barszcz czerwony - 2114 przepisów (strona:107/141)

Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 178

lekki barszcz ukraiński z młodych warzyw. Idealny na letni obiad. Z podanych składników wychodzi duży garnek zupy, na około sześć dużych porcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny

e-PrzepisyKulinarne
Szybkowar – Co Można w Nim Gotować Bez Trudu 68

naszych osobistych preferencji smakowych i kreatywności w kuchni. Aby zainspirować Cię do eksperymentów, przygotowaliśmy przykładowe przepisy, które doskonale sprawdzą się w szybkowarze: Barszcz ukraiński – aromatyczna i pełna smaku zupa, idealna na chłodniejsze dni. Czerwona buraczana baza z dodatkiem warzyw i ziemniaków stworzy niezapomniany obiad lub kolację. Kapusta z kiełbasą – tradycyjne danie, które dostarczy Ci pełnię smaku i aromatu(...)gulasze, mięsa, ryby, warzywa, kasze i wiele innych. Ograniczenia w gotowaniu w szybkowarze praktycznie nie ma. Jakie przepisy można przygotować w szybkowarze? Przykładowe potrawy do przygotowania w szybkowarze to barszcz ukraiński, kapusta z kiełbasą, gulasz wołowy z papryką, duszone warzywa z kurczakiem czy risotto z grzybami. Możliwości są liczne i zależą od osobistych preferencji smakowych i kreatywności kucharza. Jakie

Ekscentryczny Parowar
Zakwas z czerwonych buraków 165

Cześć! Zakwas z czerwonych buraków każdemu kojarzy się zazwyczaj ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak ja go robię również w ciągu roku. Bardzo lubię barszcz z jego dodatkiem. Piję również solo dla zdrowia :) Zazwyczaj zakwas robię w litrowym słoiku. Jest to dla mnie wygodne, ponieważ nadmiar nie musi później leżakować w lodówce. Taka ilość wystarczy do barszczu dla 3-4 osób

Pieprzyć z Fantazją
PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I SEREM 129

Drożdżowe wypieki uwielbiam zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej! Dziś przygotowałam dla Was przepyszne paszteciki z dodatkiem czerwonej soczewicy, grzybów i sera. Idealne zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej! Smakują niesamowicie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 500 g * świeże drożdże – 25 g * mleko – 500 ml * olej

Ostra na Słodko
Zakwas na barszcz 280

ziarenek ziela angielskiego, 3-4 ząbki czosnku i szczyptę kminu rzymskiego. Dodałem również świeży rozmaryn czyli to, co dodaję również do barszczu. Całość posypujemy odrobiną cukru i zalewamy wodą. Ja dodaję kilka łyżek czerwonego octu winnego. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Po ok. 5 dniach zakwas gotowy. Możemy wykorzystać go od razu, lub przechowywać w lodówce. Można dodać

MarcinChef
Barszcz ukraiński 186

chodziła za mną ta zupa :) Barszcz ukraiński SKŁADNIKI: szklanka fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to samo) 4-5 buraków włoszczyzna cebula kilka ziemniaków natka pietruszki 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku bulion na mięsie wołowym ( nie z kostki!) śmietana- ewentualnie sól, pieprz szczypiorek do posypania Jeśli używamy białej

MarciochaKucharzy
Zielona terrina z przepiórczym jajkiem 175

skórą 75 g roszponki 125 g serka śmietankowego puszystego 1 łyżka chrzanu sól, pieprz czarny i czerwony kulki 4 łyżeczki żelatyny pełne 450 g jogurtu greckiego Sześć jajek gotuję na twardo 3 minuty. Studzę i obieram ze skórki. Do miski wlewam barszcz, ocet winny i wkładam jajka ugotowane. Miskę wstawiam do lodówki na noc. Jogurt grecki mieszam z serkiem, dodaje

wesoła kuchnia
Kiszone buraki 89

przygotować je samodzielnie w domu. Kiszone buraki posiadają niski indeks glikemiczny, zatem mogą je jeść diabetycy. Co można z nich zrobić: barszcz wigilijny, barszcz A La ukraiński, buraczkowy bigos, sałatkę śledziową itp Składniki: 2 kg buraków czerwonych, najlepiej tych długich ząbki czosnku suszone płatki chilli suszony koper ziarna ziela angielskiego liście laurowe Zalewa: 1 l ciepłej wody, łyżka soli Buraki

gotuj ze mną
Zupa z czerwoną kapustą 63

jednak dla Was zupę, którą zrobiłam jakoś tydzień temu, zdjęcie czekało na publikację. Dzięki zakwasowi i kapuście, smakowała trochę jak barszcz ukraiński. Dla mnie, superekstradyska.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1/4 główki czerwonej kapusty pół litra zakwasu z buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka octu winnego (lub więcej) pół łyżeczki cukru

Kardamonovy
Zupa z czerwoną kapustą 88

jednak dla Was zupę, którą zrobiłam jakoś tydzień temu, zdjęcie czekało na publikację. Dzięki zakwasowi i kapuście, smakowała trochę jak barszcz ukraiński. Dla mnie, superekstradyska.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1/4 główki czerwonej kapusty pół litra zakwasu z buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka octu winnego (lub więcej) pół łyżeczki cukru

Kardamonovy
Gołąbki z modrej kapusty 152

kurkami w sosie śmietankowym. Gdy wstawiłam zdjęcie tych gołąbków w modrej kapuście na FB-ku zrobiło ono furorę wśród internautów. Te gołąbki wyglądają bardzo efektownie. U nas na czerwoną kapustę mówi się modra, a u was? Do tej pory modra kapusta była tylko dodatkiem do mięsa, surówka z surowej modrej kapusty też jest smaczna. Gołąbki z ryżem i kurkami również(...)kapusty, pięknie się te gołąbki prezentowały na talerzu. Aby kolor kapusty zachować trzeba podczas gotowania kapusty zakwasić wodę, tak samo jak z barszczem. Gołąbki z modrej kapusty z ryżem i kurkami, czy jak kto woli gołąbki z czerwonej kapusty są bardzo smaczne, polecam! SKŁADNIKI: 1 mała główka modrej kapusty 25 dag kurek 200 g ryżu 1 jajko 1 cebula

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię