobno pokrojona cebula 1 ząbek czosnku(...)fasoli z puszki -  białej lub czerwonej - kidney (można zastąpić fasolką szparagową, albo suchą fasolą namoczoną wcześniej przez całą noc w wodzie) masło lub olej do smażenia sól i pieprz do smaku ćwierć łyżeczki cukru  1 łyżka soku z cytryny lub octu koperek lub natka pietruszki Wywar mięsny na barszcz ukraiński 700 g wołowiny (antrykot lub ogon wołowy

Cztery Fajery
Witaminy w zimie - tradycyjna kuchnia polska bogata w niezbędne składniki 154

przetrzymywania jako przetwory, buraki czerwone są prawdziwą skarbnicą witamin i ważnych składników odżywczych, które pomogą przetrwać zimowe miesiące. Można je przygotowywać na wiele sposobów. Najbardziej lubimy jednak barszcz, surówkę z buraków, czy buraczki tarte, czyli popularnie zwana ćwikła. Potrawy z buraków spożywane w zimie dostarczą niezbędnych witamin(...)oraz B12. Są też źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego organizmowi do właściwego wytwarzania czerwonych krwinek. Powinny o tym pamiętać szczególnie osoby z skłonnościami do anemii. Sok z buraków będzie również znakomitym uzupełnieniem diety w zimowych miesiącach. Na polskich stołach dużą popularnością cieszy się barszcz, surówka z buraków podawana z kotletem i ziemniaczkami, czy chociażby indywidualne wynalazki np. tarte buraki

Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym 199

Smak pieczonych buraków uwiódł mnie już dawno temu. Pieczone buraki są intensywne w smaku, słodziutkie – po prostu pyszne. Niecały rok temu polecałam Wam najlepszy barszcz

Moja Delicja
Surówka z kiszonych buraków czyli zero wyrzucania. 102

zdrowszy jest zakwas   ten  wypijany na surowo lub zjedzony w surówce czy zaparzony w barszczu. Jak myślicie?  Surówka z kiszonych buraków około 1/2 litra kiszonych buraków startych w łezkę 1 jabłko 1 niewielki fenkuł (koper włoski) mała czerwona cebula (opcjonalnie) orzechy lub migdały siekane do posypania oliwa ex.V. lub olej rzepakowy tłoczony na zimno płynny miód(...)buraki są już słone.  Posyp orzechami. Można też zaostrzyć smak surówki dodając pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Na koniec ponawiam pytanie: Czy zdrowszy jest zakwas   ten  wypijany na surowo lub zjedzony w surówce czy zaparzony w barszczu. Jak myślicie i co lubicie bardziej?  Piszcie w komentarzu

Gotuj Sam!
Barszcz biały na zakwasie 158

jajkiem! Obawiałam się go troszkę, bo nie dość, że sama nigdy nie robiłam, to nawet jeszcze nie jadłam. Ciągle tylko żurek, a o barszczu w moim domu nawet się wiele nie mówiło, no chyba że o czerwonym ;) Tak więc była to dla mnie kolejna próba, ale moim skromnym zdaniem- w pełni udana! Zupa smakowała obłędnie. Lekko kwaskowa, gęsta i pachnąca

Kuchnia w czekoladzie
Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 162

lekki barszcz ukraiński z młodych warzyw. Idealny na letni obiad. Z podanych składników wychodzi duży garnek zupy, na około sześć dużych porcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny

e-PrzepisyKulinarne
Szybkowar – Co Można w Nim Gotować Bez Trudu 33

naszych osobistych preferencji smakowych i kreatywności w kuchni. Aby zainspirować Cię do eksperymentów, przygotowaliśmy przykładowe przepisy, które doskonale sprawdzą się w szybkowarze: Barszcz ukraiński – aromatyczna i pełna smaku zupa, idealna na chłodniejsze dni. Czerwona buraczana baza z dodatkiem warzyw i ziemniaków stworzy niezapomniany obiad lub kolację. Kapusta z kiełbasą – tradycyjne danie, które dostarczy Ci pełnię smaku i aromatu(...)gulasze, mięsa, ryby, warzywa, kasze i wiele innych. Ograniczenia w gotowaniu w szybkowarze praktycznie nie ma. Jakie przepisy można przygotować w szybkowarze? Przykładowe potrawy do przygotowania w szybkowarze to barszcz ukraiński, kapusta z kiełbasą, gulasz wołowy z papryką, duszone warzywa z kurczakiem czy risotto z grzybami. Możliwości są liczne i zależą od osobistych preferencji smakowych i kreatywności kucharza. Jakie

Ekscentryczny Parowar
Zakwas z czerwonych buraków 145

Cześć! Zakwas z czerwonych buraków każdemu kojarzy się zazwyczaj ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak ja go robię również w ciągu roku. Bardzo lubię barszcz z jego dodatkiem. Piję również solo dla zdrowia :) Zazwyczaj zakwas robię w litrowym słoiku. Jest to dla mnie wygodne, ponieważ nadmiar nie musi później leżakować w lodówce. Taka ilość wystarczy do barszczu dla 3-4 osób

Pieprzyć z Fantazją
PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I SEREM 114

Drożdżowe wypieki uwielbiam zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej! Dziś przygotowałam dla Was przepyszne paszteciki z dodatkiem czerwonej soczewicy, grzybów i sera. Idealne zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej! Smakują niesamowicie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 500 g * świeże drożdże – 25 g * mleko – 500 ml * olej

Ostra na Słodko
Zakwas na barszcz 230

ziarenek ziela angielskiego, 3-4 ząbki czosnku i szczyptę kminu rzymskiego. Dodałem również świeży rozmaryn czyli to, co dodaję również do barszczu. Całość posypujemy odrobiną cukru i zalewamy wodą. Ja dodaję kilka łyżek czerwonego octu winnego. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Po ok. 5 dniach zakwas gotowy. Możemy wykorzystać go od razu, lub przechowywać w lodówce. Można dodać

MarcinChef
Barszcz ukraiński 172

chodziła za mną ta zupa :) Barszcz ukraiński SKŁADNIKI: szklanka fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to samo) 4-5 buraków włoszczyzna cebula kilka ziemniaków natka pietruszki 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku bulion na mięsie wołowym ( nie z kostki!) śmietana- ewentualnie sól, pieprz szczypiorek do posypania Jeśli używamy białej

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania