votes ) Barszcz „Ukraiński” Uwielbiam wszelakie barszcze, żurki i inne kwasiorki Moja familia niestety już tak elastyczna nie bywa więc zdarza się że na coś kręcą nosem lub nawet okiem nie chcą rzucić. Nie dotyczy to oczywiście barszczu ukraińskiego on bezapelacyjnie zawsze jest przyjmowany z entuzjazmem. Nie będę się tu jakoś szczególnie rozwodzić nad tą pyszną zupą, gdyż większość(...)kiedy prostota jest najlepsza składniki: 0,3 kg szpondru wołowego 0,3 żeberek wieprzowych kawałek wędzonej skórki od swojskiego boczku lub innej wędzonki dla aromatu 4 ząbku czosnku 6 czerwonych buraków , średniej wielkości 2 marchewki średniej wielkości 2 korzenie pietruszki 1/2 małego selera korzeniowego ćwiartka małej główki kapusty 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki ugotowanej, białej fasoli
Ogrodnik w podróżyBardzo smaczny domowy zakwas z czerwonych burków. Idealny do picia i do barszczu. SKŁADNIKI : 1 i 1/2 kg buraków 3 liście laurowe 4 ząbki czosnku 3 ziarnka ziela angielskiego 10 ziarnek pieprzu na 1 litr przegotowanej wody 1 łyżka soli PRZYGOTOWANIE : Buraki obieramy, myjemy i tniemy na duże plastry. Nakładamy je do dużego
Kulinarne Fantazje Marioliwykorzystać w sałatce ze śledziem. Pyszna i prosta w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 4 ugotowane buraczki np: z barszczu 2 ugotowane marchewki też z barszczu 2 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy około 5 płatów śledziowych np: z zalewy octowej 1 duża cebula czerwona 2,3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku
Sama słodycz i szczypta chiliteraz.. Nic nie smakuje tak na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka - kilkanaście dni wcześniej a smak barszczu jest przepyszny. SKŁADNIKI: 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około
Pyry na Gazjuż ostatni moment na przygotowanie domowego zakwasu buraczanego na wigilijny barszcz. Składniki: 1,5 kilograma niedużych buraków czerwonych ok. 2 litry wody 2 płaskie łyżki soli kilka ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca kromka razowego chleba na zakwasie żytnim Buraki obrać, pokroić w średniej wielkości plastry i ułożyć w szklanym
Czerwień i błękitkilku dni po głowie chodziła mi myśl o zupie. Może to brak witamin a może średnia aura... Piękna czerwona zupa z pewnością poprawi wszystkim humor :) Powstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki(...)garść groszku cukrowego garść fasolki szparagowej 3 ziemniaki kilka kwiatów kalafiora romanesco garść natki pietruszki garść koperku 5-6 łyżek sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć
Jemy Pijemysamym trafiając na czarną listę Ryszarda Petru. Jak się później dowiadujemy te hołubce, żeby nic się nie zmarnowało, jada się z barszczem. Czyli z korzenia robi się barszcz, a z liści hołubce. Składniki: - liście buraka czerwonego - kasza jaglana - korzeń chrzanu Wykonanie: Liście buraka parzymy wrzątkiem, żeby się je lepiej zwijało. Kaszę jaglaną gotujemy i mieszamy z odrobiną startego chrzanu
Kryzysowa Książka Kucharskasiebie. Jedno łączy je wszystkie – barszcz wołyński przygotowuje się na bazie buraczków i kapusty. Jeśli brakuje Wam pomysłów na zupę, koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy barszcz :) Składniki na duży garnek: 3 średnie buraczki czerwone, ugotowane ½ główki kapusty (włoskiej lub białej) 1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 3 marchewki ½ średniego selera 5 ziemniaków 2 łyżki przecieru pomidorowego
Trzeci talerzkażdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje niezmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią. Składniki: - 1,5 do 2 kg buraków - wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler, por) - 4 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka suszonych grzybów
Apetyczna babeczkajedna o tyle istotna różnica, że nie zabielam zupy śmietaną. Robię nawet coś zgoła przeciwnego, a mianowicie lekko ją zakwaszam, co sprawia że nabiera głębszego czerwonego koloru. Technicznie rzecz biorąc przypomina to bardziej barszcz. Nie ma jednak przeszkód, aby zamiast soku z cytryny dodać w ostatnim etapie nieco słodkiej śmietany. Ze śmietaną czy bez niej, pamiętajcie zawsze
Kulinarna Pokusatakże nie musimy za wiele robić i wysilać się. Skracamy sobie czas pracy. 400 ml jogurtu greckiego 3 jajka 160 ml barszcz z przyprawami sól, pieprz natka pietruszki 3 łyżeczki pełne żelatyny 1 łyżeczka chrzanu tartego pieprz czerwony. Jajka gotuję na twardo, obieram. Łyżeczkę żelatyny namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofali, dodaję łyżkę jogurtu , mieszam i dodaję(...)wylewam na masę jasną. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Do odłożonej łyżki jogurtu, dodaję 130 ml barszczu, łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny i mieszam. Wylewam na stężałą warstwę buraczkową. Terine wstawiam na noc do lodówki. Przed podaniem dekoruję natką i pieprzem czerwonym
wesoła kuchniagotowy, wyłowiłam z niego mięso i dodałam starte i podsmażone warzywa. Doprawiłam wg swojego uznania solą, pieprzem oraz zakwasem buraczanym (użyłam go ok. szklanki – barszcz ma być lekko kwaskowaty, jednak nie tak intensywny jak „nasz” czerwony). Dodałam przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do zupy. Mięso obrałam od kości, pokroiłam na małe kawałki
Kate's Kitchenaromatycznym barszczem Kuleczki z tuńczykiem: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 średniej wielkości marchewka 1 jajko 2 łyżki soczewicy czerwonej 2 łyżki płatków jaglanych 1 łyżka otrąb owsianych szczypta soli szczypta pieprzu tymianek, oregano, rozmaryn Barszcz: 8 średniej wielkości buraków 4 marchewki 4 korzenie pietruszki 2 cebule 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego Sok wyciśnięty
FitKotbarszczu ukraińskiego. Zupkę przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu, ale dodatkowo dorzuciłam dwa skrzydełka z kurczaka i puszkę fasoli czerwonej razem z zalewą. Zupę (pomimo przypraw w pudełku) musiałam porządnie doprawić. W sumie trochę mało wyszło barszczu jak na 3 osoby i pomimo tego, że dałam o 0,5 litra wody więcej niż zalecali... Raczej na 4 osoby
Emcia PichciPuchate, chrupiące pierożki nadziane pieczarkami i czerwoną soczewicą. Pierożki idealnie sprawdzą się jako dodatek do barszczu lub jako danie główne :) Przepis inspirowany jest potrawą ze strony ' Kuchnia Tradycyjna ', wprowadziłam jednak kilka zmian. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 18-20 pierożków: 4 szklanki mąki 1,5 kostki margaryny (300 g) 1 jajko 2 żółtka 200 g drożdży szczypta soli
My Culinary Art