rogalików. Podaje je na święta do barszczu grzybowego lub jako imprezową przekąskę do piwa. Polecam :) ciasto: 370 g mąki pszennej 3 łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko farsz: 0/5 kg kiszonej kapusty bez konserwantów cebula czosnkowa łyżka masła klarowanego 8 sztuk suszonych wędzonych śliwek 150 ml czerwonego wytrawnego wina 150 ml wody łyżeczka
Mienta blogSą takie smaki, które wyjątkowo kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem i chociaż roladę przygotowuję nie tylko na święta, to właśnie teraz postanowiłam podzielić
Czerwona PorzeczkaWykorzystuję je później do przygotowania barszczu albo jarzynki do mięsa. A jeśli najdzie mnie ochota na sałatkę to tam również znajdzie się dla nich miejsce. Przygotowanie jej zajmie wówczas naprawdę niewiele czasu. Można je łączyć z wieloma produktami. W dzisiejszej sałatce połączyłam je z rukolą, jajkiem i serem kozim. Do tego trochę cebuli, czerwonych porzeczek, płatków migdałowych i świeże
Wiem co jemwyszedł z tego taki oszukany barszcz ukraiński. Fasola i smażona cebula nadały tej zupie trochę takiego charakteru. Plus jest taki, że nie trzeba tej zupie poświęcać jakoś dużo czasu, a jest naprawdę pyszna. Sezon na botwinkę trwa, więc do garów raz, raz, dwa. Składniki: 1 l bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki puszka czerwonej fasoli szklanka zakwasu z buraków
KardamonovyJakiś czas temu w barze w Żorach zjadłam placek po węgiersku. A jak placek po węgiersku to gulasz. I ten konkretny sos był z wieprzowiny, czerwonej papryki i ogórków kiszonych (tak mi się wydaje). Postanowiłam go odtworzyć. I efekty macie w dzisiejszym poście. W ogóle przy okazji chciałam Wam polecić ten bar, do którego normalnie raczej bym nie weszła, gdyby(...)się z teściami, którzy lubią polską kuchnię, no więc ok, idziemy. Wszystkie potrawy jakie zamówiliśmy były naprawdę pyszne (placek, żeberka, grillowana na ogniu pierś z kurczaka i barszcz z krokietem). Taaaak, barszcz z krokietem – najlepszy jaki jadłam od dawna, jeżeli chodzi o restauracje. Ten bar to Szałas. Jeżeli będziecie w okolicach Żor, będziecie mieli ochotę zjeść domowy obiad
KardamonovyJakiś czas temu w barze w Żorach zjadłam placek po węgiersku. A jak placek po węgiersku to gulasz. I ten konkretny sos był z wieprzowiny, czerwonej papryki i ogórków kiszonych (tak mi się wydaje). Postanowiłam go odtworzyć. I efekty macie w dzisiejszym poście. W ogóle przy okazji chciałam Wam polecić ten bar, do którego normalnie raczej bym nie weszła, gdyby(...)się z teściami, którzy lubią polską kuchnię, no więc ok, idziemy. Wszystkie potrawy jakie zamówiliśmy były naprawdę pyszne (placek, żeberka, grillowana na ogniu pierś z kurczaka i barszcz z krokietem). Taaaak, barszcz z krokietem – najlepszy jaki jadłam od dawna, jeżeli chodzi o restauracje. Ten bar to Szałas. Jeżeli będziecie w okolicach Żor, będziecie mieli ochotę zjeść domowy obiad
Kardamonovygdzie znalazłam przepis na barszcz w takim wydaniu. Trochę go zmodyfikowałam, bo dodałam kapustę włoską i pominęłam pomidory oraz przecier pomidorowy. Efekt końcowy moim domownikom przypadł do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 nieduży por 3 ziemniaki 100 g białej fasoli 400 g buraków czerwonych 1 cebula 1/4 główki włoskiej
Danka Pichcitego taki oszukany barszcz ukraiński. Fasola i smażona cebula nadały tej zupie trochę takiego charakteru. Plus jest taki, że nie trzeba tej zupie poświęcać jakoś dużo czasu, a jest naprawdę pyszna. Sezon na botwinkę trwa, więc do garów raz, raz, dwa! Jestę raperę. Składniki: 1 l bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki puszka czerwonej fasoli szklanka zakwasu z buraków
Kardamonovysmakują jako paszteciki do barszczu, z sosem czosnkowym lub solo ;-) Składniki: Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1/4 kostki margaryny - rozpuścić 50g drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano Farsz: mięso z dwóch ugotowanych udek (lub 1 podwójna pierś z kurczaka) przyprawa kebab gyros 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 200g
Kuchnia domowa Aniprzygotowania pysznego barszczu. Do tej pory zakwas robiłam bez włoszczyzny, tylko z samymi burakami (przepis tutaj ), ale u Izy-Pyzy wypatrzyłam, że można też dodać marchew, pietruszkę i selera. Muszę przyznać, że to zacny pomysł. Sok z kiszonych buraków Proporcje na 3 litry soku Czas przygotowania: do siedmiu dni Składniki: 2 kilogramy czerwonych buraków
Kulinarne przygody Gatitygrzanek, białego barszczu, chleba maczanego w jajku, czy czegoś co jest mi dobrze znane w smaku. Przeszukałam czeluści internetu i Moje Dietetyczne Fanaberie podpowiedziały mi, że jest coś takiego jak to oto quiche :) Wypróbujcie i Wy - warto :) Składniki: 150 g pieczywa ( w oryginalnym przepisie 120g) 500 g brokułów (w/o 300g) 200 g kalafiora (w/o 100g) czerwona papryka (100g
ChilliJemyWczoraj zrobiłam barszcz, do tłuczonych ziemniaków. Skończyło się na krokietach. Ale nie o tym, nie o tym. Do zupy ugotowałam trochę za dużo buraków, więc jeden z nich wylądował w sałatce. I dogorywający granat. I orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu… Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli garść
KardamonovyWczoraj zrobiłam barszcz, do tłuczonych ziemniaków. Skończyło się na krokietach. Ale nie o tym, nie o tym. Do zupy ugotowałam trochę za dużo buraków, więc jeden z nich wylądował w sałatce. I dogorywający granat. I orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu… Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli garść
KardamonovyWczoraj zrobiłam barszcz, do tłuczonych ziemniaków. Skończyło się na krokietach. Ale nie o tym, nie o tym. Do zupy ugotowałam trochę za dużo buraków, więc jeden z nich wylądował w sałatce. I dogorywający granat. I orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu... Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli garść orzechów
Kardamonovypodawane do barszczu, na nadchodzącego Sylwestra jako przegryzka. Smakują najmłodszym, więc będą dobre na wszelakie imprezy karnawałowe, albo poprostu na drugie śniadanie do szkoły. Polecam :) 250 g mąki orkiszowej jasnej 10 g drożdży 0/5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli 100 ml ciepłej wody 50 ml passaty pomidorowej 80 ml oleju (użyłam oleju z suszonych pomidorów) 0/5 czerwonej cebuli łyżka
Mienta blog