Dziś polecam taki właśnie bardzo czekoladowy, zdrowy, mięciutki chlebek bananowy. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, nie zawiera cukru, ani dużej ilości tłuszczu. Najlepiej użyć do niego jak najdojrzalszych bananów choć i wtedy nie jest on zbyt słodki. Bardzo wyczuwalny jest w nim smak kakao, więc jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie wypieki to warto dodać do niego kilka łyżek(...)przywitać gości, albo po prostu zjeść go jako przekąskę do niedzielnej kawki. Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 dojrzałe banany 3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka 2 jajka kilka kostek gorzkiej czekolady (u mnie 81% kakao) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Czekoladę pokroić
Healthy food explorerDziś przepis na bardzo proste muffinki mocno bananowe. Przypominają one trochę chlebek bananowy w wersji mini. Banany są mocno wyczuwalne w smaku, a więc to coś w sam raz dla miłośników tych owoców ;) Muffinki oczywiście są zdrowe, nie zawierają cukru, ani dużej ilości tłuszczu. Użyłam mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane), ale na pewno dobrze sprawdzi się również(...)albo kawałki gorzkiej czekolady. Idealnie sprawdzą się jako szybka i smaczna przekąska nie tylko na diecie ;) Składniki (12 sztuk): 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego 4 średnie dojrzałe banany 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej (może być również pełnoziarnista) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Piekarnik rozgrzać
Healthy food explorermniejsze prawdopodobieństwo, że mogą się rozlecieć (mąka kokosowa ma to do siebie, że czasem trudno z nią współpracować ;) Placuszki są bezglutenowe, nie zawierają też mleka oraz cukru - słodyczy dodaje banan, który przy okazji sprawia, ze placuszki nie są suche. W przepisie nie użyłam mleka, ale w zależności od mąki ciasto może wyjść zbyt gęste - można wtedy dolać kilka łyżek(...)Składniki (5 placuszków): 1 duże jajko lub 2 małe 1 średni dojrzały banan 1 kopiata łyżka kakao 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki mąki kokosowej olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Jajko, banana, proszek do pieczenia i kakao umieścić w blenderze i miksujemy na gładka masę. Dodać mąkę kokosową i jeszcze raz zmiksować do połączenia, albo wymieszać
Healthy food explorerMocno czekoladowe muffinki bananowe, w odchudzonej wersji, z niewielką ilością tłuszczu i z pysznych pełnowartościowych składników. Muffinki są słodkie, z wyczuwalnym smakiem banana i pyszną gorzką czekoladą. Bez cukru, z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem jogurtu greckiego light. Miękkie, wilgotne i sycące, w smaku przypominają troszkę brownie bananowe, które kiedyś pojawiło się na blogu, ale te muffinki są chyba jeszcze bardziej(...)czekoladowe :) Idealnie sprawdzą się na szybką przekąskę, albo śniadanie. Składniki (ok. 12 muffinek): 3 średnie dojrzałe banany 2 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 duże jajko 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/2 szklanki jogurtu greckiego light 1 szklanka mąki pełnoziarnistej lub owsianej 4 kopiate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Healthy food explorerśmiało może je urozmaicić o gorzką czekoladę lub orzechy, ale w takiej prostej wersji też znikają bardzo szybko z talerza i mają swój urok :) Składniki (8 muffinek): 1 dojrzały banan 150 g gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego light 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie(...)duże jajko Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 ºC . Banana rozgnieść. Jajko wbić do miski i roztrzepać, dodać jogurt, banana, ekstrakt i ksylitol jeśli używamy. W osobnej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Przekładać masę do foremek na muffinki (do połowy wysokości). Piec przez 25 minut
Healthy food explorermnie ochota na coś bardzo, bardzo czekoladowego, ale przy okazji prostego i najlepiej zdrowszego i sycącego. I tak o to powstał omlet a'la brownie zrobiony z czerwonej fasoli, banana i z dodatkiem gorzkiej czekolady. Mocno czekoladowy, wilgotny, "ciężkawy" i zaspokajający apetyty na wszelkie słodkości. Omleta piekłam w piekarniku, przez co wyszło z tego nawet takie mini ciasto. Myślę(...)jest bezglutenowy, nie zawiera mąki i cukru. Można go zjeść na śniadanie lub deser. Bardzo polecam. Składniki: pół puszki czerwonej fasoli lub 1 mała puszka 3 łyżki kakao 1 banan 1 łyżka ksylitolu lub miodu (opcjonalnie) 2 jajka 40 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki. Fasolę odsączyć i bardzo dokładnie przepłukać. Oddzielić białka od żółtek. Do blendera
Healthy food explorerużyć też gotowej mąki owsianej albo nawet jakieś innej - na pewno dobrze sprawdzi się pełnoziarnista lub orkiszowa. C iasto nie zawiera również cukru ani innego słodzika - w końcu dojrzałe banany i czekolada w zupełności wystarczą, żeby było ono słodkie, ale przy tym nie przesłodzone. Ciasto jest też wegańskie - nie ma w nich jajek oraz krowiego mleka. Takie blondie będzie idealne(...)kawałkiem blondie można się porządnie najeść. Jeśli ma się większą formę to ciasto wyjdzie zdecydowanie niższe, chyba że podwoi się ilość składników ;) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 3 średnie banany 1/3 szklanki mleka roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1/2 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady (u mnie 81% kakao) na wierzch: ok. 40 g gorzkiej
Healthy food explorerbardzo pożywne śniadanie, które doskonale sprawdzi się na chłodniejszą pogodę. Na wierzch dodajemy ulubione dodatki, ja polecam zwłaszcza masło orzechowe, które doskonale łączy się ze smakiem kokosa i banana :) Składniki: 5 łyżek płatków owsianych 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżka wiórków kokosowych 1 średni banan ulubiony słodzik: stewia, miód, ksylitol, syrop z agawy (u mnie 2 tabletki stewii) Wykonanie: Płatki(...)wsypać do blendera lub rondelka, zalać mlekiem kokosowym i wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie dodać pół banana i zmiksować w blenderze do gładkiej i kremowej konsystencji. Przelać do garnuszka, dosłodzić i gotować na małym ogniu cały czas mieszając (gdyby masa robiła się zbyt gęsta, dolać mleka). Podgrzewać do preferowanej konsystencji. Pod koniec gotowania
Healthy food explorerorzechowe. Początkowo miało być to ciasto, ale nie wyrosło ono zbyt duże, więc bardziej pasowała mi na to nazwa batoniki. W smaku na pierwszy plan zdecydowanie wybija się banan, ale wyczuwalny jest również kokos a, smak doskonale wzbogaca czekoladowo-kokosowa polewa. Batoniki są bardzo sycące, więc świetnie sprawdzą się na przekąskę do pracy lub uzupełnienie energii w trakcie przedświątecznej(...)krzątaniny :) Składniki (ok. 12 małych batoników): 3 dojrzałe banany 1 szklanka płatków owsianych lub mąki owsianej 3 łyżki tahini 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki syropu z agawy lub miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 50 g gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka kokosowego Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Płatki owsiane zmiksować w blenderze
Healthy food explorerłyżki budyniu czekoladowego bez cukru 1 łyżeczka kakao 1 łyżka ksylitolu szczypta soli 100 g chudego twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta mielonej wanilii 1 łyżka ksylitolu pół banana Wykonanie: Twaróg wymieszać z jogurtem, ksylitolem i mieloną wanilią. Banana pokroić w plasterki. Patelnię rozgrzać i posmarować olejem kokosowym. Do miski wbić jajko i ubijać przez około minutę ze szczyptą soli(...)patelnię i smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez około 5 minut, przekręcić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilkę. Wyłożyć na talerz, posmarować twarożkiem, udekorować plasterkami banana i zajadać
Healthy food explorerRobiłam kiedyś podobne batoniki z nadzieniem z daktyli, które również były pyszne, ale wtedy przepis na ciasto był troszkę inny i nieco bardziej kaloryczny. Teraz za słodzik służą dojrzałe banany, a samo ciasto to tylko 2 składniki! Batoniki po upieczeniu wychodzą miękkie, kremowe i są naprawdę bardzo sycące, a przy tym nie za słodkie, więc nie ma obawy(...)wody z daktyli 4 łyżki kakao Baza: 1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże dojrzałe banany 3 łyżki syropu z agawy/klonowego lub miodu szczypta soli Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 ºC . Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle przesypać do miski i zalać gorącą wodą (do przykrycie
Healthy food explorerzrobione z płatków owsianych i mąki owsianej, z chrupiącymi orzechami, bez cukru i z niewielką ilością tłuszczu. Muffiki oczywiście w mojej ulubionej wersji, czyli czekoladowej i jak zwykle słodzone bananami, które sprawiają również że konsystencja jest lekko wilgotna i miękka. W przekroju przypominają pieczoną owsiankę, są bardzo sycące, dlatego świetnie sprawdzą się na przekąskę na wynos, ale można je również(...)sztuk): 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki kakao 3 łyżki ksylitolu 1 duże jajko 3 dojrzałe banany 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka (u mnie roślinne) 1/3 szklanki posiekanych orzechów (u mnie włoskie) 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Płatki owsiane
Healthy food explorerowocami. Chociaż chyba bardziej przypominają one bułeczki niż ciastka - jednym można się naprawdę najeść, idealnie sprawdzi się więc np. na śniadanie. Nie ma w nich żadnych ulepszaczy, słodzone są bananem, ale można dodać np. miód i kawałki czekolady, dzięki czemu będą słodsze i pewnie jeszcze pyszniejsze :) Ciastka robi się bardzo szybko, wystarczy wszystko ze sobą wymieszać i mamy zdrową przekąskę(...)weekendowy relaks. Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mąki owsianej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 banan 2 łyżki kakao 1-2 łyżki syropu z agawy lub miodu 2 garście borówek opcjonalnie pokrojona gorzka czekolada Wykonanie: Banana rozgnieść i połączyć z roztrzepanym jajkiem, dodać syrop z agawy lub miód. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane
Healthy food explorerzdrowotny potencjał czarnych kulek. Jagody mogą być świeże lub mrożone, ananas jednak powinien być dojrzały i soczysty, wtedy jest pełen smaku i słodyczy. Tradycyjnie do każdego porannego koktajlu dodaję banana - znakomite źródło potasu, poza tym koktajl nie wymaga już dosładzania. Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki jagód leśnych 1/4 sporego ananasa 1 banan 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 cm kawałek(...)imbiru szklanka wody mineralnej Wykonanie: jagody leśne przebrać i starannie wypłukać. Ananasa obrać grubo ze skóry, skrawając wszystkie "piegi", przekroić na 4 części i wyciąć głąb. Banana obrać ze skóry do kielicha blendera wlać wodę, dodać rozdrobnione owoce, jagody, olej kokosowy i imbir zmiksować do pożądanej konsystencji wypić natychmiast po przygotowaniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jedne z najprostszych lodów. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie parę minut, nie licząc oczekiwania na zamrożenie bananów. Można przygotować te lody z dowolnymi dodatkami jakie lubicie, z czekoladą, nutellą, a nawet chałwą. Składniki: 5 dojrzałych bananów 120g masła orzechowego 40g orzechów laskowych szczypta cynamonu Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do miseczki i mrozimy przez około 3 godziny
AleTorcik